Boerenkoolchips

boerenkoolchips

Wie wel eens in New York is geweest kon waarschijnlijk bijna niet om de boerenkoolchips heen. Kale (Engels voor boerenkool) is daar sowieso een enorme hit. Dat is best een beetje maf, want boerenkool is echt zo’n Hollands product en wij Nederlanders doen er eigenlijk nog helemaal niet zoveel spannends mee! Sinds een paar jaar proberen wij toch een beetje te variëren met deze supergezonde én goedkope groente. Zo maken we groene smoothies met boerenkool en vandaag delen we het eenvoudige recept voor boerenkoolchips met je.

Dit recept is 1) lowbudget, 2) super easy en 3) heel erg gezond. Verder is het helemaal aan je smaak aan te passen. Verdraag je geen sojasaus? Gebruik dan tamari. Lust je geen sesamzaadjes? Laat deze dan weg en voeg bijvoorbeeld andere kruiden of gehakte nootjes toe. Je kunt er alle kanten mee op!

Wij maakten deze boerenkoolchips trouwens met ‘Cavolo Nero,’ ofwel: palmkool. We kregen namelijk een pakketje thuisgestuurd met een aantal vernieuwende boerenkoolproducten. Sinds kort kun je gesneden palmkool gewoon bij Appie krijgen. Best cool, want vorig jaar konden we het alleen nog op de biomarkt vinden! Palmkool is een vrij donkere versie van boerenkool en de bladeren zijn wat zachter. Of je nou palmkool of boerenkool gebruikt, je kunt er lekkere chips mee maken!

Wat heb je nodig? 

zoveel boerenkool of palmkool als je wilt
een scheutje olijfolie (gebruik niet teveel, dat is echt niet nodig)
een scheutje sojasaus (geldt hetzelfde voor)
sesamzaadjes

boerenkoolchips boerenkoolchips

Wat moet je doen? 

– verwarm je oven voor op 190 graden –

1. Was de boerenkool (of palmkool) en scheur de blaadjes van de stengels. Laat goed drogen.
2. Rooster ondertussen wat sesamzaadjes in een koekenpannetje op een laag vuurtje.
3. Meng in een kom de olijfolie, sojasaus en sesamzaadjes.
4. Leg de boerenkoolblaadjes in de kom en hussel goed door. Zorg dat alle blaadjes in aanraking zijn geweest met de ‘dressing.’
5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de blaadjes.
6. Schuif de boerenkool voor ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. Houd de oven goed in de gaten : de chips mag niet aanbranden en hoort lekker ‘crunchy’ te zijn als je de bakplaat uit de oven haalt.

Tip: maak in één keer een grote hoeveelheid, zodat je voor een paar dagen een lekkere snack hebt. Bewaar de boerenkoolchips dan wel in een luchtdicht bakje, zodat het lekker vers blijft.

Tip: varieer met kruiden. Denk bijvoorbeeld aan Italiaanse kruiden of Thaise kruiden. Bepaal wel of je dan wel of geen sojasaus wilt toeven – sojasaus maakt de boerenkoolchips vrij zout en geeft het een beetje een ‘Aziatische bite.’

boerenkoolchips

Wist jij dat het zó makkelijk was om boerenkoolchips te maken? Wij voelen ons net twee #fitgirls, met deze healthy snacks! Wie van jullie gaat dit receptje proberen? Maak jij ook wel eens boerenkoolchips en heb je nog lekkere variaties op kruiden voor ons? Laat het ons weten! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

33 gedachten over “Boerenkoolchips

  1. Ik at deze week boerenkoolchips uit een zakje. En ondanks dat ik niet van boerenkool houdt, vond ik ze erg lekker, vooral door de kruiden. Ga het binnenkort ook eens zelf maken. Op hoeveel graden verwarm je de oven?

  2. Ik heb het één keer geprobeerd te maken maar toen waren ze zwart geworden, net iets te lang on de oven… Maar ben wel erg benieuwd! Heb alleen geen oven, dus ik denk dat ik die van AH eens ga kopen. :)

  3. Leuk! Een paar jaar geleden heb ik wel eens boerenkool chips gemaakt, heerlijk! Zelf deed ik er olijfolie, zout & smoked paprika poeder over, lekker! De combi met sojasaus en sesamzaadjes lijkt me ook erg lekker :)

  4. Dit zie ik al zolang hé, en ik wil het ook eens proberen maar in België heb ik nog nergens boerenkool gezien :( behalve dan bij de AH, maar dan is het voor stamppot en lijkt het me iets te klein gesneden om er chips van te maken. Hopen dat het ooit eens komt overwaaien!

    1. stom he? wel overal in Amerika te koop, niet in Belgie! Maar inderdaad, zoals Ellen ook zegt, met die zak lukt het wel hoor. Het worden wat kleinere stukjes, maar de smaak is precies hetzelfde :)

    2. Ik heb hetzelfde probleem, ik heb me al onnozel gezocht naar boerenkool, maar nop, nergens te vinden. Zo bizar dat ik al begon te denken dat de boerenkool een mythe was :). Maar ik ga het ook eens met die zak van de AH proberen dan ;)

  5. Boerenkoolchips trok me dus he-le-maal niet. Tot nu. : )
    Lijkt me ook een leuke side dish bij een curry bijvoorbeeld, binnenkort maar eens proberen…

  6. Wow wat toevallig, heb gister die van AH uitgeprobeerd en vond ze erg lekker maar ook erg duur, dus ging op zoek naar een receptje en toen zag ik dit artikel, top!!

  7. Ik loop naar buiten, ik pluk een paar bladeren boerenkool.
    Ik volg jullie receptje en ze waren toch lekker zeg!
    Helaas vinden de duiven onze boerenkool ook lekker.
    Dus ik moet er snel bij zijn.
    Jullie gebruikten palmkool zo te zien.

  8. Heb ik België ook lang naar boerenkool gezocht en sinds kort gevonden in de gewone supermarkt (Carrefour)… Heb al een paar lekkere smoothies gemaakt en met de rest ga dit recept eens uitproberen. De chips vond ik al langer in biowinkels.

  9. Palmkool is heel gemakkelijk te kweken, en het blijft maar doorgroeien als je steeds de onderste bladeren oogst.
    Een zakje zaad bestel je via internet en als je een plekje in je tuin over hebt, met zon/half schaduw, dan ben je een heel seizoen voorzien van deze kool. Plant er dan b.v. 3. Het is zelfs wel mooi om tussen je planten te zetten, want het heeft een heel decoratief blad. En heeeel goedkoop zo :-)

  10. Gister voor het eerst boerenkool chips gemaakt en zit er nu lekker van te genieten!!
    Ik heb ze lekker pittig gemaakt met Himalaya zout, cayenne peper en komijn.
    Echt om te smullen.

  11. Eindelijk vandaag een keer geprobeerd, want het leek mij heel erg lekker. Helaas komen bij mij de bovenstukken van de boerenkool er crunchy uit, maar de onderkant is nog nattig en zacht :-( heb ik teveel op de bakplaat liggen? moet je de boerenkool in hele kleine stukjes scheuren? Iemand dit ook ervaren? Iemand tips wat ik kan verbeteren?

    Alvast bedankt!

  12. Ik heb vandaag geprobeerd boerenkoolchips te maken. Oven voorverwarmd op 190 graden en minder dan 10 minuten rooster erin gepaatst. Helaas borenkoolchips werd bruin verkleurd en smaak was bitter. Ik heb bevroren kool gebruikt maar het mag niet uitmaken. Voor de rest precies hetzelfde als hierboven beshreven gedaan. Heeft ieman idee warom mjn chips binnen kortste tijd verkeleurd terwijl hier en daar nog groen en rauwe stukjes er tussen waren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *