IJskoffierecepten met gekoelde plantaardige drinks

Vegan Ijskoffies!

Deze recepten zijn gemaakt in samenwerking met Provamel – Op ons blog lees je niet heel vaak iets over koffie. Zelf zijn we geen heel grote koffiedrinkers, al lusten we wel graag een sojalatte op z’n tijd. Maar altijd maar een sojalatte wordt ook wel eens wat saai, vandaar dat we nu eens twee totaal nieuwe recepten uitprobeerden. Het zijn twee ijskoffies en nee, dat is niet alleen hartje zomer lekker! Wat denk je er bijvoorbeeld van om zo’n drankje als dessert te serveren? Met een lekker stukje chocolade erbij…?

Vegan Ijskoffies!

Koffie zetten doen wij met een echt Italiaans espressopotje. Heb je daar wel eens koffie mee gezet? Dat is echt een aanrader! De koffie is heerlijk en je huis ruikt meteen naar Italiaanse espressobar. Als melkvervanger gebruikten we de nieuwe gekoelde drinks van Provamel. Dit is een primeur, want het zijn de eerste gekoelde 100% plantaardige, 100% biologische drinks in het koelvak van de biologische supermarkt! De ene  drink is gemaakt op basis van soja (gezoet met appelconcentraat) en de andere variant is een ongezoete rijst-kokosnoot drink. We kunnen je alvast verklappen dat de laatste onze favoriet is!

Nu vraag je je misschien af: maar er waren toch al genoeg plantaardige drinks te koop bij de biologische supermarkt? Het klopt dat er al behoorlijk wat keuze was en daar waren we al heel blij mee. Maar gekoelde plantaardige drinks smaken toch net even anders. Net wat frisser en verser, als je het ons vraagt! We kunnen ons voorstellen dat het erg lekker is om deze drinks als basis voor een smoothie te gebruiken, maar ook in een koffierecept vinden we het net wat lekkerder dan wanneer we een houdbare plantaardige drink gebruiken. De gekoelde drinks van Provamel komen in verpakkingen van 750 ml en zijn te koop bij onder andere Ekoplaza en de Natuurwinkel.

Dan nu door naar de recepten!

Vegan Ijskoffies!

*Wij maakten de ijskoffies in mason jars van 400 ml * 

Vegan Nutty

(naar het recept van Maura op Yellow Lemontree Blog)

Wat heb je nodig voor 1 glas ijskoffie? 

1 bevroren banaan
200 ml Provamel Soja Calcium gekoelde drink
1 theelepel cacaopoeder
1 espresso
handje cashewnoten, nacht geweekt
scheutje maple syrup of agavesiroop

Wat ga je doen?
Mix alle ingredienten in een blender. That’s it!

Tip: vergeten om cashewnoten een nacht te laten weken? Kook ze 10 minuutjes, voor hetzelfde romige effect. Je kunt ze ook weglaten, maar dan wordt je ijskoffie wel wat minder romig.

Vegan Ijskoffies!

Coconutoverload

(voor alle kokoslovers out there!)

Wat heb je nodig voor 1 glas ijskoffie? 

2 espresso’s
150 ml Provamel Rijst-Kokosnoot gekoelde drink
ijsblokjes
1 blik kokosmelk, nacht in een koelkast laten staan
scheutje maple syrup
geroosterde kokos

Wat ga je doen?

1. Rooster wat kokosschaafsel in een droog koekenpannetje.
2. Doe wat ijsklontjes in een glas en schenk er espresso’s en rijst-kokosnoot drink bij.
3. Haal het blik kokosmelk uit de koelkast (niet schudden!).
4. Open het blik en schep de harde bovenkant uit het blik. Probeer zo min mogelijk water mee te scheppen.
5. Klop dit op met een handmixer en roer er een scheutje maple syrup door.
6. Serveer op de koffie en garneer met geroosterde kokos.

Welke ijskoffie lijkt jou het lekkerst? En naar welke gekoelde plantaardige drink gaat jouw voorkeur uit? We horen het graag van je! Ook maak je ons, zoals je weet, heel blij met een foto van jouw creatie. Vergeet dus niet een foto te maken en te delen  via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram(#degroenemeisjes) Alvast bedankt! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

38 gedachten over “IJskoffierecepten met gekoelde plantaardige drinks

    1. Wat leuk dat je dit voor de eerste keer hebt geprobeerd! En je ziet het: er is nog zooooooveel te proberen :) Ik zelf vind sojadrink niet de lekkerste plantaardige drink die er is. Ik kies het liefst voor rijst-kokos of amandel, maar dat is heel persoonlijk. Ik zou zeggen: ga lekker experimenteren! ;)

  1. Oh heerlijk! Maar heel eerlijk gezegd snap ik niet helemaal wat het voordeel is van gekoelde pakken. Ze zijn minder lang houdbaar en ik vermoed duurder?
    De Vegan Nutty heeft mijn voorkeur, lijkt me heel lekker met de cashewnoten erin :)

    1. Voor mij gaat het puur om de smaak, die ik dus echt een stukje frisser vind. Dat vind ik een smoothie of in een koffie net wat lekkerder. (wat ‘echter,’ zoals ik vroeger zuivel gebruikte) Ook vind ik het een voordeel dat deze pakken iets kleiner zijn (750 ml) omdat ik vaak heb gemerkt dat ik een pak plantaardige drink niet helemaal opgebruik, behalve amandeldrink, want daar maak ik havermout mee. Dus als ik bijvoorbeeld koffies wil maken, dan is zo’n pak voor mij ideaal, snap je?

      1. Ah oke! Dankjewel voor je uitgebreide antwoord! Ik ken het inderdaad, ik moet vaak echt snel zijn met een pak opmaken binnen 5 dagen. Vooral na je toevoeging ben ik toch wel nieuwsgierig geworden :) Van de week een pak scoren en proberen dan, thanks!

  2. Lieve groene meisjes, weten jullie ook een goede plantaardige melk om schuim mee te maken? En dan bedoel ik lekkere luchtige melkschuim die bij een cappuccino hoort! Het is mij nog niet gelukt om met plantaardige melk een goede cappuccino te maken..
    Liefs

    1. Lastig kan dat zijn he? Ik heb begrepen dat speltdrink zich hier goed voor laat lenen. In ieder geval schijn je daar de beste latte-art mee te kunnen maken, hoorde ik eens van een barrista. Amandeldrink is een ramp, dat blijft zo plat als wat. Sojadrink gaat ook nog wel redelijk, voor een gezoete versie…. Maar het is absoluut lastiger dan met dierlijke melk.

    2. Probeer eens kokosmelk! Het schijnt dat er vetten voor nodig zijn om het schuimend te maken. Amandelmelk enzo bestaat toch vooral uit water. Ik gebruik wel zo’n automatische melkopschuimer, dan gaat het echt flink schuimen.

      1. Goed idee! en inderdaad, het ligt ook aan de vetten. Daarom werkt volle melk bijvoorbeeld beter dan magere melk, heb ik me laten vertellen. Ik ga het eens proberen!

    3. Sojamelk schuimt bij mij altijd als een tierelier! Ik gebruik de ongezoete van Provamel, werkt bij mij echt heel goed. Maar misschien een iets te “zware” schuim?

    4. Hoi Emma! Ik ben zelf werkzaam in de horeca en heb redelijk wat ervaring met melk opschuimen. Mijn ervaring is inderdaad dat gezoete sojamelk erg goed werkt. Ik vind het zelfs makkelijker schuimen dan koemelk. Ook werkt spelt inderdaad redelijk goed. Thuis maak ik melkschuim met zo’n ouderwets opschuimertje (Je kent het wel, van die op-en-neer-beweegdingen) en dan werkt amandelmelk ook redelijk goed. Het klopt inderdaad dat hoe hoger het vetgehalte, hoe beter het schuim. Cashew, hazel en kokosmelk zouden in theorie dus goed moeten werken. Hoop dat je hier wat aanhebt:)

        1. Jazeker! Maar niet zo vaak als ik zou willen haha. Ben absoluut nog geen pro, maar hartjes, appeltjes en tulpen en variaties daarop gaan me redelijk goed tot zeer goed af! Heb twee barista-cursussen gedaan dus de basis heb ik onder de knie. Maar soms is het zó druk op werk dat ik al blij ben als ik op tijd genoeg schone kopjes heb. Latte-art schiet er dan bij in. Zelf heb ik ook veel geleerd van youtube filmpjes kijken, zeker een aanrader:) (En een leuk tijdverdrijf haha)

  3. Mijn koffiemachine is net weer gerepareerd dus *rent naar de winkel om Provamel te kopen* lijkt me heerlijk op deze regenachtige dag, ik word er blij van! Bedankt!

  4. ik ben eigenlijk gestopt met koffie drinken, heel af en toe drink ik nog koffie uit onze eigen bialetti mokka express :D. misschien wil ik wel eens zo’n ijskoffie proberen. welk formaat percolator hebben jullie? 1-kops, of 3-kops?

  5. ik gebruik zelf nooit sojamelk (veel liever rijst-kokos of oatmilk!), wel af en toe sojayoghurt natuur van provamel. maar ik vind het wel een goed idee om de melk te zoeten met appelconcentraat!

  6. Koffie! LEKKER! Ik wil de laatste! (Aan mijn uitroepteken-gebruik te zien lijkt het me verstandig dat ik vandaag in ieder geval geen koffie meer drink, misschien morgen als ik gaar uit het hoorcollege kom hihi)

  7. Yeay, leuk dat hij smaakte! Handig om te weten dat je de cashewnoten ook even kan koken. Ik vergeet vaak van die dingen zoals vooraf weken of als je er spontaan zin in hebt. Die tweede klinkt ook heerlijk! Liefs

  8. Net de vegan nutty gemaakt: was heerlijk! Ook heel fijne texture, ga ik vaker maken!:) de kokosvariant ga ik zeker ook eens maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *