Groen in het seizoen: Rabarber

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omdat het ons leuk lijkt om ons wat meer te verdiepen in de wereld van de seizoensgroenten, beginnen we spontaan een nieuwe rubriek. Groen in het seizoen. Veel van deze gerechten zullen ook onder ‘Groen zonder poen’ – onze lowbudget rubriek – passen, maar de seizoensgroente (of seizoensfruit) staat in elk geval centraal. Lokale seizoensgroenten zijn vaak erg betaalbaar, ook als je ze biologisch koopt. Hoewel wij echt heel erg kunnen genieten van een mango op z’n tijd, vinden we het belangrijk om stil te staan bij wat Nederland elk seizoen zelf te bieden heeft. We beginnen op een gunstig moment in het jaar en dat doen we niet voor niks. In de herfst en winter zal het lastiger worden, maar ook dan willen we toch ons best doen om seizoensrecepten met jullie te delen. De afgelopen weken zijn we al aan de slag geweest met asperges, romanesco en rabarber. Je kan dus een aantal lekkere recepten verwachten de komende tijd! We zouden het te gek vinden als jullie bij de comments willen aangeven welke seizoensgroenten (of fruit) jullie voorbij zouden willen zien komen.

Rabarber. Ik vind het zo grappig dat het een groente is en geen vrucht. Dat zie door de kleur en de smaak misschien niet helemaal aan komen. Toch leuk om te weten, als je dacht dat het lastig was om veel groente te eten: rabarber maakt dit echt stukken makkelijker.

Vroeger had mijn (M) buurvrouw Miranda een moestuin. In de lente en zomer kregen wij altijd rabarber van haar en mijn moeder maakte daar een heerlijke moes van. Dat leek me altijd heel ingewikkeld.  Ik woon al aardig wat jaren niet meer thuis en zo lang heeft het dus ook geduurd voordat ik weer rabarber at. I know, ernstig! Ik experimenteer met Indiase curry’s en Mexicaanse bonenschotels. Maar oer-Hollandse rabarber had ik nog nooit bereid. Daar moest verandering in komen.

Dus kocht ik rabarber – want helaas heb ik hier geen buurvrouw met een moestuin – en zocht ik een receptje. Dat bleek eigenlijk helemaal niet nodig, want rabarbermoes maken is echt ongelooflijk makkelijk. Ik begreep dat het lekker zou zijn om aardbeien aan de moes toe te voegen, dus dat deed ik en inderdaad: delicious! Verder bleek dat je een hoop suiker nodig had. Ik gebruikte kokossuiker want dat gebruik ik eigenlijk altijd als ik kook of bak. Je kan ook voor rijststroop gaan, maar dat is wel iets minder zoet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig voor een portie voor 2 personen? 

3 of 4 stengels rabarber
150 gram aardbeien
2 eetlepels kokossuiker

Hoe werkt het? 

Je neemt 3 stengels rabarber. Je snijdt de onderkantjes (die zijn een beetje ‘houterig’) van de stengels af en maakt ze eventjes schoon.
Je snijdt de stengels in stukjes van zo’n 3 centimeter.
Je maakt de aardbeien schoon en haalt de kroontjes eraf. Ik halveerde de aardbeien, maar dat is niet per se nodig.
Je doet de rabarber stukjes en de aarbeien in een pannetje. Je hoeft geen water toe te voegen.
Je zet het pannetje op het vuur en verwarmt de rabarber en de aardbeien totdat de stukjes uit elkaar vallen. Tussendoor roer je met een houten lepel.
Als de rabarber en de aardbeien zacht zijn geworden, roer je kokossuiker door de moes. Begin eerst eens met 2 eetlepels. Dat vond ik zelf wel genoeg. Maar misschien houd jij heel erg van zoet en wil je er drie of vier eetlepels van maken.
Na ongeveer 10 minuten is je moes helemaal klaar. De rabarber is draderig, maar heel erg zacht en lekker fris zuur van smaak. De aardbeien herken je niet meer terug (maar juist hierdoor is de moes extra roze geworden) maar proef je wel heel duidelijk. Heerlijk zoet.

En nu? 

En nu kan je ermee doen wat je maar wilt! Serveer het op sojayoghurt (zoals je op de foto ziet; op vanille sojayoghurt met geschaafde amandelen erop,) verwerk het in muffins of cake, maak er baked oats mee, schep het over je havermout, je chiapudding of je overnight oats, eet het bij je warme maaltijd, je ontbijt of je lunch. Wat mij betreft kan rabarber altijd.

Wie van jullie is er ook zo dol op rabarber? En wie heeft er net als ik veel te lang gewacht om het zelf te gaan maken? Vergeet niet bij de comments te vertellen welke seizoensproducten jullie graag voorbij zouden willen zien komen!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

55 gedachten over “Groen in het seizoen: Rabarber

  1. Mmm ik ben werkelijk dol op rabarber compote, dat vind ik hemels lekker! Ik heb er nooit aan gedacht dit zelf te maken maar jullie recept spreekt me direct aan, dat wil ik ook eens maken! Fijn dat er geen geraffineerde suikers in zitten

  2. Ik ben ook dol op rabarber! Yummm…! Is ook heel lekker in een taartje, in een soort crumble :-) Ik dacht dat als je zelf compote maakt, je ook iets van kalk moet gebruiken? Maar dat hebben jullie niet gedaan?
    Leuke nieuwe rubriek trouwens! Ik ben ook wel benieuwd naar een verhaaltje over (witte) asperges!

  3. Vroeger hadden mn opa en mn vader ook een moestuin en daar groeide ook rabarber, mn moeder maakte het dan gewoon warm bij aardappels en stukje vlees, sinds ik ’t huis uit ben nooit meer gegeten eigenlijk!

    1. Nee dat wist ik niet! Bedoel je dan de bereide rabarber? Zoals deze moes? Of bedoel je gewoon rabarber in stukjes gesneden? Wel handig voor als het straks niet meer in het seizoen is!

  4. Ik woon inmiddels vijf jaar op mezelf en heb al die tijd geen rabarber meer gegeten inderdaad. Goed moment om dat nu wel eens te gaan doen!

  5. Oh rabarber! De oma van mijn vriendin maakt de allerbekendste, maar het smaakt alsof daar wel tien kilo suiker in gaat :’) Ik had de combi met aardbeien niet verwacht, maar klinkt eigenlijk wel heel erg lekker.

    1. hihi, het originele recept (nouja, er zijn er tienduizenden natuurlijk) is ook met heel veel suiker. Nergens voor nodig als je het mij vraagt. Wat ook een trucje is: de suiker pas toevoegen als de rabarber al uit elkaar gevallen is. Als je de suiker meteen al toevoegt, dan verlies je veel van de zoetkracht. Dus hoe later je het toevoegt, hoe minder je nodig hebt!

      1. Het allerbeste is om de suiker pas toe toevoegen als de rabarber helemaal is afgekoeld. Dan heb je veel minder nodig. Dat staat al in een boekje van het voorlichtingsbureau voor de voeding toen de prijs nog in guldens was. Zolang gebruik ik het al.

  6. oh waarom heb ik dit nooit zelf gemaakt? Ik ben er ook dol op en koop potjes.. maar ik ga nu gewoon hier een keer mee aan de slag.
    Als je er geen aarbeien bij doet moet je het dan ook gewoon op dezelfde manier doen?

    1. Hi! Ja hoor, gewoon op dezelfde manier. Het wordt dan alleen iets fris-zuurder, omdat de aardbeien het vooral zoet maken. Maar wellicht wil je dan wat extra kokossuiker toevoegen, om het toch nog wat zoeter te maken. Je kan er allerlei kanten mee op!

  7. Grappig, ik had vroeger ook een buurman die rabarber verbouwde op eigen land. Ik at daar regelmatig en ook de rabarber kwam daar op tafel. Erg lekker. Mijn moeder was er niet zo’n fan van, dus wij aten het bijna nooit. Ik heb op een potje Rabarberjam na dit nooit meer gegeten sinds ik uit huis ben en dat is toch ook alweer meer dan 10 jaar geleden. Thnx voor de tip, ik ga zeker een keer proberen om zelf rabarbermoes te maken. Klinkt echt heerlijk!

    1. wat leuk om te horen :) Het is echt super makkelijk om te maken en dus ook nog eens in 10 minuten klaar! Je kan er natuurlijk ook jam mee maken, of sap, of limonade…

  8. I <3 seizoensgroente! In de lente inderdaad rabarber en asperges, maar ook koolrabi, venkel, meiraapjes en raapsteeltjes. De winter/herfst is juist een goede tijd voor seizoensgroente zoals boerenkool, spruitjes, pompoen, koolraap, schorseneren, aardperen, pastinaak en knolselderij. Lekker roosteren of verwerken in een soep, stoofpotje of curry.

    1. koolrabi is nou ook zo’n groente waar ik nog nooooooit iets mee heb gedaan! schandalig ;) Trouwens, raapsteeltjes ook niet. En van meiraapjes heb ik eigenlijk nog nooit gehoord. Shame on me!

      1. Als je een groente-abonnement neemt (bijv. Odin of Vitatas), komt het vanzelf allemaal langs. Zo heb ik die groentes ook leren kennen. Heel leuk om een poosje te doen. Op een gegeven moment wordt je het waarschijnlijk wel weer beu, maar dan kun je de tas opzeggen, of gewoon een paar weken overslaan.

        1. Ja, dat is helemaal waar! Ik heb het wel eens eerder een tijdje geprobeerd, maar in een ‘saaier’ seizoen. Misschien nog maar eens proberen!

  9. Ik heb ook nog nooit iets met rabarber gemaakt. Laatst twijfelde ik nog of ik wat rabarber mee zou nemen van de markt maar ik had geen idee wat ik er mee moest maken. Toch maar niet gekocht dus. Deze moes ziet er wel heel lekker uit, en niet ingewikkeld om te maken. Toch maar eens proberen! :)

  10. Mijn moeder maakte dit vorig jaar voor het eerst. Het is zo lekker! Vooral bij de yoghurt of kwark heen. Maar ook heerlijk om het gewoon zo op te eten!

  11. MMMMMMMMM, jammiejammie, ben echt gek op rabarber. En je kunt er ook zoveel mee. Probeer maar eens rabarber crumble te maken (zoek dan wel een engels recept (rhubarb crumble), ik kan nu die pagina even nietmeer vinden.) Of rabarber-sinaasappel jam, had ik een keer in Frankrijk op. Errug lekker.

  12. Wij hadden vroeger een volkstuin, deze lag recht achter onze achtertuin waardoor we alleen maar de sloot hoefden over te steken en in de volkstuin stonden. En daar had mijn vader een gigantische rabarberplant staan. Mijn moeder maakte rabarbermoes in porties waar je u tegen zegt en vroor dit vaak ook in. Maar sinds we zijn verhuisd heb ik het niet meer gegegeten. Mijn vader kreeg last van zijn rug waardoor we richting stad verhuisden (eerst woonden we in een klein dorp) en sindsdien heeft mijn moeder geen rabarbermoes meer gemaakt. Dat was het jaar 2003. Inmiddels heb ik dus al zeker 11 jaar geen rabarber meer gegeten. Ik wil zelf gaan experimenteren met het zaaien van groente e.d. maar rabarber, daar heb ik eigenlijk geen plek voor. Toch zou ik er een moord voor doen om weer eens lekker ouderwets wat moes te eten, ik zal het eens aan mijn moeder vragen :)

    1. Heerlijk als je zelf zo’n tuin hebt! Lijkt me echt geweldig. Voor nu zou je misschien rabarber op de streekmarkt of bio markt kunnen kopen?

  13. Hoelang is dit houdbaar en kan je het invriezen? Klinkt heerlijk maar of het ook snel opgaat weet ik niet!

  14. jaaahaaaaa, ik vind rabarber super lekker! Mijn oma had het altijd in haar tuin dus ik ben ermee opgegroeid en nu heb ik het zelf. Ik hou wel van dat zure, heb net zelf weer een nieuw receptje geplaatst op mijn blog ;-) Pompoen vind ik ook een goede seizoensgroente!

  15. Rabarber heerlijk. Mijn tante maakte vroeger altijd rabarbertaart. Ik vond als kind dat zoet met zuur heerlijk. Nu maak ik het wel eens zelf als ik het in de winkel zie liggen of in een standje op de straat bij een boerderij. In het dorp van mijn moeder hebben ze namelijk nog gewoon een paar houten kratten met groente direct van het land aan de straat staan. Daarnaast staat dan een blik waar je geld in kan doen. Vaak kun je gewoon zelf wisselen. Wat een vertrouwen nog, bijna ontroerend vind ik.
    Ik vind postelein, raapsteeltjes en pompoen heerlijke seizoensgroente. Ooh en laten we aspergens niet vergeten want die zijn ook heerlijk en maar een korte tijd verkrijgbaar.

    1. Fantastisch he? Ik ben opgegroeid in de Achterhoek, waar je ook gewoon ‘bij de boer’ (klinkt heel boers, is het ook ;)) allerlei dingen kon kopen. Zoals eieren, honing, jam, fruit, groente, aardappels, enz. En dan mocht je gewoon geld in een kistje doen en blijkbaar maakte niemand daar misbruik van. Geweldig! Daar kan ik me nu ik in Amsterdam woon (en al heel wat jaren in het westen van het land) toch nog maar weinig bij voorstellen!

  16. Ik heb het zojuist gemaakt, heerlijke moes! Tip: ook erg lekker om over jullie Super Unhealty maar Super Goddelijke Brownie te doen (die had ik gisteren gemaakt, jammie!)

  17. Normaalgesproken geef ik niks om rabarber, maar deze ziet er echt heerlijk uit! Ik denk dat ik hem snel eens ga uitproberen, eerst even een paar stengels rabarber scoren haha!

  18. Rabarber met gember is ook zo’n heerlijke combi.
    Doet het trouwens ook heel goed als jam of chutney

  19. Haha ging niet helemaal goed. Maar ik ben dus gek op seizoensgroenten en fruit! Heerlijk en ook veel beter voor het milieu. Tropisch fruit is heerlijk, maar helaas niet milieuvriendelijk. Door al die vliegtuigvracht en scheepsvracht. Ik ben helemaal happy met jullie nieuwe blog.

    1. Je hebt ook helemaal gelijk! En vooral in dit seizoen is er ZOVEEL keuze. Je hebt eigenlijk geen groenten uit het buitenland nodig. Dus, dat gezegd hebbende: ik ga me de komende tijd lekker uitleven!

  20. Wat? xD Is rabarber echt een groente? Mindfuck van hier tot tokio! Dan is dit de lekkerste groente die ik ooit op heb :)

  21. Rabarber is zooo lekker. Staat bij mijn ouders idd ook standaard in de moestuin (vind het nogsteeds komisch, mijn vader is boer (landbouw) en heeft dus ook een moestuin, haha) Is ook heel makkelijk, je hoeft er nl helemaal niks aan te doen om ’t te laten groeien.

    Mijn moeder kwam erachter dat als je rabarber een nachtje laat staan in het water, dan afspoelen en evt. nieuw water erbij, je een stuk minder suiker nodig bent! Maar zij doet er wel meer suiker in dan 2 eetlepels denk ik..
    Rabarber hoort echt bij mijn jeugd en het begin van de lente/lekker weer, haha (:

  22. Ben blij dat jullie nu ook over seizoensgroentjes iets gaan schrijven. Want bij sommige recepten had ik soms iets van, dat komt van zover, dat is helemaal niet in seizoen.

  23. Wat een leuk idee, om met seizoensgroenten te werken! Misschien ben ik nu veeleisend (het is maar een idee!), maar zouden jullie in deze rubriek misschien meerdere recepten met één groente (of fruit) kunnen plaatsen? Zo maak je duidelijker verschil tussen ‘Groen in het Seizoen’ en ‘Groen zonder Poen’. Bovendien zijn producten uit het seizoen vaak maar kort heel goedkoop, waardoor je makkelijk een grote hoeveelheid koopt. Of stel dat je vijftien kilo tomaten uit eigen moestuin plukt… Wat doe je daar dan allemaal mee? Een beetje op die manier?

    En qua seizoensgroenten voor volgende keren… Daar ben ik eigenlijk niet zo in thuis, maar het lijkt me erg leuk als jullie de onbekende of ouderwetse groenten onder de aandacht brengen. Of eetbaar onkruid? Wij hebben bijvoorbeeld een tuin die overloopt van de/het (?) zevenblad (cadeautje van de buren, onder de schutting door…), en ik weet dat dat eetbaar is maar ik heb geen flauw idee wat je daarmee kunt doen!

    1. oei, ik voel de druk Emmelien ;) Ik heb geen idee of dit haalbaar is, als ik heel eerlijk mag zijn. Ik ga eerst even wat groenten ‘uit proberen’ en dan kan ik altijd later nog bekijken welke mogelijkheden er nog meer zijn. Dank voor je suggestie!

  24. Ga het vandaag proberen, kan het ook emt een laagje water in de pan? Ben altijd bang dat het aanbrand

  25. Ik kijk ook heel erg uit naar het recept voor het rabarberbrood dat je erbij had gepost op instagram! Ik hou van rabarber, zeker in combinatie met aardbeien. Match made in heaven! Ik ga het receptje zeker eens proberen!

  26. Grappig, ik zocht op rabarbersap en kwam deze website tegen. Rabarber heeft duidelijk lovers en haters. Mijn moeder had het vroeger ook in de tuin. Ze maakte er moes van (inderdaad, met veel suiker) maar ook rabarbersap. Dat vond ik het allerlekkerste drinken dat er bestond. Er stond steevast een kan van in de koelkast, want ijskoud is dat het lekkerst. Ik google nog even verder, want ik zou zo graag een recept voor rabarbersap willen hebben!

  27. Hallo, HELP.. Als ik kruimeldeeg maak doe ik dat meestal de dag ervoor. Ik maakte jullie recept van kruimeldeeg met kokosvet voor de rabarber crumble taart. ik wou het nu uitrollen en dat is een onbegonnen werk. Ik hoop dat je me Aub raad geeft want ik zie het niet zitten of beter gezegd, uitrollen gaat ECHT niet meer. Ik hoop dat je me snel antwoordt want ik zou het zonde vinden dat ik het moet weg smijten. Laat me Aub niet te lang wachten en ik ben alvast geleerd!Merci

  28. Het is me gelukt. Enkel geduld was mijn redding. Het zonnetje scheen toevallig en heb het deeg terug laten mals worden. Mijn probleem is dus opgelost. Gelukkig!! Afbakken en proeven. Morgen zal ik dan jullie iets laten weten.

  29. Heerlijk, super lekker en Ik was nier de enige die dit zei! Dank u voor het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *