Zo wil ik wonen: een duurzame woonboerderij

Duurzaam wonen op woonboerderij | zonneboiler | zonnepanelen | WTW Warmte Terugwin Unit | Hotfill | bouwmateriaal recyclen | FSC Hout | lees meer op de blog over duurzaam wonen
Duurzaam wonen op woonboerderij | zonneboiler | zonnepanelen | WTW Warmte Terugwin Unit | Hotfill | bouwmateriaal recyclen | FSC Hout | lees meer op de blog over duurzaam wonen
obvion-dgm-door-aline-bouma-19

Voor de serie ‘Zo wil ik wonen,’ die ik in samenwerking met Obvion mag maken, reisden we dit weekend af naar het Brabantse Vinkel. Heel eerlijk? Toen we de uitnodiging kregen om hier op bezoek te komen had ik géén idee waar Vinkel lag. Het bleek dichtbij Oss en Den Bosch te zijn – ah, altijd gezellig! Of we zin hadden om de duurzame woonboerderij van Jean en Eva te komen bekijken. ‘We hebben ook hangbuikzwijntjes.’ How about YES?!

Ik zal jullie eerst even voorstellen aan de familie.

obvion-dgm-door-aline-bouma-5

Dit zijn Jean (39,) Eva (35) en Lilou (2), in de grote tuin van hun prachtige huis. Als je goed kijkt, dan zie je dat Eva hoogzwanger is. Twee dagen na ons bezoek aan het gezin is Eva uitgerekend, spannend! Ruimte genoeg hoor hier, voor minstens twee rond rennende kindjes. Op rechts ziet u Frida en Billy. En niet op de foto, maar absoluut wel onderdeel van de familie: twee kippen en twee katten. Welkom!

obvion-dgm-door-aline-bouma-10

Bijna anderhalf jaar geleden kochten Jean en Eva hun droomhuis. Het jonge gezin woonde hiervoor in een Vinexwijk in Utrecht – ook leuk, maar totáál iets anders. Voor beide betekende de verhuizing naar Vinkel een verhuizing terug naar Brabant, waar het gezin zich (weer) helemaal thuis voelt.

Wanneer we aankomen bij de boerderij, betrap ik mezelf erop dat ik denk: “wow, dit is wel écht een grotemensenhuis. Dit is wel next level een huis kopen.” Nu is een huis kopen natuurlijk altijd een behoorlijke (en serieuze) aangelegenheid. Dat moet je goed en grondig aanpakken. Een goede hypotheekverstrekker helpt je op gang. Hij kijkt met je mee naar de mogelijkheden die er zijn, binnen jouw (duurzame) woonwens. Nog los van de samenwerking die ik met Obvion heb, heb ik van meerdere mensen om mij heen het advies gekregen om – wanneer ik straks een huis wil gaan kopen – contact met hen op te nemen. Zij staan bekend als de hypotheker die helemaal met je meedenkt om jouw droomwens werkelijkheid te maken. Als je kijkt op Obvion’s Zo Wil Ik Wonen platform, dan zal het je ongetwijfeld opvallen dat het huis van Jean en Eva er zó tussen past. (net als de huizen van Gwendolyn en Marijn en Marjolein, trouwens)

Duurzaam wonen

obvion-dgm-door-aline-bouma-8 obvion-dgm-door-aline-bouma-11 obvion-dgm-door-aline-bouma-18 obvion-dgm-door-aline-bouma-17 obvion-dgm-door-aline-bouma-20 obvion-dgm-door-aline-bouma-2

Heel veel hoefde er niet aan het huis te gebeuren toen Jean en Eva het vorig jaar kochten. Met wat schilderen en behangen waren ze er eigenlijk wel: de mooie vloer lag al, met een goed werkende vloerverwarming eronder, en de basis van het huis was al meer dan op orde. Dat scheelt natuurlijk aanzienlijk in de kosten, maar vooral ook in tijd.

Het eerste dat mij opviel en wat ik dacht toen ik dit huis binnenkwam: wonen op een boerderij heeft dus níks met oubolligheid te maken. Wat een toffe, hippe inrichting hebben Jean en Eva gekozen! Daar heb je geen strak en übermodern huis voor nodig. Vind ik cool – het is een beetje het beste van twee werelden. Of eigenlijk van drie werelden: alle ruimte hebben, duurzaam wonen én het ziet er nog hip uit ook!

obvion-dgm-door-aline-bouma-9

Er was al een zonneboiler aanwezig in het huis, maar Jean en Eva besloten de boel uit te bouwen met zonnepanelen op het dak. Het was misschien een wat brutale vraag, maar ik was er toch heel benieuwd naar: het aanleggen van genoeg zonnepanelen om de boerderij te voorzien van warm water en stroom, kostte ongeveer €6000. Dat is een hele investering, maar op de lange termijn verdien je dat bedrag natuurlijk weer terug. Jean vertelt: “Natuurlijk hebben we de zonnepanelen laten aanleggen in het kader van zo duurzaam mogelijk wonen. Maar een heel mooie bijzaak is dat het uiteindelijk voor je eigen portemonnee ook heel gunstig uitpakt.” Dat zou ik nou echt ‘duurzaam investeren’ willen noemen.

Het huis is, door de vorige eigenaren, zo duurzaam mogelijk gerenoveerd. Het  FSC-hout komt uit Polen en de materialen op het dak zijn gerecycled. Tijdens het verbouwen bleek namelijk dat er asbest op het dak lag. De platen zijn blijven liggen, met een nieuwe isolatietechniek, waardoor de asbest niet meer schadelijk is, maar ook niet het complete dak vernieuwd hoefde te worden.

Twee andere duurzame toepassingen, naast de zonnepanelen en de zonneboiler, die we in het huis tegenkwamen: een warmte terugwin unit (een WTW) en een hotfill bij de wasmachine. De WTW zuigt lucht aan, filtert de lucht en stuurt deze langs de warmwaterleidingen. Deze staan vervolgens weer met de zonneboiler in contact. Zo wordt de lucht dus warm, maar tegelijkertijd ook gefilterd. De combinatie van de zonneboiler met de WTW zorgt voor een optimaal duurzaam resultaat. Los van elkaar zijn de apparaten  minder waardevol. Meer weten over energiebesparende aanpassingen? Kijk dan naar de tips op zowilikwonen.

De hotfill, die bij de wasmachine hangt, zorgt ervoor dat het water de goede temperatuur heeft, zodat de wasmachine minder werk hoeft te doen – en dus minder energie hoeft te gebruiken. Hotfills zijn ook beschikbaar voor vaatwassers, vertelt Jean me. Dit klinkt toch wel een beetje als de toekomst. Niet hoeven inleveren op het comfort van een wasmachine en vaatwasser, wel rekening houden met een zo duurzaam mogelijke oplossing.

Duurzaam tuinieren

obvion-dgm-door-aline-bouma-14 obvion-dgm-door-aline-bouma-13 obvion-dgm-door-aline-bouma-15 obvion-dgm-door-aline-bouma-7

Jean en Eva zijn trots op hun beginnende moestuin en op de bomen die al behoorlijk wat appels en peren leveren. Jean zegt: “Het allermooiste is dat we Lilou kunnen leren hoe de natuur werkt. Hoe de seizoenen hun werk doen, maar ook, heel letterlijk: waar ons eten vandaan komt. Dat is misschien wel één van de meest waardevolle dingen die we onze dochter kunnen meegeven.”

Bij het kopen van een huis als dit komt natuurlijk meer kijken dan de zorg voor het pand alleen. Je hebt ook te maken met een behoorlijke lap grond en daar moet je ook iets mee. Zo ligt er bijvoorbeeld al een beregeningssysteem in de tuin, maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Omdat het nog best wel ingewikkeld is om hier duurzaam mee om te gaan – rekening houdend met de bodem en de natuurlijke wijze van begroeien – heeft het stel een bureau ingeschakeld. Dit bureau is gespecialiseerd in het opbouwen en aanleggen van duurzame tuinen – gebruikmakend van een basis die al aanwezig is. Straks, in het nieuwe voorjaar, gaan de tuinarchitecten hiermee aan de slag. Je snapt dat wij van plan zijn om tegen die tijd terug te komen. Ik ben niet alleen nieuwsgierig naar het ‘nieuwe’ erf van Jean en Eva, maar ik ben ook gewoon heel benieuwd naar hoe zoiets werkt. (geloof je me als ik zeg dat ook ik iedere keer weer nieuwe dingen bijleer tijdens het maken van deze serie blogs?)

Duurzaam opvoeden

obvion-dgm-door-aline-bouma-12 obvion-dgm-door-aline-bouma-1 obvion-dgm-door-aline-bouma-21 obvion-dgm-door-aline-bouma-22

‘Dit moet toch wel de allermooiste plek zijn om een kindje op te voeden,’ dacht ik toen ik in en om het huis goed om me heen kijk. Alle ruimte om rond te rennen  (en hallo, er hangt niet alleen een schommel in de tuin, maar ook in de wóónkamer!) en alle veiligheid om buiten te spelen. “Lilou groeit op met de natuur en dieren waar ze voor mag zorgen. ’s Ochtends zoekt ze een eitje uit bij de kippen en zegt ze de zwijntjes gedag,” vertelt Eva.

Wij maken Lilou een paar uurtjes mee, maar het is genoeg om te zien dat het een ontzettend blij en gezond meisje is. Ze schommelt, rent rond, laat haar lievelings speelgoed zien en knuffelt de katten. Ik ben ontzettend benieuwd hoe het gaat zijn als er straks twee kindjes over dit terrein banjeren. Gezellig zal het in ieder geval zijn!

Eva en Jean voeden hun kinderen zo duurzaam mogelijk op, maar het moet allemaal wel leuk blijven. Zo kopen ze tweedehands kleding en is het speelgoed dat ze kiezen vaak van hout – maar als er eens een plastic cadeautje voorbij komt, dan wordt hier niet moeilijk over gedaan. Het stel komt over als relaxte, bewuste ouders – ik merk dat ik het heel inspirerend vind om naar hun verhalen te luisteren.

obvion-dgm-door-aline-bouma-3

Wat ik leuk vind, is dat Eva en Jean ongemerkt al allerlei heel bewuste keuzes maken. Zelf vinden ze dat helemaal niet zo bijzonder, maar ik verzeker hen ervan dat het echt niet zo vanzelfsprekend is dat ze verder kijken dan hun neus lang is. Zo hebben ze aan hun familie en vrienden aangegeven dat ze straks geen cadeaus willen tijdens de kraamtijd, maar dat ze liever ‘kraamkost’ ontvangen. Dit betekent zoveel als dat je visite een maaltijd voor je meeneemt, zodat de ouders zich hier even niet druk om hoeven te maken. Een prachtig en sociaal initiatief van de Belgische blogger Mme ZsaZsa, en iets waar ik graag binnenkort meer over wil weten en delen met jullie.

Ook zijn Eva en Jean behoorlijk bereisde mensen. Getuige de reeks Lonely Planets in de kast hebben ze al heel wat van de wereld gezien. Eva: ‘Nog voordat Lilou vijf jaar oud is, en dus fulltime naar school moet, willen we met z’n viertjes naar Australië zijn geweest. We  vinden het belangrijk om ook onze kinderen meer van de wereld te laten zien.’ Als voorbereiding hebben Jean en Eva de muur van de babykamer beplakt met landkaarten die ze op reis hebben gebruikt – soms zelfs met een lijn erop getrokken van de route die het stel heeft afgelegd. De nieuwe baby kan toch bijna niet anders dan een echt reiskindje worden! En om het reisverhaal nog eens extra tof te maken: de familie doet aan woningruil. Hoe cool is het als er straks een Australische familie in hun prachtige boerderij in Vinkel zit, terwijl zij Eva, Jean en de kinderen aan het strand van Melbourne liggen?

Je hebt het misschien wel door – of dat hoop ik eigenlijk – maar ik word heel warm van deze familie en de manier waarop ze leven. Ik durf gerust te zeggen dat ze een voorbeeld voor me zijn. Ja, zo wil ik wel wonen én leven :) 

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Obvion. Foto’s: Aline Bouma.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “Zo wil ik wonen: een duurzame woonboerderij

  1. Wauw wat moet dat heerlijk zijn als je eenmaal uitgekeken bent op het stadsleven! Ik vind deze rubriek altijd zo leuk om te lezen (en kijken), mooie foto’s weer van Aline.

  2. Wauw! Ik snap dat ze een voorbeeld zijn. Het huis ziet er prachtig uit en hoe je t beschrijft als een droom voor ons!

  3. Wat geweldig om zo te wonen zeg! Super mooi dat het huis en hun levensstijl ook nog duurzaam zijn! Wij willen ons huis ook graag voorzien van zonnepanelen en het verder zo goed mogelijk isoleren en duurzaam maken. Een hele uitdaging om te doen maar wel ontzettend leuk om er mee bezig te zijn!

  4. Supermooi huis! Lijkt me ook heerlijk voor de kindjes. Ik hou zo van deze rubriek, ik hoop in 2017 op veel meer van dit + artikels over tweedehands spulletjes :3

  5. Wow, wat een gaaf huis en mooie mensen! Ook leuk, de ‘kraamkost’, nog nooit van gehoord, maar wat een ontzettend goed idee! Dat ga ik onthouden :-)

  6. Wow wat is het daar mega mooi (de keuken! <3). En wat maken ze inderdaad veel bewuste keuzes. Over houten speelgoed zou ik nog niet eens hebben nagedacht, maar het draagt er wel flink aan bij natuurlijk.

  7. Toen ik las ‘hebben hangbuikzwijntjes’ was ik al om :D. Echt leuk allemaal!

  8. Wauw, wat een ontzettend mooi huis! Heel gaaf om te zien hoe mooi en duurzaam mensen kunnen wonen :)

  9. Wat een bijzondere, inspirerende mensen. Heerlijk om te lezen dat ze met hun kinderen willen gaan reizen en hoe ze in het leven staan. Bedankt voor dit mooie verhaal!

  10. Wauw! Echt heel erg mooi, wat een geweldige plek om te wonen!
    Hebben zij toevallig geen blog/instagram oid? :)

    1. Hey Lotte, Thanks! :) Zeker heb ik instagram ;) Je kan me volgen op miss_lalamour_photography
      Super leuk!

  11. Heel veel complimenten voor de bewuste manier waarop deze mensen in het leven staan.
    Eén kritiekpunt: een houtkachel is beslist niet duurzaam. Dit is een hardnekkig misverstand: hout verbranden zorgt voor een zeer ongezonde en milieuonvriendelijke uitstoot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *