Vegan scones met lemon curd

vegan scones

Foto’s: Aline Bouma 

Als het leven je citroenen geeft, dan bak je vegan scones zodat je een excuus hebt om lemon curd te eten. Zo simpel is het volgens mij. We hopen dat deze blogpost een zonnig opkikkertje is voor de komende binnenblijfweek. Zullen we elkaar op de hoogte houden als we met dit recept aan de slag gaan? Deel je maakproces of de eindresultaten via Instagram! Vind ik leuk :)

Goed om te weten: Aline heeft dit recept op afstand voor me gemaakt. Zij in Utrecht, ik in Rotterdam. Zo werken die dingen vandaag de dag. Dat ging ons behoorlijk goed af, dus we overwegen zeker om dit vaker te doen!

vegan scones

Wat heb je nodig voor (ongeveer) 12 scones?

500 gram zelfrijzend bakmeel
een zakje bakpoeder (16 gram)
100 gram kokosolie zonder geur / smaak
3 flinke eetlepels witte suiker (nee, dit is géén fitgirlrecept)
320 ml amandelmelk
een snuf zout

Hoe maak je de scones?

1) Verwarm je oven voor op ongeveer 210 graden (hete lucht). Mix het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder, de suiker en het zout door elkaar in een grote kom.

2) Kneed de kokosolie door je meelmengsel. Het helpt om het van te voren in kleine stukjes te snijden. De kokosolie hoeft niet helemaal opgelost te worden, er mogen gerust stukjes achter blijven.

3) Voeg de amandelmelk toe en kneed met je handen tot een deeg. Kneed niet te lang want daarmee verlies je luchtigheid. Het hoeft geen heel glad deeg te worden en mag er best een beetje rommelig eruit zien, zolang al je meel maar goed gemengd is met vocht. (dit recept is daarmee ook heel geschikt om met de kinderen te maken, want zo héél netjes hoeft het allemaal niet ;))

4) Zet je deeg ongeveer een kwartiertje in de koelkast. Zo krijgt het nog wat meer stevigheid.

5) Bestrooi je aanrecht met wat bloem. Stort hierop je sconesdeeg, en spreid het uit met je handen of een deegroller.  Steek vervolgens +- 12 rondjes uit je deeg. Je kunt een koekjesuitsteker gebruiken, of een dun drinkglas. Verdeel over een bakplaat en laat er genoeg ruimte tussen.

6) Bak je scones af voor 10 tot 15 minuten. Het is een beetje afhankelijk van je oven hoelang ze nodig hebben. Als ze mooi goudbruin zijn aan de buitenkant zijn ze goed!

vegan scones

Wat heb je nodig voor de lemon curd?

100 gram suiker
1 eetlepel maizena
100 ml amandelmelk
het sap + rasp van 2 citroenen
een snufje kurkuma voor een mooie gele kleur (hier proef je niks van terug!)

En hoe maak je de lemon curd?

1) Mix de suiker en de maizena door elkaar.
2) Voeg vervolgens de amandelmelk, het citroensap, de citroenrasp en de kurkuma toe.
3) Doe dit in een klein pannetje en zet op het vuur.
4) Verwarm voor ongeveer 5 minuten en blijf roeren met een garde tot het een mooie dikte krijgt.
5) Voeg eventueel nog wat snufjes maizena toe als het niet dik genoeg is.
6) Laat vervolgens even afkoelen in een bakje of potje en klaar is je lemon curd!

Op de foto zie je ook nog een vegan cream en dit mag ook eigenlijk niet ontbreken bij scones. Hier gebruikte Aline de nieuwe havercream van Oatly. Er is nu ook een haverroom van Albert Heijn huismerk. (#nospon, voor de duidelijkheid) 

Ik wens jullie heel veel bakplezier en een heel fijne week! Laat je weten hoe jouw vegan scones geworden zijn? Ik zie je graag op Instagram! (@merelwildschut)

Ps: Ik krijg veel vragen over hoe jullie mij in deze gekke tijd (die vooral financieel erg onzeker is momenteel) kunnen supporten. Dat vind ik echt ongelooflijk lief! Ik schreef een blogpost met een paar opties. Die vind je hier. Dankjewel alvast!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

37 gedachten over “Vegan scones met lemon curd

    1. Nou, niks. Ik denk helemaal níks van 100 gram verzadigd vet. Zouden meer mensen moeten doen, níks denken van 100 gram verzadigd vet.

      1. Kokos olie is ook een heel ander soort onverzadigd vet dan de normale (waar we meestal aan denken) ‘verzadigde vetten’…: het is gezond en nodig voor onze gezondheid..

  1. Ziet er goed uit, ga ik maken! Vraag uit het publiek: als er zelfrijzend bakmeel in gaat, moet er dan óók nog bakpoeder in? Want dat zit eigenlijk toch al in zelfrijzend bakmeel…

    Groetjes!

    1. Ik heb het met beide getest (met en zonder bakpoeder) want ik had dezelfde gedachte als jij maar het worden het een soort platte kokosmakronen zonder bakpoeder hahaha. Het bakpoeder zorgt voor nét een beetje extra volume :)

  2. Wat een top idee, vegan lemon curd! Ik vind het idee van lemon curd altijd heel smakelijk klinken, lekker fris. Maar door die eidooier die er normaal in gaat vind ik het zoooo vies. Ga het aankomend weekend eens maken, thanks Aline & Merel!

  3. I have never brought myself to make scones by myself. Always preferred to walk over to my friend’s.

    I think this is a good time to give it a try. Fingers crossed.

  4. Kun je de kokosolie vervangen door iets anders zoals plantaardige boter. Ik heb geen kokosolie in huis en gebruik het verder ook niet.

  5. Ik maakte de lemon curd met rijststroop (100gr), havermelk, arrowroot en ongezeefd citroensap. De eerste 2 zijn een prima aanrader! Ik mengde de arrowroot met de havermelk. Door het niet zeven is de structuur anders en arrowroot maakt het wat klonterig, terwijl het wel gebonden is. Moraal: havermelk en rijststroop kunnen prima , arrowroot en ongezeefd citroensap beter van niet. De smaak ik trouwens fantastisch!

  6. Jaaa nu 2 keer gemaakt en echt heerlijk! Ik heb havermelk en wajang gebruikt, werkt prima!
    Haal er een stuk meer dan 12 uit ook, fijne verassing ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *