Glutenvrij brood met 2 x homemade broodbeleg

schar1

Om heel eerlijk te zijn hebben wij altijd best een hard hoofd in glutenvrij brood gehad. Iedereen weet dat gluten ervoor zorgt dat brood lekker soepel wordt, dus hoe zit dat dan met een glutenvrije variant? Is dat dan nog wel lekker? Schär daagde ons uit om zelf een glutenvrij brood te bakken, dus dat hebben we gedaan. En om het ‘homemade verhaal’ dan meteen lekker compleet te maken, maakten we ook twee soorten broodbeleg. Beide ook vegan en glutenvrij, uiteraard! Ben je benieuwd naar de receptjes? Lees dan gauw verder.

schar2

Omdat we geen enkele ervaring hebben met het bakken van een glutenvrij brood (en eigenlijk hebben we sowieso niet zoveel ervaring met het bakken van brood – daar zouden we eens verandering in moeten brengen,) durfden we het niet zo goed aan om het brood in een bakblik te bakken. Sowieso kan ons ‘campingoventje’ dat soort allemaal maar amper aan, dus Jamie reisde af naar haar ouders, om het brood daar in een broodbakmachine te bakken. Zelfs dat hadden we nog nooit eerder gedaan: brood bakken in een broodbakmachine. Je hoort het; we zijn echt groentjes op dit gebied.

Het bakken van het brood ging super makkelijk, zo lang je maar netjes de aanwijzingen op de verpakking volgt. Het was een kwestie van de Schär broodbakmix (die je gewoon bij de supermarkt scoort,) olie, water, zout en gist in de machine doen en drie en een half uur later (dat is wel lang wachten!) kwam er een mooi compact broodje uit de machine rollen. Leuk om dit eens te doen!

Hoe smaakt het brood? Eigenlijk heel neutraal. Het is natuurlijk geen volkoren brood of brood met allerlei zaden en andere toevoegingen. Het smaakt dus neutraal, dus je hebt wel een lekker broodbeleg nodig. (daar komen we zo op terug) Is het droog of taai? Dat hadden we stiekem wel verwacht, als we heel eerlijk zijn, maar dat was niet het geval. Natuurlijk is de structuur van een glutenvrij brood anders dan van een ‘gewoon’ brood. Het is wat minder soepel, maar dat is logisch, want, zoals we in de inleiding ook al schreven, het is juist de gluten in een brood die zorgt voor flexibiliteit. Maar dit brood is prima gelukt en we zouden het met een gerust hart bakken voor vrienden die glutenvrij eten!

Hoewel het ons natuurlijk hartstikke rot lijkt om rekening te moeten houden met een glutenintolerantie, duiken er gelukkig wel steeds meer glutenvrije opties op, ook in de reguliere supermarkten. Schär kun je gerust de marktleider op het gebied van glutenvrije voeding noemen. Het Italiaanse merk zie je overal in de schappen van Europese supermarkten staan. Wij gebruiken bijvoorbeeld graag de glutenvrije pasta’s van dit merk. Er is ook een biologische variant, in een blauw met gele verpakking, die bij de natuurwinkel te koop is. Zelf eten wij niet glutenvrij, omdat het gelukkig niet nodig is vanuit gezondheidsredenen, maar deze glutenvrije pasta vinden we zo lekker dat we het product blijven kopen.

Wij eten niet heel vaak brood (niet uit gezondheidsredenen, maar omdat er nog zoveel ander lekkers te eten is,) maar als we het eten, dan pakken we goed uit met broodbeleg. We houden van hummus en guacamole, maar ook van groentespreads en notenboters. Omdat we nu toch ook al zelf een brood hadden gebakken, besloten we even lekker uit te pakken met twee nieuwe soorten broodbeleg. We maakten een courgette-citroenspread en een tahin-amandelboter. Beide ontzettend goed gelukt, dus check hieronder gauw de receptjes:

Zomerse courgettespread 

schar3

Wat heb je nodig? 

1 courgette
het sap van een halve citroen
rasp van de schil van een halve citroen
3 eetlepels witte tahin
een beetje knoflookpoeder (of een heel klein teentje verse knoflook, maar kijk uit dat het niet too much wordt)
peper en zout naar smaak

Wat ga je doen? 

1. Snijd de courgette in stukken en hak deze dan fijn in je keukenmachine.
2.  Voeg nu de tahin, het citroensap, de citroenrasp, knoflookpoeder en peper en zout toe en laat draaien tot het een mooie gladde massa is geworden.
3. Serveer met nog wat extra citroenrasp on top op een vers gebakken broodje!

Tip: wat blaadjes munt toevoegen zou ook wel eens lekker kunnen zijn bij dit recept!

Tahini – amandelboter

schar4 schar5

Wat heb je nodig? 

2 eetlepels witte tahin
1 eetlepel amandelboter
1 theelepel dadelstroop (of agave/rijststroop)

Wat ga je doen? 

1. Doe alle drie de ingrediënten in je keukenmachine en laat een tijdje draaien. Als het geheel te dik blijft, kun je een scheutje water toevoegen.

Tip: je kunt natuurlijk ook een andere notenboter toevoegen als je dat lekkerder vindt. Ook kun je notenboters zelf maken. (en tahin ook. Je kunt natuurlijk gewoon alles zelf maken, maar dan ben je iets langer bezig)

We denken wel dat we kunnen zeggen dat ons experiment is geslaagd! Een goed gelukt glutenvrij brood en twee lekkere nieuwe spreads voor op het brood. Bedankt voor de uitdaging, Schär!

Eet of bak jij wel eens glutenvrij brood? Wat zijn jouw ervaringen hiermee? En welk vegan broodbeleg is jouw favoriet? Laat het ons weten bij de comments! Mocht jij de courgettespread of de tahini-amandelboter ook gaan maken, laat het ons weten! Een foto van jouw eindresultaat is áltijd welkom via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes) Alvast bedankt voor het delen!

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Schär –

 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “Glutenvrij brood met 2 x homemade broodbeleg

  1. Die broodmix heb ik nog ergens staan in mijn kast. Dit geeft me gelijk inspiratie om m toch eens te gaan gebruiken. Ik denk dat ik er dan wel wat noten en zaden doorheen gooi, zodat t brood van zichzelf wat meer smaak krijgt.

  2. Als iemand met een tarwe (geen gluten) en soja allergie kan ik zeggen dat het moeilijk is om lekker en “echt” brood te vinden. Schar heeft brood in het vriesvak dat prima is maar om zelf te maken is van hun helaas 1 van de slechtere. Bij Marqt hebben ze van het huismerk nu een goede en je kan ook zelf deeg maken. Wel leuk dat jullie dit geprobeerd hebben en ook wat aandacht besteden aan vegan zijn met een allergie, want dat is knap lastig.

  3. ‘Eet of bak jij wel eens glutenvrij brood?’ Yep, zelfgebakken gv brood is het enige wat we hier nog eten. Na enig vergelijkend warenonderzoek vinden we de bruin- en meergranen broodmix van de Appie het lekkerst. Bruin komt dan nog het dichtst bij ‘gewoon’ brood. Plus, in de mixen van de Appie daar zit verder geen ‘troep’ in – de ingrediëntenlijst van andere mixen, zoals Schar ook trouwens, is niet bepaald aantrekkelijk. Bakken, invriezen en dan roosteren, wij houden ervan! Wel goed om te weten is dat het resultaat – welke mix je ook gebruikt – het beste is in een broodbakmachine met een speciaal gv-programma. Deze hebben namelijk een andere rijs/bakcyclus dan broden van tarwemeel. Happy baking! :)

  4. Leuk! het is alweer jaren geleden dat wij nog glutenvrij brood bakten, jammer, want dat vind ik namelijk zoveel lekkerder! Ik ben gewend aan glutenvrij eten maar ik moet zeggen dat ik nooit fan zal worden van het kruimelende, uitelkaarvallende, kunstmatigsmakende kant-en-klare brood. Ew.

  5. Ik maak mijn brood altijd zelf, het smaakt beter naar mijn mening en het voelt minder ‘leeg’ dan het brood dat je in de winkel vindt :).

  6. Hallo groene meisjes,
    Inspirerende en lekkere recepten maken jullie en leuk om te lezen!
    Glutenvrij brood en gebak maken is niet moeilijk en kan heel lekker zijn en je kunt ook zelf je meelmengsels maken. Sinds een jaar publiceer ik glutenvrije gezonde bakrecepten die ik zelf heb bedacht, zonder vreemde toevoegingen op mijn blog http://www.dasanderekoek.wordpress.com.
    Iedereen is welkom om te komen kijken. Groet van medeblogster Inostrate!

  7. Als je ’s morgens lekker vers en warm brood wilt kun je ook een tijdschakelaartje tussen de broodbakmachine en het stopcontact zetten. Voor het slapen gaan doe je alle ingrediënten in de machine en springt hij op de gewenste tijd aan en als je ’s morgens beneden komt ruikt je keuken lekker naar vers brood.

  8. Heb graag de Mix B van Schar oude samenstelling terug.
    Met de nieuwe samenstelling krijg ik geen goed brood voor elkaar.
    Het deeg verandert in behangplak.
    Zowel bij handmatige of machinale pogingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *