Chocomousse

Wist je al dat je met het vocht van kikkererwten – aqua faba - geweldige dingen kan doen? Je kunt het opkloppen als eiwit en merengues bakken. Deze keer maakte ik een lekkere chocolade mousse. Lees het recept op de blog.
Wist je al dat je met het vocht van kikkererwten – aqua faba - geweldige dingen kan doen? Je kunt het opkloppen als eiwit en merengues bakken. Deze keer maakte ik een lekkere chocolade mousse. Lees het recept op de blog.
chocomousse2

Vandaag deel ik een recept voor lekkere chocolade mousse waarbij je het vocht van een blik kikkererwten gebruikt. Misschien denk je: heb je haar weer met dat kikkererwtenvocht… Maar ik ben er gewoon zo ontzettend enthousiast over en ik wil dat jullie het ook allemaal gaan proberen! Let’s go!

chocomousse1

Wist je al dat je met het vocht van een blik of pot kikkererwten geweldige dingen kan doen? Je kunt het opkloppen als eiwit en bijvoorbeeld merengues daarmee bakken. Voor het beste resultaat voeg je wat cream of tartar of citroensap toe.

Het geheim voor het beste resultaat is geduld. Je moet zeker 10 minuten kloppen wil je een goed opgeklopte mousse krijgen. Al snel wordt het dikkig (zie foto links) maar blijf dan mixen want het is nog niet stevig genoeg!

chocomousse4

Wat heb je nodig voor 4 porties?
150 gram 70% cacao pure chocolade
120 gram aqua faba (vocht uit 1 blik/pot kikkererwten)
paar druppels citroensap
100 gram kristalsuiker
1 theelepel vanillepoeder

Wat ga je doen?
1. Smelt de chocolade in de magnetron of au-bain-marie.
2. Klop het aqua faba op met het citroensap met een handmixer. Doe dit zeker 10 minuten. Voeg na 10 minuten beetje bij beetje het suiker toe terwijl je blijft mixen. Roer het vanillepoeder erdoor.
3. Schenk de gesmolten chocolade erdoor en mix met een spatel of lepel.
4. Serveer met bijvoorbeeld vers fruit.

chocomousse5 chocomousse3

Ik weet al wat jij gaat maken vanavond! Het leukste is het om andere mensen op het geheime ingrediënt te vragen: dat raden ze vast niet ;) 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

66 gedachten over “Chocomousse

  1. Hoi, is er een alternatief voor de kristalsuiker? Of is het juist nodig voor de structuur? Ik probeer namelijk met zo min mogelijk suikers (liefst geen) te bakken en te koken, en dit recept klinkt te jummie om niet te maken!

      1. Hoi, ik maak/bak veel met fructose, gaat prima. Slagroom kloppen en ermee zoeten kan ook.
        Ik heb het nog niet geprobeerd, maar agavesiroop ed schijnt ook prima te werken,
        Succes!

        1. Ik doe het met goede kwaliteit stevia druppels, van steviala. Caramel of chocola is echt heerlijk, en geen bittere nasmaak. Alleen slechte kwaliteit stevia is bitter. Ik mix vocht van 1 blik kikkererwten met 3-4 druppels steviadruppels en mixen. Dan chocola smelten en door witte fluff heenspatelen. Koelkast in voor 2u, of vriezer bij haast. Dus maar 3 ingredienten, en is superlekker. Ps ik neem altijd melkchocola, ipv 70% puur, ook heel lekker!

          1. Pure stevia (de blaadjes van de plant) zijn bitter van smaak. Om stevia weer ‘lekker’ (en verkoopbaar!) te maken, wordt het vaak weer gezoet met andere middelen. Stevia met een zoete smaak is dan ook onnatuurlijk; die met een bittere smaak is de oorspronkelijke stevia.

          2. Oh maar ik zie dat het niet perse Vegan hoeft te zijn voor dir recept, benik wel dus ik en blij want het is super gelukt!

      1. Maar kan het ook zonder zoetmiddel. Ik vind het al zoet genoeg met chocolade. Of is het nodig om het stijf te houden of iets dergelijks?

          1. Suiker is helemaal niet nodig. Zonder klop je hem klop je hem ook gewoon stijf. Ik heb hem al gemaakt met agave en met stevia (kwalitatieve,niet de rommel uit de winkel) en lukt prima

  2. Toen ik dit las dacht ik echt, waaat(!?) met kikkererwtenvocht!? Ik had echt geen idee dat je daar zoveel romigs mee kan maken, maar dat het kan bewijzen de foto’s maar weer! Jeetje het lijkt net een dikke slagroom. Ik kan echt niet wachten om dit te proberen, haha!

  3. Oh wat jammer dat ik geen handmixer heb! Ik maak koekjes en cake etc. altijd gewoon met de hand. Zou het met een garde en heel veel moeite ook lukken?

    1. Hoi Lara, ik heb een tijdje geleden een soort gelijk recept gemaakt met een garde. De structuur had meer weg van vla dan mouse, maar wel erg lekker. Ik zou zeggen probeer het uit.

  4. Owh ik ben gek op chocolademousse. Nog nooit iets met die aquafaba gemaakt, maar dit lijkt me een mooie om te proberen!

  5. Het stijfkloppen ging goed (ook echt 10 min geklopt) maar zodra ik de chocola erbij deed werd het een soort vloeistof. Ik heb het nu in de koelkast staan en het wordt weer iets stijver nu. Enig idee wat ik de volgende keer anders kan doen?

    1. Hier hetzelfde! Ik was zo enthousiast toen ik het vocht had geklopt, het zag er echt prachtig luchtig en stevig uit, maar zodra ik de chocolade erbij deed, werd het meer een soort saus… Had de chocolade een klein beetje af laten koelen, maar het werd al wat steviger dus ik wilde niet te lang wachten. Ik eerst nog familie gemaakt door een beetje van het schuim bij de choco te doen, maar het is niet echt een mousse geworden (wel nog steeds heel lekker :D )

      1. Ik moet mijn woorden terugnemen! Hoewel er nog wel wat hele kleine stukjes chocolade in zitten (wat eigenlijk helemaal niet zo vies is ;) ), is het echt een mousse geworden nadat het een paar uurtjes in de koelkast heeft gestaan. Echt heeeeerlijk :D

  6. Hoe kom je er toch op om dat te gebruiken, haha. Maar ik ga het wel onthouden! Altijd handig om te weten doordat het volledig vegan is, yay! Ik zou de gezichten willen zien als je je gasten laat raden wat het geheime ingrediënt is.

  7. Het vocht uit blik is niet heel gezond gezien de BPA dee,tjes in de binnenkant van het blik daarin oplossen… Af en toe is geen probleem maar ik zou oppassen met die veel te gebruiken

    1. Hi Merel, je kunt ook een glazen pot kikkererwten gebruiken. Ik gebruik altijd de bio kikkererwten in glazen pot van de AH. :)

    2. Gezond is chocolademousse niet gauw, tenzij je het van banaan en avocado maakt. Maar ach, soms wil je ook wel eens wat anders ;)

  8. Nooit geweten dat je dit met kikkererwtenvocht (wat een leuk woord voor Scrabble of Galgje) kunt doen. Het ziet er heel erg lekker uit in ieder geval!

  9. Leuk, wij hebben de chocomousse van aquafaba een tijdje terug ook ontdekt! Zo leuk dat een vegan recept het gewoon wint van het klassieke recept met eieren! En ons bezoek kon het geheime ingrediënt ook nooit raden :)

  10. Bij mij lukte het niet : ( . Ik heb het vocht heel lang geklopt, het was echt heel dik, en de gesmolten chocolade was ook al heel erg afgekoeld. Ik heb het er bij gelepeld en daar de keukenmachine weer aangezet, zou het daardoor komen ? Dat ik het kapot heb geklopt of zo ? Ik was wel super verbaasd dat het zo dik werd, echt vet ! volgende keer ga ik proberen er meringues van te maken.

    1. Kikkererwtenvocht kun je, in tegenstelling tot eiwit, niet kapotkloppen. Wat wél gebeurd is dat het instort als het met vet in aanraking komt. Als de chocola er eenmaal bij zit, moet je roeren of spatelen, met de hand, niet nog eens met de keukenmachine. Als je dat wel doet, wordt het inderdaad saus :-)

  11. Na jaren geen chocolademousse gegeten te hebben, voornamelijk vanwege de gelatine, is dit een super ontdekking!!! Nog lekkerder dan ik mij de chocolademousse (van voordat ik vega ging eten) kan herinneren, geweldig!

  12. Hallo
    Ik vermoed dat dit ook lukt met ‘vers’ kikkererwten vocht ?
    Hoeveel ml is het dan dat je ongeveer nodig hebt voor dit recept? Heb net kikkererwten geweekt en gekookt en heb wel wat vocht over :)

  13. Vanavond heb ik voor het eerst deze mousse gemaakt en hij is fantastisch!!! Om je vingers bij af te likken zeg, wat een verassing! Ik ga M ook nog proberen met alternatieven voor de suiker, want ja, hij is wel zoet. Maar een smile van oor tot oor tijdens het eten. De ‘room’ van het kikkererwtensap is een verborgen geheim, en geeft een heerlijke smeuïge substantie. Ik ben sinds een aantal weken over gegaan op vegan eten en dit wordt mijn succes toetje!

    1. Goed stijf mixen, zonder suiker en niet precies mengen met de gesmolten chocola plus een paar flinke lepels kokos erdoor!
      Of half invriezen en dan krijg je een heerlijke ‘semifreddo’.

  14. Het allermooiste? Niet alleen is dit vegan, maar ook is het prima te gebruiken voor zwangere vrouwen, omdat rauw eiwit normaal gesproken een salmonella-risico heeft. Dit natuurlijk niet :-)

    Het is normaal dat het gaat zakken als je de chocola erbij gooit: aquafaba stort (net als eiwit) in als het met vet in aanraking komt. Kommen en mixer van te voren ZEER zorgvuldig schoonmaken, lang mixen en als het instort, paar uurtjes in de koelkast maakt het weer mousse :-)

  15. Wat een fantastisch recept dit! Het is heerlijk! Wel heb ik de suiker vervangen door een paar druppels stevia. Ik ben pas net begonnen met alleen plantaardig te eten en er gaat een wereld voor me open. Heerlijk!

  16. Ik eet al jaren geen suiker meer dus deze chocomousse zonder de suiker gemaakt (hij is voor mij al zoet genoeg door de chocolade). Héérlijk!

  17. Net gemaakt en ik ben zeeeeer enthousiast! De aqua faba maakt de mousse zijdezacht en het verbaast me dat je de kikkererwten niet meer proeft of ruikt (ik vind het namelijk best wel stinken als ik zo’n blik openmaak)

    Vraag: hoe ben je er achter gekomen dat je hier kikkererwtenvocht voor kunt gebruiken?

  18. Hallo, echt superlekker!! Alleen is de structuur wat korrelig…heb ik misschien te lang gewacht met het toevoegen van de chocolade? Of is dit de suiker?

  19. en dan de vraag: “kun je het vocht invriezen en later ontdooien wanneer je een mousse gaat maken?” ZONDE om het vocht voortaan weg te gooien toch? Wie heeft dit wel eens geprobeerd?

  20. Waanzinnig lekker

    Wij hebben deze heerlijke mouse gemaakt, voeg zelf nooit iets van suiker ergens aan toe dus vond 100 gram echt veel te veel
    Ik heb i.p.v. kristalsuiker, kokosbloesemsuiker gebruikt en maar 25 gram en pure chocolade 85% cacao
    Voor ons was dit al zoet

    Ik ga deze zeker nog eens proberen en dan toch proberen zonder suiker

  21. Ik heb net hetzelfde probleem als Kelly. Toen ik de mousse net had klaargemaakt was de textuur super! Na 4u in de koelkast was er jammer genoeg een grote verandering, naar een korrelige vastere structuur. De smaak bleef wel top!

    Hoe komt dit? Iemand tips?

  22. Ik heb gisteren deze chocomousse voor het eerste geprobeerd en ik vind hem heel makkelijk te maken en heel lekker, alleen denk ik eraan om volgende keer wat minder suikers te gebruiken want ik vind hem een beetje te zoet, ben nochtans een zoetebek.

  23. Oh ja ook nog even een vraagje, kan je dat vocht van kikkererwten bijvoorbeeld ook gebruiken als vervanging van eieren in bvb gebak?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>