Mindful eten

mindful eten

Toen ik laatst voor de zoveelste keer veel te snel een ontbijtje naar binnenschoof, dacht ik: het wordt tijd om me weer eens te verdiepen in mindful eten. Nu heb ik altijd wat zweverige associaties bij deze term gehad, maar als je er goed over nadenkt is mindful eten niet veel meer dan bewust stilstaan bij wat je eet, hoe je eet en waarom je iets eet.

Er zijn een paar dingen die bij mij niet helemaal goed gaan en misschien herken jij je er wel in. Ten eerste eet ik vaak te snel. Het lijkt wel alsof ik altijd haast heb. Op mijn werk heb ik een korte pauze en werk ik in een kwartiertje een paar crackers met hummus weg. Ik proef amper wat ik eet, maar dat maakt ook niet zoveel uit op dat moment; ik moet immers gewoon iets gegeten hebben, voordat mijn volgende les begint. Vervolgens heb ik een enorm opgeblazen gevoel. En gek genoeg heb ik ook nog eens de rest van de middag heel veel zin om te snoepen. Ik denk dat ik honger heb, maar in werkelijkheid heb ik gewoon snaaizin. Later op de middag zit ik in de trein naar huis. Het is al laat en ik weet dat als ik thuis kom, ik geen zin meer heb om uitgebreid te koken. Zal ik anders maar even een pizza afhalen? Ik heb zo hard gewerkt vandaag, dat verdien ik toch gewoon? En ja hoor, een uur later zit ik tevreden met een pizza op de bank. Terwijl ik het ene na het andere stuk pizza naar binnen prop – want mega mega honger ondertussen – kijk ik of er nog nieuwe plaatjes (vaak van eten) op Instagram te zien zijn. De pizza is weg voordat ik het door heb. Waar smaakte de pizza nou eigenlijk precies naar? Gewoon naar groenten toch? Welke groenten? Ja eh…courgette en zo. Nee, ik heb niet echt heel nauwkeurig geproefd, dat is wel duidelijk. ’s Avonds rommelt mijn buik en voel ik me vijf kilo zwaarder. Ik ben moe en kan me nergens meer op concentreren. De pizza heeft me niet de energie gegeven die ik nodig had, dus ik ga maar naar bed.

Herken je bepaalde dingen uit mijn voorbeeld? Mijn wake-up call kwam toen ik me van de week helemaal niet lekker voelde na het avondeten. Helemaal niet zo gek, want als je vroeger goed hebt opgelet bij de biologielessen op school, dan heb je geleerd dat te snel eten ervoor kan zorgen dat er teveel lucht in je maag ‘opstapelt.’ Hierdoor kun je je opgeblazen voelen, rommelt je buik, word je misschien misselijk, krijg je last van oprispingen of maagzuur. Kortom: je buik is niet blij met je. En  dat kan je behoorlijk opbreken. Natuurlijk kun je dit soort klachten ook op andere manieren krijgen (bijvoorbeeld wanneer je overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde stoffen,) maar door rustiger te eten kun je jezelf een hoop leed besparen.

Mindful eten begint, als je het mij vraagt, al in de winkel. Ren jij door de supermarkt en gris je de aanbiedingen mee? Of maak je van tevoren een lijstje, loop je op je gemakje langs de schappen en verheug je je alvast op de maaltijd die je gaat maken? Natuurlijk, dit kun je misschien niet iedere dag doen, daarvoor hebben de meeste mensen het te druk. Ik ook. En daarom probeer ik niet meer iedere dag in de supermarkt te komen. Ik probeer meer boodschappen in één keer in huis te halen en dan alvast te bedenken wat ik zoal ga maken de komende dagen. Sinds ik een abonnement op een groente-en fruitpakket heb, is dit eigenlijk alleen nog maar leuker geworden. Op woensdag wordt er een groot krat vol met groenten en fruit geleverd en dan is het tijd om te bedenken wat ik hier allemaal mee kan maken. Een koolrabi? Nog nooit eerder mee gewerkt. Wat zou ik daarmee kunnen maken? Spruitjes? Geen grote fan van, dus ik zal moeten bedenken hoe ik die een beetje lekker kan bereiden. Het is echt heel leuk om hiermee bezig te zijn.

mindful eten

En dan gaan we koken. Trek je een paar kant-en-klaar zakjes open en gooi je alles bij elkaar in de pan? Of zoek je zelf bij elkaar welke kruiden lekker zullen combineren, om je gerecht op smaak te brengen? Nog los van het feit dat kant-en-klaar maaltijden vaak enorm veel E-nummers bevatten en ook nog eens heel erg zout zijn, is het gewoon veel leuker om uit te zoeken hoe je dingen zelf kunt maken. Je kunt álles zelf maken, echt. Wij hebben er ook niet altijd zin in of tijd voor, maar het kan wel. Als je het echt wilt, kan het. Om je een voorbeeld te geven: vroeger maakten wij altijd curry’s met zo’n potje currypasta. Op het potje staat: pas op! niet koud/rauw eten! Dat schijnt namelijk gevaarlijk voor je te zijn. Dat is natuurlijk eigenlijk al een gek teken. Ook staan deze potjes stijf van de toevoegingen die je helemaal niet nodig hebt om een lekere curry te bereiden. Hoeveel leuker en lekkerder is het om zelf de kruiden die je nodig hebt om een currymix te maken bij elkaar te mengen? De kleuren en geuren die er dan vrijkomen zijn geweldig. Het is zóveel gezonder voor je en geloof ons maar, zoveel meer werk is het niet. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om in één keer een hele pot kruiden te mixen, zodat je een voorraadje hebt staan voor wanneer je een volgende keer curry wilt eten. Tomaten en kokosmelk erbij, groenten die je nog in huis hebt en je hebt een geweldige maaltijd. Hetzelfde geldt voor sapjes. Een pak sap uit de supermarkt aan je mond zetten is een heel andere ‘beleving’ dan zelf een sapje maken met je juicer. Je kiest zelf de groenten en het fruit uit, je maakt het sap en je realiseert dat dit best wat tijd kost. Zo’n glas sap sla je niet eventjes achterover. (daarbij komt dat dit sap tientallen keren lekkerder is dan supermarktsap, maar dit terzijde.)

Het begint dus allemaal met het boodschappen doen en het koken. Maar vervolgens ga je de maaltijd ook opeten. Hoe doe je dat? Nu denk je misschien: nou, gewoon, met een vork, hoezo? Logisch antwoord. Maar wat wij bedoelen is: onder welke omstandigheden eet jij je maaltijd op? Hang je op de bank of zit je aan tafel? Heb je de televisie aanstaan? Heb je je telefoon in je hand? Of klets je gezellig met je tafelgenoot? Als je alleen eet: eet je in stilte, of heb je rustige muziek aan staan? Of lees je ondertussen misschien een boek? Er zijn mensen die beweren dat het allerbeste is om je maaltijd in een rustige ruimte, zonder enige afleiding, op te eten. Het zal gerust zo zijn dat dit voor veel mensen werkt, maar eten heeft natuurlijk ook met gezelligheid te maken. Wij denken niet dat het ongezond is om gezellig te praten terwijl je aan het eten bent. En wanneer je alleen bent, is een boek lezen misschien geen gek idee. Alles is beter dan gedachteloos starend naar een televisie je eten hap voor hap naar binnenschuiven, zonder überhaupt naar je bord te kijken.

Je zou voor de grap eens moeten timen hoe lang jij over het nuttigen van een maaltijd doet. Je staat vaak langer in de keuken dan dat je aan tafel zit en dat is eigenlijk heel erg zonde. Je hebt er hard voor gewerkt! Neem er dan ook de tijd voor. Probeer, om te beginnen, eens twintig minuten voor je maaltijd uit te trekken. Dit betekent dat je misschien flink langzamer zult moeten gaan eten. Meer pauzes inlassen, of langer op iedere hap kauwen. Je vork af en toe neerleggen. Omdat je maag er ongeveer twintig minuten over doet om te registreren dat er is gegeten, zul je een meer voldaan gevoel hebben na een ‘langzame’ dan na een ‘snelle’ maaltijd. Wil jij proberen langzamer te eten? Een tip: begin met een salade. Deze kan immers niet koud worden!

Eigenlijk leerde ik van mijn moeder vroeger al wat mindful eten is. Het was bij ons thuis namelijk altijd heel gewoon om 1) altijd aan tafel te zitten, 2)  gezellig de dag door te spreken terwijl we aan het eten waren en 3) het was heel gebruikelijk om tijdens het eten te zeggen dat de maaltijd lekker was. (of niet, als dat niet zo was, maar dat kwam eigenlijk nooit voor) Ik ging uit huis en kookte voor vrienden. Ik herinner me nog hoe gek en vervelend ik het vond als er tijdens het eten niet werd opgemerkt of het eten lekker was of niet. Sterker nog, ik vond het zo ongemakkelijk dat ik mijn tafelgenoten maar vroeg: “ehm, vinden jullie het wel lekker?” Het is helemaal geen gek idee om tijdens het eten bewust stil te staan bij vragen als: vind ik deze maaltijd lekker? Waar smaakt het eigenlijk precies naar? Wat voel ik in mijn lichaam (in je buik) na deze maaltijd? Daarbij komt dat ik het tegenover de kok niet meer dan respectvol vind om mijn waardering voor de maaltijd te uiten. Iemand heeft moeite gedaan om voor jou een maaltijd te verzorgen – dan mag je op z’n minst wel even een blijk van waardering geven, toch?

Maar mindful eten is meer dan bewust kiezen en langzamer eten. Het heeft alles te maken met stilstaan bij wát je eet en waarom je eet. Eet je omdat je lichaam er sterker van wordt? Voed je je lichaam met wat het nodig heeft, of eet je omdat je bepaalde emoties wilt verdringen? Eten mag nooit de oplossing voor een probleem zijn. Dat kan trouwens ook helemaal niet; het is immers maar eten. Hierover schreef ik eerder dit artikel over emotie eten. Eten is absoluut iets om heel erg van te genieten. Het zou enorm zonde zijn als je dit niet deed, want eten kan echt een feestje zijn. Kijk naar de bovenste foto in dit artikel: banana softserve, ofwel ijs gemaakt van bananen, dat is nou typisch zo’n gerecht (ik eet het vaak bij het ontbijt in de zomer,) waar ik echt héél erg van kan genieten. Door de hele gezondheidshype die inmiddels ook flink over ons land trekt, zijn we een beetje gaan geloven dat alles wat niet binnen die trend past, een guilty pleasure moet heten. De term zeg al genoeg: je moet je er blijkbaar schuldig over voelen. Wat een onzin. Zo lang je stilstaat bij wat je eet en hierin bewuste keuzes maakt, zou je je nergens schuldig over hoeven voelen.

Hoe goed ben jij in mindful eten? Herken je punten uit ons verhaal? Heb je iets aan deze tips en/of heb je zelf nog toevoegingen? We lezen je reacties graag onder dit artikel!

Ps even een sidenote voor de mensen die gisteravond Boer Zoekt Vrouw hebben gekeken: zoals boer Jan eet, dat is hoe het níet moet. Mijn hemel, ik heb nog nooit iemand zó snel krieltjes en worst zien eten.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

70 gedachten over “Mindful eten

  1. Grappig: de ene keer eet ik heel mindful, de andere keer totaal niet. Zo deed ik gisteren bijna veertig minuten over mijn kom soep, maar dat kwam vooral omdat ik er een pepertje te veel in had gegooid, haha. Op mijn werk eet ik inderdaad ook enkel om ‘wat binnen te hebben’. Ik plunder de fruitschaal, maar apprecieer niet echt wát ik eet.
    Het werkt veel beter als je het zelf hebt gemaakt, inderdaad! Laatste bakte ik peperkoek en ik merk dat ik écht kan genieten van zo’n plakje, terwijl ik bij peperkoek uit de supermarkt gewoon dat ding naar binnen schrok.

    1. Grappig he, hoe dat werkt? Ik vergelijk het een beetje met vroeger: als mijn moeder kleding voor me kocht was dat normaal. Maar toen ik er zelf voor had gewerkt en het zelf moest betalen, was ik vele malen blijer met dat zuinig bij elkaar gespaarde shirtje!

  2. eigenlijk moet je ook gewoon eten voordat je echt trek krijgt. Veel regelamtiger op de dag betekent dat voor mij.. ik probeer in t weekend uitgebreid boodschappen te doen.. (en sinds ik meer onbewerkte producten probeer te eten sta ik 80% van mijn trip op de groenteafdeling) en na te denken over allerlei tussendoortjes voor die week. Zoals bananenbrood, havermoutmuffins of een zakje wortels.. en ja ik maak een lijstje! een flinke lijst haha.. hou gewoon niet zo van boodschappen doen dus liefst zoveel mogelijk in 1 keer en dan halverwege de week nog verse groente. Het heeft naar mijn idee allemaal met tijd te maken. Of je de tijd neemt om bewuste keuzes te maken. Snacks ‘kies’ je niet, die schuif je gewoon naar binnen omdat het makkelijk of lekker is haha… moet eerlijk bekennen dat ik nu tijdens mijn zwangerschap veel meer moeite heb om allerlei lekkere snelle dingen te weerstaan. Alsof mijn lichaam nog veel harder roept: ‘ neem die chocoladereep mee!! nee geen puur, ik wil melk! met caramelstukjes! rn neem voor de zekerheid nog maar een reep mee!’ dus…
    maar goed artikel. ik denk dat als we met zijn allen bewuster zijn van goed eten er ook een stuk minder waste zou zijn!

    1. Oooooh die hormonen doen natuurlijk ook maar lekker waar ze zin in hebben! Lastig!!!

  3. Goed stuk! Ik kan zelf aardig schrokken soms en daar heb ik dan inderdaad later last van. Mijn vriend kijkt graag tv tijdens het eten en ik probeer mij nu meer op mijn bord te focussen. Inderdaad denken wat ik nu eet en hoe ik het vind smaken etc. Niet alleen goed voor de maag maar ook voor de lijn.. ik zit nu namelijk ook veel sneller vol!

  4. Ik herken mij wel in je voorbeeld. Ik vind het helemaal niet leuk om alleen te eten dus dan zet ik al snel een serie op. Snel eten doe ik niet, want soms vergeet ik te eten door de tv.
    Ik denk dat het makkelijker is om mindful te eten als je samen eet met anderen, ook het bereiden van eten voor anderen is heel anders dan even snel iets bij elkaar gooien voor jezelf. Ik doe altijd meer moeite als ik voor anderen kook en word blij als ze zeggen dat ze het lekker vonden.

    1. Ja, daar kon je wel eens gelijk in hebben. Als ik alleen eet, eet ik vaak heel eenvoudig. Soms gewoon een liter groene smoothie. Maar goed, dat is niet erg, ook daar kan je een moment van maken. Die smoothie kun je verspreid over een uur opdrinken bijvoorbeeld. En wat betreft het leuk maken voor jezelf: ook als je alleen bent kun je een muziekje en een kaarsje aan doen. Je zou ook eens heel uitgebreid voor jezelf kunnen koken. Gewoon om eens all out te gaan!

  5. Hahaha. Toch nog even boer Jan aanhalen. Daar moest ik om lachen. Inderdaad mijn hemel. Ik heb vanuit huis ook meegekregen om altijd aan tafel te eten en er inderdaad een gezellig moment van te maken waarop je ook de dag doorspreekt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms wel echt alleen eet om het eten. Gewoon omdat het moet. Da’s echt slecht. Een van m’n vriendinnetjes heeft een cursus mindful eten gevolgd. Heel veel van wat je in deze post zegt is dus heel herkenbaar :).

    1. hhahaha, ja sorry hoor, maar ik vond boer Jan echt shocking! Ik vond het vooral sneu voor die meiden. Heb je dan voor gekookt! Ik zou het echt niet waarderen als iemand zo tegenover me aan tafel zou zitten, jij?

  6. Ik weet precies wat jullie bedoelen, jammer genoeg lukt het me doordeweeks gewoon niet.Ik sta om 5 uur op om optijd op mn werk te zijn. soms vlug wat kwark met müsli of een rauwe reep naar binnen of soms alleen een bak koffie mee in de auto. Ik weet dat dit zo fout is, maar ik kan me er gewoon niet toe aanzetten, met alle gevolgen van dien. Mischien toch maar iets eerder op staan!
    Moet je trouwens gelijk ontbijten als je opgestaan bent?

    1. Ik snap je helemaal, alleen sta ik om 6 uur op, ipv om 5 uur. Ik heb om die tijd vaak ook nog helemaal geen trek. Je hoeft niet meteen te ontbijten als je wakker wordt. Veel belangrijker is het om even een glas water te drinken. Je lichaam heeft na een nacht meer behoefte aan vocht dan aan voeding. Zeker omdat je aangeeft dat je daarna koffie drinkt – wat je lichaam toch een beetje uitdroogt. Wat betreft het eten: misschien kun je eens denken aan ontbijtjes die makkelijk meenemen? Zoals onze ontbijtmuffins of bananenbrood. (gebruik de zoekfunctie op onze site om de recepten te vinden) Succes!

      1. Laatst jullie teff ontbijtmuffins gemaakt. 3 seconden nodig om ze in een bakje te doen, en ready to go :)! En m’n zoon (15 mnd) vond ze ook heerlijk!

  7. Ik eet absoluut niet mindful! Ik hou van eten en eet meestal voor de tv, en voor ik het weet is het op… Ik denk vaak bij mezelf dat ik er beter op moet letten, de tijd ervoor moet nemen, maar toch doe ik het niet. Stom! Ik denk inderdaad ook dat het beter is voor je lichaam om het niet zo naar binnen te proppen, heb vaak last van m’n buik…

    1. Hmm vervelend :( Misschien moet je dan toch de tips eens proberen op te volgen en kijken of je je dan beter voelt. het kan natuurlijk ook zijn dat je iets eet waar je buik niet goed op reageert… dan kan je zo langzaam en mindful eten als je wilt, maar dan zul je toch klachten blijven houden! Succes ermee :)

  8. Hahaha, fijn toeval dat dit net na bzv verschijnt. Of heeft Boer Jan je zo boos gemaakt dat je dit daarna nog getypt hebt? :P
    Goed dat je het aanhaalt, het is het inderdaad waard om wat meer op te letten tijdens het eten. Sta idd regelmatig langer in de keuken dan dat we aan tafel zitten,zonde!

    1. hahahah nee het artikel had ik gisteren al geschreven en ingepland, maar die laatste regel heb ik er vanmorgen vroeg nog aan toegevoegd :)

  9. Oh… ik herken dit zo erg, van mijn huisgenoten dan!
    Ik hou van koken, maar mijn oudste zoontje lust niks dus hij eet altijd wat anders (maar dat is een ander probleem). De tweede kan niet stil blijven zitten en verdwijnt om de paar minuten van tafel. De jongste wil alles op haar bord hebben, prutst wat met haar eten, laat er vervolgens water overheen vallen en is dan ook weg. Na 10 minuten kan ik eindelijk ook beginnen met eten en dan zijn de kinderen al gevlogen. Mijn eten is dan al koud en de tafel een grote chaos.
    Mijn man komt pas laat thuis, warmt zijn eten op en schuift het voor de tv naar binnen.
    De lol gaat er op die manier wel af, als er vrijwel nooit positieve respons komt. Heel demotiverend, want ik weet dat ik echt lekker kan koken!

  10. Zelf vind ik de boeken Mindful Eating van Jan Chozen Bays en Proef! Mindful eten mindful leven van Thich Nhat Hanh echte aanraders. Bij de engelse versie van het boek van Jan Chozen Bays zit ook nog een fijne CD met door haar ingesproken geleide meditaties. Over het eten van de juiste hoeveelheid bijvoorbeeld, over stilstaan bij de oorsprong, de herkomst van je eten, en over wat en hoe “leeg” en “vol” voor je betekenen. De theorie is heel helder, maar de dagelijkse praktijk blijkt lastig, zeker als de dingen in je leven niet zo gaan als je zou willen… Gelukkig mag je elke dag, elk moment opnieuw beginnen! En stilstaan bij wat je eet heeft grote consequenties voor wat je in je kar gooit in de supermarkt. Het is nu eenmaal fijner om stil te staan bij wuivende (bio) granenvelden, blije (fair trade) boeren en vruchten aan de bomen dan bij plofkippen in een donkere stinkende stal.

  11. Wat betreft het niet rauw gebruiken van currypasta: even googlen leert dat het gewoon een gebruiksaanwijzing is: dat het geen kant-en-klare dipsaus is, maar dat je het eerst moet verwarmen om een lekkere curry te krijgen. Koud is het gewoon niet lekker.

    O …. Even verder googlen laat zien dat zelfs Patak zichzelf weleens tegenspreekt: want ook dit antwoord werd gegeven: ‘The reason for the statement you refer to on our labels is that there are spices in the pastes and they contain some bacteria in small, harmless quantities. However, when the pastes are added to food this gives the bacteria a good environment in which to multiply to a level that could prove hazardous to a consumer’s health. The bacteria are eliminated through the cooking process, thus rending the paste quite harmless. Hence the statement we’ve put onto our paste labels.’

    Het is dus niet zo dat er nare dingen in zitten. En er gebeurt ook niet echt iets als je de currypasta rauw zou eten.

  12. Ik eet op zich wel snel soms, maar ook niet altijd. Ik lunch heel bewust in de lerarenkamer ipv achter mijn computer bijvoorbeeld. Behalve dat het gezellig is en ik collega’s zie, kan ik daardoor ook niet zo maar iets naar binnen schuiven. Sowieso eet ik als lunch vaak kliekjes die ik opwarm in de magnetron. Zit je daar met je bakje en je vorm, maar ik merk dat ik dan minder snel eet dan wanneer ik een salade meeneem die ik zo naar binnen kan lepelen.

    1. Ja, dat doe ik ook, eten in de docentenkamer. Ik zie ook wel eens collega’s nog achter hun computer zitten… en dan even snel lunchen. Lijkt me niet gezond!

  13. Ik probeer het,maar vaak denk ik er inderdaad totaal niet over na wat en hoe ik eet. Ik had eens eens tructje waarbij je elke hap dertig keer moest kauwen. In het begin lukt dat maar al snel leer je het weer af :)

    1. Jaa dat soort dingen lees je wel eens: minimaal 20 keer op een hap kauwen. Ik word daar heel moe van en ben alleen maar bezig met tellen, in plaats van met proeven haha!

  14. Ik denk dat ik best wel mindful eet, want een keertje had ik 2 uur in een restaurant over een pizza gegeten hahahah

    1. haha wow! Wat is ie zo groot of was ie niet zo lekker? ;)

  15. Ik ben nu bezig met de opdrachten uit het boek mindfood. 141 opdrachten om meer mindful te gaan eten. Tijdje geleden een artikel online gezet over honger versus trek. Ook echt een eye opener! Vroeger hebben we idd geleerd hoe het moet, gewoon aan tafel zonder extra poespas en de tijd ervoor nemen!

  16. Ik kook wel heel bewust en neem daar mijn tijd voor, maar het eten gaat eigenlijk wel vaak veel te snel. Moet er ook eens op gaan letten.

  17. Volgens mij eet ik vaak al onbewust mindful. Ik denk bijna altijd van tevoren na over wat ik ga eten en zoek ook bewust dingen uit. Snel eten doe ik niet vaak, maar als ik dat moet doen zorg ik alsnog dat ik iets eet waar ik dan wel van geniet.

  18. il kauw iedere hap minstens 20 leer, leg mijn bestel tussen iedere hap neer, zit rechtop aan een tafel en stop meteen bij het eerste teken dat ik vol zit. Behoorlijk mindfull dus :) Moet ook wel anders krijg ik een dumping en daar word ik niet blij van!

  19. Weer zo’n interessant artikel! Ik heb thuis geen eettafel (geen plek), dus ik eet op de bank, vergezeld met iPad. Ook eet ik echt snel. Ik wil wel langzamer eten, maar het lukt niet. Al eerder heb ik me verdiept in mindful eten, maar ik vond de teksten wat te zweverig en ingewikkeld. Jullie hebben het veel simpeler beschreven :)

  20. Goed om weer even een reminder te krijgen door dit artikel. Ik heb vorig jaar een mindfulnesscursus gedaan, maar dat zakt nogal eens weg. En daar heb ik trouwens geleerd dat mindfulness juist niet zweverig is. Je ‘zweeft’ niet weg met je gedachten, maar doet alles bewust. Mindfulness is het tegenovergestelde van de automatische piloot. Ook tijdens die cursus ging het vaak over eten. Omdat dat iets is wat veel mensen gedachteloos doen. Het heeft mij wel geholpen om bewuster met eten bezig te zijn. Ik kan ook nog gedachteloos een bus pringles naar binnen werken, maar ik doe het een stuk minder vaak en als ik het doe eet ik die pringles heel mindful 1 voor 1 op :)

    1. Wat goed zeg! Ik heb het volgens mij wel eens eerder tegen je gezegd, maar zo’n cursus lijkt me echt heel interessant!

  21. Ah zo leuk! Ik zit nu helemaal in to de positieve psychologie voor mijn afstudeeropdracht en daar komt ook veel mindfulness in naar voren. Ik ben waarschijnlijk de meest on-mindful-persoon op aarde haha, ik loop altijd te dagdromen en vergeet altijd wat ik nou eigenlijk aan het doen ben. Maar qua eten doe ik het wel redelijk goed, geloof ik! Ik denk omdat ik er altijd wel veel mee bezig ben, eerst recepten uitzoeken, lijstjes maken, veel in de keuken staan. Dan eet je het sowieso met meer liefde op denk ik. Want als ik lekker makkelijk een pizza bestel dan vreet ik dat ding ook binnen no time op terwijl ik TV kijk, dus dat herken ik wel inderdaad :p

    1. grappig :) Leuk om te lezen. Lijkt me trouwens echt een mega interessant onderwerp!

  22. Ik eet bijna altijd alleen en dat maakt het toch wat meer een ‘moetje’ dan iets leuks. Gelukkig hou ik erg van koken en motiveert mijn blog me om er m’n best voor te doen haha. Maar lang niet altijd en alleen als ik er tijd voor heb en zin in heb. Geeft niets, ik vind het niet erg om makkelijk/niet altijd even gezond te eten. Meestal eet ik voor mijn computer met een YouTube video aan. Tsja, je moet toch wat? Ik denk dat dat bewuster eten is dan met een boek, omdat ik dan echt op mijn boek zou willen focussen. In mijn up aan tafel te gaan zitten om te eten voelt toch een beetje, tsja, gek/eenzaam/nutteloos. Maar al met al is iets bewuster eten wel belangrijk ja!

    1. Zo zie je dat je ook als je alleen eet, het nodige kunt doen om stil te staan bij wat en hoe je eet. Het gaat ook om andere maaltijden he, of om tussendoortjes. Het gaat zelfs om hoe je een beker thee achterover klokt, of echt eventjes geniet van een lekker warm drankje. Hoe meer ik er bij stil sta, hoe meer ik erachter kom dat het best een ruim onderwerp is!

  23. Wat een goed/fijn artikel! Mijn vriend en ik eten eigenlijk vaker op de bank dan aan tafel. Ik probeer daar al wat verandering in te brengen, want ik wil inderdaad bewust eten en niet zomaar alles gedachteloos naar binnen stoppen. Ik krijg m’n vriend er alleen niet altijd in mee.. dus dat wordt nog een projectje.

    Zo herkenbaar trouwens wat je schrijft over dat er soms niet gezegd wordt dat het eten lekker smaakt. Ik ben dat vanuit huis ook gewend en sta dan zo gek te kijken als dat niet gebeurt. Is ook fijn om de kok te complimenteren, die heeft toch z’n/haar best staan doen om iets lekkers te bereiden.

    Trouwens nog een aanrader, een boek over mindful eten: http://www.bol.com/nl/p/mindful-eten/1001004008257685/

    Ik vond ‘m erg fijn om te lezen. :-)

    1. Dankjewel voor de tip! :) En fijn dat je je herkent in het verhaal!

  24. Oh, dit artikel komt zó op het juiste moment. Ik zit vaak te eten aan tafel, maar wel met ondertussen een tv-serie of filmpje aan op de pc. En daardoor merk ik pas aan het eind van de maaltijd dat ik gegeten heb, want opeens is mijn bord leeg. Hé, waar is mijn eten gebleven? Heb ik het nu al op?!
    Dus het wordt de hoogste tijd om de pc af te sluiten, lekker muziekje aan, sfeer maken en rustig eten. Genieten van wat er op mijn bord ligt. En dan eet ik hopelijk niet meer dan ik nodig heb, maar gewoon: genoeg.
    Thanks voor de reminder.

    Enne, die boer Jan, dat ging inderdaad in een absurd hoog tempo. Misschien even de KRO een mailtje sturen met dit artikel als bijlage ;-)

    1. hahahhaha ja dat is eigenlijk wel een geniaal idee ;) Die boer Jan toch. Arme meiden die voor hem gekookt hadden.

      Goed dat je punten uit het artikel mee kunt nemen! Succes ermee :)

  25. Ja heel herkenbaar wat je zegt. Vroeger aten we meestal op de bank, met de tv aan. Gelukkig doen we dat niet meer. Inmiddels hebben wij ook twee kinderen en ik vind het gewoon belangrijk dat ze leren om bewust te eten, stil te zitten aan tafel en gesprekjes te voeren. Dit gaat goed, ik ben daar zó blij mee!
    Een paar maanden geleden werkte ik nog in een winkel. Je stond daar maar met z’n tweeën op de vloer en het was er altijd súper druk. In de paar jaar dat ik daar gewerkt heb, heb ik vrijwel nooit een behoorlijke pauze gehad. Ik moest altijd maar even snel een broodje pindakaas naar binnen werken. Ik nam dat gewoon voor lief, ik deed er niet moeilijk over, maar toch, goed is het niet! Nu werk ik vanuit huis. In eerste instantie ging ik evengoed even snel achter de laptop een broodje eten. Maar op een gegeven moment dacht ik: ho, wacht eens even. Ik ben thuis, laat ik daarom gewoon de tijd nemen om goed te eten. Dus tegenwoordig maak ik dagelijks lekkere soepjes, salades, smoothies en sapjes. Heerlijk! Ik geniet daar echt van :-)

    1. Wat heerlijk! Ik kijk ook echt uit naar de tijd dat ik vanuit huis kan werken. Als de Groene Meisjes ooit mijn baan wordt…

  26. Zo herkenbaar!! Ik eet het liefst terwijl ik YouTube filmpjes kijk, als het even kan die van jullie :)
    En ook heel toevallig, want gisteren schreef ik een blog voor mijn website over eten met aandacht, komt in de loop van deze week online. Ik zie een trend ;)
    Liefs!

    1. filmpjes van de groene Meisjes kijken mag altijd ;) nee hoor, grapje!

  27. Mijn vriend en ik eten altijd aan tafel. We koken uitgebreid en gaan dan lang aan tafel zitten met kaarsjes erbij en een muziekje op. Daarna nog natafelen met koffie/thee en chocolade. Het kost mij geen moeite want ik vind het gewoon heel gezellig. Ik hoef ook niet zo nodig elke avond tv te kijken of op internet, dus ik heb ook veel tijd ervoor. Als ik alleen ben eet ik wel iets simpels voor de tv, want alleen aan tafel vind ik toch best saai haha.

  28. Fijn en interessant artikel! Ik probeer de laatste dagen ook weer mindful te eten, gewoon omdat ik dan minder snel eet en er meer van geniet als ik het met aandacht doe. Ik wacht ook om een stuk op te scheppen tot mijn mond helemaal leeg is. Ik merk ook dat ik soms niet alles op krijg :)

  29. Ik doe eigenlijk heel veel aan mindful eten op een punt na: mijn Lief wil altijd voor de televisie eten. Dat moeten we eigenlijk weer afleren. Ik steek heel veel tijd in het plannen en maken van eten en als het dan ondoordacht door je keel wordt geschoven dan ben ik daar niet zo blij mee. Je blijft ook sneller op de bank hangen trouwens.

    Nieuw patroon: gedaan met eten voor de televisie. We hebben er een tafel voor!

    Wat betreft mijn ontbijt en tussendoortjes: daar ga ik ook heel bewust mee om. Ik stop met werken om mijn yoghurt of een stuk fruit te eten. Vijf minuten pauze, ja, dat kan wel, maar ik heb dan ook een administratieve job waarbij ik die pauze kan nemen.

  30. Heel goed geschreven! Ik herken precies wat je schrijft over het snelle eten en eigenlijk amper proeven wat je naar binnen schuift. Het grootste deel van mijn avondmaaltijden eet ik op de bank terwijl ik een serie kijk en vaak is het binnen 10 minuten wel op. Net of er altijd haast is om te eten inderdaad. Fijn om daar nog eens extra van bewust te worden door dit artikel, ik ga zeker ook aan slag met mindful eten!

  31. Ik eet denk ik wel mindful als het aankomt op mijn keuzes in de winkel en bij de maaltijd. Ik eet dan weer meestal niet mindful als ik eenmaal aan het eten ben. Zo vind ik het leuk om ondertussen een boekje te lezen, vlogs of series te kijken of gewoon te praten met tafelgenoten. Ik concentreer mij vaak niet op het eten zelf, tenzij het een buitengewone maaltijd op restaurant is waarvoor ik meer geld neertel dan gewoonlijk ;)

  32. Oh, wat dat betreft ben ik van nature en huis uit heel mindful aan het eten. Ik heb een drukke studie, maar zelfs tijdens tentamenperiodes trek ik ruim een uur uit voor het koken en eten. Boodschappen doe ik superprecies: wat kan ik ermee, wanneer moet het op zijn, wat heb ik nog wat erbij kan etc. Op die manier heb ik altijd zicht op lekkere maaltijden en kan ik ook echt uitkijken naar het eten. Ook doe ik gerust een uur over mijn eten. In de ochtend trek ik ook gewoon lekker 20 minuten uit voor mijn bakje sojayoghurt. Ik gok dat het gewoon aan mijn liefde voor lekker eten ligt haha, ik móet er wel lang van genieten.

  33. O jee, wat een mooi artikel en wat heb ik er ook moeite mee!
    Ik ben een Ram van sterrenbeeld, en ik ‘ram’ dan ook overal doorheen.
    Snel eten, snel douchen, snel naar de wc, snel…

    Echt een uitdaging! Fijn dat ik dit artikel tegenkom voor inspiratie om het anders aan te pakken.

    Liefs
    Nina

  34. Mijn warme en broodmaaltijden eet ik meestal wel vrij “traag” op; bij mij zijn het eerder de tussendoortjes die ik (zeker als het ongezonde zijn) veel te snel binnenprop om dan plots te beseffen dat ik bijna een heel pakje heb opgegeten. Toch maar eens proberen om ook dan aandacht te besteden aan wat en hoe ik eet.

  35. Dit staat echt boven aan mijn “note to self’
    wat een prachtig artikel. zeer goed geschreven!! ik ben er mee aan het werk…. doe mijn best!!

  36. Ik heb idee dat wanneer je zelf kookt en ingrediënten samenstelt, je smaakbeleving ook veel rijker wordt.
    Vroeger kocht ik nog weleens Knorr-pakketten, maar dat vind ik nu echt niet om te eten. Ik vind het zo vlak smaken.
    Ik vind het ook eigenlijk niet echt koken. Maar ik begrijp dat niet iedereen tijd(of zin) heeft om alles “from scratch” te maken.

  37. Als eetstoornis patientje kan ik je vertellen dat mindfulness niet de oplossing is :)
    Wat wel goed werkt is om voldoende te eten (dus die crakers moeten aan een bepaald aantal calorien voldoen, wat ik betwijfel). Als je niet genoeg eet dan trigger je het snaaigedrag. :) Leuke post overigens, zoals altijd!

    1. Oh nee, ik zou nooit willen zeggen dat mindful eten de oplossing voor een eetprobleem is!

  38. Hahahah zo herkenbaar; “vind je het niet lekker?” Wij deden dat vroeger thuis ook. Mijn vriend niet. Ik vroeg daardoor steeds of hij het lekker vond. Hij dacht eerst dat dat met onzekerheid te maken had, maar ik wil gewoon oprecht weten of iets lekker is. Nu zegt hij het zelf dat het lekker is (of niet).

  39. Misschien moet ik eens wat langzamer gaan eten, haha… Het gebeurt echt vaak dat ik maar zo’n 5 minuten aan tafel zit en dat is best stom.

  40. Even over die kant-en klaar maaltijden ik ben het er wel eens al is het zo dat in heel veel instellingen (zoals woonvormen voor mensen met een beperking) en bejaardentehuizen geen tijd en geen geld om gezond te koken..De gemeente bepaald of iemand gezond eet of niet..Dus ook al wil jij het het is soms door de omstandigheden niet altijd mogelijk. Dat is ook een realiteit waar nauwelijks naar gekeken wordt.

    Liann

  41. Ik zie het verschil niet tussen eten en een boek lezen en eten en tv kijken. Beide zijn bezigheden die je gedachten van het eten af houden. Of zie ik dat verkeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *