KOKEN MET STERREN: SALADE MET GEPOFTE AUBERGINE (FILMPJE!)

De Groene Meisjes (en Beppie!) laten je in het onderstaande filmpje zien hoe je een heerlijke vegan salade met gepofte aubergine kan maken. En natuurlijk namen wij deze salade lekker mee naar buiten; het Oosterpark in! Wij genieten met volle teugen van het mooie weer en we hopen dat jullie dat ook doen!

Wat je nodig hebt:

1 aubergine
2 tomaten
een zakje veldsla of rucola
2 handjes amandelen
rozijnen en cranberries (op gevoel)
olijfolie (wij kozen voor olijfolie met basilicum, voor een meer aanwezige smaak)
witte wijnazijn
zout
knoflook
oregano

1 tang om de aubergine vast te pakken
1 plastic zakje met een goede sluiting. (wij gebruiken hiervoor plasic zakjes met zippersluitingen)

Hoe je de salade maakt:

1. Steek 1 pit op je gasfornuis aan en leg de aubergine op de pit. Je leest het goed! Voor onze jonge lezers: doe dit alleen onder begeleiding van een volwassen persoon!
2. Houd de aubergine goed in de gaten, het kan hard gaan. De schil/het vel zal zwart worden en het vruchtvlees gaat ‘bobbelen’ onder de schil.
3. Als je denkt dat de aubergine klaar is (zie filmpje,) haal je hem van het fornuis en stop je hem in het plastic zakje. Sluit het zakje goed af, zodat de aubergine verder kan stomen.

4. Snijd ondertussen de tomaten en hak de amandelen in stukjes.
5. Verdeel de salade over een schaal en voeg de rozijnen en cranberries alvast toe.

6. Maak nu de dressing met: 3 eetlepels olijfolie, anderhalve eetlepel witte wijnazijn, een halve eetlepel oregano, wat zout en 1 geperst teentje knoflook.
7. Giet de dressing over de salade en schep goed door.

8. Ontdoe de aubergine van zijn vel. Als het goed is kan je het vel er nu gemakkelijk van af halen.
9. Snijd de aubergine in stukken.
10. Verdeel de tomaten en de stukken aubergine over salade.
11. Als laatste voeg je de amandelen toe.

Neem deze salade lekker mee naar buiten. De gepofte aubergine heeft een beetje een ‘rokerig’ smaakje, alsof hij op de barbecue heeft gelegen. Toepasselijk voor dit seizoen!

Wij zijn benieuwd wat jullie van ons filmpje vinden! We lezen jullie reacties graag hieronder :)

27 comments to KOKEN MET STERREN: SALADE MET GEPOFTE AUBERGINE (FILMPJE!)

 • Geweldig recept en superleuk filmpje!

 • Susanne Verbeek

  Wat leuk om jullie in actie te zien!
  En die salade ziet er heerlijk uit zeg. Met al die inspiratie van jullie wordt die vegan challenge dadelijk in juni een eitje. ;-)
  Ik verheug me al op meer filmpjes!!

 • Ziet er lekker uit. Enne… Magic System!

 • Leuk filmpje. Enne ik doe dat altijd onder de grill in de oven. En daarna in zilverfolie inpakken voor het nastomen. Maar verder hetzelfde. Heerlijk ook door pastasauzen.

 • Ingetjoi

  Yummie! Wat een leuk filmpje hebben jullie ervan gemaakt.

 • Thy

  Ziet er lekker uit, maar ik zou kiezen voor de methode die Inge noemt: met zilverfolie, dat kan beter tegen hitte dan plastic. Ik zou bang zijn dat zo’n plastic zakje (zelfs zonder dat je het kunt zien) een beetje smelt en dan zit je dus (ongemerkt) plastic te eten. Altijd oppassen met ‘zacht’ plastic..

 • Marina

  Wat een leuk filmpje en de salade ziet er heerlijk uit. Ik ben altijd op zoek naar lekkere recepten. Elke donderdag kook ik samen met mijn dochter en alles mag als het maar helemaal plantaardig is en zonder E-nummers. Dit recept gaan we zeker ook maken!
  (Ik hoop jullie in levende lijve te ontmoeten op het food festival op 30 juni)

 • Esther

  Oe ik wist niet dat dit ook op deze manier kon! Ziet er lekker uit!
  Maar ieeee zie ik nou iemand zwemmen in de sloot van het Oosterpark? Baaahh

 • Bobbi

  Wat een leuk filmpje :-) Salade lijkt me yummeh. Vond alleen het liedje wat er onder stond niet helemaal passen (wel lekker zomers!).

 • Het lijkt me echt lekker, maar ik heb geen gasfornuis… dus ik weet niet hoe ik die aubergine dan moet poffen, haha. :P

 • Des

  leuk filmpje!! ik heb nog nooit zo aubergine gemaakt, ik ga het een x proberen!

 • ina

  Reuze leak! Ik heb nog nooit een aubergine gepoft, maar ik ga het heus probreren. Alleen heb ik geen gas fornuis, dus of het op een electrisch fornuis gaat? Ik ben benieuwd.
  Ik zit al 37 jaar in Canada, dus het was ook geweldig grappig om het fiets gedeelte van jullie filmpje te zien. Al die fietsen!!! Die mis ik hier niet, hoor!!
  Groetjs, Ina.

 • ina

  Ik heb geen idee. Ik ben al meer dan 60 jaar vegetarier, and dat heb ik altijd moeilijk genoeg gevonden. Nou is de laatste ‘fad’, behalve vegan, gluten free, nodig voor de heel weinig mensen die een gluten sensitiviteit hebben natuurlijk, maar voor de doorsnee gewone eter? Absurd. Het zal dan ook wel gauw over gaan…

  Hier in Canada, zoals in de VS, noemt men alles tegenwoordig ‘healthy’, zowel de diverse dieten als je levensstijl. Je probeert niet af te vallen, maar ‘gezond’ te worden, en wat je eet moet vooral ook ‘gezond’ zijn. En wat je totnutoe altijd gegeten hebt, en wat je best in leven heeft gehouden, blijkt opeens ongezond te zijn!

  Ik ben benieuwd hoe lang jullie dat vegan dieet vol zullen houden….

  • degroenemeisjes

   Wij zullen de vegan lifestyle heeeeeel lang ‘volhouden’, als je het uberhaupt zo noemen wilt, omdat wij namelijk graag zo WILLEN eten, en niet omdat het MOET.

 • ina

  Ik geloof dat ik jullie gevonden heb via Pinterest, al zoekend naar aubergine recepten, maar ik kan nergens iets vinden waar ik me in kan schijven om verdere recepten enz. te ontvangen. Zouden jullie me dus op een electronisch adreslijstje willen zetten? Bedankt.

  N.B. Ik heb bijna 3 jaar in India gereisd en gewoond, waar zo’n 90% van de bevolking vegetarier is. Maar Godzijdank drinken ze wel melk en eten ze yoghurt, en ghee wordt in bijna alle maaltijden gebruikt. Niet alleen krijgen de mensen zo hun dagelijkse calcium en proteine naar binnen, maar de heilige koeien hoeven niet loeiend van ellende met barstende uiers rond te lopen! Ditto wat waterbuffels en geiten betreft.

 • ina

  Sorry, jullie hebben me verkeerd begrepen. Ik ben bij voorbeeld ‘geabonneerd’ op “De Glazen Vork”, net zo’n soort blog als dat van jullie, en zij sturen me regelmatig een ‘email update’ toe, waar ik erg van geniet. Ik hoopte dat bij jullie ook iets dergelijks mogelijk was, maar ik zie nergens zo’n vakje waar ik mij door het invullen van mijn email addres op jullie blog kan abonneren. Ik zou erg graag verdere recepten, filmpjes en verhaaltjes van jullie willen ontvangen, maar hoe moet ik dat doen?

  Wat dat “volhouden” van jullie erg strikte dieet betreft, bedoelde ik alleen maar dat het me nog moeilijker lijkt dan de doorsnee vegetarische levensstijl die ik volg, en dat was vaak al lastig genoeg. Ik hoop dat jullie levenspartners ook allemaal een veganistische levenswijze zullen willen volgen. Mijn man is namelijk geen vegetarier, en mijn, nu volwassen, zoons zijn het ook niet geworden, wat wel lastig was soms!

  Ik wens jullie heel veel verder succes met De Groene Meisjes, Ina.

 • [...] Pof de aubergine. Check hiervoor dit artikel met een instructiefilmpje waarin we laten zien hoe het poffen van de aubergine werkt. 2. [...]

 • linda

  beste Ina
  Heeft u facebook? Want de groene meisjes hebben een zgn companypage. Als u die liked krijgt u vanzelf de updates op uw newsfeed

  • ina

   Linda,
   Wat lief van je om me te vertellen hoe ik via Facebook de dagelijkse updates van De Groene Meisjes kan krijgen. Ik wist niet dat dat kon, en zal zeker hun Facebook page eens gaan bekijken. Maar ik krijg nu al een hele tijd toch hun blogs toegestuurd, hoewel ik geen idee heb hoe dat gebeurd is. Misschien hebben zij me toch op een volgelingen-lijst geplaatst?
   Grappig om ineens met U aangesproken te worden; ik dacht dat dat helemaal uit de mode was in Holland tegenwoordig? Maar zeg alsjeblieft jij, ik ben nooit zo’n U-mens geweest.
   Groetjes, Ina.

 • Helaas kan ik het filmpje niet zien door de muziek in het filmpje, er staat een berichtje over de GEMA en publikatierechten in Duitsland.. ik woon in Duitsland.. pech dus.. ;-)

  Heb jullie site net ontdekt, ziet er zó geweldig uit!

Leave a Reply