Paarse spruiten met pompoen en tempeh-bacon

Vegan rcept voor paarse spruiten met pompoen en tempeh bacon. #vegan #spruiten #pompoen #spek
Vegan rcept voor paarse spruiten met pompoen en tempeh bacon. #vegan #spruiten #pompoen #spek
paarsespruitjes

Dat spruitjes niet de vijand zijn – zoals we vroeger als kind wel dachten – dat wisten we al. Maar dat er ook paarse spruiten zijn, die zó mooi van kleur blijken te zijn en die zich zo goed lenen voor allerlei mooie gerechten, dat was nieuw voor ons. We vertellen je in deze blogpost wat meer over de paarse spruiten en we delen een super lekker recept met je.

Paarse spruiten zijn sinds 2014 in Nederland op de markt en je komt ze nu in de reguliere supermarkten tegen. Maar let op: alleen vanaf eind oktober tot ergens in januari liggen deze spruiten in de winkels. Je hebt dus maar relatief kort de tijd om van deze typische wintergroente te genieten! De paarse spruit is zoet van smaak en meer nootachtig dan de traditionele groene spruit, die iedereen wel kent. Overigens is de traditionele bittere smaak van groene spruitjes min of meer verleden tijd.

paarsespruit4

Los van het feit dat de paarse spruitjes lekker zijn, zijn het de perfecte veggies om te gebruiken in een mooi gerecht. De kleur is echt prachtig! Wat je wel moet weten: paarse spruiten laten zich niet graag koken. Dan worden ze namelijk grijs en dat ziet er niet smakelijk uit. Je kunt de spruiten dus veel beter kort stomen, grillen, roerbakken of roosteren in de oven. Bij langdurige verhitting gaan de paarse spruiten verkleuren (de kleurstoffen gaan lekken) en dat willen we voorkomen. Sowieso vinden wij het veel lekkerder om groenten op deze manieren te bereiden dan om ze te koken – er gaat heel veel smaak verloren tijdens het koken en dat is zonde! Voor het recept dat we vandaag met jullie delen hebben we de spruitjes lekker geroosterd in de oven en dat pakte heel goed uit.

Goed, dat mooie gerecht dus. Misschien ben je al bezig met het aanstaande kerstdiner? Paarse spruiten zouden wel eens een mooi plaatje kunnen maken op je feestelijk gedekte tafel. Wij vinden het altijd leuk om iets speciaals met groenten te maken, op zo’n manier dat onze gasten (die niet allemaal vegetariër of veganist zijn,) het vlees niet missen. Uitgebreid koken hoeft natuurlijk ook niet alleen met kerst, dat kan het hele jaar door. Paarse spruiten zijn er niet het hele jaar door, maar wel drie maanden per jaar en daarom hoef je je niet beperken tot de feestdagen!

Paarse spruiten met pompoen en tempeh-bacon

paarspompoenspruit

Wat heb je nodig voor 2 porties?

400 gram paarse spruiten
400 gram pompoen
olijfolie, zout & peper
200 gram tempeh
4 eetlepels sojasaus
3 eetlepels rijststroop/agave/ahornsiroop
1 theelepel gerookt paprikapoeder, chipotle poeder of liquid smoke (optioneel, maar geeft wel de gerookte ‘bacon’ smaak)

dressing:

sap van een halve citroen
sap van een halve sinaasappel
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepels sojayoghurt (optioneel, maar wel lekker!)
1/2 eetlepel rijststroop/agave/ahornsiroop
snufje zeezout
snufje uienpoeder

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 200 graden –

1. Was de paarse spruiten, snijd de kontjes eraf en snijd ze doormidden. Snijd de pompoen in blokjes. (wanneer je een biologische pompoen gebruikt, hoef je hem niet te schillen)
2. Leg de spruiten en pompoen op een bakplaat, besprenkel met wat olijfolie en zet voor 20 min in de oven.
3. Mix de sojasaus, rijststroop en gerookt paprikapoeder/liquid smoke in een diep bord of ovenschaal. Snijd de tempeh in dunne plakken en leg ze in de marinade. Laat dit minmaal 15 minuten staan. (Ideaal zou zijn als je het de avond van te voren al maakt en een hele nacht laat marineren.)
4. Verhit een grillpan of koekenpan. Leg de plakjes tempeh erop en bak 3 minuten per kant.
5. Mix de ingredienten voor de dressing.
6. Haal de paarse spruiten en pompoen uit de oven en breng op smaak met wat peper en zout.
7. Serveer de spruiten en pompoen met de tempeh ‘bacon’,dressing en eventueel gehakte walnoot.

paarsespruit1 paarsespruit3 paarsespruit2

En? Wat denk je ervan? Wordt dit een gerecht om binnenkort al eens te proberen, of wacht je ermee tot de feestdagen?

We zijn heel benieuwd wie van jullie ook al eens een gerecht met paarse spruiten heeft gemaakt en op welke manier jij ze toen hebt verwerkt. Laat je het ons weten als je ons recept gaat maken? Je kunt een foto van het eindresultaat met ons delen via Instagram onder #degroenemeisjes. Alvast bedankt en eet smakelijk!

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met de veredelaar van paarse spruiten –

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

28 gedachten over “Paarse spruiten met pompoen en tempeh-bacon

  1. Wat een mooie opmaak weer qua foto’s. Ik snap dat die paarse spruiten het extra goed doen op foto’s. Spruitjes wokken heb ik sinds kort ontdekt en dat is zo lekker. Ik ga deze combinatie met tempeh bacon ook eens proberen. Heerlijk!
    Liefs, Eva

  2. Tot nu wist ik serieus nog niet van het bestaan van paarse spruitjes af. Weer wat geleerd haha! Zien er een stuk feestelijker én, wat mij betreft, aantrekkelijker uit. Spruitjes koken vind ik echt helemaal niks, maar in de oven of even wokken vind ik heerlijk!

  3. De paarse spruitjes zien er inderdaad prachtig uit. Mooie kleur voor de kerst. Eigenlijk hou ik niet zo van spruitjes, maar ik zal eens kijken of de AH hier in het dorp ze verkoopt. Als ik ze zonder plastic kan vinden, ga ik ze testen Wat een leuke nieuwe toevoeging aan de reeks van winterse groente!

    O, en even off-topic, weten jullie misschien waar precies ik glutenpoeder (ook wel glutenmeel genoemd) kan kopen, om o.a. seitan mee te maken. Verkoopt Ekoplaza dit? Of moet ik naar een toko, Amazing Oriental bijvoorbeeld?

  4. Ik snap het helemaal, spruitjes jeugdtrauma! Maar sinds twee jaar eet ik ze weer. Mijn moeder viel bijna om van verbazing haha. Die paarse spruitjes zien er extra aantrekkelijk uit zeg. Kijken of ik ze ergens kan vinden. Moet wel heerlijk zijn met de tempeh bacon. Sowieso, tempeh <3

  5. Hmm, moet zeggen dat het er echt smakelijk uitziet <3. Ben niet heel gek op spruiten, maar ik heb het ook nooit echt vies gevonden (behalve vroeger bij vriendinnetjes thuis waar de ouders het echt enórm gaar kookten, dat het een soort vies papje werd – bah, niet mijn ding). Leuk om eens spruiten te serveren met kerst. Origineel denk ik ook: lijkt me niet dat veel mensen daar voor kiezen.

  6. Ziet er heerlijk uit! Ik eet sinds kort ook weer regelmatig spruitjes – super lekker juist! Een tijd geleden maakte ik ze “op nieuwe wijze” voor m’n vader (met sojasaus en amandelen) en hij vond het viesss hahah. Heel zonde van de echte spruitjessmaak zei hij haha!

  7. Spruitjes! oh ja dat moet ik echt weer eens maken, ik heb het eigenlijk nooit smerig. Gewoon gekookte fruitjes, met appelmoes.. haha lekker hoor.
    Ik zou hier alleen de pompoen vervangen door iets anders.. die pompoen fetish van iedereen gedurende de herfst, dat snap ik dan weer niet :-)

      1. Tja helaas, ik vind het een smaakloos iets.. :D wel leuk om uit te hollen met mijn zoon. Maar is niet erg, ik sla die recepten lekker over :)

  8. Ik vind spruitjes juist heel lekker! En paars is mijn lievelingskleur, alleen heb ik ze hier nog nergens in de winkel gezien :( , toch nog even verder zoeken dus ;)

  9. Ha! Er zitten woensdag spruitjes in mijn groentetas :) Altijd lekker, en ik ben altijd in voor een nieuw spruitjesrecept.

    Wat een mooie en feestelijke foto trouwens ! En mooie opmaak ook van de receptenindex :)

  10. Spruitjes, ik vond ze als kind vreselijk… Maar nu ben ik er dol op! Geroosterd in de oven met balsamico zijn het net chipjes zo lekker! Heb toevallig vandaag paarse aardappelen (bestaat dus kennelijk ook) gekocht en groene spruitjes, ik denk dat ik die ga combineren voor dit gerecht. Bedankt voor de inspiratie!

  11. Smaakte goed, dank voor het recept, dames ! Mijn groene spruiten zagen er iets minder spectaculair uit, maar daar staat tegenover dat ik de dressing met bloedsinaasappel heb gemaakt, waardoor deze ( icm de sojayoghurt ) heel mooi roze kleurde :)

  12. wat betreft de kruiden kopie.>1 theelepel gerookt paprikapoeder, chipotle poeder of liquid smoke (optioneel, maar geeft wel de gerookte ‘bacon’ smaak)
    is dit dus 1 tl gerookt paprikapoeder en chipotle poeder of is het of ,of…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *