Recept: Mexicaanse maïssoep

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is SOEPTIJD! In deze tijd van het jaar eten wij zoveel en zo vaak mogelijk soep. Soep is geweldig. Het is warm, het vult, het is makkelijk om te maken, het is gezond en je kan er duizend verschillende soorten van maken. Vandaag gaan we voor een Mexicaanse maïssoep met chipotle en getoast brood. Je hebt weinig nodig voor een geweldig resultaat. We denken dat dit het perfecte recept is om je week mee te beginnen. Ben je er klaar voor?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje uit de losse pols heb gewerkt bij dit recept, maar ik zal zo nauwkeurig mogelijk omschrijven wat en hoeveel ik heb gebruikt en wat ik heb gedaan. Nou is dit een soep die volgens mij bijna niet fout kan gaan, dus geen stress.

Vooraf even wat tips van De Groene Meisjes. Allereerst: als je geen chipotle kan vinden (wij kopen het bij Tjin’s toko in Amsterdam Oud Zuid, achter de Albert Cuypmarkt) dan zou je ook voor gerookt paprikapoeder kunnen kiezen. Zal ook erg lekker zijn en dit geeft ook een beetje die Mexican vibe.
En een tweede tip: je kan ook een aardappel met de soep meekoken. Hebben wij zelf niet gedaan, maar dit zal de soep waarschijnlijk nog wel iets romiger maken.

Wat heb je nodig voor 2 kommen maaltijdsoep?

2 kleine uien (of 1 grote ui, obviously)
3 tenen knoflook
500 gram maïs
750 ml groentebouillon
1 flinke theelepel chipotle kruiden
2 bosuitjes
1 halve avocado
wat cherrytomaatjes
een paar sneetjes (oud) brood
een lepel kokosolie (ik gebruikte knoflook-kokosolie)
een halve limoen
een snuf zout

Wat moet je doen?

1. Snijd de ui en knoflook fijn en fruit dit in je soeppan, met een beetje kokosolie.
2. Voeg de mais en een halve theelepel chipotle kruiden toe. Laat mee bakken.
3. Maak ondertussen de groentebouillon en giet deze in de soeppan.
4. Breng aan de kook. Het duurt zo’n 10 tot 15 minuten totdat er flink wat water is verdampt.
5. Pureer de maïs met een staafmixer.
6. Breng de soep op smaak met wat limoensap, een snuf zout en voeg nu ook de andere halve theelepel chipotle toe.
7. Laat de soep nog even koken, totdat het geheel lekker romig is geworden.
8. Rooster ondertussen het brood met wat kokosolie, tot het bruin en knapperig is geworden.
9. Serveer de soep met fijne ringetjes bosui, gehalve cherrytomaatjes, kleine avocado blokjes en een klein partje limoen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Met chipotle kruiden moet je een beetje voorzichtig doen. Het geeft een heerlijk pittige, rokerige smaak aan je soep. Maar als je overdrijft, of uitschiet, dan word je soep zó heet dat het niet lekker meer is. Stel dat je per ongeluk uitschiet, dan is de situatie misschien nog wel te redden met wat extra limoensap. Proef de soep tussendoor steeds even om te kijken of je meer of minder kruiden, limoensoep of zout wilt toevoegen. De bedoeling is dat het een lekkere romige, zoet-rokerige soep wordt. Mmm, en natuurlijk mag het getoaste brood niet ontbreken. Lekker dippen!

We horen het heel graag van je als je dit recept hebt gemaakt! Je kan het ons laten weten via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (@merelgroenemeisjes en @jamiegroenemeisjes.) Veel kookplezier en eet smakelijk!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Recept: Mexicaanse maïssoep

  1. Van de kleur alleen al word ik vrolijk! Deze lijkt me lekker met nacho’s en quacemole…. Oh ik kan er nu al naar uitkijken. Fijne dag Groene Meisjes

  2. Ziet er heerlijk uit! Al lijkt deze me wel wat zomers voor de tijd van het jaar op een of andere manier, maar misschien komt dat gewoon door de gele kleur. En lieve groene meisjes, wanneer komt het speculaasrecept online? Ik zag gisteren de foto op Instagram en ik verlang echt intens naar speculaas sindsdien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *