Eenvoudige ecotips #2

ecotipsdeel2

Naar aanleiding van ons eerste artikel met eenvoudige ecotips kregen we een heleboel (lees: tientallen) ontzettend leuke emails van jullie binnen. We hebben alle emails gelezen en willen jullie heel erg bedanken! Vandaag delen we 15 nieuwe tips met je. Allemaal ingebracht door onze awesome lezers (jullie namen staan erbij!) en wij kunnen nu al niet wachten op deel 3 (en deel 4, deel 5… ) in deze reeks. Als jij ook een leuke ecotip hebt die je met ons, en met al onze lezers, wilt delen; kijk even onderaan dit artikel wat je kan doen!

Water, gas en energie

– Selma – Wanneer je pasta (of rijst) gaat koken kan je het gas uitdraaien wanneer het water kookt, de deksel op de pan doen en op deze manier de pasta laten garen. Het duurt ongeveer 8 minuten voordat je pasta gaar is en je bespaart enorm veel gas!

– Femke – Als je warm water nodig hebt dan duurt het altijd even voor je kraanwater warm genoeg is.  Je spoelt zo heel wat liters koud drinkwater weg.  Zonde! Vang het op in een gieter om de planten water te geven of in een kan om in de koelkast te zetten om op te drinken of om er limonade van te maken. Doe het in je waterkoker/koffieapparaat.  Of in de waterbak van de hond.  Of in een pan om vanavond de pasta in te koken. Kortom, even nadenken waar je het voor kunt gebruiken voordat je het t riool in laat lopen!

– Loes – Een tip die al heel, heel veel water heeft bespaard in mijn leven is een baksteen in de spoelbak van de wc leggen. Veel wc’s hebben tegenwoordig 2 verschillende knoppen waarmee je veel of weinig water kan toevoegen maar er zijn ook veel oude wc’s waar maar 1 knop op zit; die dan enorm veel water door de wc heen spoelt!

Wanneer je een baksteen in de spoelbak van de wc legt (de deksel kan je heel makkelijk van de bak af tillen) bespaar je per doortrek-beurt elke keer eigenlijk de ‘inhoud’ van een baksteen aan water!

– Marijke – Wintertip: Leg ’s ochtends een warmwaterzak met koud water op de verwarming. ’s Avonds wanneer je ’t vaak wat kouder hebt, leg je lekker de inmiddels warme zak lekker op je schoot. Dan hoeft de verwarming niet een graadje hoger. Of leg em lekker in je bedje ;) De volgende morgen gewoon weer dezelfde zak op de verwarming, bespaart een hoop water en energie!

– Wendy – Mijn groene tip is om in de ochtend je huis te luchten. Zet de ramen 15 minuutjes tegenover elkaar open. Dit voorkomt een te hoge luchtvochtigheid en frisse lucht wordt eerder warm dan ‘oude’ lucht. De zon (of in de winter: de verwarming) doet eerder zijn werk en in het geval van de verwarming hoeft deze minder hoog.

Voeding

– Liza – Draag geen bont en eet vegetarisch/veganistisch. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor dierenwelzijn!

– Kitty – Voorkom ‘foodwaste:’ als je fruit of groente er niet meer helemaal lekker uitziet, maak er dan een smoothie of een soepje van!

-Lineke – Soms bewaar ik stukken van groenten die je anders waarschijnlijk weg zou gooien (binnenkant broccoli en bloemkool, kontjes van prei en wortel etc) en deze doe ik in een bakje in de vriezer. Als het bakje vol is gooi ik het in een pan met water en laat ik het trekken tot een verse groentebouillon. Heerlijke basis voor soep.

8x10-plant-these-to-help-save-bees-print

DIY

– San – Bij wijze van wattenschijfjes gebruik ik oude hydrofiel luiers( goed schoon gewassen natuurlijk) in stukjes gemaakt. Deze zijn zachter dan washandjes, maar ideaal om je gezicht mee schoon te maken. Je kan ze gewoon meewassen bij een witte was.

-Maartje – Ik verzamel leuke (gebruikte) kadopapiertjes. Daarnaast heb ik een oude atlas bij de kringloop gekocht en pak ik daarmee mijn cadeautjes in.

– Babette – Maak je eigen kruidentuintje (al is ’t maar op je vensterbank). Scheelt een hoop verpakkingsmateriaal! Ook leuk: uitlopende/wortelschietende groentes/kruiden planten. Een bosje selderij die je op de markt of bij de Turk haalt (niet afgesneden!) kun je gebruiken en daarna herplanten. Eerst even in een glaasje water zetten tot er worteltjes aan komen en dan de aarde weer in. Uitlopende gember kun je ook planten; komt een erg mooie plant uit! Check bovenstaande afbeelding om te zien welke bloemetjes en kruiden je kan planten om meer bijen (en vlinders vaak ook!) naar je tuintje of balkon te ‘lokken.’ Leuke en goede bijkomstigheid!

Kleding

– Annemarie – Tegen de zomer een ruilfeest met vrienden of je buurt organiseren. Allemaal wat lekkers meenemen om de gastvrouw te ontlasten. Neem alle spullen mee die je anders naar de kringloop zou brengen, vraag je vrienden om hetzelfde te doen en ruilen maar!

– Marijke van A – Versleten kleding laat zich perfect gebruiken als (schoen)poetsdoekjes. Dus ook die versleten kleding hoeft niet weg! En anders kan het altijd nog naar een kringloopwinkel…

– Laura – Mijn ecotip is gerelateerd aan mijn opleiding, namelijk Fashion & Design. Op mijn school zijn we veel bezig met duurzaamheid op het gebied van kleding. De productie, transport, het kan allemaal duurzamer. Maar het deel waar het het vaakst ‘fout’ gaat, is nadat het kledingstuk gekocht is. De consument gaat niet duurzaam met een kledingstuk om. Denk aan wassen, drogen e.d. Een hele belangrijke en makkelijke tip vind ik om kleding uit te hangen in plaats van te wassen na 1 dag dragen. Vooral broeken hoeven echt niet elke 2 dagen gewassen te worden! Hang ze op een rekje of aan een kledinghanger uit het raam of in ieder geval lekker in de tocht zodat ze weer fris ruiken. Doordat het kledingstuk minder vaak gewassen wordt gaat het veel langer mee, want een wasmachine is een aanslag op het kledingstuk! Ook bespaar je hierdoor veel water en zeep.

– Nell – Van oude truien die vervilt zijn, maak ik zooltjes voor in laarzen,schoenen, lekker warm.

 Dit waren de vijftien tips voor deze keer! We zijn erg benieuwd wat jullie ervan vonden. Wij hebben nu al zin in deel drie van deze rubriek :) Wil jij ook een ecotip met ons delen? Dit kan je doen door een email te sturen naar meisjes@degroenemeisjes.nl met in de titel: ecotip. Meer ecotips zijn altijd welkom, dus kom maar op!

Welke tip (van vandaag) vonden jullie het leukste of meest vernieuwende?

bron beeld 1, bron beeld 2.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

17 gedachten over “Eenvoudige ecotips #2

  1. Wat een leuke tips! Ik wist helemaal niet dat frisse lucht sneller opwarmt dan “oude” lucht. In de lente en zomer zet ik altijd wel de ramen en deuren open, maar in de winter doe ik dat niet vanwege de kou. Daar gaat verandering inkomen!
    Die van de pasta ga ik ook proberen! Ik heb het wel eens ‘per ongeluk’ gedaan (miss kookkluns hier), maar het is inderdaad een hele goede manier om te besparen.

    1. Ja het werkt echt prima he! Ik wist het niet, maar heb nu al een paar keer mijn rijst en pasta zo gekookt en het werkt prima!

  2. Top Tips! Behalve dan dat je versleten kleding uiteraard niet meer naar de Kringloopwinkel brengt….

      1. Als je het in zo’n container doet hebben ze er wel nog altijd wat aan! Hoe versleten ook, ook handoeken etc. Ze recyclen de stof dan gewoon :-)

    1. Echt he! Ik had nog nooit van de baksteen-tip gehoord!

  3. Leuk, hier zitten wel een paar dingetjes mee waar ik wat mee kan, zoals de soepgroenten!

    Ik heb ook nog een tipje, wel een voor de ‘diehards’ onder ons: Zet een paar emmers in je douche. Het water dat je normaal verspilt van je nu voor een deel op. Dit kun je dan weer gebruiken voor je tuin, of om de wasmachine al deels mee te vullen!

  4. Jippie, weer ecotips! Vooral die soepgroenten bouillon tip vind ik erg leuk, daar had ik nog niet aan gedacht! :-)

  5. Het leukst vind ik de tip van restjes groente invriezen, ga ik zeker toepassen.

    Minder water gebruiken voor de wc kan maar ik ken iemand die dat ook doet, spoelt door met emmers afwaswater bijvoorbeeld. Ik vind de wc daar niet erg hygiënisch, kan ook met het schoonmaak regime te maken hebben ;)

  6. Versleten kleding naar de kringloopwinkel brengen…..ik koop er liever kleding die nog goed is, versleten kleding heb ik zelf ook wel.

  7. dat met het cadeaupapier deden we vroeger altijd! we hadden een hele zak vol met allemaal gebruikte cadeaupapiertjes die we hergebruikten.. tegenwoordig maak ik cadeautjes niet meer zo netjes open. Nu maar weer is mee beginnen :-)
    En de wattenschijfjes vervanger ga ik ook eens proberen, die hydrofiele luiers (die je nooit als echte luiers gebruikt trouwens ;-)) heb ik ook nog liggen maar gebruik ik nooit meer..

  8. Wat een handige tips weer! Leuk om op deze manier tips met elkaar te delen. Een derde deel zou, wat mij betreft, zeker welkom zijn! Jullie zijn trouwens goed bezig. Ik vind het erg leuk om jullie blog te lezen en heb zeker iets aan jullie tips. Ook jullie interview in Margriet More was leuk om te lezen.

  9. Versleten kleding breng je natuurlijk niet naar de kringloop, maar je kan goede delen ervan afhalen en gebruiken voor een diy projectje (knopen, lapjes etc) of je gebruikt het als poetslapjes.

    Leuk om te lezen meiden! En ook leuk dat er meerdere mensen zijn die net als ik oude kadopapiertjes en lintjes etc opsparen en weer gebruiken.

  10. de knopen, ritsen en gespen bewaren van oude kleding.
    de soep tip is ook handig,
    en plasticzakken recyclen door meerdere keren te gebruiken of als pendaalemmerzakken, een katoenenboodschappen tas of een grote shopper meenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *