Barbecue Tofuburger

burger1

Hebben we nou goed gezien dat het komende vrijdag 27 graden wordt?! Omygoodie, dan moeten we heel snel bedenken waar we een barbecue vandaan gaan toveren! Nu denk je misschien: hè? Jullie aten toch vegan? Wat wil je dan gaan grillen als je geen vlees eet? Heb je eventjes? Er zijn zo ontzettend veel lekkere dingen te bedenken voor op de barbecue dat we ons afvragen: moeten we een keer een vegan barbecue-special maken? Een video misschien? Hmm, laat het ons maar weten. In ieder geval beginnen we vandaag met een tofuburger die het uitstekend zou doen op de grill. Wij hebben hem op de grillpan gebakken en dat ging ook goed. Dus mocht het vrijdag onverhoopt toch geen zomers weer worden: ook binnen smaakt deze vriend erg lekker.

Deze burger is een beetje een combinatie van twee recepten die we tegenkwamen op Pinterest. Allereerst zagen we hier het idee van een vierkante tofuburger. Ideaal, want het past zo lekker makkelijk op een broodje. Meestal hebben we de neiging om tofu te willen marineren in een Aziatisch sausje – een beetje sojasaus, een rood pepertje, wat gember… maar dit keer wilden we het anders aanpakken. Zo kwamen we deze barbecuesaus tegen en de keuze was snel gemaakt. Hoewel het dus eigenlijk een saus is, die je bijvoorbeeld bij je geroosterde aardappeltjes (ook van de grill) kunt eten, gebruiken wij hem als een marinade. En zo maken we van twee bestaande gerechten 1 eigen recept. That’s how we roll.

burger2

Wat heb je nodig?

Voor de saus

8 eetlepels ketchup
1 eetltepel balsamico azijn
1/2 theelepel mosterpoeder
1 teen knoflook, fijngesneden
1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
peper en zout naar smaak (zout hebben wij niet toegevoegd)

Voor de burgers

1 blok tofu
3 of 4 broodjes
sla
komkommer
augurk

Wat ga je doen? 

1. Snijd dunne vierkante plakken van het blok tofu en laat even goed uitlekken. (dit kun je doen door een ‘pers’ te bouwen, waarbij je iets van flink gewicht laat rusten op de tofu. Zo loopt het vocht er sneller uit.)
2. Mix alle ingrediënten voor de barbecuesaus door elkaar tot het een mooie, gladde substantie is geworden.
3. Smeer de plakken tofu goed in met de saus. Wees niet te zuinig!
4. Bak de tofu op de grillpan, of op de barbecue. Wanneer je een barbecue gebruikt, zouden we willen aanraden om de burgers in folie te verpakken of om ze in een aluminium bakje op de grill te leggen.
5. Beleg de broodjes met sla, leg de tofuburger erop, smeer er nog wat leftovers van de saus overheen en top af met komkommer en augurk – of elk andere topping die jij lekker vindt.

Tip: wij aten de burgers als lunch. Maar wanneer je dit gerecht ’s avonds als maaltijd maakt, zouden we er gebakken aardappeltjes of zoete aardappel ovenfriet bij serveren. En natuurlijk mag een frisse salade dan ook niet ontbreken.

En lekker dat het was! Zie je wel dat tofu heus niet altijd saai hoeft te zijn? We geven toe: tofu is nou eenmaal een vrij nietszeggend product van zichzelf. Het smaakt ook eigenlijk nergens naar. Maar we ontdekken toch altijd weer manieren om er iets lekkers van te maken!

En? Ga jij vrijdag de tuin in met de barbecue? Of zit je in het park met een picknickmand? Of op je balkon, met een lekker koel drankje en een makkelijke burger? Laat je het ons weten als je dit recept gaat proberen? (dat mag ook op een andere dag ;)) Vinden we leuk! Stuur ons een foto via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes) Alvast bedankt en geniet ervan! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

25 gedachten over “Barbecue Tofuburger

  1. Oooh als het vrijdag echt zulk heerlijk weer wordt kun je mij in de tuin terugvinden met een heleboel fruit om me heen, hmm! Deze tofuburger ziet er ook goed uit, misschien combineer ik hem wel met de belachelijke hoeveelheid fruit die ik wegwerk haha

    1. ik vind het altijd zo knap als mensen groentenburgers maken die dan ook nog goed lukken! die van mij vallen altijd uit elkaar hahaha!

  2. De marinade lijkt mij heerlijk! Wat een goed idee.
    Ik ben overigens zeer benieuwd naar meer vegan barbecue recepten!!
    Liefs van een trouwe fan! :-D

  3. Lekker hoor! Ik doe precies hetzelfde, tofu een aziatisch tintje geven. Dit recept ga ik zeker proberen, ik ben gek op tofu.
    Zelf ben ik verzot op tempeh van de bbq. Zo lekker! Vorige zomer heb ik tempeh-spiesjes gemaakt en mijn familie vond het heerlijk. Had ik echt nooit verwacht. Ik had de tempeh kort gestoomd en daarna 24u laten marineren in een mix van tomatenpuree, ui&knof, soja, ketjap en gula djawa. (Indische roots he, haha) Daarna sateh van regeren en gegrild. Echt lekker joh. Ik heb er nu weer zin in:p
    Verder lijkt een bbq special of video me echt top. Ik vind bbqen echt heel leuk en gezellig maar ik kom vaak niet echt verder dan wat vleesvervangers op de grill gooien met wat groente. Volgens mij is daar veel meer uit de halen. Ik vind het ieder geval een ontzettend leuk idee, hoop dat het artikel/de video snel online komt als jullie er mee aan de slag gaan :)

  4. lekkere zomerse cocktail voor erbij: een kwart tot halve ananas, ingevroren in stukjjes, in de blender met een flinke cup cocoswater en een handol munt: zo een ijsgekoelde heerlijke schuimende groene ananascooler :)

  5. Ja ik wil echt supergraag meer bbq-gerechtjes! Er staan weer een paar BBQ’s op de planning. Meestal eet ik alleen groentjes maar ik wil graag mijn eigen eten meenemen en alle vleeseters jaloers maken!
    Mijn voorlopige go-to gerechtjes zijn maïskolf op de bbq met lookboter, tofu gemarineerd in honing/soyasaus/cintroensap/wat ik vind en gegrild en courgette met olijfolie en oregano en op de bbq.

  6. Ik zou dit best wel eens willen proberen. De laatste keer dat ik tofu klaarmaakte in een gerecht vond ik het echt heel erg smerig, die substantie, IEW! Alleen dat uitlekken e.d. heb ik toen niet gedaan. Ik blijf er toch nieuwsgierig naar…

    1. haha ik voel je hoor! Het is echt iets waar je mee om moet leren gaan. Hetzelfde geldt voor tempeh. Maar als je dan eenmaal weet hoe je het moet bereiden, dan is het echt heel erg lekker en makkelijk!

  7. Dit word een groene meisjes recepten-weekje. Deze ziet er super lekker uit, als het net zo lekker is als het eruit ziet, dan komt het helemaal goed! Ik heb nog tofu over die op moet, dus dat komt goed uit.
    Xx

  8. Jaaaaa, ik heb ze gisteren meteen gemaakt en ze waren heerlijk! Ik had alleen geen paprika- en mosterdpoeder in huis en heb er wat sambal doorheen gedaan. Was ook heel goed te doen! Thanks voor het leuke recept :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *