Soep appreciation post

Afgelopen week kreeg ik een heleboel berichtjes op Instagram met de vraag of ik misschien een lijstje kon maken met mijn favoriete soeprecepten. Dat komt denk ik doordat ik momenteel praktisch elke dag soep eet en dat aan jullie laat zien. Maar niet alleen laat ik zien wat voor soep ik eet, ik hemel soep ook op. Soep kan nooit iets fout doen bij mij. Soep is geweldig. Dus ik snap de vraag naar een lijstje met favoriete recepten wel. Ik dacht: laat ik het hier op mijn blog delen, zodat ook de mensen die mij niet op Instagram volgen er iets aan hebben. Grappig genoeg zag ik dat het precies vijf jaar geleden was dat ik een verzamelpost met soeprecepten had gemaakt, dus het werd ook wel eens tijd voor een nieuwe.

Lees verder Soep appreciation post

Dingen waarvan je dacht dat het heel moeilijk zou zijn om zelf te maken

zelf maken

… maar dat dan toch niet zo blijkt te zijn. Hoera! Heel veel dingen zijn veel makkelijker zelf te maken dan je denkt. Sterker nog, veel dingen blijken eigenlijk heel leuke projectjes te zijn. Bij sommige dingen die je zelf maakt heb je nog als bijkomend voordeel dat je goedkoper uit bent, dus is het ook nog beter voor je portemonnee. Verder kan het prettig zijn om precies te weten welke ingrediënten er in een product zitten. Hoe meer je zelf maakt, hoe minder toegevoegde (onzin-) ingrediënten je eet.

Het enige nadeel van dingen zelf maken? Het kost, over het algemeen wat meer tijd dan wanneer je gaat voor kant-en-klaar. Dat is natuurlijk alleen maar logisch, plus je kunt je ook afvragen of dat nou wel echt een nadeel is. Immers, het kan ook wel eens lekker en heel ontspannend zijn om je los te rukken van alle schermen en een paar uur in de keuken te staan. Dan vliegt de tijd en heb je amper door gehad hoe lang je bezig was. Dus, zoek je een herfstig do-it-yourself project? Dan komt deze blogpost hopelijk als geroepen!

Lees verder Dingen waarvan je dacht dat het heel moeilijk zou zijn om zelf te maken

Spruitjesstampot met vegan spekjes van tempeh

Stampot

Foto’s: Bette de Wit

Zal ik iets heel eerlijks zeggen? Ik heb het uitwerken van dit recept al een week of drie uitgesteld. Niet omdat het geen lekker recept is (dan zou ik het gewoon helemaal niet online plaatsen, natuurlijk) maar omdat mijn hoofd op dit moment helemaal niet naar recepten schrijven staat. Het voelt een beetje triviaal, ik heb het gevoel dat ik veel belangrijker dingen moet schrijven. Ik heb daar best wel een innerlijke strijd over, omdat ik weet dat sommige lezers juíst voor de recepten naar mijn blog komen en ik jullie niet wil teleurstellen. Maar tegelijkertijd denk ik: ik wil gewoon andere dingen schrijven op dit moment – is dat erg? Nee, dat is niet erg. Maar het is wel zonde om een recept dat Bette en ik gemaakt hebben niet te delen. Voorlopig is dit dan misschien eventjes het laatste recept, voor een tijdje. Tot ik er weer zin in heb.

Lees verder Spruitjesstampot met vegan spekjes van tempeh

Een samengeraapt zooitje winterrecepten

winterrecepten

Het is december, ik vind dat we schaamteloos los mogen op winterrecepten. Met winterrecepten bedoel ik eigenlijk alles wat je warm houdt, maar ook al die typische dingen die op koude dagen opeens veel beter lijken te smaken dan op andere dagen. Soms zijn dat ongezonde dingen (zoals taart of warme chocolademelk met vegan slagroom,) maar soms ook niet, hoor. Balans en shit. Namasté.

Lees verder Een samengeraapt zooitje winterrecepten

Extra warme ovenschotels voor extra koude dagen

ovenschotel

Er is iets dat me kalmeert aan het aankleden van zo’n ovenschaal; de groenten met aandacht gesneden, de saus vers gekookt, de schaal laagje voor laagje vullen – ik neem er alle tijd voor. Wat ik ook fijn vind is de wachttijd die een ovenschotel automatisch met zich meebrengt. Vaak is dat een half uur tot drie kwartier. De perfecte duur om met een glas wijn en een boek of podcast op de bank te zitten. Of om uitgebreid met een geliefde te zoenen. De oven doet zijn werk wel. En dan het resultaat: een dampende, goddelijk ruikende schotel, waar je je mes in zet, dwars door al die laagjes die je zo zorgvuldig in die schaal gelegd hebt, en dat je dan weet: vanaf nu wordt het een rommeltje. Maar ovenschotels mogen ook een rommeltje zijn, want rommeltjes zijn lekker.

Lees verder Extra warme ovenschotels voor extra koude dagen