Edelgistvlokken

Toen De Groene Meisjes begonnen met vegan eten kregen we een belangrijk advies: koop edelgistvlokken. Wat is edelgist, waarom is het gezond, hoe smaakt het, hoe gebruik je edelgistvlokken, waar koop je het? Je lees er alles over op de blog, plus een aantal recepten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Toen De Groene Meisjes begonnen met vegan eten kregen we een belangrijk advies: koop edelgistvlokken. Met deze instructie gingen wij naar de biowinkel en deden we wat ons was opgedragen. We gingen naar huis met een wit-met-lila bus – waarop de tekst stond: “edeligstvlokken, goed voor huid en haar!” – en we konden niet wachten ermee te experimenteren. Ons was namelijk beloofd dat edelgistvlokken een kazige smaak zouden hebben en daardoor onmisbaar zouden zijn in het vegan dieet. We waren benieuwd! Inmiddels zijn we al heel wat bussen edelgistvlokken verder en hopen we jullie vragen over dit ‘onmisbare’ product te kunnen beantwoorden. Daar gaan we!

Wat is edelgist?

Wanneer je voor het eerst kennismaakt met edelgistvlokken zal je misschien niet meteen enthousiast zijn. Laten we eerlijk zijn: het ziet er niet bepaald spannend of reuze smakelijk uit. Het zijn droge vlokken met een kleurtje dat een beetje tussen wit en geel in zit. De vergelijking met zaagsel of visvoer is al meerdere keren gemaakt in huize De Groene Meisjes. Edelgist is een gedroogde, inactieve gist die groeit op, en zich voedt met, melasse. Na verhitting wordt de gist gedroogd en ontstaan er vlokken of ‘schilfers.’ Maar goed, dat laatste klinkt wel erg onsmakelijk bedenk ik me nu. Sorry, mooier kan ik het niet voor je maken. Edelgist ziet er niet aantrekkelijk uit, maar is wel echt een supergoede (en lekkere! heus waar) aanvulling op je dieet. Waarom?

Waarom zijn edelgistvlokken gezond?

Op de verpakking kan je lezen: ” Edelgist bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur.” De B-vitamines dragen bij aan het vergroten van de weerstand, het versterken van het metabolisme, het gezonder maken van de huid en het haar. Vitamine B6 zorgt voor vermindering van vermoeidheid (kom maar door met die energie!) Edelgistvlokken komen het beste onverhit tot hun recht. Verder is het misschien goed om nog eens te benadrukken dat edelgist een inactief gist is. Dat betekent dat mensen die bijvoorbeeld een gistvrij dieet volgen in verband met Candida, geen last van edelgist zouden kunnen krijgen. Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en daarmee een mooie toevoeging voor iemand die veganistisch eet. Kortom: als je genoeg edelgist eet, krijg je vanzelf een prachtige huid, keiharde nagels, lang glanzend haar en ben je nooit meer moe! Grapje natuurlijk. Maar feit is wel dat edelgist niet alleen een lekkere ‘extra’ bij de maaltijd is, maar ook daadwerkelijk iets voor je gezondheid doet. OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hoe smaken edelgistvlokken?

Het is waar wat zeggen: edelgist smaakt een beetje kazig. Met de nadruk op ‘een beetje.’ Nee, het is niet zo dat als je een hap neemt, je het gevoel hebt een lekker stukje Camembert in je mond te hebben. Het doet nog het meeste denken aan parmezaanse kaas. Die hartige smaak heeft het wel een beetje. Zo voelt het ook aan: kleine, droge stukjes. Daarom lenen edelgistvlokken zich ook prima als strooisel over een pastasaus. In dat geval doet de smaak écht denken aan parmezaanse kaas. De kazige smaak komt nog beter tot zijn recht wanneer je de edelgistvlokken verwarmt en er een sausje van maakt. Een recept vind je in het kopje hieronder. Natuurlijk hebben edelgistvlokken een andere structuur dan gesmolten kaas, maar toch, het komt in de buurt. Voor mensen die geen kaas eten en ook liever geen sojakaas nuttigen, zijn edelgistvlokken een welkome aanvulling op het dieet.

Hoe gebruik je edelgistvlokken?

Zoals we hierboven ook beschreven hebben, is de makkelijkste vorm van het gebruik van edelgistvlokken het strooien over een pastasaus. Rechtstreeks uit de bus, easy as that. Maar, er zijn ook allerlei lekkere recepten met edelgistvlokken die de kazige smaak goed laten uitkomen. We hebben de afgelopen tijd zelf wat geëxperimenteerd en het resultaat lees je in de volgende recepten voor vegan parmesan met edelgist en cashewnoten en deze fantastische ‘mac & cheese.’ Het kan overigens totaal geen kwaad om iedere dag edelgist te eten. Sterker nog: het is aan te raden, in verband met de goede vitaminen en mineralen die er in zitten! Hoewel we altijd al gek waren op edelgist, hebben deze recepten ervoor gezorgd dat we nu standaard een bus in huis hebben en het iedereen aanraden hetzelfde te doen. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Waar koop ik edelgistvlokken?

Wij kopen onze edelgistvlokken bij de natuurwinkel, zoals Ekoplaza. Wij zijn tot nu toe nog maar één merk tegengekomen: NatuFood. De vlokken zitten in een wit met lila bus van 175 gram (wat heel veel is, want edelgist weegt echt helemaal niks) en kosten rond de €3,50. In het begin deden we rustig een half jaar met een bus, tegenwoordig gaat het wat sneller. Je doet er in ieder geval vrij lang mee, dus we zouden dit wel een low-budget product willen noemen. Wellicht kan je op internet nog wel andere merken edelgistvlokken vinden, maar wij hebben tot nu toe alleen ervaring met NatuFood. Mocht je internationaal willen zoeken; edelgist heet in het Engels ‘nutritional yeast.’ Je zal dit ingrediënt geregeld tegenkomen in Engelstalige vegan kookboeken. Heb je als veggie edelgistvlokken dringend nodig om te overleven? Misschien niet per se, maar wij vinden het wel een mooie aanvulling op ons voedingpatroon. Waarom? Omdat het gezond én lekker is. Daarbij komt dat je er allerlei kanten mee op kan! Wie van jullie is ook fan van edelgist? Raise your hands!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

124 gedachten over “Edelgistvlokken

  1. Fijn artikel! Sinds ik veganist ben strooi ik regelmatig edelgist over mijn eten, maar ik wist niet dat het ook nog eens zo gezond was.
    Ik koop het trouwens ook bij Ekoplaza (die in Den Haag), maar dan in zakken. Die zijn volgens mij zelfs nog goedkoper!

  2. (VerwarmT)

    Ik strooi het meteen maar even over de soep! Samen met fijngemalen sesam trouwens nòg lekkerder (dan is het een variant op gomasio).

  3. Ik houd er ook van.
    Vind het ook lekker gemengd met mosterd en water als je een zelfgemaakte pizza hebt ter vervanging van een kaassausje voor net ff wat extra

  4. Laatst bakte ik vegan spinaziepannekoeken en had ik de gistvlokken in het beslag gedaan, maar de smaak die toen ontstond vond ik echt minder lekker. Heel overheersend. Ik strooi vaak edelgistvlokken over avocado met tomaat op brood. Mmmm!

    1. Vaak zijn goede gezonde producten erg duur maar edelgistvlokken vallen echt reuze mee! Je krijgt best veel voor je geld en je doet er erg lang mee. Sowieso als je het niet dagelijks gebruikt is het een mooie aanvulling zonder er te veel aan hoeven uit te geven. Ik ga morgen een zak kopen. Ik ben heel blij met de optie :D

  5. Ik maak soms een tosti met nepkaas, gemaakt van zelfgemaakte veganaise met gistvlokken erdoor. Je krijgt dan echt een soort smeltkaas-achtige substantie als je een tosti maakt. en nog gezond ook!

  6. Leuk artikel! Jullie hebben mij helemaal nieuwsgierig gemaakt en ik wil het wel eens gaan proberen (en dat als niet-vegan!:)) Al wil ik binnenkort eens proberen om voor een aantal dagen vegan proberen te eten; lijkt me wel een uitdaging. :)

  7. Yep, me and my boy zijn sinds een eerder artikel (of was het een foto?) die jullie geplaatst hadden, enorm fan. Edelgist is gewoon lekker! En dat er goede stofjes in zitten zorgt ervoor dat ik er graag nog een schepje boven op doe :-)

  8. Oh laatst stond ik in de biowinkel en heb ik serieus via jullie site opgezocht hoe die ‘naar kaas smakende vlokken’ ook al weer heetten. Maar toen realiseerde ik me dat ik in een Duitse biowinkel stond. En dat jullie site in het Nederlands is. Zodra ik de Duitse naam voor dit product weet ga ik het in huis halen. Het klinkt toch stiekem wel een klein beetje onmisbaar ;)

    1. Volgens mij heten edelgistvlokken in het Duits “Hefe flocken”, was namelijk op zoek naar deze maar wist het Nederlandse woord niet – aangezien hoe edelgist hier en op Duitse websites wordt beschreven ga daarvan uit dat het hetzelfde is!

  9. Ik heb toevallig vorige week in huis gehaadl, toen door een risotto gedaan en het geeft het een lekker smaakje. Ik heb het daarna niet heel vaak meer gebruikt omdat ik niet zo goed weet waar ik het over moet gooien, maar ik moet het gewoon maar eens proberen denk ik :-)

  10. Hoi, ik vroeg me af hoe jullie pasta eten (aangezien daar ei door zit…)
    Superleuk! Ik ga het zeker kopen (ex-kaasverslaving die soms terugkomt :p)
    xxx

    1. Hi Margot, wij eten zeker pasta. Pasta zonder ei. Kijk maar eens goed in de supermarkt of biowinkel: er zijn veel soorten pasta zonder ei!

  11. Ik wilde vorige week zaterdag deze vlokken halen voor dat recept van ovenschotel maar hier waren ze net uitverkocht. Zou woensdag weer binnen komen dus ik ga ze vandaag halen.

  12. ik ben benieuwd in welke ekoplaza jullie edelgistvlokken kopen, ik ben naar de ekoplaza in leiden en op het waterlooplein geweest en in allebei de winkels kon ik het niet vinden. Terwijl ik het heeeeel graag wil uitproberen!!!

    1. hoihoi, bij de ekoplaza in Leiden hebben ze het niet, daar heb ik het al 3x gevraagd. Maar ze hebben het nooit! In Leiden verkopen ze het wel bij dat ouderwetse kruideniert/drogisterij-achtige iets op de haarlemmerstraat :)

      1. Ook op de markt in Leiden, vlakbij het gemeentehuis zit zo’n gezondheid kraampje. Met thee/granen/honing/vlokken/allerlei potjes en pilletjes etc…

  13. Bedankt voor het duidelijke artikel!

    Ik vroeg me idd af hoe het met de gist zat maar nu ik weet dat dit inactief is ga ik zeker een pot aanschaffen !!

    Eindelijk ook een keer een leuke prijs :D

    Liefs

  14. okee, ik was ‘nutritional yeast’ dus al mega vaak tegen gekomen en dacht steeds ‘oh ja, dat, dat ken ik niet’, maar het zijn dus gewoon edelgistvlokken. wauw, wat een openbaring! bedankt, super chill dat ik het nu weet. en fijne informatie verder ook, dit wist ik nog niet allemaal :)

    1. Er zitten – naar wij weten – geen gluten in edelgistvlokken. Maar het zal ongetwijfeld ook op de verpakking staan, dus misschien kan je er naar kijken in de natuurvoedingswinkel. Succes! :)

  15. Katten en honden vinden de smaak trouwens heerlijk als je het aan hun brokken toevoegt! Vlooien en muggen schijnen bloed van een organisme dat edelgist eet minder lekker te vinden, dus ook dat is een leuk voordeel!

  16. Bij mijn natuurvoedingskraam verkochten ze het als ‘edelbiergist’ het ziet er hetzelfde uit. Weet iemand of het wel hetzelfde is? Ik heb echt zin gekregen om er mee te experimenteren!

    Groetjes Barbara

  17. […] Wat heb je nodig voor 2 personen? 1 theelepel olijf of kokosolie 1 kleine ui 2 teentjes knoflook 1 aubergine 1 blik tomatenblokjes 2 eetlepels tomatenpuree 1 tl gedroogde basilicum 1/2 tl gedroogde chilivlokken (ik hou van pittig dus doe wat minder als je niet van pittig eet houdt) 1 tl rijststroop of ander zoetmiddel (ik raad kokossuiker af omdat dat snel verbrand) verse peper 3 eetlepels plakjes zwarte olijven (of meer) spaghetti voor 2 personen (je kan alle soorten spaghetti kiezen die je maar wilt, als het maar vegan is) verse basilicum vegan parmezaanse kaas of edelgistvlokken […]

  18. […] 1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. 2. Snijd de romanesco in roosjes en kook deze beetgaar in ruim kokend water 3. Snijd het uitje in fijne blokjes en bak deze in een pan met wat olie 4. Voeg hierbij de kookroom en de beetgare romanesco. Breng op smaak met zout en peper 5. Giet de pasta af en serveer deze in een kom, met de saus met romanesco erop 6. Serveer met edelgistvlokken. […]

  19. Wil iemand a.u.b. op zijn/haar potje gistvlokken kijken of het glutenvrij is? Ik kan moeilijk eerst een eind reizen om er dan achter te komen dat ik het niet hebben mag. Alvast bedankt

  20. Glutenvrij. (Staat niets over op verpakking dus neem aan geen gluten. Volgens mij zitten die ook alleen in graan/tarweproducten en dit is gist)

    Ik doe t overal op. Brood, (met pindakaas jamm) groente, salade, aardappel, tostis maken, pasta, soep etc etc. Heeeeerlijk

  21. Ik hield vroeger al niet van parmezaanse kaas, vond dat zoooo smerig! Maar wel van jong en jong belegen op brood en tosti en mozzarella voor op de pizza. Is het daar mee te vergelijken als je iets met de dosering speelt, of smaakt het per definitie naar parmezaan?
    Groetjes Miranda

    1. Als je het zo ergens over strooit is het wel echt parmezaanse kaas achtig. Maar ga eens googlen naar recepten met edelgist, bijvoorbeeld vegan mac & cheese (volgens mij hebben dGM er zelfs een recept voor!) als je het in gerechten verwerkt en verwarmt wordt de smaak al een stuk kaziger :)

  22. Omdat mijn bio-winkel ze uit het assortiment gehaald heeft ging ik aan de Google. En ik zag ineens dat bol.com het tegenwoordig ook verkoopt! :D Ideaal!

  23. Super fijne blogpost! Ik was al een tijdje benieuwd; kwam het vaak op Instagram tegen (eigenlijk alleen Engelstalige Instagrams en kon me daarom helemaal geen voorstelling ervan maken), maar het klonk altijd als iets dat ik niet kon plaatsen. Maar nu ga ik er snel naar op zoek ;), fijn, zo’n Nederlandse uitleg!
    Ik kom trouwens steeds vaker op jullie blog voor fijne recepten en weetjes, echt een goeie blog hebben jullie :). Leuk om op te lezen en rond te kijken!
    Liefs, Sanne

  24. Dankzij jullie heb ik het leren kennen en ben meteen verder gaan zoeken op internet. Meteen op z’n Shiromani’s ingekocht, dat houdt dus is met een half dozijn en was nog goedkoper ook.
    Sinds gister in huis. Moet zeggen dat zo puur de smaak even wennen is maar goed te doen over de salade. En vandaag over m’n popcorn ipv m’n standaard kruidenmengsel, en wat is het heerlijk!
    En dat het nog zo gezond is, is een mooi voordeel ook!

  25. Het is nu ook bij de DIO-drogist te bestellen. Makkelijk als je niet in de buurt van een Ekoplaza woont! Jullie “Pamezaanse kaas” is echt heerlijk!

  26. ok ik eet dus met gemak meerdere eetlepels edelgistvlokken in één keer omdat ik het zo lekker vind, kan alleen nergens op google vinden of dit okay is. aangezien er zo specifiek op de verpakking staat “gebruik 1 tot 2 eetlepels per dag” vroeg ik mij af of het wellicht schadelijk is als je meer dan dat eet?!?

    1. Hallo Jana,

      Er zit vitamine B6 in en dat kun je gaan stapelen.
      Bij een teveel aan B6 in je lichaam kun je neurologische klachten ontwikkelen.
      Denk aan krachtverlies in je spieren en zenuwpijnen, niet fijn.
      Het is gezond, maar overdaad schaadt.

      Groet,
      Dominika

  27. Myn katten zyn vlo vry door de edelgist vlokken een thee lepeltje over hun eten ,ik neem 2 eetl elke dag zo in de mond lekker !!!!!! ik kan niet tegen gewone gist wel tegen de edelgist .

  28. Heb diabetes en mag daardoor maar beperkt koolhydraten. Nu lees ik dat edelgistvlokken best veel koolhydraten bevat per 100 gram. Nu ben ik benieuwd hoeveel je er ongeveer van gebruikt per maaltijd. Ik mis tijdens de VeganChallenge namelijk enorm mijn kaas!

    1. Je strooit het eigenlijk gewoon ergens overheen, bijvoorbeeld over een pastasaus. Verder maken we er wel eens een sausje mee. Maar het is zeker geen product dat we dagelijks gebruiken en als we het gebruiken is het een eetlepel per persoon denk ik?

    1. Ik wilde net hetzelfde gaan posten, ik kan nergens het merk natufood vinden, en 10,95 voor 200 gr is mij wat te gortig! En ik was net zo blij dat ik het gevonden had!

      1. Natufood kopen we bij Ekoplaza! En als je het niet kunt vinden in de winkel: het staat vaak bij de beautyproducten. Een bus kost rond de 4 euro, zo uit mn hoofd gezegd. Je doet er heeeeel lang mee.

          1. Yes, vandaag in de DIO drogist waar ze blijkbaar ook edelgistvlokken van het merk Natufood verkopen. Dat wordt morgen meteen uitproberen! :)

    2. Ja, daar kwam ik vandaag ook achter. De reden hierachter is dat dit biologische vlokken zijn en dus duurder.. In verschillende webshops zijn ook de goedkope (niet-biologische) varianten te vinden! Dan kost het tussen de 4 en 6 euro voor dezelfde hoeveelheid.

  29. Hoi,
    In veel vegan quiche recepten wordt ook edelgist gebruikt. Maar omdat ik het verder niet gebruik wil ik eigenlijk geen hele bus kopen. Kan ik het dan ook weglaten of door iets anders vervangen? Graag tips.
    Liefs,
    Lilan

  30. De edelgistvlokken van Natufood zijn NIET biologisch. Deze kennis is rechtstreeks op te vragen door een simpel e-mailtje naar de producent Natudis of door de verpakking eens goed te lezen en te ontdekken dat er GEEN certificaat op staat, noch het woord biologisch op voorkomt.

    In Nederland worden er vaker producten in natuurvoedingswinkels, EKOplaza’s en BIO-webshops verkocht, die geenszins biologisch zijn en wel onterecht zeer hoge prijzen dragen, omdat de onbewuste consument bij een dergelijke winkel erop vertrouwd dat het enkel biologische producten verkoopt. Mijns inziens neigt dit naar misleiding. Een gewaarschuwde consument telt voor twee ;-)

  31. Zijn edelbiergist vlokken (met gluten) zelfde als edelgist vlokken?
    Woon in Spanje en kan hier in omgeving niets anders vinden…

    1. Nee, dat is niet hetzelfde. In het engels heet het ‘Nutritional yeast.’ Misschien kom je daar wat verder mee?

  32. […] 1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. 2. Snijd de romanesco in roosjes en kook deze beetgaar in ruim kokend water 3. Snijd het uitje in fijne blokjes en bak deze in een pan met wat olie 4. Voeg hierbij de kookroom en de beetgare romanesco. Breng op smaak met zout en peper 5. Giet de pasta af en serveer deze in een kom, met de saus met romanesco erop 6. Serveer met edelgistvlokken. […]

  33. Jeetje wat koop jij je vlokken goedkoop…..ik kocht een 200 gr bus van het merk Mattisson (biologische edelgistvlokken) overigens ook bij de ekoplaza (!!) voor bijna 10 euro! Hmmm of is de prijs in 3 jaar zo enorm gestegen? Is die van natufood ook biologisch? (zou het bijna wel denken maar begrijp het enorme prijsverschil niet). Liefs!

  34. Hoi,

    Ik ga vandaag aan het fodmapdieet beginnen en neem aan dat ik gistvlokken mag blijven gebruiken.
    Hoe dan ook, hier een tip:

    Wij maken er altijd een heerlijk justje van (niet vegan maar vast vegan te maken ;-)):

    Boter smelten en daar wat knoflook in bakken. Dan gistvlokken en wat (Chan’s) massala kerrie erbij en beetje bruin laten worden. Vervolgens water erbij en binden met bloem.

    Echt overheerlijk over je aardappels en/of groente. Zeker proberen ;-)

  35. Fijn artikel, ik wilde het eens gaan proberen omdat ik liever lactosevrij eet, maar soms toch wel iets van kaas mis. Bijvoorbeeld door pasta’s inderdaad, lijkt me lekker dit spul. Ga het vandaag gelijk even halen!

  36. […] Misschien kijk je straks naar het ingrediëntenlijstje en denk je: edelgistvlokken? Is dat dat spul dat op het eerste gezicht een beetje op vissenvoer lijkt? (zie de rechter foto hier boven) Goed gezien. Het lijkt op vissenvoer en ik zou je ook niet aanraden om het zo, lekker uit het vuistje, te proeven. Je gaat er niet blij van worden. Maar waar je wel blij van gaat worden – en waarom iedere zichzelf respecterende veganist een bus edelgistvlokken in huis heeft -is het feit dat je met edelgistvlokken echt prima een kaasachtige saus kan creëren. Sterker nog, als je het verwarmt en het in een saus verwerkt, dan smaakt het zelfs een beetje kazig. Ik heb al eens een uitgebreid artikel geschreven over wat edelgist is en waarvoor je het kunt gebruiken. Wil je er meer over weten? Lees het artikel dan hier. […]

  37. Heb het bij de gekookte bloemkool toegevoegd (daarna gepureerd met de staafmixer). Lekker sausje voor over de groenten! ;-)

  38. Bol. com?? Ik heb nog nooit gezien dat Bol.com edelgistvlokken verkoopt. Over branchevervaging gesproken…
    Maar neem het nu maar aan, van zo ongeveer de enige man op dit fora ( en meerdere), ze zijn lekker en inderdaad gezond .
    Ik maak dus een nep quiche, (ff wennen) van deeg op basis van kwark, speltmeel en wat goede olijfolie.
    De kaas, geraspte kaas uit de supermarkt is geschrapt. En vervangen door edelgistvlokken door het mengsel van kruiden, ei, beetje kwark, amandelmelk…maak er maar iets van.
    Gebruik je fantasie en vooral je keukenkastje van de afdeling, gezond en lekker en kruiden met geen of weinig zout…

  39. Ik vergeet dus verdorie het belangrijkste….koop je edelgistvlokken lekker bij Holland en Barret, de vroegere Tuinen.
    Veel keus, vaak acties en soms geen verzondkosten boven 10 euro ( in actie tijd) en een brede colletie.
    De winkel, maar s avonds lekker even de website op z’n gemak door struinen.
    Aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>