Aankondiging Kook5Daagse

kook5daagse1

Oke, hier is de situatie: de afgelopen twee weken waren puur hectisch voor ons. Druk met duizend leuke dingen tegelijk, veel van huis, veel buiten de deur gegeten – en ja, dat hakt er op een gegeven moment een beetje in. Niet alleen omdat de maaltijden die je buiten de deur eet niet altijd even gezond zijn, maar ook omdat je portemonnee er langzaam van leegloopt. Laten we er wel bij zeggen dat we graag geld uitgeven aan goed eten en dat uit eten gaan één van onze favoriete bezigheden is, maar het kan ook te gek worden. En daarom waren we erg blij met een uitdaging die we gesteld kregen. Of we mee wilden doen aan de Kook5Daagse? Natuurlijk vroegen we ons eerst af wat deze uitdaging inhield, zoals jij je dat misschien nu ook afvraagt.

Voor de Kook5Daagse is het de bedoeling dat je voor vijf dagen vooruit kookt. Op zaterdag doe je boodschappen, op zondag ga je je ‘meals preppen’ en de rest van de week hoef je dan alleen je eten uit de koelkast te halen en op te warmen. (of niet, als het een koud gerecht is – nóg makkelijker.)

kook5daagse2

Nu zijn wij al langer een beetje in de ban van het hele gegeven ‘mealprepping’ dat we bij onze Amerikaanse collega-bloggers en YouTubers veel voorbij hebben zien komen. We noemen het ook maar even mealprepping, omdat we ‘maaltijdvoorbereiding’ dan weer zo suf vinden klinken. Wat zijn de voordelen?

– je bent zondag (‘Food Preppin’ Sunday’) even wat tijd kwijt, maar de rest van de week hoef je bijna niks te doen. Het lijkt ons ideaal voor mensen die weinig tijd hebben, maar ook voor mensen met kinderen. En laten we de studenten onder ons niet vergeten! Je hebt het al druk genoeg met je colleges en je bijbaan – hoe lekker is het als je ’s avonds een snelle en gezonde maaltijd in elkaar kunt ‘flansen?’ Je duikt op zondagmiddag of avond de keuken in, maar de rest van de week heb je daar eigenlijk niet heel veel te doen. Scheelt bijvoorbeeld ook weer in afwas!

– je kunt ervoor kiezen om 5 super gezonde maaltijden te bereiden, zodat je er niet omheen kunt om de komende week toch echt even de fitgirl (of boy!) uit te hangen.
(maar dat hoeft niet natuurlijk, want je kunt ook kiezen voor 5 gewoon ontzettend lekkere comfortfood-meals en dat is net zo prima)

– het scheelt je geld, omdat je niet tussendoor naar de supermarkt hoeft, waar je vervolgens per ongeluk weer vandaan komt met dingen die je niet nodig had.

– en we denken ook nog eens dat het in je afval zou kunnen schelen. Stel: je hebt een bloemkool gekocht op zaterdag. Het lijkt ons dat je die dan op zondag meteen helemaal opgebruikt, voor verschillende maaltijden. Maar dat is iets wat we nog moeten ondervinden natuurlijk.

Goed, genoeg redenen voor ons om een volmondig ‘ja’ te antwoorden op deze uitdaging. Het komt ook nog eens op een supergoed moment. Hoe gaan we nu verder? We hebben al een paar receptjes uitgezocht die we willen gaan maken, dan doen we zaterdag boodschappen en zondag gaan we alles preppen. We gaan, zoals de video hierboven zegt lekker fanatiek wassen, hakken, snijden en koken, zodat we het volgende week rustig hebben ’s avonds. We stellen ons zo voor dat we ’s avonds bijvoorbeeld alleen nog een broodje hoeven af te bakken, terwijl we de maaltijd opwarmen. Ideaal lijkt het ons!

Iedere avond zullen we dan via social media aan jullie laten weten wat de voorbereide maaltijd van die avond is, uiteraard met een receptje erbij. Deze updates zullen te volgen zijn via #kook5daagse; houd ons dus goed in de gaten! En na afloop van de week komen we bij jullie terug met een evaluatie. Kortom: het is een flinke uitdaging die we aangaan, maar wij hebben er heel veel zin in en we hopen oprecht dat het iets gaat zijn wat goed bevalt, want het klinkt alsof het ideaal is om dit vaker te gaan doen.

kook5daagse3

Natuurlijk zijn er wel wat dingen waarvan we ons nu afvragen hoe dit zal gaan. Wat als we opeens helemaal geen zin hebben in de maaltijd die voor die avond voorbereid staat? (oke, dan kun je natuurlijk nog wisselen tussen de dagen) Of wat als er opeens toch iets tussendoor komt, waardoor we ’s avonds wel buiten de deur moéten eten? (hmm, dan kunnen we de maaltijd misschien als lunch gebruiken?) Kortom: er is genoeg om uit te vinden en we zijn heel benieuwd wat onze bevindingen gaan zijn!

Als je benieuwd bent naar hoe mealprepping werkt, dan raden we je zeker aan om op YouTube eens wat video’s te bekijken. (zoek op ‘mealprep’ of ‘mealprepping’) Er zijn vloggers die iedere week bijhouden wat ze geprept hebben en wij vinden dat behoorlijk fascinerend om te zien. Zeker omdat het soms om maaltijden voor hele gezinnen gaat. Wat een discipline moet je daarvoor hebben!

Nog een vraagje voor jullie: zouden jullie het leuk vinden om iets terug te zien in een vlog of aparte ‘eetvideo’? Als jullie dit leuk zouden vinden, dan kunnen we hier volgende week vast wel iets mee! Laat het ons maar weten.

Wie van jullie doet er wel eens aan mealprepping en wat zijn jullie ervaringen? Heeft er iemand nog een gouden tip voor ons? (newbies over here!) Alvast bedankt voor je reactie en we houden je op de hoogte!

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met lock&lock –

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

46 gedachten over “Aankondiging Kook5Daagse

  1. Hoi groene meisjes! Ik heb wel een paar tips, misschien hebben jullie er wat aan. Ik bereid op zondag mijn lunches voor de hele week voor, maar ik eet als lunch nooit brood maar altijd avondeten-waardige maaltijden. Dingen waar je op kan letten is bijv. dat een combinatie van iets met heel veel saus en iets dat saus opslurpt ontzettend smerig wordt als dat 3 dagen lang samen in een bakje zit. En dat sommige etenswaren, zoals gebakken aardappels en andere knapperige niet-groenten (met gekookte aardappels kan dit trouwens prima, vooral in een saus) niet meer lekker zijn als je ze de dag erna opwarmt. Je moet je eigenlijk dus even inleven in het eten: wat zou er na 2 dagen mee gebeurd zijn? Wordt het eten slap, pappig, droog? Dan is het niet geschikt om vooruit te maken. Hope this helps, en succes!

  2. een speciale eetvlog/ plog lijkt me heel erg leuk. net als het eetdagboekje dat ik bij veel bloggers voorbij zie komen, maar deze zijn allemaal niet vegan. ik zou het heel leuk vinden bijvoorbeeld zo’n eetdagboek van een van jullie voorbij te zien komen! ik ben benieuwd wat jullie van ‘mealprepping’ vinden, het lijkt me in ieder geval niks voor mij. voor mij is koken echt het rustmomentje van de dag omdat ik in de avond altijd weer veel doe. even een intermezzo door te koken en bewust bij m’n eten stil te staan helpt me er extra van te genieten!

    1. Komt voor elkaar! :) En ja, ik snap je wel hoor, ’s avonds even koken kan heel relaxed zijn. Maar voor komende week komt het voor ons eigenlijk juist heel goed uit dat we ’s avonds even niet zoveel hoeven, omdat er een drukke week staat te wachten. De tijd die we dan over houden, spendeer ik denk ik dankbaar aan het kijken van nieuwe afleveringen van Orphan Black, hihi :)

  3. Ben heel benieuwd! Dit klinkt ideaal. Heel nieuwsgierig naar de gerechten die jullie gaan maken en of dag 5 nog net zo lekker is als dag 1

  4. Ik ben benieuwd wat voor maaltijden na 5 dagen in de koelkast nog lekker/goed zijn. Of vriezen de preppers ook maaltijden in?

    1. Kan in principe wel ja :) Maar de bedoeling is dat je maaltijden kiest die inderdaad een paar dagen mee kunnen in goed luchtdichte doosjes.

  5. Klinkt handig! Ik doe wel altijd boodschappen voor de hele week om te besparen maar zo enorm mealpreppen doe ik nooit. Misschien iets om eens te proberen.

    En een eetvideo is welkom! :D

    1. Wat mijn bijna naamgenoot zegt!
      ik doe ook altijd op 1 vaste dag boodschappen voor de hele week, maar mealpreppen doe ik eigenlijk niet. Ook omdat ik koken zó ontzettend leuk vind en daar ook naar uitkijk elke dag. Alleen voor mij komt er ook een drukke week aan, dus dan is het wel fijn om iets in je koelkast of vriezer te hebben.
      Ik begin alleen een weekje later, zodat ik eerst jullie als inspiratie en voorbereiding kan zien!

  6. Leuk dat jullie dit doen, ben benieuwd! Als het goed werkt lijkt het me ook heel handig voor studenten, aangezien je als student het vaak druk hebt en niet zo veel tijd/zin hebt om voor jezelf te koken, wat er dan toe leidt dat je ongezonde dingen eet. Als je dan zo’n maaltijd hebt is dat toch een stuk makkelijker. Nogmaals: ik ben benieuwd!

    1. hey, daar heb je gelijk in! Heb ik eigenlijk niet zo aan gedacht, dus dat ga ik er nog even bij zetten! thanks!

  7. Vooruit koken voor 5 dagen doen wij eigenlijk nooit, maar voor 2 dagen het eten al klaar hebben (of iets uit de vriezer halen ;)) komt regelmatig voor. Heerlijk vind ik dat, om 6 uur thuis komen uit het werk, en alleen het eten hoeven op te warmen. Misschien dat ik ook eens de 5 dagen ga uit proberen!

  8. hoi groene meisjes!
    Interessant idee! Wat ik regelmatig doe is receptjes (bijvoorbeeld van jullie) uitzoeken voor ongeveer drie dagen met daarin zo veel mogelijk overlap in ingrediënten. Daarvoor de boodschappen doen en die dan wel op de dag zelf koken, maar het scheelt al enorm dat je niet meer hoeft na te denken over de boodschappen en wat je gaat eten, je hoeft alleen het recept te maken. Dat duurt meestal niet langer dan 30 minuten. En ik houd van koken dus vind het vaak fijn en ontspannend om daar wel even wat tijd aan te besteden op een dag. Vaak houd ik wel wat over wat ik dan in de vriezer stop (zeker met soepen werkt dat goed) of een of twee dagen later alsnog eet. Succes met de challenge!

  9. Ik ben hier erg benieuwd naar. Het lijkt mij namelijk heel handig om te doen maar om het is er nog niet van gekomen om het ook te gaan doen.

  10. Ben benieuwd naar jullie ervaringen!
    Ik ben doe zelf ook aan (een soort van) meal prepping. Koken voor 1 persoon is lastig, denk bijvoorbeeld aan pasta of stamppot. Ik maak een grote pan vol en maak er vervolgens porties van. Op werkdagen eet ik altijd een portie. Voordelen: niet hoeven koken na een drukke werkdag, niet naar de supermarkt hoeven na een werkdag (= veel verleidingen ), en in 1x een grote pan eten klaarmaken scheelt tijd en afwas.
    Mij bevalt het zeer goed! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, tips en tricks :)

  11. Ik vind het altijd lastig om te bedenken waar ik de volgende dag zin in heb, maar ik vind het wel fijn als ik ’s ochtends weet wat we ’s avonds gaan eten. Geeft een stukje rust. Ik probeer wel een menu voor de komende 3-4 dagen te maken, zodat je ook kunt plannen. De ene dag rijst, de andere dag pasta, zo krijg je er wel een beetje evenwicht in.
    Omdat ik sinds vorige week andere werktijden heb en niet meer tot half 3 maar tot half 5 werk, is het wel handig als ik meteen aan de gang kan als ik thuis kom… of in jullie geval… dat je al voor de helft klaar bent als je thuis komt!
    Succes met de kook5daagse, ik zie graag de foto’s en verhalen tegemoet!

  12. Hoi groene meisjes! Klinkt ideaal zeg! Hoe zit het met de vitamines enzo? Gaan die niet gedeeltelijk verloren als je de prepmaaltijden een aantal dagen bewaard?

    1. Nou, we gaan het wel goed luchtdicht verpakken, misschien helpt dat? Ook gaan we sommige maaltijden niet al helemaal bereiden, maar wel alvast de groenten snijden enz…

  13. Leuk! Ik ben heel benieuwd wat jullie allemaal gaan maken!
    Ik doe aan mealpreppen in de zin van dat ik elke week alvast een planning maak van wat ik als ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes ga eten. Dan kan ik maandag boodschappen doen en meteen alles voor de hele week maken. Dat scheelt best wel veel tijd en geld als student :) Ik kook de maaltijden meestal wel op de dag zelf, ook omdat ik dat leuk vind en toch net iets lekkerder dan iets wat al dagen in een bakje heeft gezeten. Maar ik maak wel regelmatig twee porties en die eet ik dan twee dagen achter elkaar of ik vries een extra portie in.

  14. Wat ontzettend leuk! Ik zag het al vaker voorbij komen op Amerikaanse blogs, maar ik vond de recepten nooit zo interessant. Maar als deze maaltijden een beetje hetzelfde worden als wat jullie normaal posten, dan blijf ik wel even mee kijken ;)

    1. Wij hebben alleen diepvriesvakje, dus we gaan de uitdaging aan om zoveel mogelijk in de koelkast (in goed afsluitbare, luchtdichte boxen) te verpakken!

  15. Klinkt interessant, ben benieuwd! Ik heb de laatste tijd te vaak dat ik maar een vegaburger koop omdat ik geen tijd heb, niet erg ideaal. Het bezwaar dat wel meteen bij me opkomt Is dat vitamines kwetsbaar zijn en snel verloren gaan als de groente al een tijdje gesneden Is. Misschien Is het dan nog steeds beter dan wat je anders zou eten met weinig tijd, dat dan weer wel.

  16. Klinkt erg interessant!
    Ben benieuwd naar jullie ervaringen.
    Een ploeg zou erg gewaardeerd worden!
    En uiteraard ben ik nieuwsgierig naar jullie recepten ;-).

  17. Ik ben echt heel benieuwd naar de recepten en hoe deze er de 4e en 5e dag er nog uitzien. Zelf probeer ik wel altijd zoveel mogelijk boodschappen in een keer te doen. Vaak heb ik van mijn avond eten nog wat over en dat verwerk ik de volgende dag weer in een salade. Bijvoorbeeld kip met rijst/noodles en dan de volgende dag doe ik er nog wat sla en wat andere groenten bij.

    1. Ohja dat kip gedeelte is natuurlijk voor jullie niet van toepassing hihi. Maar ik volg wel met heel veel plezier jullie blog hoor. Ook als flexitarier super leuk, inspirerend en leerzaam. :)

  18. Ik heb een hekel aan dingen bewaren en opwarmen, op de een of andere manier vind ik het altijd vies haha
    Kan ook echt niets bedenken wat ik vijf dagen in mn koelkast zou laten staan en dan nog opeten dus ik ben heeeel benieuwd wat het gaat worden!! Succes!

  19. Dag dames,
    Ik doe dit bijna elke week. Vaak voor een gezonde lunch en af en toe voor de avond.
    Mijn favoriete lunch gaat mee in een maison jar. Dressing onderop, dan de harde groentes, daarop linzen, dan sla en dan nog wat lekkere vulling zoals kaas (jullie kiezen dan wat anders denk ik) croutons en noten. Zo blijft de salade helemaal fris. Je kan tot 5 dagen in het voren maken!
    Ook makkelijk om in het voren te maken zijn soepjes (jullie eigen tomaten kikkererwten maak ik vaak!) of bami.
    Succes! Leuke uitdaging.
    Xx

  20. lijkt me helemaal niets.
    Bereide maaltijden blijven niet lang goed.
    Sommige dingen zijn juist na een dag lekkerder maar dan moet het na die dag wel op zijn.
    Vitamines blijven er niet optimaal inzitten.
    \beter is het om elke dag vers te koken. En als je roerbakt kan je binnen een kwartier een heel lekkere maaltijd op tafel hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *