Eten op reis – wishlist

IMG_1590-1024x683

Wanneer wij op reis gaan, dan zijn er twee dingen die het allerbelangrijkste voor ons zijn. Ten eerste reizen we graag naar bestemmingen met groene, duurzame en ecofriendly mogelijkheden. En ten tweede, laten we maar gewoon eerlijk zijn; het eten moet goed zijn. Lekker eten maakt ons heel erg gelukkig, dat gaan we niet ontkennen. Jaren na het bezoeken van een reisbestemming kunnen we nog zeggen: “weet je nog hoe lekker dat gerecht op die plek was?” Voor ons is eten een manier om herinneringen te vormen. Smaken en geuren, het is gewoon heel belangrijk voor ons. Uiteraard eten wij ook op reis veganistisch. En ja, dat is soms een uitdaging, maar over het algemeen zou je wel met veiligheid kunnen stellen dat iedere keuken zo zijn eigen veganistische gerechten heeft.

Geïnspireerd door Travellab, stelden wij een lijstje met wishlist-gerechten samen. Dit zijn de gerechten die we dolgraag eens op reis zouden willen eten. Laten we eerlijk zijn: nergens worden de gerechten zo lekker gemaakt als in het land van oorsprong. En ook al weten we niet of we ooit al deze bestemmingen zullen bezoeken en alle onderdelen van de wishlist af kunnen strepen: een groen meisje moet wat te dromen overhouden!

boekaresthotspots8-1024x682

Wat je hierboven op de foto ziet is een wrap met falafel. We aten dit in Boekarest en voor dat moment waren we intens gelukkig dat we een goedkoop zaakje met mega goed gevulde falafelwraps hadden gevonden. Maar, om heel eerlijk te zijn, we weten dat de falafel lekkerder kan. Van een kennis van mij, die een paar maanden in Israel woonde om zijn Joodse roots te onderzoeken, hoorde ik dat de falafel daar onwaarschijnlijk lekker was. Ik kan niet wachten om mijn tanden in een keer in zo’n uitpuilend pitabroodje te zetten.

Mijn vriendin Merlin vertelde me dat de hummus en de shakshuka in Tel Aviv waanzinnig waren. Kortom: sindsdien droom ik ervan om een keer te ontbijten met hummus en shakshuka (zonder eitje erop voor mij, alstublieft) en te lunchen én dineren met falafel met tahini. Ik kan het gewoon al bijna proeven.

nomads5

Om nog een beetje in de Midden-Oosterse sferen te blijven hangen: ik ben dól op mezze. Die kleine bakjes op een grote schaal, brood in het midden, lekker dippen en delen, ik vind het geweldig. Wie heeft er in vredesnaam ooit bedacht dat we allemaal ons eigen bord met eten zouden moeten hebben? Ik snap niet zo goed wat de charme daarvan is.  En hoewel je in Nederland op verschillende plaatsen goede mezze kunt eten, lijkt het me toch het fantastisch om dit een keer in een stad als Marrakech of Fez te doen. Of in Turkije of Jordanië. Het liefst met liters muntwater (of thee,) muziek, vrienden en een buikdanseres erbij.

IMG_3766

Als je een trouwe lezer van ons blog bent, dan weet je hoe gek wij zijn op Mexicaans eten. Het verveelt gewoon nooit. In Nederland (of op vakantie) eet ik wel eens bij Mexicaanse restaurants, maar ik kan me gewoon niet voorstellen dat dit the real deal is. Moet je nagaan: ik vind dit al zo lekker, hoe lekker moet het dan in Mexico wel niet zijn?! Het liefste eet ik fajitas (ook wel ‘soft taco’s’ genoemd) met groenten, salsa en bergen guacemole. En dan heb ik ook nog gehoord dat de zoete aardappels amazing zijn in Zuid Amerika. Ik begin al te watertanden als ik eraan denk. Ik hoop ooit, uitkijkend over een blauwe zee, een écht authentieke (vegan) maaltijd in Mexico te eten. Dat is echt een droom.

1489236_877908368900509_6443956587960463129_n

bron foto

Ik ben dol op pittig eten en ik ben dol op papaya. (vrienden kunnen bevestigen dat ik al maanden roep: ik wil naar een land waar papaya’s groeien, om écht verse en goede te eten. Het begint gewoon een beetje vervelend te worden, zo vaak heb ik het al herhaald.) Toen ik hoorde dat er op Aruba een ‘papaya hot sauce‘ wordt geserveerd, was ik om. Natuurlijk, er was niet veel nodig om me te overtuigen, want Aruba moet een fantastisch en prachtig eiland zijn. Maar als ik aan deze saus denk… echt, houd me tegen.

IMG_3181-1024x683

Om nog even op die papaya’s terug te komen; er zijn nog zóveel fruitsoorten die wij graag in het land van herkomst zouden willen proeven. Zoals jackfruit en durian’s in Thailand, watermeloen in Griekenland, mango’s in Suriname en bananen in Colombia. We zijn ervan overtuigd dat het op die plekken nóg lekkerder zal zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vol jaloezie kijken wij naar vegan instagrammers die in LA in de Verenigde Staten wonen. Wat ze daar aan healthy vegan take-away food hebben is ongelooflijk. Springrolls, veggie sushi, salades, dumplings, gezonde burgers, je noemt het, ze hebben het.  Vroeger wilden we dolgraag naar New York om daar aan de vegan cupcakes te gaan. Gelukkig hebben we die tegenwoordig hier in Nederland ook. Maar toch, Amerika blijft trekken.

IMG_4077

Als echt foodlover moet je toch echt een keer naar Italië – dat heb je vast al veel mensen horen zeggen. Het is ook gewoon waar. Het eten is zo ongelooflijk goed en vers en eigenlijk enorm eenvoudig in dit prachtige land, dat wil je gewoon een keertje meegemaakt hebben. De pasta’s, de pizza’s, de verse groenten en sauzen – allemaal even lekker! Het jammere is dat je thuis komt en iedere pasta die je hier eet een desillusie is. Nu hebben wij een ongelooflijk toffe kans gekregen: volgende maand gaan wij op vegan (!) kookvakantie, in de buurt van Napels. We gaan onder andere leren om vegan bechamelsaus, verse pasta en mozzarella (ja, echt!) te maken.  We kunnen niet wachten, we zijn echt beyond excited voor deze trip en we hopen met ontzettend lekkere recepten voor jullie thuis te komen!

IMG_5890

En verder? We hopen op een dag citroen sorbetijs in Sicilië te eten. We hebben gehoord dat daar de lekkerste citroenen ter wereld groeien. En als het leven je citroenen geeft, kun je er maar beter sorbetijs van maken.

Dat was onze food-travelwishlist tot zover. Morgen kan het er weer anders uitzien hoor, want we hebben nog zoveel wensen en nog zoveel te ontdekken. Het fijne van Nederland is dan weer dat je bijna alle bovenstaande gerechten hier ook kunt krijgen. Misschien niet nét zo lekker als in de landen waar de gerechten oorspronkelijk vandaan komen, maar hey, we hoeven ook niet alleen maar aan de boerenkool met vegaworst.

We zijn nu eigenlijk vooral heel benieuwd naar jullie food-wishlist! Welke bestemmingen zou jij willen bezoeken en welke gerechten zou je daar willen proeven? Laat het ons weten bij de comments!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

55 gedachten over “Eten op reis – wishlist

  1. Wat leuk dat jullie naar Napels gaan! Ik vind het niet gek hoor, dat eten zo belangrijk is voor jullie… Van een avondmaal bij de McDonald’s op vakantie omdat je niks lekkers kan vinden wordt niemand blij denk ik, haha!

    1. Zo is het! Zo ben ik een keertje een weekend in Parijs geweest, samen met mijn moeder. We waren met een georganiseerde reis en zaten middenin het super toeristische stuk. We hebben 1 avond heel erg lekker gegeten – in een huiskamer restaurant. (de grap was dan wel weer dat het Spaans eten was, ipv Frans, maar ok) en de andere avond? Toen zaten we bij de Mac. Dat voelde zooo stom: ben je in culinair Frankrijk, zit je bij de Mac! haha! We kunnen er nog steeds om lachen :)

  2. Mmm ik hou ervan als jullie over eten schrijven. Eten is voor mij iets heel belangrijks en voor jullie gelukkig ook. 5 jaar geleden was ik in Syrië. Toe nog het walhalla van lekker eten. Mezes kikkererwten vers brood olijven en hemelse aubergineprutjes… zo simpel, maar zulke goede kwaliteit. Jullie zouden het fantastisch hebben gevonden.

    1. Dat klinkt inderdaad alsof wij het fantastisch hadden gevonden wow. Wat is Nederlands eten dan saai he ;) (nee hoor, dat waarderen we ook heel erg) Schrijven over eten is leuk. Bijna net zo leuk als eten zelf, haha!

  3. Maar natuurlijk moet eten goed zijn op vakantie! Dat is voor mij ook een belangrijk ding; in ieder geval iets wat een vakantie heel goed kan maken. Naar Mexicaans eten in Mexico ben ik ook héél nieuwsgierig. Tijdens mijn exchange in Melbourne ben ik iemand uit Mexico tegengekomen en hij zei dat Mexicaans eten in Australië (wat naar mijn idee vergelijkbaar is met Mexicaans eten in Nederland – en dat vind ik al lekker) niets is in vergelijking met wat hij thuis eet. Hoe goed moet dat dan wel niet zijn?! Yum! Tof dat jullie volgende maand op vegan kookvakantie gaan!

    1. Blij dat jij er ook zo over denkt. Eten is sowieso belangrijk, maar op reis nog meer! :) Oh wow, nu ben ik nóg benieuwder naar het eten in Mexico. Daar moet ik echt echt echt een keer naartoe.

  4. Ik hou ook ongelooflijk veel van mezze, dat staat dus zeker op mijn wishlist. Daarnaast ben ik superfan van Indische gerechten. Ik zou dan ook super graag een keer naar India gaan om er bijvoorbeeld een authentieke curry te proeven. Op mijn lijstje: dahl, tikka massala, korma en biryani. Verder vind ik de Marokkaanse keuken absoluut fantastisch. Lijkt me heerlijk om er een echte tajine te kunnen eten!

  5. Ik kan ook echt uitkijken naar lekker eten op vakantie. Heerlijk om van alles uit te proberen! Zelf wil ik nog graag een echt Turks ontbijt proeven maar er zijn nog veel meer culturen die ik helaas nog niet zo goed ken.

    1. Oooh ja, een Turks ontbijt is zo goed! De laatste keer dat ik dat at, at ik nog niet vegan. Het ontbijt bevatte nogal wat kaas, herinner ik me, dus voor ons is dat nu niet meer echt een optie. Maar het hele idee van uitgebreid ontbijten, met thee en hartige dingen erbij, dat past wel helemaal bij de beleving van een vakantie in turkije!

  6. Oh… naar Napels! Jullie hebben vast nog wel iemand nodig om jullie koffers te dragen… *hint* ;-) Toen ik twee maanden in Caïro woonde, heb ik daar de lekkerste falafel ever gegeten: vers gemaakt, bedekt met sesamzaadjes, it was awesome… Een herinnering van mijn smaakpapillen. Ik zou wel naar Indonesië willen voor een ultieme gado gado. Of naar Libanon, want de Arabische keuken en ik, dat is een ware liefdesverhouding. Zucht… heel hard sparen en dan, one day…

    1. Jaaa! Toen ik nog niet vega at, vond ik de paella in Spanje ook het absolute hoogtepunt :) (en nu eet ik andere lekkere dingen in Spanje hoor, en trouwens, vegan paella bestaat en is ook lekker!)

  7. Oh wat een heerlijke wishlist is dit!
    Ik wil vooral ook nog eens goed mexicaans eten. Lijkt me ZO heerlijk!
    En wat gaaf dat jullie naar Napels gaan. Alvast heel veel plezier!
    Liefs Lonneke

  8. Mijn favoriet is vegan restaurant The food temple in Lissabon. Chec Alice Ming kookt met invloeden uit de hele wereld. Allemaal lekkere kleine gerechtjes. In juni ga ik weer!

    1. Dit hadden we moeten weten toen we naar Lissabon gingen een paar maanden geleden! Anyhow, het eten was in Lissabon sowieso erg goed. En wat een geweldige stad is het. Zou zo terug willen!

  9. ik ben heel benieuwd naar jullie vegan kookvakantie in italie volgende maand! ik ga in augustus naar italie maar alle plannen staan nog open dus ik hoop dat jullie leuke tips hebben :).

  10. Wat een leuk artikel! Ik vind het op vakantie ook altijd superleuk om nieuw eten te ontdekken. Kan niet wachten tot ik in de vakantie ga interrailen en dus in 9 verschillende landen hun eten kan proberen haha. Sowieso in Verona die pizza, pasta en ijs!

  11. Van dit artikel heb ik zin om te reizen gekregen, en om te eten!
    Ik lees jullie blog al een tijdje, vind het heel inspirerend om jullie vegan gerechten te zien. Ben zelf niet vegan, zelfs geen vegetariër maar hou van jullie gezonde recepten.
    het enige dat ik niet zo goed snap (echt niet lullig bedoeld) is waarom je mozarella etc vegan zou willen gaan maken. Dat zijn dingen die zo niet-vegan zijn. Ik zou dan zelf liever iets anders lekkers maken dan iets wat in de verte op mozarella oid lijkt. Maar ik ben ook iemand die het stom vindt dat de vega smeerworst zo lijkt op echte smeerworst.

    1. haha, ik snap je wel hoor :) Ik denk dat het vooral leuk is om vegan mozzarella te maken, om te laten zien dat je als vegan heel ‘gewoon’ kunt eten. En dat als je bijvoorbeeld een lactose allergie hebt en je dus niet uit verkiezing geen kaas eet, je toch nog ‘kaas’ kunt eten. Snap je? Wij eten ook bijna geen vleesvervangers. Heel af en toe een vegan burger buiten de deur. Waarom niet? Omdat we het prima redden met andere producten, zoals peulvruchten en dergelijke. Nepkaas kopen we nooit, omdat we het simpelweg niet lekker vinden, maar ook niet meer missen. Maar laten we eerlijk zijn: als de kans wordt aangeboden om te leren vegan mozzarella te maken, dan slaan we die niet af :)

      1. Hihi nee dat snap ik ook, zou ik ook niet afslaan. Het roept bij mij gewoon zo’n tegenstrijdig gevoel op. Maar dat hebben jullie dus ook een beetje. De komende tijd ga ik goed letten op wat ik eet en wat er in zit. Denk dat ik veel recepten van jullie ga proberen! Mijn dochtertje van 1 vindt het tot nu toe altijd lekker wat ik van jullie recepten kook!

  12. Ik ben vegetariër, geen veganist, maar het eten is Mexico vond ik helemaal niet zo lekker. Ze vonden het heel vreemd dat ik geen vlees at en het zat dan ook bijna overal in. Misschien dat het in de grote steden wel lukt, maar het eten in de hotels (die in de middle of nowhere zaten, was echt vreselijk. Met als absoluut dieptepunt een bord met sla, koude bloemkool en rijst.

    1. Oei, dat klinkt niet zo goed! Ik volg een paar vegan foodies die overwinteren in Mexico, of daar wonen, en wat ik op hun borden zie liggen ziet er erg goed uit.. Dus misschien moet je het dan niet van de hotels, maar van de lokale restaurantjes hebben? Ik weet het niet, ik zou het graag proberen in ieder geval ;)

  13. Oja, ik heb één keer lekkere faijitas op, maar toen moest ik wel doorheen kijken dat de groenten op dezelfde plaat werden gegrild als het vlees. Na twee weken slecht eten, doe je dat, maar smakelijk is anders.

  14. Italiaans eten in Italië, dat zou ik inderdaad ook nog wel eens willen doen :-) En dan het liefst eten dat bereid is door Antonio Carluccio, want dat schijnt zo ongeveer de beste Italiaanse kok te zijn die er bestaat.

    Ik heb verder een tijdje als vrijwilliger van Humanitas iemand uit Sudan geholpen met Nederlands leren en ik heb ook wel eens bij hem gegeten, uiteraard Sudanees. Het schijnt dat in Sudan vooral veel schapenvlees wordt gegeten, maar vegetarisch bleek ook geen probleem. Dat was ook altijd superlekker, dus ik ben ook wel benieuwd hoe dat eten smaakt als je daadwerkelijk in Sudan bent en met een heleboel mensen samen de maaltijd deelt en daar uren de tijd voor neemt (want dat schijnt de cultuur te zijn in Sudan) :-)

  15. van dit soort artikels wordt ik heel blij! Voor mij is eten toch ook wel een grote drijfveer om een vakantiebestemming uit te kiezen. Momenteel woon ik in Honduras en hoewel ik het vegetarisch eten voor een tijdje heb moeten opgeven, geniet ik hier heel erg van het eten! Aangezien dit letterlijk het hart van Amerika is kan je hier alle types eten terugvinden! Veel mexicaans en vooral: veel fastfood haha!

  16. Hahaha, ik zit in mijn bikini in de tuin deze post te bekijken, lees de laatste zin en kan nog maar aan één ding denken: stamppot boerenkool van m’n vader :’)
    Ik wil dolgraag humus eten in Israël, omdat mijn lover me elke keer als we humus eten vertelt dat die in Israël veeeeeeel lekkerder is (en omdat ik daar sowieso graag eens naartoe zou willen, haha).

  17. mezze in het midden oosten (jordanie, libanon) kan ik bevestigen :) vietnam en thailand lijkt me ook heerlijk maar wel heel moeilijk door de garnalenpasta die in veel currymengelingen zit. zeker nog toe te voegen aan jullie lijst (onder andere): Ethiopie! in de periode voor (orthodox) Pasen – de vasten- eet iedereen veganistisch, en op vrijdag standaard ook. en andere dagen kan je ook gewoon een ‘vastenmaaltijd’ krijgen. en geloof me- dit is niet vasten :) heerlijk! ook onderschat: de zuidelijke balkan! in bosnie en servie at ik heerlijk, overal veganistisch, beetje mezze achtige keuken, heel midden oosters, en heerlijk fruit en groenten op de markten. in latijns amerika schijnt colombia het gemakkelijkst te zijn voor vegans maar dat heb ik zelf nog niet getest. italie zegt me dan weer niet zoveel, hou niet eens van pasta en geef me dan ook maar mezze ipv antipasta :)

  18. Jeetje wat een leuk / lekker artikel!

    Wat leuk dat jullie naar Napels gaan.
    Als je tijd hebt, is het zeker de moeite waard om met de bus naar Amalfi te gaan (langs de Amalfi coast).
    Neem er wel de tijd voor want de dienstregeling (met name voor de terugreis was een beetje onzeker).
    Wij zijn uiteindelijk met de snelbus terug gegaan en dan ging prima ;-).

    Veel plezier met jullie Italiaanse vegan kookavontuur!

    1. Klinkt goed! Ik geloof dat we een behoorlijk vol programma hebben en we gaan maar kort.. maar we gaan in ieder geval naar Pompei en het ‘pad van de Goden’ bewandelen. En verder? koken koken koken. (en eten eten eten hahhaha)

  19. Oooh wat een heerlijke blogpost! Ik ga zo iets leuks doen :) Het weekend van 20 juni (mijn verjaardag!) ga ik naar Berlijn <3 Voor het eerst en ik ben super benieuwd naar deze stad. Natuurlijk heb ik ook een missie om bij heerlijke vegan restaurantjes te eten. Ik moet echter wel een beetje oppassen, want 's avonds ren ik de 10km race van Nike en ik heb nogal gevoelige darmen. Ik heb er in ieder geval super veel zin in en ga natuurlijk al jullie blogpost's over Berlijn lezen, jippie! :) Liefs, Elsa

  20. Wow, die mezze-foto ziet er echt ongelooflijk goed uit! Mag ik vragen waar dat is? Ik heb nog nooit zoiets gegeten, maar ik woon dan ook in het oosten van Nederland, misschien dat hier niet zoveel daarvan is? Hebben jullie wat hotspots? Liefs!

    1. Oh, wat stom, ik zie nu jullie artikel over Nomads pas.. Hahaha, oelewapper ben ik. Doet niet af aan de vraag of jullie meer van die leuke mezzehotspots weten, maar dan is het oosten?

      1. haha, geeft niet joh! Ehmmmm mezze in het oosten.. je bedoelt in het oosten van Nederland toch? Ik geloof dat er in Deventer een restaurant zit waar je mezze kunt eten. In Arnhem vast ook wel. Maar of het goed is, daar kan ik helaas niet over meepraten. sorry!

        1. Haha, ja dat bedoelde ik. Dankjewel! Ik ga wel een keer googlen, als ik erheen ben geweest en het is goed laat ik het weten! Liefs

  21. Nog een tip: Sri lanka! Ze maken daar de heerlijkste vegetarische curry’s (die meestal automatisch vegan zijn doordat ze nauwelijks met zuivel koken). Bijkomend voordeel is dat je ook een stuk minder kans hebt op voedselvergiftiging. Ook is het een walhalla wat betreft fruit. Heerlijk kingcoconuts leegdrinken, verse papaya’s, mango’s en durian’s (alleen jammer van de nasmaak;) ). Ook heb ik daar allerlei nieuwe soorten fruit ontdekt die echt heerlijk zijn. Dit alles is ook echt letterlijk op iedere straathoek te koop, voor een habbekrats (voor 10 eurocent heb je een kokosnoot/stuk fruit). Ook het verblijf is niet duur in sri lanka. Ik zou er zo weer teruggaan!

    1. Wat klinkt dat geweldig! En dan is het ook nog zo’n prachtig, kleurrijk land… we worden er een beetje jaloers van, haha!

  22. Ben heel benieuwd naar jullie kookreis naar Italië, super leuk. Hopelijk komen jullie terug met goede tips, want sinds mijn lactose-intolerantie mis ik de kaas gewoon veel te erg als ik pizza, pasta of risotto eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>