Groen wassen

groen wassen

In het One World magazine (mijn favoriete tijdschrift, zoals jullie misschien al eens eerder hebben gelezen,) las ik een interessant artikel met de titel ‘Cleaning me softly.’ Het stuk ging over wasverzachters en groen wassen in het algemeen. Het had mijn interesse omdat het een onderwerp is waaraan ik eigenlijk nog te weinig aandacht heb besteed.

Hoewel ik alleen maar ecofriendly wasmiddelen gebruik, zijn er toch nog wel andere manieren om groener te wassen. Zo kun je zelf wasmiddelen maken, kun je je afvragen of je wel of geen wasverzachter moet gebruiken, is het belangrijk om je wasmachine goed te onderhouden en vraag ik me al een tijdje af of je nou beter poeder of vloeibaar wasmiddel kunt gebruiken. Ik besloot eens wat zaken op een rijtje te zetten, voor mezelf, maar hopelijk hebben jullie er ook iets aan.

Wasmachine

Waar het allemaal mee begint: je wasmachine. Natuurlijk kun je ook op de hand wassen, maar ik vrees dat er weinig mensen zijn die hier tijd voor en zin in hebben. Ik niet, als ik eerlijk mag zijn. Voor op de hand wassen heb je volgens mij ook aardig wat water nodig, en wasmiddel, dus helemaal 100% klimaatneutraal wassen is best iets lastigs, volgens mij.

Dus je wilt een wasmachine kopen. Maar hoe kies je er eentje? Je zou voor tweedehands kunnen gaan. In dat geval hoeft er in elk geval geen nieuw apparaat te worden gemaakt. Maar je kunt je afvragen hoe de kwaliteit van de machine gaat zijn. Hoe lang gaat hij nog mee? En hoe energiezuinig is hij in het gebruik? Dat kan met oudere machines behoorlijk tegenvallen. Ik heb een tweedehands wasmachine, die ik zelf inmiddels alweer 5 jaar heb en die nu zeker 10 jaar oud is. Ik heb ‘niet eens’ een ecostand, dus dat is een beetje achterhaald allemaal.

Als ik over een tijdje ga verhuizen, dan is het echt tijd voor een nieuwe wasmachine. Ik ga dan voor eentje met een energiezuinig label (A+++,) zoals een nieuw model AEG, want die komen goed uit de testen van de Consumentenbond. Hopelijk kan ik dan weer 10 jaar ecowasjes draaien.

Heb je al een (goede) wasmachine? Dan is het ook belangrijk om na te denken over het onderhoud van het apparaat. Immers: hoe beter onderhouden je wasmachine is, hoe langer hij meegaat. Duurzaamheid, mensen! Het onderhouden van je wasmachine hoeft helemaal niet heel veel werk te zijn en je hoeft er ook niet wekelijks mee bezig te zijn. Waar moet je aan denken?

– Maak het laatje waar je het wasmiddel in doet regelmatig schoon. In dit laatje komt snel  een vettige substantie, omdat de wasmiddelen zich daar ophopen.
– Houd je altijd aan de dosering van het wasmiddel, zoals op de verpakking staat voorgeschreven. Teveel wasmiddel gebruiken kan ervoor zorgen dat er sneller vetluis ontwikkelt.
– Natuurlijk is ecowassen een heel goed idee, maar draai af en toe ook een was op 60 graden om bacteriën te doden. Er wordt tegenwoordig veel gewassen op lage temperaturen, met minder water (heel goed!), maar wel met even veel (of soms zelfs meer) wasmiddel. Geen goed idee. Voornamelijk bij het gebruik van vloeibare wasmiddelen blijven zeepresten en organisch materiaal (zoals lichaamsvetten) dan achter in de machine en in de leidingen – de perfecte omgeving voor het ontwikkelen van bacteriën.
– Zelf draai ik wel eens een lege machine op 60 graden, met een scheutje schoonmaakazijn in het bakje van het wasmiddel. Of gebruik een waspoeder voor de witte was. Dit bevat zuurstofbleekmiddelen die bacterie- en schimmeldodend zijn. Met deze methode bestrijdt je vetluis.
– Maak regelmatig je pluisfilter bij de pomp van de machine schoon/leeg. Dit voorkomt verstoppingen.
– Haal regelmatig een doekje langs de rubberen rand in de deur en langs de trommel. Check ook of er geen voorwerpen in blijven hangen.

Wasmiddelen: poeder of vloeibaar?

Misschien heb je wel eens vertwijfeld voor het schap met wasmiddelen gestaan, bijvoorbeeld in de supermarkt, en je afgevraagd welk middel nou de beste keuze is. Ga je voor een vloeibaar middel, of toch voor een ‘ouderwets’ poeder? Er is voor beide iets te zeggen. Persoonlijk vind ik een vloeibaar middel heel makkelijk in het gebruik, omdat het lekker snel werkt en eigenlijk ben ik gewoon niks anders gewend. Maar ik heb begrepen dat een poeder soms veel schoner wast, maar ook schoner werkt voor je wasmachine. Met waspoeder heb je minder kans op het ontstaan van vetluis.

groen wassen groen wassen

Voor dit artikel testte ik eens een poeder wasmiddel. Uiteraard een ecofriendly middel, van Klok. (een wasmiddel dat ik sowieso altijd al in huis heb en ik gebruik ook hun afwasmiddel al jaren trouw) Het gaat om de nieuwe verpakkingen PowderDose, voor gekleurde en voor witte was. Van lastigheden met afmeten van het poeder bleek helemaal geen sprake, want het is al helemaal gedoseerd voor je. 1 capsule waspoeder is goed voor 1 volle trommel was. Je doet eerst de capsule in je trommel en daar doe je je was bovenop.  Het folie is wateroplosbaar zodat het waspoeder direct zijn werk kan doen zodra de wasmachine volloopt met water. Ideaal zeg. Mijn was was fris en goed schoon, dus mijn eerste ervaring met dit product is erg positief!

Of je nou kiest voor een vloeibaar of een poeder wasmiddel: keep it eco. Ecologische wasmiddelen bevatten minder schadelijke stoffen die het milieu belasten, daarbij komt dat de middelen vaak ook beter voor je was én voor jouw huid zijn. Alleen maar voordelen dus. Ecofriendly wasmiddelen, zoals bijvoorbeeld die van Klok, vind je gewoon bij je plaatselijke supermarkt. Je hoeft er niet eens voor naar een speciale biologische winkel!

Wasverzachter?

Een wasmiddel heb je gewoon nodig. Maar een wasverzachter? Wat doet een wasverzachter? Het legt een zacht laagje om je was en het voegt wat extra parfum toe, waardoor je was langer fris ruikt. Verder maakt het je was niet schoner of langdurig zachter  – je hebt het bij iedere wasbeurt weer nodig.

Sommige wasverzachters, zoals bijvoorbeeld die van Robijn, zijn niet vegan, omdat ze dierlijke vetten bevatten. Dat is dus sowieso iets om op te letten. Maar vanuit groen oogpunt zou ik niet willen aanraden een wasverzachter te gebruiken. Immers, het is een extra middel dat je door het riool spoelt en het is vaak verre van natuurlijk, door de zachtmakers en het parfum. Zijn er alternatieven? Zeker, bijvoorbeeld:

– een droger gebruiken. Maar goed, een droger neemt weer heel veel energie, dus dat is uiteindelijk ook geen oplossing.
– wasballen meewassen. Dit zijn ballen met noppen eraan, die je was soepel maken. (nieuwe) tennisballen meewassen werkt ook.
– natuurazijn en wat drupjes etherische olie meewassen werkt ook erg goed om je was frisser te maken.
– gewoon lekker je was buiten laten drogen (frisse buitenlucht doet wonderen!) en vervolgens na het douchen jezelf drogen met een keiharde, schurende handdoek ;) (er zijn mensen die er van houden)
– als je wél een wasverzachter wilt gebruiken: ik gebruik er af en toe eentje van Klok. Deze is veganistisch en ecofriendly.

Dus: was met een energiezuinige wasmachine en onderhoud hem goed, gebruik een ecofriendly wasmiddel (ik ga toch eens poeder proberen) en skip de wasverzachter. En verder? Houd je altijd netjes aan de goede doseringen van het wasmiddel (je hebt al gauw genoeg) en natuurlijk: draai pas een was als de trommel helemaal vol zit.

Zijn er dingen die jij aan zou kunnen passen, om meer ecofriendly te wassen? Ben jij bewust bezig met dit onderwerp, of bijvoorbeeld met het onderhoud van je wasmachine? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

86 gedachten over “Groen wassen

  1. Goed onderwerp om eens te behandelen! Er is veel winst te behalen qua water- en energieverbruik als je een nieuwe koopt. We hebben bewust een zuinige wasmachine gekocht, gebruiken hem alleen voor een volle was en zonder wasverzachter, maar wel met (gewoon) vloeibaar wasmiddel (sorry!). Ik zie het met twee jonge kinderen niet zitten wasjes met de hand te doen. Ik kan me voorstellen dat een machine efficiënter met water omgaat dan wanneer je de was met de hand doet. Het warm maken van het water kost waarschijnlijk het meeste energie. We draaien regelmatig een wasje op 60 graden en sporadisch zelfs op 95 graden om de machine schoon te houden/maken.

    1. Nou, daar hoef je geen sorry voor te zeggen hoor ;) Ik heb al respect voor überhaupt het doen van de was voor een heel gezin, zeker met kleine kinderen!

  2. Jaaa, ik ben dus zo’n iemand die houdt van schurende handdoeken :-). Ook al vind ik zo’n zachte hotellhanddoek ook heel fijn! Ik heb nu 9 maanden niet gewassen en uitbesteed. Maar over een paar weekjes kunnen we ons huis in met wasmachine en dan ga ik zeker eens de eco friendly waspoeders e.d. bekijken.

    1. Ik heb inderdaad ook wasballen, alleen ik heb geen idee hoe ik nou merk dat ze het niet meer doen zeg maar. Wanneer zie ik dat ze ‘op’ zijn??

  3. Leuk dat je hier aandacht aan besteedt Merel! Ik voelde me toevallig gister nog schuldig toen ik de droger aanzette, want las laatst ergens ‘die was wordt vanzelf wel droog’ en dat is blijven hangen, maar ja het idee aan schurende handdoeken zorgde ervoor dat ik toch op het knopje drukte. Zo’n wasbal ga ik zeker eens proberen, heb laatst ook van iemand een ‘ecobal’ gekregen. Als je die meewast heb je minder wasmiddel nodig, zo schijnt, maar ik heb het nog niet geprobeerd.

    1. Ah kijk eens aan, daar kan je dus nog mee aan de slag :) Ik heb ook nog een hoop te leren hoor, lees ik in de comments! :)

  4. Ik mis nog de optie van het wasmiddel Seepje! Dat is naar mijn idee het meest natuurlijke wasmiddel dat er is :)

    1. Jaaa, die miste ik inderdaad ook al. Ik was er al jaren mee en het is echt ideaal.

    2. Ik gebruik Seepje ook maar vooral voor 30 graden-was. Met 40 graden wassen zoals ondergoed en handdoeken vind ik de was toch nog een beetje ruiken. Mijn tip met wasnoten is dan ook zeker (de bijgevoegde) etherische olie te gebruiken voor een frisse geur én om een kookwekkertje/timer te zetten. Zo voorkom je muffige was die te lang in de trommel zit.

      Voor de 40 graden-was gebruik ik nu trouwens het eco-wasmiddel Vinesse eco-life dat ik bij Action tegenkwam. Geconcentreerd en werkt prima.

      1. Zelfde, heb ik ook. Ik vind de wasnoten ook niet geschikt voor mijn handdoeken en witte was.

    1. Die gebruik ik al meer dan een jaar. Voor de bonte was voldoen ze prima. Voor de witte was vind ik het niet alles. Daarvoor ga ik nu zelfgemaakt wasmiddel proberen.

      1. Ik heb ontdekt dat je de witte was van te voren kunt weken in sonnett bleekcomplex. Dat is eco en vegan, zonder schadelijke chemicaliën.

  5. Jaa! Leuk artikel!
    Ik draai af en toe een kookwasje met wat doeken en lappen er in, flink wat schoonmaakazijn en een schepje soda. Ook regelmatig het laatje en filter even schoonmaken. Verder gebruik ik heel weinig waspoeder en flink wat natuurazijn. Soms etherische olie als ik daar zin in heb. Vaak heb je maar een kwart tot de helft van de aangegeven hoeveelheid waspoeder nodig, mits je wasmachine goed schoon is. Ook is waspoeder beter voor de machine omdat vloeibaar wasmiddel een dikke vette laag achter laat in het systeem van de machine.

  6. Wow, tof zeg! Leuk om te weten!
    Alleen moet je wel opletten met die zogenaamd wateroplosbare folie. In feite vallen ee gewoon uiteen in zeer fijne partikels (microbeads), die je wegspoelt en uiteindelijk in oceanen en rivieren belanden … waar ze helaas heel wat kwaad veroorzaken voor de vissen en micro-organismen .

    1. Klopt! Hier heb ik ook een artikel over gelezen… Vermijden, al die folie..

  7. Sinds de geboorte van mijn dochter gebruik ik geen wasverzachter meer. Toen ze een paar dqgen oud was werd haar huidje kurkdroog en verschenen er overal pukkeltjes. Gelukkig had de kraamhulp snel door dat mijn wasverzachter aan de basis van het probleem lag. Sindsdien gebruik ik natuurazijn aangevuld met lavendelwater (te koop bij onder meer Dille en Kamille). Ook ik heb er baat bij, want vroeger had ik snel jeuk als ik pasgewassen kleren droeg, nu niet meer!
    Voor het probleem van de keiharde, schurende handdoek: je kan als compromis je was ook buiten laten drogen en als hij bijna droog is nog 10 minuutjes in de droger stoppen. Zo is je was ook zacht maar heb je veel minder energie nodig.

    1. Oe dat lavendelwater, daar ga ik eens naar kijken. Dank voor de tip!

      1. Je kunt ook lavendelazijn zelf maken: gewoon met schoonmaakazijn, paar takjes lavendel in een glazen pot of fles doen. Zet de fles in de zon gedurende 2 maanden en je hebt lekker ruikende azijn.

        1. Je hebt ook schoonmaakazijn met geurtjes in de winkel. Ook lavendel.

          1. Schoonmaakazijn vernield je wasmachine, is te sterk natuurlijk gebruiken.

  8. Heel fijne tips! Wat betreft het gebruik van een droger: ik heb wel eens gehoord dat een droger efficiënter werkt als je een droge handdoek aan de natte was toevoegt. Hoe het précies werkt weet ik niet, maar je was schijnt dan sneller droog te worden. (Ik heb het zelf nooit uitgeprobeerd omdat ik geen droger heb.)

  9. Wat een fijn artikel. Ik woon op dit moment nog thuis, dus ik zit nog ’n beetje in een luxepositie. Maar dit is zeker iets om over na te denken, al helemaal als ik binnenkort op mezelf ga wonen.

  10. Allemaal puntjes waar ik me ook zo goed in kan vinden! Veel mensen kijken echter nog raar als ze mijn Seepje bolletjes zien haha.

    1. Hoi Kim,
      Hoe bevallen de Seepbolletjes? Rn hoe ruikt de was? Maakt bet goed schoon.op alle temperaturen?
      Ben benieuwd?
      Groet, Marga

  11. Met een nieuwe AEG hoop ik dat je wel meer dan 10 jaar ecowasjes draait. Ik onderhoud de mijne niet zo heel erg trouw, draai de meeste wasjes wel op een kort en koud programma en was eens per maand de handdoeken op 90 graden ivm vetluis en hij gaat al ruim 18 jaar mee! Mooi artikel over groen wassen!

  12. Ieh, vetluis is echt een vies woord, haha! Ik wist helemaal niet dat het schoner is om poeder te gebruiken in plaats van vloeibaar wasmiddel. Iets om te onthouden! Wasballen wil ik ook weleens proberen. Goed idee! Wat inspirerend om hier meer over te lezen. Ik zat me al langer af te vragen hoe het toch werkt om beter te wassen, dus het is heel fijn om hier een overzichtelijk artikel te vinden, waar zoveel informatie in staat.

  13. Fijn onderwerp om eens te behandelen! :D
    * Evenveel wasmiddel gebruiken als de fabrikant aangeeft is eigenlijk al te veel: dan ontwikkel je alsnog vetluis. De helft van de hoeveelheid wasmiddel is genoeg om je was goed schoon te krijgen, beter voor je wasmachine en dan spoel je nog eens minder door het riool ook.
    * Natuurazijn gebruiken als wasmiddel werkt meteen ontkalkend, waardoor het ook helpt bij het onderhouden van je wasmachine. Er zijn dure, aggresieve wasmiddelmerken te koop voor die ontkalkende werking, die je op deze manier heel simpel, veel beter voor het milieu en veel goedkoper kunt krijgen.

  14. Heb n tijdje zelfgemaakt wasmiddel geprobeerd, maar de was ging vettig stinken en er kwamen zwarte spikkeltjes in de witte was. Geen. Succes! Nu weer aan de Ecover. Ik doseer zuinig en als wasverzachter doe ik altijd azijn in het bakje. Ook goed voor ontkalken.

    1. Oei, daar moet je mee uitkijken ja. Schimmel ga je niet zomaar wegkrijgen!

  15. Ik kende seepje ook helemaal niet, maar vind het wel interessant. Maar hoe lang zijn die schillen dan te gebruiken? Neem aan niet maar een was?

    1. Nee volgens mij die keer wassen met 1 netje balletjes (waar je volgens mij 3 nootjes in doet)

  16. Ik maak al een paar jaar wasmiddel van Aleppozeep. Die is 100% plantaardig en palmolievrij.

    Ik ben er heel tevreden over, het is heel goedkoop (met een stuk zeep van 5 euro maak je meer dan 10 liter wasmiddel) en het is zo klaar (zeep raspen, water koken, roeren, klaar). Ik gebruik het recept van Green Evelien.

  17. Leuk om te lezen. Ik heb wel een vraag over die handige gedoseerde zakjes: is dat folie dan weer niet gemaakt van micro-plastics die in de oceaan terecht komen?

  18. Je kunt ook een wasabonnement nemen (Bundles) – dan komt er een nieuwe machine bij je thuis te staan die aangesloten wordt op je modem, en betaal je maandelijks servicekosten + een paar cent per gebruik. Ook krijg je dan in een app feedback op je wasmachinegebruik. Het idee is gebaseerd op de circulaire economie. Ik werd er zelf heel enthousiast van, alleen zijn die machines te groot voor mijn badkamer.

    1. Ja, ik heb er van gehoord, zo cool! Nog niet voldoende in verdiept, maar het klinkt echt heel interessant!

  19. Leuk dat je hier aandacht aan besteedt! Ik draai zelf behoorlijk wat wasjes (we hebben een baby en gebruiken wasbare luiers) dus tips op dit gebied zijn altijd welkom. Ik heb ook wel eens gekeken naar zeepnoten, maar aan de andere kant hoor ik weer slechte verhalen dat er voor het verbouwen van die dingen veel bos wordt gekapt, en dat het eigenlijk helemaal niet zo duurzaam is. Weet iemand daar toevallig meer over?

    1. Ik heb er zelf een jaar terug wat onderzoek naar gedaan. Die wasnotenboom groeit maar op enkele plekken en als resultaat van de stijgende vraag wordt er inderdaad meer (tropisch) bos gekapt. Slecht voor de mensen én dieren die daar leven. En dat heft inderdaad het eco-effect van minder wasmiddel weer op. Beter gebruik je dus gewoon een ecowasmiddel in plaats van wasnoten/zeepnoten (2 namen voor tzelfde ding).

      1. Tja, dat is dan weer de down side. Zo zie je hoe lastig het is om 100% groene keuzes te maken.

  20. Leuk artikel. Sinds een jaar maak ik mijn wasmiddel zelf met Marseillezeep, kokend water en baking soda. Paar druppels lavendelolie er doorheen en per fles van 1,5 liter kost het me ca. 65 cent. Sindsdien ruikt de was veel lekkerder dan vroeger en schoon wordt ie ook. Speciale vlekken behandel ik eerst met Marseille of Aleppo zeep. Soms een scheut azijn als wasverzachter doe ik ook.
    Heb een nieuwe Miele wasmachine gekocht (de simpelste, kan het minste aan kapot en is goedkoper) toen mijn oude Miele versleten was. Die had het 28 jaar volgehouden, had ‘m destijds als tweedehandsje gekocht omdat ie beter zou zijn dan een nieuwe. Uiteindelijk heb ik ‘m 13 jaar met veel plezier gebruikt! Mijn moeder heeft haar (Miele )wasmachine trouwens al 31 jaar en hij doet het nog steeds.

    1. Wat goed! En wat leuk dat je zelf je wasmiddel maakt! Dat zijn dan weer van die dingen waar ik te weinig geduld voor heb, terwijl het me eigenlijk wel heel leuk lijkt, haha!

      1. Ik maak ook zelf wasmiddel met Marseille zeep, maar ik ben toch niet tevreden over hoe schoon de was wordt. Vlekken blijven vaak zitten en geurtjes soms ook. Al ben ik nu bang dat dat misschien te maken heeft met de machine in plaats van het wasmiddel.

  21. krakend verse lakens en schurende handdoeken: heerlijk! I gebruik nooit wasverzachter of droogkast!

  22. Ik vind dit een heel goed artikel! Mama overhalen om eco-vriendelijk te wassen moet een stuk makkelijker worden met dit artikel hehehehe.

  23. Een onderonsje met een wasmachinedealer leerde mij ongeveer hetzelfde.
    Alleen raadde hij mij ook met klem aan minsterns 1x per maand een kookwas of 90-gradenwas te doen, dat schijnt de levensduur enorm te verlengen omdat het inderdaad de opbouw van vettigheid tegengaat.

    1. Ah oke, een keer per maand dus. En 90 graden ipv 60. Goed om te weten.

      1. Ja dat doe ik ook maandelijks met een beetje azijn. Gewoon in mijn agenda op mobiel zo vergeet ik het niet. Dan maak ik meteen bakje, filter en rubbers schoon.

  24. Wat een fijn artikel! Hierdoor heb ik net de wasverzachter achterwege gelaten en alle losse sokken en onderbroeken opgehangen ipv in de droger gegooid. Hurrayyy ! :-D

  25. Dank je wel weer, Merel. Laatst zaten er allemaal witte vlekken in het shirt van mijn man. Ik dacht, er zal wel een papieren zakdoek in gezeten hebben, maar zo zag het er toch niet uit. Ik zei tegen hem: hoeveel wasmiddel doe je er eigenlijk in? Zegt ‘ie: Ooooh gewoon zo’n bolletje vol. WAT??? Dat is veel te veel man! Oh oh oh mannen!

    Ons huidige wasmiddel is bijna op en morgen ga ik naar de winkel en haal ik Pow(d)er Dose van Klok!

  26. De wasnoten van Seepje heb ik ook gebruikt, maar ik ben er niet zo tevreden over voor de gekleurde was: de kleuren worden na een was met Seepje doffer. Ook krijg ik na gebruik van wasnoten jeuk op mijn huid. Voor de handdoeken is het prima nu, maar ik ga wel weer overstappen op een ander natuurlijk wasmiddel merk. Ik weet alleen nog niet welke… Klok maar eens proberen dan. Hopelijk blijven de kleuren daar een beetje mooi van! En natuurlijk etherische olie in het wasverzachterbakje doen voor een fijne geur (werkt goed).

    1. Ik heb juist het gevoel dat ze mijn witte was niet goed schoon maken..

  27. Hier ook een Seepje fan! Ik voeg er wel wat drupjes etherische olie aan toe, maar wast prima! Voor de witte was een klein beetje soda er bij. Ook mijn vriend die superhelden last heeft van eczeem vaart er veel beter bij! En daarnaast hebben we elke keer een andere geur beddengoed, lavendel, kruidnagel, eucalyptus (ik heb van die grootverpakkingen etherische oliën ingekocht omdat ik ze ook voor andere dingen gebruik :)).

    1. Voor gekleurde was gebruik ik het wel eens, voor witte was niet. Ik moet ook zeggen dat mijn wasmachine niet meer zo meewerkt, omdat die oud is en mijn was sowieso niet meer helemaal 100% fris maakt. Dus ik gebruik nu liever andere middelen, maar als ik een nieuwe machine heb, ga ik het wel weer proberen.

  28. Ik sla dit artikel op bij mijn favorieten, wat handige informatie! Ik had hier nooit over nagedacht. Ik gebruik wel ecowasmiddel, geen wasverzachter en ik was op een lage temperatuur, maar daar is alles ook mee gezegd…. Ik denk dat ik maar eens naar van die wasballen ga kijken, want zo’n schurende handdoek is echt niet grappig xD

    Dat van die volle trommel probeer ik ook altijd te doen, maar met witte was lukt dat niet. Ik heb gewoon maar heel weinig witte spullen. Dat zorgt altijd wel een beetje voor een dilemma…

    Bedankt voor dit artikel en een fijn weekend, Merel!

  29. Leuk artikel:-)
    Ik gebruik zoals iemand anders al schreef veel minder dan op de verpakking staat, is helemaal niet nodig en zorgt voor vetluis. Ik gebruik inderdaad alleen poeder en was regelmatig schoonmaakdoekjes en beddengoed op 60 graden, dan draai ik er niet speciaal een lege trommel voor.

    Dat oplosbaar folietje wat je in je artikel noemt, doet mij toch ook wel denken aan microplastics die toch uiteindelijk in zeewater terecht komen en daar ellende veroorzaken. Waspoeder werkt net zo goed en is beter te doseren, maar misschien mis ik toch een voordeel?

    Ik had laatst al mijn wasmachine een sopje gegeven maar was nog niet bij het pluis filter aan de achterkant gekomen, deze week eens naar kijken.

  30. Hey!
    Misschien is het hierboven al vermeld, maar heb je de wasballen van ECOZONE al eens geprobeerd? Ik heb ze een tijdje terug gekocht en ben er supertevreden mee. Je kan zelfs je wasprogramma verkorten, dus ook minder waterverlies. Voor de geur kan je idd etherische olie toevoegen!

  31. Ik maak mijn wasmiddel ook al bijna een jaar zelf. Dit werkt uitstekend én is ook nog eens vele malen goedkoper dan een “gewoon” wasmiddel. Gewoon van Marseillezeep, met voor de witte was een beetje soda erbij en bij elke was een drupje etherische olie in een geur die ik op dat moment lekker vind (mandarijn of juist eucalyptus bijvoorbeeld).

    Met azijn ben ik wat voorzichtiger geworden. Eerder gebruikte ik dat regelmatig als wasverzachter totdat bleek dat het elastiek in de boxershorts van mijn vriend begon te verslappen. Ik heb het idee dat het door de azijn kwam en dat elastiek daar dus niet goed tegen kan. Nu voeg ik het nog maar heel soms toe, bijvoorbeeld bij een handdoekenwas. Je kunt eigenlijk prima zonder.

  32. “gewoon buiten de was laten drogen”. En dan ruikt het naar de stront die de boeren hier over het land rijden… xD
    Gelukkig hoef ik me over de was nog geen zorgen te maken nu ik nog bij mijn ouders woon.

  33. Goede tips! Azijn gebruik ik al langere tijd, ikbenirisniet had er ook een keer over geschreven. Wij hebben erg hard water, dus dat is wel een must. Onze wasmachine geeft zelf na iedere 40 wasbeurten aan dat hij gereinigd moet worden, ideaal. Wasmiddel gebruiken we Lidl, door de consumentenbond ooit eens goed getest, maar niet of het verantwoordelijk is vermoed ik, ik zal eens kijken naar de klok producten.
    Droger hebben we wel, wel een hele nieuwe dus al weer wat zuiniger. Maar je moet ook de ruimte hebben om het op te hangen, dat hebben wij met een gezin van 4 in ons huis gewoonweg niet.. :-) (en ik heb een hekel aan die harde schuurpapier handdoeken :-D)

  34. Hoi Merel,
    Ik zag het al bij andere reacties maar de wasballen van Ecozone vinden wij zeker een aanrader! Een 100% groene oplossing bestaat volgens mij niet, maar de impact op het milieu zal toch -hopelijk- wel iets lager zijn dan elke keer een standaard wasmiddel te gebruiken. We hebben de ballen nu een half jaar en zijn er erg tevreden over! De vulling is ongeveer gehalveerd in die tijd, wat goed meevalt voor een redelijk intensief gebruik (we gebruiken de 2 ballen telkens samen). Het reinigend effect lijkt ons gelijk aan dat van gewoon wasmiddel, hardnekkige vlekken behandelen we eerst met het ‘citroentje’ en dat werkt meestal perfect. Het spoelen inkorten kunnen we helaas niet met ons toestel. We hebben sowieso nog wasbeurten bij 60˚C waarbij je de ballen niet mag gebruiken, maar die zijn inderdaad ook nodig om het toestel wat te reinigen. Het meeste moeite hebben we met het bewust maken van de kinderen dat bvb een vest enkel gedragen om naar de sportclub te rijden, best nog wel gedragen kan worden nadien, dat die niet in de wasmand hoeft te belanden. Want daar start het natuurlijk. En los van het milieu-aspect, is de was doen echt niet ons favoriete tijdsverdrijf :)

  35. Harde handdoeken heerlijk. Hier komt geen droger in huis. Sinds een paar maanden over op wasmoten van seepje en die bevallen prima voor alle wassen. Daarvoor jarenlang klok waspoeder gebruikt voor de witte was en ecover vloeibaar wasmiddel voor de gekleurde was. Over beiden zeer tevreden. Klok wasmiddel heeft zelfs 2,5 jaar lang mijn wasbare luiers schoongekregen.

  36. Voor delicate stoffen heb ik een paar jaar geleden een paar flesjes van Tangent gekocht.
    Deze zijn grotendeels op basis van natuurlijke ingrediënten, en er zijn zelfs een paar artikelen met een ecocert keurmerk.
    Het is wel prijzig, maar ik gebruik het niet zoveel omdat ik wollen truien en dergelijke toch niet zo vaak was.

  37. Ik maak mijn eigen waspoeder sinds begin dit jaar (één van mijn groene voornemens van 2016) en ik ben meer dan tevreden! De was is altijd schoon, ruikt heerlijk en vlekken spuit ik van te voren in met zelfgemaakte ontvetter, die ik ook gebruik voor mijn fornuis… Ik begin niet aan producten als seepje omdat ik het echt absurd vind wat ze daar voor durven vragen.
    Oh, en het kost echt niet zo veel tijd hoor!

  38. Voor mij geen klok meer, het is duur.
    En van het afwasmiddel kreeg ik hele droge en zere handen van.
    Klok is niet eco (zit veel troep in )

  39. Het zou fijn zijn als alle bloggers eens het een en ander wetenschappelijk zouden onderbouwen. En niet elkaar klakkeloos kopieert.
    Lees eens dit artikel over groene was. Je zou je verbazen: https://www.vn.nl/de-groene-was/

    Google microvezels plastic soep en wasmachine. Dan kom je best interessante artikelen tegen om meer bewust te worden ook van de materialen van onze kleding.

  40. Ik heb nooit wasverzachter gebruikt. Ik overweeg het echter nu wel, omdat wasverzachter ervoor zorgt dat er een stuk minder nanovezels vrijkomen van de kleding. Deze vezels zijn een groot probleem op het gebied van milieuvervuiling. Ook zorgt het gebruik van vloeibaar wasmiddel ervoor dat er minder vezels vrijkomen. Om deze reden ga ik overstappen op vloeibaar wasmiddel, eco uiteraard. soms wel lastig uit te vogelen wanneer je nou echt ‘goed doet’.

  41. Je post is alweer van een tijdje geleden, maar een reactie mag vast nog wel.
    Ik gebruik al jaaaaaaren Klok, maar ben op zoek naar iets dat niet stinkt. Want dat doet mijn was net zoveel jaren als de tijd dat ik Klok gebruik. Eenmaal droog ruik je het niet, maar nat…. brrr. Nieuwe wasmachine, was direct uit de machine als de was klaar is, alle regels voor geurloos wassen, inclusief regelmatig op 90 graden (met soda, zonder was), niks helpt. Dus op zoek naar een ander wasmiddel, maar wel ecologisch. En daardoor op dit bericht gestuit.
    Wat ik even kwijt wil: het mag dan wateroplosbaar zijn, zo’n plastic zakje om het wasmiddel, maar met mijn nuchtere boerenverstand geloof ik nevernooitniet dat dat ecovriendelijk is. Er komt dan dus plastic in het water. Net als door fleece, elastan, polyester, acryl enz. , zo’n beetje alle plastics in de mode van tegenwoordig. Microplastics. Maken we met z’n allen de wereld en onszelf mee kapot.
    Kortom: wasmiddel ‘pods’ kunnen volgens mij niet thuishoren in een ecovriendelijke wereld. Dat wilde ik even kwijt.

    1. Ja dat dacht ik idd ook bij het kezen van dit artikel. Maar microplastics is uiteraard nu hot topic… een paar jaar geleden had niemand het daar nog over.
      Ik vroeg mezelf namelijk af of droogtrommeldoekjes niet ook microplastics afgeven… weet iemand dat toevallig?

  42. Met 60 graden dood je vetluis niet en ook geen bacteriën vrees ik. Zelf wasmiddel maken met Marseille zeep beetje zijn en soda erg millieu vriendelijk. En theedoeken, en helemaal vaatdoekjes echt op 90 graden! Zelfs de ecoli bacteriën in ondergoed sterven niet op 60 graden.

  43. Klopt het dat aks je etherische olie gebruikt op het laatst om je was een geurtje te geven, je altijd op 40 graden moet wassen? Ik las dat ergens, maar ik doe veel was op 30 graden.

    1. Dat vind ik nou een goede vraag! Ik ben de laatste tijd aan het experimenteren met wassen met kastanjes. Dat lijkt goed te werken, maar ik vind het ook fijn als mijn was, op milieuvriendelijke wijze, een lekker geurtje heeft. De lavendelolie die ik erbij doe ruikt nog super lekker als ik de wasmachine open, maar tijdens het drogen vervliegt het. Iemand een idee wat wel zou kunnen werken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *