Recept: vegan kaassoufflé en aardappelwedges uit de oven

IMG_9012_done

– Deze post is geschreven door onze gastblogger Arthur –

Ja! Stoer mannenvoer! Veganisme kan ook zonder schattige vruchtjes, lieve rietjes en aandoenlijke broodjes. We willen ook wel eens lekker bunkeren. Okay, dan is een kaassoufflé misschien niet zo stoer. Maar als deze vegan is wél! Dit is een gemakkelijk recept, geen gedoe of geklieder. Omdat mannen dat prettig vinden. Stoer als ik ben, heb ik daarom ook geen afgepaste porties. Ga het aan; het is allemaal veel gemakkelijker dan hoe moeilijk we kunnen doen. Alle ingrediënten zijn in eerste instantie mijn grote voorkeur, maar laat die je er niet van weerhouden de (goedkopere en gemakkelijker verkrijgbare) suggesties te gebruiken. Wat gaan we maken vandaag? Gebakken aardappelwedges en een vegan kaassoufflé.

Wat hebben we nodig voor de gebakken aardappelen:

Biologische vastkokende aardappelen
Arrowroot (of eventueel Maïzena)
Biologische lijnzaadolie (of andere niet-overheersende olie)
Zeezout

En voor de kaassoufflé:

Langwerpig bladerdeeg (bij Lidl verkrijgbaar)
Wilmersburger Classic ‘kaas’ (of Violife Mozzarella)
Tofutti ‘Creamy Smooth’ (herbs & chives)
Paneermeel
Nootmuskaat
Komijn
Knoflookpoeder
Fijn zeezout

De bereiding in foto’s

IMG_9003_done

 

IMG_9008_done

 

IMG_9005_done

 

IMG_9007_done

Bereiding

– Verwarm de (hetelucht) oven voor op 220º –

  1. Snijd de ongeschilde aardappelen door in de lengte en vervolgens iedere helft in drieën zodat je wedges (parten) krijgt.
  2. Doe de wedges in een zak en doe daar per persoon ongeveer een kleine eetlepel arrowroot bij.
  3. Draai de zak, met voldoende lucht erin, dicht en schud deze even om de arrowroot goed te verdelen over de wedges (dit werkt bijzonder goed!).
  4. Voeg daarna per persoon een halve eetlepel olie toe en herhaal het schudden.
  5. Positioneer de wedges in een met bakpapier beklede ovenschaal. Je mag ze ook stoer direct vanuit de zak storten (bijvoorbeeld wanneer je in mijn geval vaak bezoek hebt dat met een drankje aan je kookeiland zit toe te kijken), zolang je maar enige ruimte hebt tussen de wedges.
  6. Strooi hier wat zeezout overheen.
  7. Laat het bladerdeeg ontdooien, liefst in een warmhoudlade zodat ze goed zacht worden. Als je radiatoren hebt, kun je het bladerdeeg ook ontdooien op een snijplank op de radiator.
  8. Gebruik op ieder vel twee lagen Wilmersburger kaas met daartussen wat Tofutti. Vouw het bladerdeeg dicht en druk herhaaldelijk met je nagel de randen goed aan – indien je geen langwerpig maar vierkant bladerdeeg hebt, kun je hier overigens het beste driehoeken van maken.
  9. Doe het paneermeel in een bord en voeg naar smaak – niet teveel, overdaad schaadt ook in dit geval – nootmuskaat, komijn, knoflookpoeder en wat zout toe.
  10. Maak de soufflés nat met water en druk dan beide zijden in het paneermengsel.
  11. Nu kan alles de oven in! Schuif de aardappelen iets boven de onderkant van de oven en de kaassouflés erboven. Gebruik voor de kaassoufflés liefst een smallere bakplaat (vaak onderdeel bij een stoomoven) of een rooster, leg een vel bakpapier over de kaassoufflés met daarop een tweede smalle bakplaat gevuld met blindbakbonen of iets anders met niet teveel maar ook zeker niet te weinig gewicht.

Ik begrijp dat niet iedereen dergelijke ovenaccessoires heeft; het gaat erom dat het bladerdeeg niet de kans krijgt om zichzelf op te blazen en daardoor tevens de kans bestaat dat de randen openspringen en alle kaas eruit loopt. Wees creatief en laat vooral weten welke andere methoden jij hebt gevonden! Eventueel kunnen de soufflés ook gebakken worden in een goed heet geworden koekenpan met een klein beetje olie.

Ga uit van ongeveer een half uur bakken in de oven, maar houd dat af en toe in de gaten. Als de wedges fijn knisperig bruin ogen, zijn ze klaar.
Serveer de kaassoufflés met een milde mosterd en de wedges met een plantaardige mayonaise (zoals mijn favoriet: Remia Mayolijn).

Kooktip van Arthur: koop een flinke zak komijnzaad en brand deze goed aan in een koekenpan, vermaal deze in een blenderkom voor droge ingrediënten en geniet van een rijke geur en smaak voor héél veel gerechten!

Jullie zijn nu natuurlijk heel benieuwd naar wie die keukenprins eigenlijk is. Dit is hem hoor. The handsome Arthur:

Arthur_2014

Dankjewel voor dit overheerlijke recept Arthur. We kunnen niet beloven dat wij meisjes dit niet gaan proberen ;)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Recept: vegan kaassoufflé en aardappelwedges uit de oven

  1. Wat een toprecept! Ik heb alles in huis behalve de Tofutti.. Ik denk dat ik niet de enige ben. Is daar een alternatief voor? Oh, en de komijntip gebruik ik ook heel vaak en ruikt inderdaad heeerlijk :)

    1. Hey Halima! Dank!
      Ja, je kunt Tofutti vervangen door iets dat in ieder geval vochtig is. De Tofutti voegt niet enkel aan smaak toe, maar ook qua vochtigheid en dat is bij vegan kaas als Wilmersburger of Violife wel belangrijk voor het goed smelten. Je kunt er wat vegan boter of olie tussen smeren met je vingers – niet teveel! Je zou daar eventueel ook een klein beetje peterselie, witte peper en knoflookpoeder bij kunnen doen om in de buurt van de Tofutti te komen.
      Eet smakelijk vanavond!

  2. Zit er in de bladerdeeg van de Lidl geen boter? Volgens mij zit er namelijk altijd boter in het bladerdeeg…

    1. In bladerdeeg zit inderdaad boter. Bladerdeeg bestaat uit deeg-boter-deeg-boter etc etc. Ik geloof niet dat die van de lidl zonder is, maar heb de verpakking dan ook nooit gezien. Misschien is er wel vegan bladerdeeg te krijgen ergens.
      Verder ziet het er lekker uit, ook leuk voor de vrijdagavond, als je zó geen zin hebt in ingewikkeld doen.

      1. Aangezien Arthur al jaren veganist is, denk ik wel dat hij weet in welk bladerdeeg er boter zit en in welke niet ;)

        1. Ik heb hier bij de lidl gekeken en ze hebben alleen een versie mét roomboter. Ook de appie heeft het niet. Waar kan ik het wel vinden denken jullie, dit bracht me op het idee leuke hapjes te maken voor mijn verjaardag namelijk. :)

          1. Mara, dat is bijzonder. Ik ken enkel de ‘Blätterteig’ van het merk Belbake, voor zover ik weet de enige bladerdeeg die de Lidl verkoopt. Kun je mij het merk doorgeven? Word wel nieuwsgierig…

    2. Bladerdeeg hoef niet altijd roomboter te bevatten! Je hebt ook versies met plantaardige vetten :)

      1. Precies! Bij mijn supermarkt liggen het roomboter-bladerdeeg en het gewone bladerdeeg (die plantaardig is) naast elkaar in de vriezer :)

      2. Klopt, dames: van Koopmans is deze er ook – wél vierkant, dus in driehoek vouwen (of twee plakken op elkaar voor een grote). ;) Overigens heeft Tante Fanny ook vegan bladerdeeg (Jumbo – wel altijd even de verpakking nakijken aangezien de receptuur nog wel eens onderhevig is aan veranderingen).

  3. In de groene winkel/natuurwinkel kun je vegan bladerdeeg kopen. Kwaliteit is supergoed!

  4. Hmmmm, dit ziet er lekker uit (ook voor niet vegans)
    Ik ga het eens proberen.

    Kleine tip: als je een grote zak komijn koopt, vermaal dan telkens een beetje komijn. Hoe langer het gemalen is hoe minder smaak&geur eraan zit. Dus gewoon kleine porties vermalen en als die op is weer nieuwe vermalen. De geur is heerlijk.

    1. Je wilt geen minder gezonde meer na deze, Fatima! ;)

      Wat je zegt over de komijn klopt, echter gaat dat niet volledig op voor goed aangebrande komijn. Ik bedoelde overigens niet een hele zak in één keer te doen: dat is best wel héél erg véél, hahaha!

  5. Jammer dat er geen volledige foto van het resultaat bij is! (slechts een deel van de kaassoufle op de eerste foto)
    Overigens was ik enigszins misleid, ik dacht namelijk dat een kaassouffle een echte souffle was, dus geklopte eiwitten gemengd met eigelen, (geraspte) kaas en kruiden die dan in de oven ging om te rijzen. Ik vroeg me al af hoe je die vegan ging maken. Maar hiermee werd blijkbaar de kaassoufle-frituursnack bedoeld. Ook een leuk idee!

    1. Jij hebt het over een ‘soufflé met kaas’, dat is inderdaad iets anders dan een kaassoufflé. Overigens ook prima vegan te maken!

      Op foto 5 zie je de kaassoufflé ongebakken – daarna was het iets goudbruiner. :D

  6. Welk paneermeel? Meeste paneermeel bevat ei! Zoek mij een ongeluk maar kan het echt niet vinden!

    1. Chantal! Excuses: heb je reactie gemist.

      Je kunt paneermeel zonder ei bij de natuurwinkel vinden, maar nog beter: kapjes en oud brood op lage temperatuur (ongeveer 120° de oven) droogbakken en goed laten afkoelen op het rooster (anders wordt het vochtig). Daarna in de blender of in een diepe schaal met een vork en lepel fijn malen.
      Succes!

  7. ? is vast airfryer-able, de wedges zeker want dat doen wij elke zondag. Lekker met rozemarijn

  8. Kan je de kaas ook kopen bij de supermarkt? Ik kan het bij de albert heijn namelijk niet vinden.

    1. Ja, bij Jumbo is het veelal verkrijgbaar, Ekoplaza heeft het standaard in het assortiment – wel andere merken – en bij Albert Heijn is Wilmersburger te bestellen.

      Succes!

  9. Wauw! Dit ga ik zeker maken :) Heb al heel lang niets meer met kaas gegeten, een goed moment om eens een keer vegan kaas te proberen:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *