Crunchy cookies

crunchy1

Al jaren worden wij heel gelukkig van de combinatie pindakaas-chocolade. Herkent iemand zich hierin? Zo ja, dan ga je deze crunchy cookies, met pindakaas, cacao en boekweit zéker waarderen. Zin in een makkelijke, lekkere en ook nog verantwoorde vegan snack?

Deze koekjes maak je met geroosterde boekweit, wat ervoor zorgt dat ze crunchy worden. Geroosterde boekweit eten wij trouwens ook graag op onze havermoutontbijtjes.  Het heeft een bijzondere smaak en het geeft alle gerechten wat meer bite. Je kunt geroosterde boekweitkorrels kant-en-klaar (‘kasha’ heet het dan) kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om de korrels zelf te roosteren – zoals wij doen. Net zo makkelijk!

crunchy10

Wat heb je nodig voor 7-8 koekjes?

150 gram boekweitkorrels (o.a. te koop bij de biowinkel of bioschap in supermarkt)
3 eetlepels kokosolie
170 gram maple syrup of ander vloeibaar zoetmiddel
3 eetlepels cacaopoeder
5 eetlepels meel (ik gebruikte boekweitmeel)
125 gram pindakaas
flinke snuf zout
1/2 theelepel vanillepoeder
geraspte kokos

Wat ga je doen?

1. Rooster de boekweitkorrels in een pannetje (zonder olie!) op een middelhoog vuur tot de korrels lichtbruin zijn. (Als je ‘kasha’ hebt gekocht kan je deze stap overslaan.)
2. Smelt de kokosolie au bain-marie.
3. Mix de kokosolie met de maple syrup en cacaopoeder.
4. Doe de boekweit korrels samen met de pindakaas, meel, zout en vanillepoeder in een kom.
5. Schenk de cacao-oliemix over de boekweitkorrels en mix alles goed door. (zie foto’s hieronder)
6. Bedek een rooster met bakpapier. Maak 8 koekjes van het deeg (bijvoorbeeld met een ijsschep) en leg ze op het bakpapier. Besprenkel eventueel met wat geraspte kokos.
7. Zet de koekjes minimaal 1 uur in de vriezer of 3 uur in de koelkast. Je kan de koekjes makkelijk bewaren in de koelkast.

crunchy11 crunchy9 crunchy3 crunchy2

Om het feest compleet te maken: coconut on top! Hou je niet van kokos? Geen probleem, dan laat je het gewoon weg.

crunchy4

KRRRRRRRRunsie! Misschien niet de mooiste koekjes die je ooit zag, maar de smaak maakt een hoop goed. Want wat zijn ze lekker! En daarbij komt: leg de koekjes op schattige vintage gebaksbordjes en we hebben het nergens meer over. Toch? ;) Laat je het ons weten als je onze crunchy cookies hebt gemaakt? Dit kan door een foto te delen via Instagram, met #degroenemeisjes erbij. Op die manier kunnen wij de foto makkelijk terug vinden – we bekijken #degroenemeisjes iedere dag. Dankjewel en eet smakelijk! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

57 gedachten over “Crunchy cookies

  1. Haha, ik vind ze er juist verschrikkelijk lekker uitzien, maar dat zal vast ook door de waanzinnig mooie foto’s komen. Heb dit soort koekjes nog niet eerder voorbij zien komen, ben hier heel benieuwd naar! Sla het recept meteen op!

  2. Ik ben het Marlotten eens! Ze zien er echt fantastisch uit, maar dat komt denk ik ook door de prachtige foto’s. Vooral die foto waarbij de cacao-olie mix bij het beslag gedaan wordt: wauw! Ik krijg daar zoveel honger van haha

  3. Oh man, GIVE ME! Dit ziet er zó lekker uit, vooral ook die foto´s van alle ingrediënten bij elkaar… Die boekweitkorrels roosteren ga ik ook eens proberen, lijkt me erg lekker. Tof receptje!

  4. Ze zien er heerlijk uit! Het lijkt ook heel makkelijk? Omdat ze de koeling ingaan in plaats van de oven mislukken ze denk ik niet zo snel :). Misschien ga ik ze nu meteen wel maken, ik heb alle ingrediënten in huis volgens mij.

  5. Yum! Wat zien ze er goed uit. Lijkt mij heerlijk dat crunchy met pindakaas en chocolade!! Als ik klaar ben met mijn detox dan ga ik deze eens maken! Liefs!

  6. Lijkt me lekker, ga ze zondag maken voor mijn bezoek.
    De foto’s zijn mooi, alleen op foto 1 ziet de consistentie en de drapering van de pindakaas er niet appetijtelijk uit. Het roept totaal andere associaties op zonder dat ik verder te specifiek wil worden.

    1. ja is lekker joh! pindakaas met jam is ook erg lekker inderdaad. Of pindakaas met banaan. Pindakaas met kaas valt voor ons vegans af ;) Echt eens proberen hoor!!

  7. Mmmmmmmm, dat ziet er zo lekker uit! Het gevaar bestaat er alleen uit dat, eens ik ze geproefd heb, ik ze zo lekker vind dat ik ze elke week wil maken en dat is niet goed voor de lijn ;-)

  8. Ja, ik ben ook een pindakaas-chocolade liefhebber! En hoe toevallig: gisteren had ik echt een pindakaas-chocolade craving en heb toen soortgelijke koekjes gemaakt, maar met havermoutvlokken in plaats van boekweit. En wel in de oven.
    Dit recept ga ik dus zeker weten maken. Jullie maken mij heel blij! :)

  9. Oh jullie recepten zijn altijd zo origineel, zo fijn! Dit lijkt me ook echt heerlijk, niet de allergezondste keus denk ik maar ook zeker niet de aller ongezondste. ;) Ik heb ook weleens koekjes gemaakt met boekweitgrutten en dat werd ook lekker crunchy, dus wellicht dat ik die ga gebruiken voor dit recept want die heb ik nog staan! (:

  10. Wat een práchtige foto’s! Mijn complimenten! Als ik ergens deze toetsweek de tijd vind om een half uurtje te ontspannen ga ik ze maken! :-)

  11. Mmm dat wordt boekweit korrels zoeken in de supermarkt! Worden de koekjes niet snel sticky als je ze opeet? (Lees;je zit helemaal onder de chocolade ?) het lijkt me lekker om deze ook voor mn zoontje te maken maar ben bang dat het een grote kliederpartij wordt .

  12. Dit ziet er heerlijk uit! Kun je kashba ook “rauw” eten? Bij de beschrijving van het product staat dat je het moet koken. Ik ga het recept gauw proberen!

    1. Ik heb begrepen dat je kasha wel rauw kunt eten. Je kan de korrels altijd voor de zekerheid nog wat extra roosteren in de oven of pan. Het roosteren (dus verhitten) zorgt ervoor dat de ‘laag’, die moeilijk te verteren is voor mensen, verdwijnt.

  13. Pindakaas met chocolade heb ik nooit heel erg lekker gevonden… Maar dit recept lijkt me fantastisch met amandel- of cashewpasta ipv pindakaas! jammie!

  14. De 3e foto: jezus man, móói! Verder ga ik deze koekjes denk ik eens voor vrienden maken! Zelf hou ik namelijk niet zo van pindakaas en vind ik chocolade ronduit (sorry, hier komt ie) VIES haha. Echter, ik denk dat mijn vrienden dit wél erg zullen waarderen :D Wat ik af en toe doe als ik iets wil snacken, is een beetje tahin met dadelsiroop mixen en hier geroosterde boekweitkorrels door heen mengen, mmmm. Een tikkeltje vergelijkbaar? (: Ik zit er al een tijdje aan te denken om er een koekjesvariant van te maken, maar het komt er eigenlijk niet van. Misschien toch maar eens doen binnenkort. Anyway, leuk recept! (:

  15. Wil nu koekjes maken, maar nog nooit met boekweit gewerkt. Nou ja wel het meel, maar nu de rauwe sarrasin, dus de ongeroosterde boekweitkorrels gekocht. Die hoef ik toch niet eerst te koken voordat ik ze ga roosteren in de pan? Want dan duurt het ietwat langer, dat maken van die koekjes.
    Hoop dat iemand mij snel iets kan melden hierover. ?

  16. Hoi! Wat een leuk recept! Ik heb de koekjes gisteren gemaakt, alleen de boekweit die ik had gekocht is me veel te crunchy!

    Ik heb bij de toko een zak bruine boekweit gekocht in de veronderstelling dat deze al geroosterd was. Maar ik ben bang van niet. Ik ga dit weekend toch maar even een zakje kasha halen bij de biologische winkel..

  17. Lieve Groene Meisjes,

    gisteren jullie inspirerende recept gemaakt; ik ben zeker ook van de makkelijke en heb er een beetje ‘mijn eigen ding’ mee gedaan. De crunchy smaak is erg goed! ik heb de hele bak met deeg in een soort boterkoekvorm gestort en over de bodem verdeeld; dat scheelt een boel ‘vormwerk’ en bij het uitdelen kon ik er makkelijk 15-20 punten van snijden; niet al te dik, maar doordat de koek wat platter is, is hij bij het afkoelen in de koelkast heerlijk vast geworden. Verder heb ik rauwe cacaobonen in de koffiemolen gemalen en half/half gedaan met gewone cacao. Minder Maple SyrupIn kan makkelijk (ca. 125 gram) van het toch dure goedje is zat. In plaats van meel boekweitvlokken gebruikt die ik even heb geroosterd in de hete pan na het roosteren van de korrels. Draagt goed bij aan de crunchi bite! Iedereen vond hem erg lekker! Dank je wel

  18. Ohhh wat een uitvinding die geroosterde boekweitkorrels!! Heerlijk! Gisteren gemaakt en toen al van het deeg gesnoept! Net op als tussendoortje, echt een succes mmm! Vind het altijd zo prettig dat jullie recepten niet te ingewikkeld zijn en (bijna) altijd lukken :)!

  19. Hoi Jamie,

    Dit moet ik even delen… Ben nu de koekjes aan het maken voor vanavond bij de film (en dan lekker een kurkuma latte d’r bij :)) heb gewone vanille gebruikt en door het kokos/siroopmengsel gedaan, samen met cacaopoeder… En dan krijg je, jawel! Vegan chocopasta!! Smaakt precies hetzelfde, echt zoooo lekker! Kwam er ‘per ongeluk’ achter toen ik de bak heel charmant met m’n vinger aan het uitlikken was. Hmmmm! Ik ga nu gauw nog een portie maken voor op brood of door de havermout morgen ?

  20. OMG wat zijn ze heerlijk, die staan niet lang in de koelkast ben ik bang. Ik kreeg geen mooie bergjes, dus het geheel verdeeld over de bodem van een ovenschaal en later in stukjes gesneden met een pizzames. Denk wel dat ik de volgende keer wat minder syrop gebruik.

  21. Gisteravond gemaakt, met amandelpasta ipv pindakaas, want ik had nog wat amandelen liggen. De amandelen geroosterd, tot pasta gemalen, en toen de rest van de ingredienten erbij gemengd. De hele nacht in de vriezer gedaan en zojuist het eerste exemplaar geproefd: echt heel erg lekker! Deze ga ik zeker weten nog veel vaker maken :) Bedankt voor het recept, en zoals vele anderen voor me al gezegd hebben: wat een ontzettend mooie foto’s!

  22. Hallo Groene meisjes (en alle andere!),

    Ik heb een vraag: is het gezond/veilig om rauwe meel te eten? Ik heb een tijdje terug her en der op internet gelezen dat dit bacteriën kan bevatten waar je ziek van kunt worden. Ik weet niet of dit ook voor boekweitmeel geldt. Daar ben ik heel benieuwd naar, weten jullie het misschien?
    Ik vind het er goddelijk uitzien! En wil het graag gaan proberen :)
    Van boekweitkorrels had ik nog nooit gehoord. Ik ga ze kopen :D
    Alvast veel dank!

  23. Dat ziet er heerlijk uit, en alle ingrediënten zijn toevallig in huis! Twijfel alleen over de pindakaas… Heb gewoon een pot Calvé staan, welke gebruiken jullie? :)

  24. Dit zijn echt de meest goddelijke “koekjes” die ik ken. Heb ze 4 weken geleden gemaakt, niet in koekjes vorm, maar in siliconen-chocolade vormpjes. Het waren echt net kleine bonbons die naar snickers smaakten ;) Eigenlijk de verbeterde versie van snickers, want die zijn nu helemaal niet lekker meer.

  25. Wat ziet dit er heerlijk uit! Ik heb nog veel kokosmeel. Kan ik die gebruiken ipv boekweitmeel of worden ze dan erg droog? Groetjes Selma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>