Kookboeken review: onze favoriete titels

What’s cooking? Marels Grote Kookboeken Review! In deze blogpost bespreken we samen een paar van onze favoriete kookboeken van dit moment.

Toen we nog in Rotterdam woonden (de laatste maanden dat ik er woonde trok Mare bij mij in, vanwege de lockdown) hadden we een onwijs krappe keuken. Van links naar rechts bekeken: een gootsteen, een klein stukje keukenblad waar precies één snijplank paste en een gasfornuis met vier pitten. Dat betekende dat je alleen in je eentje kon koken (en ook dat je drie keer per dag moest afwassen om nog een beetje ruimte op het aanrecht te hebben, maar daar daar denk ik liever niet meer aan). Nu we in Utrecht gevoelsmatig een énorme keuken hebben, maken we daar optimaal gebruik van.

Onze favoriete bezigheid is tegenwoordig om samen te koken. Duidelijke taakverdeling, podcast aan en gáán. Er is niets leukers dan dat, echt. Want een uurtje snijden, koken en bakken levert altijd weer een super lekkere beloning voor het harde werk op. Over die podcasts: het liefst luisteren we naar de Lesbische Liga, Where should we begin (beter bekend als de Esther Perel podcast) en Ctrl Alt Delete van Emma Gannon. Oh! Of Homecooking van onze heldin Samin Nosrat.

Ons boodschappenbeleid

Sinds een maand laten we onze boodschappen bezorgen. We zullen niet ontkennen dat we luxepoezen zijn, maar zelf vinden we het vooral ook een slimme keuze: we hoeven niet meer elke dag tobbend naar de supermarkt, kunnen ons boodschappenbudget goed in de gaten houden en scoren flink veel Bonus korting (die is online veel makkelijker te overzien dan in de winkel, is onze ervaring).

Vroeger vond ik weekboodschappen doen heel ingewikkeld. Ik vond het lastig om te bedenken wat ik allemaal wilde eten door de week heen en ik kwam continu op dezelfde gerechten uit, wat het gewoon heel saai maakte. Tegenwoordig pakken we het helemaal anders aan. Mare en ik pakken er een stapeltje kookboeken bij en we kiezen zo’n vier recepten uit om te maken. Voor de overige dagen freestylen we met makkelijke en snelle gerechten die we maken met de restjes van de ingrediënten die we nodig hebben voor de recepten. Stel je het zo voor: de ene zit met een laptop op schoot, de ander met het kookboek. De één dicteert, de ander fietst de opgesomde ingrediënten in het virtuele winkelwagentje. Works like a charm!

Grappig genoeg hebben we beide jaren lang kookboeken in de kast gehad die we amper aangeraakt, laat staan gebruikt, hebben. We maken dus een grote inhaalslag! Om jullie enthousiast te maken voor een aantal kookboeken en om dingen wat makkelijker te maken, schreven we deze kookboekenreview. Waar moet je op letten als je een kookboek uitzoekt? Welke recepten worden áltijd lekker? Sommige kookboeken hebben best een handleiding en ook niet ieder kookboek past bij je. Hieronder lees je alles over de kookboeken die wij de laatste tijd geregeld gebruiken en (dus) kunnen aanraden.

Favoriete kookboeken

kookboeken

De Groene Bakplaat – Rukmini Iyer 

Dit is een héél fijn kookboek. Geen ellenlange ingrediëntenlijsten met spullen die je never nooit bij de reguliere supermarkt zult vinden, maar overzichtelijke, eenvoudige recepten. Ideaal. Het resultaat is ook áltijd heel lekker. Het idee van dit kookboek is dat je alles op één blakpaat gooit en in de oven schuift. Simpeler kan het eigenlijk niet. Extra praktisch: het boek is ingedeeld op hoeveel tijd je nodig hebt om het recept te maken. Dus eerst komen alle snelle gerechten en achterin staan de recepten die wat meer tijd vragen. Zo kan je zelf inschatten welk recept voor welke dag handig is.

Er is nog geen recept geweest dat ons tegenviel. We hebben al een paar nieuwe favorietjes uit dit boek, te weten: de miso glazed aubergine, de gnocchi met tomaten, de gado gado en de knapperige polenta met paddestoelen en zoete aardappel.

Het enige minpunt aan dit boek is dat de auteur met een wel heel kleine portie toe lijkt te kunnen. Recepten zijn vaak voor vier personen, maar in werkelijkheid is het net genoeg voor twee. Iets om op te letten als je ermee aan de slag gaat. Lees: maak er een salade bij óf verdubbel gerust de ingrediënten als je – net als wij – van een goede portie houdt.

Flavour – Yotam Ottolenghi 

Dit boek doet z’n naam wel eer aan, pfoe! We maakten de zoete aardappel in tomaten-limoensaus met kardemom en hadden zo’n smaak nog nooit geproefd! Heel lekker en origineel, maar ook heel heftig: veel olie, veel zout, veel pepers… van ons had een béétje minder gemogen.

Sindsdien hebben we eerlijk gezegd nog geen ander recept uit het boek meer durven uitproberen. Jammer, maar niet getreurd: Simpel van Ottolenghi blijft een groot favoriet en is zeker goed te gebruiken voor doordeweekse avonden waarop je niet te lang in de keuken wilt staan, maar toch iets verrassends en voedzaams op tafel wilt zetten. Vooral de salades uit dit boek zijn grote hits. Denk aan de salade met sumak uien, de groene salade, de aardappel-doperwten salade en de bieten salade met lekker veel dille.

Bosh! – Henry Firth & Ian Theasby  

(Even voor de duidelijkheid, we hebben het nu over het oranje boek. Er is ook een groen boek, een gele vegan gids én er is onlangs een roze boek met snelle recepten verschenen. Een jaar geleden kocht ik dit boek op aanraden van veel mensen. Ik begrijp goed dat het zo’n populair boek is, want alle recepten zien er superlekker uit. Ze zijn ook erg lekker, onder andere de pesto lasagne en de spaghetti puttanesca maken Mare en ik graag. Ook staan er een paar erg lekkere curry recepten in het boek.

Wat wel al meerdere keren opgevallen is bij recepten van Bosh is dat het toch best veel tijd kost en dat de recepten niet altijd even logisch opgeschreven zijn. Je moet je hoofd erbij houden en de tijd hebben. Minder geschikt voor mensen met honger en/of haast, wel heel geschikt voor op een weekenddag. Idealiter als je op tijd aan de slag gaat en je jezelf een glas wijn inschenkt en een schaaltje borrelnootjes paraat hebt. 

 

kookboeken

Vegan Soul Food – Jason Tjon Affo 

Dit is een heel erg leuk kookboek; overzichtelijke, eenvoudige en heel erg lekkere recepten. Ik gaf het Mare cadeau voor z’n verjaardag in september en we hebben nog nooit zo snel zoveel recepten uit een kookboek gemaakt! De zoete-aardappel-kokoscurry bijvoorbeeld, de polenta frietjes, de pecan-karamel repen, de sinaasappeltofu & broccoli en sticky tempé wraps. Stuk voor stuk érg goed gelukt.

Jasons’ boek moedigt je aan om een keer naar de toko (of een Surinaams supermarkt) te gaan, bijvoorbeeld om pomtayer, verschillende massala’s of cassave te halen! Het kookboek biedt recepten voor superfijn comfort food en daagt je soms uit om een klein beetje uit je comfortzone te gaan.

Waarom kookboeken zo’n goede investering zijn  

Het is leuk om zelf te bedenken wat je gaat koken en nóg leuker om te begrijpen wat een gerecht geslaagd maakt (dat leren wij nu door het boek Salt Fat Acid Heat van Samin Nosrat te lezen). Maar in 99% van de gevallen hebben wij daar niet echt de puf voor (zeker niet doordeweeks) en Samins’ boek is nog niet uit. Bedenken wat je wilt eten vraagt headspace en die heb je nu eenmaal niet altijd.

Het is fijn als je een paar kookboeken hebt waar je blind op kunt vertrouwen, omdat je weet dat het altijd lekker wordt. Kookboeken zorgen er vaak ook voor dat je gerechten met lekker veel groenten en verse ingrediënten maakt. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je bepaalde ingrediënten weer gaat gebruiken of juist dat je bepaalde ingrediënten ontdekt! Zo kreeg Rukmini ons (opnieuw) aan de polenta en leerde Jason ons koken met tamarindepasta. We kijken nog steeds heel erg uit naar de cassavesoep uit zijn boek.  

Kookboeken zijn niet altijd bepaald goedkoop, meestal ben je toch wel tussen de 22 en 35  euro kwijt per boek. Daarom wilden we jullie deze reviews meegeven, zodat je wat beter een keuze kunt maken als je op zoek bent naar een boek met (veel) vegan recepten. Wat wij ook weleens gedaan hebben is een kookboek lenen van de bieb. Toen we Simpel hadden geleend, wisten we vrij snel zeker dat we die wilden hebben. Ook leenden we het boek Vegan 100 van Gaz Oakley maar we besloten die niet te kopen. Klein nadeel van kookboeken lenen bij de bibliotheek: je kunt de boeken niet echt de keuken mee innemen, omdat je ze weer netjes moet inleveren. (dit is vooral voor Merel lastig, omdat zij zo’n slordige kok is – hehe) 

Een ideetje: misschien kun je kookboeken ruilen met vrienden of familie. Wellicht is er een kookboek waar jij op een gegeven moment even op uitgekeken raakt, maar heeft een vriend juist zin om ermee aan de slag te gaan. Dus, duik eens in je kast en kijk of er iets te ruilen valt!

Een kookboek is dus (soms) best wel duur, maar het is wel een hele goede investering. Een kookboek lees je meerdere keren en je hebt er jaren plezier van, terwijl je een roman vaak hooguit twee keer leest. Tip van ons: vraag een kookboek als verjaardagscadeau of zet het op je december-wishlist! Andersom werkt het ook: een kookboek is een heel leuk en bruikbaar cadeau om iemand te geven aan een student die op kamers gaat, met kerst of als mensen gaan samenwonen.

Wat zijn jouw favoriete kookboeken? Deel het in de comments! Misschien heb je nog leuke tips voor ons?

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wil je weten hoe affiliate marketing werkt? Ik schreef er een blogpost over. 

PS Mare en ik schreven deze blogpost samen. Benieuwd naar zijn verdere schrijfkunsten? Check @hetgroenetekstbureau op Instagram en ga hem volgen :)

PPS wist je dat ik op dit moment ook een kookboek aan het maken ben? Het wordt een vegan en  betaalbaar kookboek met dito recepten en het komt uit in het voorjaar van 2021. Stay tuned!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

28 gedachten over “Kookboeken review: onze favoriete titels

  1. Kookboeken zijn duur, maar belanden hier redelijk snel in de 2e hands winkels. Omdat het echt een mode kado is. Dus daar heb ik al diverse trend-kookboeken voor een klein prijsje gekocht. Ok, natuurlijk een half jaar later of zo. Maar dat is totaal ok. En zo vul ik mijn bibliotheek aan.

  2. Leuke blog! Heb de eerste 3 kookboeken ook en vind t allemaal herkenbaar :) De prei-orzotto uit De Groene Bakplaat is trouwens ook super lekker en voor de verandering goede porties!

    Hoe gaat het met je eigen kookboek?? Heel benieuwd!

    1. Wat leuk om te horen!

      Met mijn eigen kookboek gaat het top! Het wordt echt prachtig. En lekker :)
      Het komt in het voorjaar van 2021 uit, dus het komt ook dichterbij… wat spannend is, haha!

    1. Ja! Die hebben wij ook! We hebben er pas 1 gerecht uit gemaakt en dat was wel HEEL lekker, dus misschien nog even wat vaker erbij pakken!

  3. Ik ben een alleseter, en mijn favo koookboeken bevatten ook recepten voor vlees en vis. Maar ik heb wel ook een favo vegetarisch kookboek (met elke keer de veganopties erbij vermeld) en dat is honger! van Mme Zsazsa. Vol ingrediënten van hier!

  4. Oh wat leuk, ik hou van kookboeken/blogs. Ik had onder een ander artikel ook de tip gegeven van het boek van Samin. Goed boek he?? Ga het er snel weer eens bijpakken.

  5. Nog een fan van ‘Honger’. Superleuk boek en recepten die makkelijk te maken zijn op een doordeweekse dag(met heel veel opties erbij voor vegan/sidedishes/…). Ook de Groene Bakplaat gebruik ik regelmatig.
    Verder ben ik ook fan van de Green Kitchen boeken (eigenlijk allemaal leuk) en van de Veg-boeken.

  6. Leuke tips! Een van mijn favorieten is Vegan Goodness (vorig jaar cadeau gekregen van mijn broer), en op het moment ben ik bezig met een project om een vegan ‘wereldreis’ in de keuken te maken. Het streven is om uit ieder land ter wereld een gerecht vegan te maken! Hierbij gebruik ik het kookboek Vegan van Jean Christian Jury. Ook een aanrader als je gewoon weer eens wat anders wil proberen :)

  7. Simpel is echt een fantastisch boek! In onze vriendengroep zijn we ook fan van Veg! En van Heel veel veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Heel fijn ook voor doordeweeks. Ze zijn er soms ook in mini “veggie” versies.

  8. Alles van Green Kitchen (behalve smoothies) & Meera Sodha waren al benoemd. Dus nog even een paar toppers:

    Yvette Boven – Home Made Basics
    Ondanks dat zeker niet alles vega is, is het toch het kookboek waar wij het afgelopen half jaar meer dan 50 recepten uit hebben klaargemaakt. Heerlijk!

    Daarnaast voor wie fan is van Ottolenghi zouden wij ook zeker Anna Jones aanraden. Probeer haar recepten eens op The Guardian. Haar nieuwe boek komt ook binnenkort uit, maar Vegetarisch het jaar door, is hier al behoorlijk versleten.

    Wij gaan binnenkort beginnen aan de recepten uit Falastin en Vegan East.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *