Mango sushi

mangosushihoofd

Misschien heb je het op onze Instagramaccounts (@merelgroenemeisjes en @jamiegroenemeisjes) al eens voorbij zien komen: wij hebben er sinds een paar maanden een favoriete sushi-hotspot bij. Of eigenlijk moeten we zeggen dat we voor het eerst een favoriet sushirestaurant hebben, want hiervoor kwamen we alleen wel eens bij Sumo, maar dat vonden we nooit zo’n gezellig restaurant. Nu we Vijf Nul Vijf bij ons in de Indische Buurt in Amsterdam hebben ontdekt, moeten we onszelf bedwingen om hier niet iedere week te gaan eten. Het is geen vegetarisch sushi restaurant (naar ons weten bestaat dat ook nog niet in Nederland,) maar er staan behoorlijk veel veggieproof opties op de kaart. Zo bestellen wij steevast de mango-komkommer sushi en o my goodness wat is die lekker. Daarnaast is onze favoriet al jaren avocado sushi. Zo simpel, maar zó lekker. Omdat het een beetje een dure grap wordt om iedere week buiten de deur sushi te eten, maken we het ook regelmatig zelf. En omdat er deze week in ons BeterBio pakket een mango zat, die na een paar dagen precies rijp genoeg was, besloten we zelf eens mango sushi te maken. En natuurlijk avocado sushi, want als je dan toch bezig bent…

Heb je wel eens zelf sushi gemaakt? We horen vaak dat mensen het wel willen doen, maar dat ze denken dat het zóveel werk is, dat het ze afschrikt. Dat is eigenlijk heel jammer, want zelf sushi maken is best wel eenvoudig. Het is wel eventjes werk, je staat wel even in de keuken, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Het maakt niet uit hoeveel sushi je maakt, want je bent toch bezig en je moet toch rijst koken en de groenten snijden. Onze theorie? Dan kun je maar beter lekker veel maken ;) Ik maak regelmatig dubbele porties, zodat je de volgende dag een lekkere lunch klaar hebt staan in de koelkast. Ideaal!

Als je nog nooit sushi hebt gemaakt, dan is het is misschien handig om deze video te kijken:

Klik hier als je de video niet kunt zien en kijk vanaf 3 minuten, want de eerste minuten zijn een beetje saai.

Omdat ze bij Vijf Nul Vijf de mango sushi altijd als ‘inside-out rolls’ (dat betekent: met de rijst aan de buitenkant, in plaats van aan de binnenkant) serveren, wilde ik dit thuis ook doen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het maken van inside-out-rolls wel iets lastiger vind dan het maken van maki’s. (de ‘gewone’ rolletjes, zoals die met avocado) Ik had het wel eens eerder gedaan, maar toch vergt het enige oefening. En heel belangrijk: een scherp mes is echt onmisbaar! Als je wilt weten hoe je het beste inside-out rolls kunt maken, check je deze video:

Klik hier als je de video niet kunt zien.

Oké, laten we beginnen! Een belangrijke tip vooraf: zorg dat alles klaar staat. Dus pak alvast: sushirijst, norivellen, rijstazijn, avocado, mango, komkommer, sojasaus en wasabi. Oh en vergeet je sushi-rolmatje natuurlijk niet!

mangosushi2

Wat heb je nodig?

Sushirijst voor 2 personen (ik gebruik meestal zo’n 350 gram rijst, omdat ik vrij veel sushi maak. Immers: veggie sushi vult minder dan sushi met vette vis zoals zalm, daar moet je wel rekening mee houden)
Norivellen (ik gebruikte er dit keer 5)
rijstazijn
1 rijpe (niet té rijpe) mango
1 komkommer
1 (of 2, waar je maar zin in hebt) avocado
sojasaus en wasabi

Wat ga je doen?

1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Ik voeg altijd wat mirin (rijstazijn) toe en laat de rijst goed afkoelen. (dit kan een uurtje of 2 duren, dus zet de rijst op tijd op!)
2. Snijd de komkommer, avocado en mango in reepjes.
3. Voor de avocado sushi: leg een norivel neer en bedek deze met rijst, leg aan het begin wat stukje avocado en rol het vel op, door gebruik te maken van je sushimatje.
4. Snijd de sushirol in gelijke stukjes. Meestal haal ik zo’n 8 stukjes uit 1 rol.
5. Voor de mango-komkommer sushi: leg een velletje vershoudfolie op je sushimatje en bedek dit met sesamzaadjes en rijst. Leg hierop het norivel en leg aan het begin van het vel de mango en komkommer. Rol voorzichtig op, kijk uit dat het plastic niet los laat van het matje. Bestrooi de rol eventueel nog met extra sesamzaadjes. Snijd de rol in gelijke stukken: heel voorzichtig, want dit gaat een stukje lastiger dan bij de andere sushi!

mangosushi1

Nogmaals: check bovenstaande video’s als je dit voor het eerst gaat doen. Oefening baart kunst! (en je ziet het: mijn sushi is ook geen perfect plaatje, maar dat maakt voor de smaak helemaal niks uit!)

De combinatie avocado en mango-komkommer is zo lekker zomers! Echt perfect voor een zonnige dag. Weet jij nog meer lekkere zomerse combinaties? Laat het ons weten! We vinden het ook te gek als jij (voor het eerst) veggie sushi gaat maken en het eindresultaat met ons deelt via Instagram (#degroenemeisjes) of Twitter (@degroenemeisjes.) We kijken nu al uit naar jullie foto’s!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

12 gedachten over “Mango sushi

  1. Waaaauw, ziet er zo lekker uit! Ik heb wel eens zelf sushi gemaakt (en het is nog best aardig gelukt) maar toen hadden we ZOveel gemaakt en gegeten dat ik er genoeg van kreeg haha. Met mango heb ik nog nooit geprobeerd én het klinkt heel zomers, dus dit ga ik onthouden. Thanks! X

  2. Ik wilde jullie even laten weten dat jullie er in de vlog van gisteren beide prachtig en gezond uitzagen =) Jullie zijn echt een inspiratie

    xx

  3. Ik had het laatst ook eens gemaakt, echt superlekker en helemaal niet moeilijk! Die met mango ga ik zeker proberen. Ik had er ook met paprika en met wortel. En volgens mij deed ik onder de rijst ook wat suiker (gemengd met de rijstazijn) en misschien zelfs wat citroensap? Het is al even geleden maar smaakte echt hemels.

  4. Oh met mango lijkt mij nou weer helemaal niks, ik houd er niet zo van om fruit in ‘hartige’ dingen te verwerken :S. Maar sushi met avocado is idd heerlijk!

  5. Mango, daar heb ik dus nog nooit aan gedacht, maar wat lijkt het me een ontzettend lekkere combinatie! het is alweer een tijdje geleden dat ik sushi at, maar de volgende keer wordt het zeker weten deze variant!

  6. Heerlijk! Ik heb laatst ook sushi met mango gegeten, inderdaad lekker fris. Ik ga het snel zelf ook een keer maken :) Trouwens vraagje: welke wasabi gebruiken jullie? Ik had laatst echt hele vieze, haha.

  7. Lekker ! Ik ben gek op sushi. Een lente uitje erin of sprietjes bieslook geven een leuk effect als je je sushi rol doorsnijdt.
    En nog een tip (vooral handig bij inside out): verpak je bamboe matje in een zip-lock plastic zakje !
    Geen gedoe met plastic wat aan je sushi rol blijft plakken en je matje blijft mooi schoon ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *