Hartige boekweitpannenkoeken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We hadden zin in pannenkoeken. Maar dan wel van die verantwoorde gevallen. Zonder zoete ’troep.’ Dus we maakten hartige pannenkoeken met glutenvrij boekweitmeel. Eigenlijk deden we maar wat, gewoon met wat we in huis hadden. En lekker dat het werd! Ik vroeg jullie op Twitter of jullie benieuwd waren naar het recept en het antwoord was massaal: JA. Dus, daar gaan we dan! 

Wat je nodig hebt voor 6 hartige pannenkoeken:

1 cup boekweitmeel
1 1/4 cup plantaardige melk zonder suiker (het mag niet zoet worden)
snufje bakpoeder (uit een potje wijnsteenzuur bakpoeder van de biowinkel)
2 eetlepels gedroogde bieslook
2 eetlepels edelgistvlokken (vind je bij de biowinkel, geeft een kazige smaak)
flinke snuf zout
1/2 tot 1 theelepel knoflookpoeder
snufje peper

Nog lekkerder worden deze pannenkoeken natuurlijk met verse kruiden, zoals bieslook en peterselie. Helaas hadden we deze niet voor handen en hebben we gedroogde kruiden gebruikt. Ook lekker!

Wat je nodig hebt voor de vulling:

champignons
sjalotje (ook lekker: bosuitjes)
cherrytomaatjes
sla
tamari saus (is glutenvrij)
alle andere groente die je in huis hebt en waarvan je denkt: dat is lekker op een pannenkoek!

Wat je moet doen:

1. Mix alle ingrediënten voor de pannenkoeken in een grote kom.
2. Lepel 1 flinke schep van het deeg in een koekenpan met een anti-aanbaklaag. We voegen géén olie toe!
3. Bak de pannenkoekjes ongeveer 2 a 3 minuten per kant, of tot ze bruin zijn.

4. Snijd het sjalotje in kleine stukjes. Bak eventjes in de pan.
5. Snijd een aantal champignons in plakjes en voeg bij het sjalotje.
6. Halveer wat cherrytomaatjes en doe ze ook in de pan.
7. Blus het groentemengsel af met tamarisaus voor een lekkere, zoutige bite
8. Leg wat blaadjes sla op de pannenkoek en vul verder met het groentemengsel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eet smakelijk! Wij denken dat dit ook heerlijk is om koud mee te nemen naar je werk, de volgende dag. We hebben het zelf nog niet geprobeerd, maar we kunnen ons de jaloerse blikken van de collega’s in elk geval alvast voorstellen.

* We kunnen je van harte aanbevelen om ‘cup maten’ te kopen. Bijvoorbeeld bij Dille&Kamille. Als je in de online shop zoekt op ‘maatpannetjes’ vind je de set die wij ook gebruiken. Het maakt het koken en bakken zoveel sneller! Wij kunnen niet meer zonder. Natuurlijk kan je ook de cups omrekenen naar grams en milliliters  Dit doe je door op internet een ‘cup converter’ te gebruiken.

Hoe eet jij jouw pannenkoek het liefst?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Hartige boekweitpannenkoeken

  1. Lekker! Vroeger at ik wel eens opgerolde hartige pannekoeken uit de oven met brie. Daar wil ik nog wel eens een vegan versie van maken.

    Jullie pannekoeken klinken ook erg lekker!

  2. Ziet er lekker uit! Ik ga jullie variant ook eens proberen – ik ben in het voorjaar altijd fan van Kyra’s hartige boekweitpannenkoekjes met radijsbladsalade erop. Met mijn zelfgeteelde radijsjes uiteraard!

  3. Lijkt me weer heerlijk, heb net ontbijt op maar heb nu alweer trek hierin jumm!

  4. Ah yummy! Hoor veel goeds over boekweitmeel.. ben er nu toch wel erg benieuwd naar :) Ik gebruik zelf vaak amandelmeel, ook lekker!

  5. Toevallig ga ik vanavond experimenteren met bio spelt pannenkoeken mix! Ik eet mijn pannenkoek het liefst met banaan en gesmolten pure chocolade of met noten en gesmolten brie. Maar met groenten, dat heb ik nog niet eerder geprobeerd dus…… Wie weet ;-)

  6. Bij de wat grotere Albert Heijn winkels verkopen ze ook Cups. Ik vind het super handig inderdaad! De pannenkoeken lijken me heerlijk!

  7. Ik eet zelf vaak speltpannenkoeken, lekker met zoet zoals banaan en honing of met een lekkere fruitbeleg. Maar ook lekker hartig met avocado, veldsla,evt wat wortel en wat kruiden en zout..mmmm
    En inderdaad ook super om mee te nemen naar je werk!

  8. Wat ziet die pannekoek er vrolijk en heerlijk uit! Maar ik heb geen tamari saus in huis. Zou ik soya saus kunnen gebruiken?
    En zou ik eerst het groentemengsel kunnen maken, en warm houden terwijl ik de pannekoeken bak? Ik weet niet hoe je anders de pannekoeken warm zou moeten houden terwijl je de vulling maakt.

    1. Sojasaus kan zeker!
      Groentemengsel warm houden kan zeker ook, al zou ik de sla er dan apart van houden.
      Ik vind ze koud, incl groentemengsel, ook erg lekker.

      1. Leuk, je kunt met deze pannekoeken echt alle kanten op! Warm, koud, met warme groenteprut of een sla-achtige vulling…. Ik denk maar dat ik een dubbel recept zal maken!
        En die edelgistvlokken lijken me ook geweldig. (Daar moet ik dus toch morgen voor de stad in!) Die kun je dus op allerlei verschillende gerechten sprinkelen voor een beetje pittig kaasachtig smaakje?

        1. jep! En het heet in het engels ‘nutritional yeast’

          1. Bedankt.Ik ben er vandaag niet toe gekomen de stad in te gaan helaas, maar maandag gaan we pannekoeken eten!

  9. Cool dat jullie veel glutenvrije dingen maken! wat is jullie idee hierachter eigenlijk?

    1. Eigenlijk geen idee erachter :) meer toeval. En nouja, teveel van alles is niet goed. Teveel gluten ook niet. Ook al hebben we beide, zover we weten, geen glutenintolerantie, het kan geen kwaad om overal een beetje matig in te zijn.

      1. Klinkt ook wel logisch inderdaad :). Dr Schar heeft ook heel lekker glutenvrij meel, pannenkoeken worden daar heerlijk mee. Maar boekweitmeel zal vast gezonder zijn.

  10. Maak vaak boekweitpannenkoeken, maar gebruik dan een ander recept. Nu jullie recept aan het uitproberen. Jammer genoeg mislukt het volledig. Pannenkoeken plakken aan de pan, ook met kokosolie erbij. Enig idee hoe dit kan? O ja, heb wel water gebruikt ipv melk. Was voorheen nooit een probleem.

  11. Het klinkt zo heerlijk, maar hier eten we vanavond boekweitbrokken met groenten ipv boekweitpannenkoeken. Ik heb ongezoete havermelk gebruikt, misschien is dat niet geschikt, want alles blijft aan de pan kleven. De smaak is wel erg lekker. Heb er na 2 mislukte pannenkoeken nog No Egg aan toegevoegd, maar het mocht niet baten. Ook gebruik ik een pan met een keramiek coating. Heb er nog wat kokosolie in gedaan, maar het deeg lijkt te ‘zwaar’. Welke melk gebruikten jullie? Liefs, Kirstin

  12. Dank jullie wel voor het recept. Ik heb de boekweit pannenkoeken gemaakt en gevuld met de Mexicaanse Chili (ook jullie recept) die ik nog over had van gisteren. Vind jullie blog echt een ontdekking. Zelf ben ik in principe niet veganistisch noch vegetarisch, maar vind het leuk om te experimenteren met eten. Ook vind ik het fijn om dingen in mijn kook repertoire te hebben mocht iemand mee-eten met deze wensen. Ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *