Ontbijt met chai-stoofpeertjes en snelle granola

provontbijt1

Toen ik een paar dagen geleden weer veilig in Nederland landde, vanuit het warme Nepal, en ik naar mijn huis liep door mijn straat die zo mooi herfstig gekleurd is, dacht ik: ja, laat die herfstige en winterse vibes maar komen. Ik hou van de zomer, maar ik ben nu wel echt heel erg in de mood voor herfstige dingetjes. Zoals dit ontzettend lekkere ontbijt met stoofpeertjes (lievelings!) dat Jamie maakte.

provontbijt7

Naast stoofpeertjes en een snelle, huisgemaakte granola, gebruikte Jamie een pak Soja Breakfast van Provamel, in de smaak vanille. Ik gebruik dit product zelf ook altijd, omdat ik het fijn vind om een karntonnen pak te gebruiken, in plaats van een plastic pot , en omdat de smaak heel erg goed is. Zoals je van alle producten van Provamel gewend bent, is ook de Soja Breakfast biologisch. De vanille variant is lekker zoet, wat natuurlijk gewoon eens mag. Ga je liever voor minder zoet? Dan is er ook een neutrale variant, zonder suiker. Je koopt de producten van Provamel bij de biologische winkel, zoals bij EkoPlaza of Estafette.

Het idee van de warme chai-stoofpeertjes en de granola die net knapperig en wel uit de oven komt… dat, in combinatie met de milde en romige Soja Breakfast… JA! Graag! Goed, over naar het recept, zodat je gauw de keuken in kunt duiken.

Wat heb je nodig voor 2-3 porties? (+ extra granola, want dat kan je maar beter op voorraad hebben ;))

Chai stoofpeertjes:

3 stoofperen
1 liter water
2 chai theezakjes
een flinke scheut maple syrup, een handje suiker of paar druppels stevia *
3 kaneelstokjes, optioneel
paar plakjes gember, optioneel

Snelle granola:

45 gram havervlokken
45 gram havermout
2 eetlepels pompoenpitten
2 eetlepels zonnebloempitten
4 eetlepels gehakte noten (ik gebruikte para-, hazel- en walnoten)
snuf kaneel
1 eetlepel kokosolie
1 eetlepel maple syrup
1/2 theelepel vanille extract

2-3 porties Provamel Soja Breakfast vanille

Wat ga je doen?

1. Breng een liter water aan de kook in een pan en doe de chai-theezakjes erin.
2. Schil de peren en haal via de onderkant het klokhuis eruit met een meloen-bolletjes-schepper of een klein mesje. Doe de peren samen met de kaneelstokjes, de gemberplakjes en het zoetmiddel in de pan.
3. Breng opnieuw aan de kook, haal de theezakjes eruit, doe de deksel op de pan en laat op zacht vuur 30-40 minuten doorkoken totdat de peren zacht zijn. (Maar laat ze niet uit elkaar vallen!)
4. Maak de granola door de havervlokken, havermout, zaden en noten te roosteren in een koekenpan voor 2-3 minuten. Haal van het vuur en laat 1 minuutje afkoelen.
5. Schuif de granen en noten naar de zijkant van de pan en voeg aan de ‘lege’ kant de olie, maple syrup en vanille extract toe. Roer langzaam de granen en noten door de olie/maple syrup mix. Zo zorg je ervoor dat je niet 1 grote olie/suiker bom krijgt maar dat het goed verspreidt.
6. Bak dit voor 3-4 minuten en haal van het vuur.
7. Haal de peertjes van het vuur en laat kort afkoelen. Verdeel de Provamel Soja Breakfast over 2 of 3 kommetjes en serveer met 1 (of anderhalve) stoofpeer en wat granola.

* Je kunt zelf het beste inschatten of je de stoofpeertjes erg zoet wilt maken of niet. Ik zelf koos voor een niet mierzoete variant, omdat ik de vanille Soja Breakfast gebruikte, die al veel smaak heeft van zichzelf.

provontbijt4 provontbijt2provontbijt5 provontbijt3provontbijt6

Wow. Ik wil dit iedere dag in de herfst én winter wel eten. Het klinkt niet alleen fantastisch, het ziet er ook nog zo mooi en lekker uit! Natuurlijk kun je hiermee variëren zoveel je wilt. Misschien houd je van meer traditionele stoofperen en wil je de chaikruiden achterwege laten? Dat kan natuurlijk. Kies ook gerust zelf wat je zoal door de granola wilt mengen en of je zoete of minder zoete Soja Breakfast wilt gebruiken. It’s up to you! Maar deze variant is in elk geval de moeite van het proberen waard. Thanks Jamie, voor de inspiratie!

– Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Provamel

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

24 gedachten over “Ontbijt met chai-stoofpeertjes en snelle granola

  1. Hoi Merel, Ik volg je al een tijdje en vind je nieuwe huis zo gaaf (wat je ervan laat zien tot nu toe) en heb die plantenblog goed gelezen. Beetje rare vraag maar mede doordat sommige mensen je bekritiseren omdat je merken noemt en soms betaald krijgt voor dingen (logisch!!) vraagje: mijn oven is onlangs kapot gegaan (op de avond voordat mijn vader overleed dus mijn broer denkt dat het een geest was…) maar zou je me kunnen zeggen waar je je oven hebt gekocht? En installeerden ze hem ook?? (ik heb helaas twee linkerhanden). En nog even iets heel anders… mocht je ooit een kattenoppas nodig hebben: ik doe dat vaak voor familie en vrienden en woon in Kat(t)endrecht. Veel groetjes, Annoesjka

    1. Hi Annoesjka,

      Allereers gecondoleerd met het verlies van je vader. Wat erg! Ik hoop dat het een beetje met je gaat.
      Mijn oven is van Whirlpool. Het is een combi magnetron met allemaal speciale standen, waarmee je onder andere ook kunt stomen. Heel handig. Hij is groot genoeg voor een taart, maar hij warmt heel snel op.
      Het is geen gesponsorde oven hoor, heb hem zelf gekocht. Dus geen reclame ;)

      Fijne dag aan de andere kant van Rotje!

      1. Dank je wel, Merel. Ja, het gaat eigenlijk best wel.

        En dank voor de oveninfo. De mijne was helaas van Whirlpool…. via Ikea. Maar geen stoomovengeval. Klinkt handig!

        Groetjes vanuit Zuid!!

  2. Kartonnen pak ipv plastic pot? Heb je er weleens bij stil gestaan dat een kartonnen pak met plastic & aluminium laagjes aan de binnenkant, plus een plastic dop aan de buitenkant totaal tegen alle duurzaamheidsrichtlijnen ingaat? Let op; biologisch is niet hetzelfde als duurzaam. Je kunt beter plastics kopen die je volledig kunt scheiden en hergebruiken dan dit soort mix-producten wat tot een grote berg restafval leidt.
    Overigens een heel goed idee om van de onderkant het klokhuis eruit te halen! Dat ga ik onthouden, dan zijn de peertjes ook sneller klaar :) Bedankt voor het leuke recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>