Groenteballetjes

groentenballetjesbovenaan

Koop jij wel eens kant-en-klare vegetarische of veganistische groenteballetjes? Heel lekker natuurlijk, maar wist je dat je ze ook heel gemakkelijk (en voordelig!) zelf kunt maken? Lekker voor tussen een broodje of op een salade!

groentenballetjes1

Wat heb je nodig voor ongeveer 15-20 groenteballetjes?

1 ui, gesneden
2 teentjes knoflook, gesneden
150 gram verse spinazie
150 gram courgette, in blokjes gesneden
2 potjes kikkererwten (450 gram uitlekgewicht bij elkaar)
40 gram rozijnen
50 gram walnoten, gehakt
4-6 eetlepels meel
peper & zout
snufje cayennepeper, optioneel

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 180 graden –

1. Verhit een scheutje olie in een pan. Bak de ui en knoflook voor 5 minuten.
2. Doe de spinazie in de pan en bak 1 minuutje mee. Voeg de courgette toe samen met 2 eetlepels water en bak net zolang totdat de courgette gaar is. (Voeg wat meer water toe als dat nodig is.)
3. Doe de kikkererwten met de gebakken groenten in een keukenmachine en meng tot een egale mix.
4. Roer de rozijnen en walnoten erdoor. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat cayennepeper.
5. Als het deeg te vochtig is en het moeilijk is om balletjes te maken, roer dan wat meel beetje bij beetje erdoor. Ik had uiteindelijk 5 eetlepels meel nodig.
6. Maak 15 – 20 balletjes, rechthoekjes of een andere vorm en leg ze op een met bakpapier geklede bakplaat of rooster.
7. Zet het rooster 20 minuten in de oven en draai de groenteballetjes 1x om. Laat iets langer staat als je meer knapperige balletjes wilt.

groentenballetjes2 groentenballetjes3 groentenballetjes4

Zelf vinden wij dit gerecht ideaal voor een luxe lunch, lekker op een broodje. Maar wat dacht je ervan om de groenteballetjes als borrelhapje te serveren? Geef toe: ook geen slecht idee, toch?

Laat je het ons weten als je deze groenteballetjes ook gaat maken? We horen graag wat je ervan vond! Je kunt het ons laten weten door een foto van je eindresultaat met ons te delen via Instagram, met #degroenemeisjes. Alvast bedankt en eet smakelijk! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

38 gedachten over “Groenteballetjes

  1. Wat een leuk recept! Dit ga ik heel gauw een keer maken. Het lijkt me ook echt perfect voor kinderen. Lekker ongemerkt een lading groenten bij ze naar binnen schuiven ;-)
    En wat zijn de foto’s altijd maar weer prachtig!

    1. Ze zijn lekker! We hebben ze vanavond gegeten. Ik heb er ook wat wortel (extra groenten smokkelen voor zoon) en komijn bij gedaan. De walnoten verving ik door pijnboompitjes. Ze zijn lekker met humous, bij zoete aardappelfrietjes en een bak salade. Een soort gezonde versie van bitterballen met friet!

  2. Mmm, deze zien er heerlijk uit!
    Zou je ze ook kunnen invriezen? (ik ben nl. de enige die geen vlees eet in ons gezin)
    En best voor of na het bakken?

  3. Echt die foto’s… Dat zijn gewoon professionele foodblogster foto’s Jamie! Hopelijk mogen we daar nog lang van genieten op de groene meisjes ;)

  4. De ene helft ligt op een bord in de vriezer, zodra ze bevroren zijn doe ik per 4 verpakt in een z diepvriezakje. En de andere helft zit nu in de oven, ik ben heel benieuwd!

  5. Heerlijk.. voor hoeveel personen is dit gerecht. Ik vind het moeilijk in te schatten wat een normaal portie is, om aan voldoen voedingsstoffen te komen.

  6. Spannend recept. Staat nu in de oven! Balletjes kon ik er niet echt van maken. Maar dat maakt vast niet uit voor de smaak. Goed idee om er ook wat wortel doorheen te doen denk ik. En komijn. Iets voor volgende keer. Invriezen kan wel toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *