Recept: gevulde portobello’s uit de oven

IMG_0234

We hebben nog vijf dagen om na te denken over het kerstdiner. We kunnen natuurlijk ook gewoon zeggen: we houden het makkelijk en we hebben geen stress. Eigenlijk vinden wij dat wel de beste optie. Ons idee: maak gewoon een tafel vol met lekkere kleine hapjes – van heel eenvoudig tot iets ingewikkelder – en maak je geen zorgen over de volgorde van de gangen of de tafelschikking. Hapjes op tafel, spelletje erbij of kerstfilm aan, flesje wijn open en genieten maar! Vandaag delen we enkele suggesties met je, waarbij het recept voor de gevulde portobello’s nieuw is.

Het idee: een tafel vol met hapjes. Een nog leuker idee: alle gasten nemen zelf twee verschillende soorten hapjes mee. Dan hoeft niemand zich uit te sloven op een tig-gangendiner, maar er is toch een grote diversiteit aan allerlei kleine gerechtjes. En die hapjes kunnen heel simpel zijn. Je kunt bijvoorbeeld gewoon denken aan wrap-rolletjes met humus en avocado. Of falafelballetjes met tahindip. Of nacho’s met homemade guacemole. Dit zijn alleen al drie hapjes die in een handomdraai klaar zijn en die bijna iedereen lekker vindt. Maar je kunt ook even een level verder gaan, bijvoorbeeld met deze gevulde portobello’s. Nu is dit ook een ontzettend makkelijk gerechtje, maar je hebt er net even wat meer voor nodig.

Wat heb je nodig?

zoveel portobello’s als je wilt

pijnboompitten (ik kocht een onsje op de markt – daar kan je flink wat portobello’s mee vullen!)

verse basilicum

verse koriander

een citroen

tahin

water

gedroogde basilicum

een klein beetje (zee-)zout

een klein beetje olijfolie

Wat moet je doen?

– verwarm je oven tot 200 graden –

1. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Besprenkel de portobello’s met wat olijfolie, gedroogde basilicum en een snufje zeezout. Schuif de bakplaat voor 15 minuten in de oven.
2. Snijd de verse basilicum en koriander fijn.
3. Meng in een bakje wat tahin (begin eens met een flinke eetlepel,) met een scheutje water en het sap van een halve citroen. Voeg vervolgens nog wat meer tahin toe, als het erg waterig en zuur is geworden. Roer goed door.
4. Rooster de pijnboompitten.
5. Mix de pijnboompitten, de basilicum en het tahinmengsel goed door elkaar.
6. Haal de portobello’s uit de oven en giet het vocht eruit.
7. Vul de portobello’s met het pijnboompittenmengsel.

IMG_0245

Je ziet het: een kind kan de was doen, maar het resultaat mag er best wel zijn!

Anders suggesties voor op de borrelplank:

courgetterolletjes met tapenade
verschillende vegan tapas
hummus voor in je wraprolletjes
nacho’s met homemade guacemole en verse salsa
springrolls

Kunnen jullie hiermee vooruit? Onthoud dat het vooral om de gezelligheid gaat. Niemand heeft er iets aan als jij als een stresskip door het huis rent, dus houd het een beetje simpel als je van jezelf weet dat je hier gevoelig voor bent. Vergeet niet te genieten! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

17 gedachten over “Recept: gevulde portobello’s uit de oven

  1. Deze versie lijkt me super! ik maak ze normaal met Buffelmozerella of geitenkaas maar had me nog niet bedacht dat het ook veganistisch kan. Fijn dit recept! Thanks

    1. ja precies, vaak zijn dit soort recepten met kaas. De pijnboompitten zijn ook wel een beetje vet, maar dat is kaas ook.. dus als je het vervangt en niet allebei doet, dan is het best te doen :) En het is sowieso echt heel erg lekker!

  2. Haha, deze post komt precies als geroepen! Ik had ook net bedacht om dit jaar eens allemaal losse hapjes te gaan doen op Kerstavond i.p.v. het traditionele voorgerecht-soep-hoofdgerecht-nagerecht. Alleen was ik dus net nog aan het rondsurfen op zoek naar inspiratie! (Waarbij ik uiteraard afdwaalde en mijn “vaste” blogs begon bij te lezen…)

    1. We hebben ons mediaubureau al op de hoogte gebracht, maar aangezien het weekend is, kan het even duren voordat het verwijderd wordt. Bedankt voor je begrip :)

    1. kan beide! hangt er een beetje vanaf of je van koriander houdt of niet. sommige mensen vinden het te overheersend. Succes en eet smakelijk!

  3. Het zal wel een kwestie van smaak zijn maar ik heb dit recept gisteren gemaakt en vind de notensmaak van de tahin in combi met de portobello echt niet lekker…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *