Recept: Hummus met harissa en citroenschil

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de categorie “makkelijke lunches:” de salade met hummus en een broodje. Alweeeeer hummus? We horen het je denken. Weet je HOE briljant hummus is?! Je kan het in alle smaken van de wereld eten. Zoals, in dit geval, bijvoorbeeld lekker pittig met harissa en citroenschil. Ontzettend lekker, heel erg snel klaar en lekker low-budget.

Harissa is een hete rode saus uit Tunesië, die wordt gemaakt van pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. De smaakt heeft iets weg van sambal en chilisaus. Je kan van alles maken met harissa: de pasta is te verwerken in sauzen, soepen en… hummus!

Wij kopen harissa pasta bij de Turkse winkel, of bij de Volkskruidentuin in Amsterdam West. Er zijn verschillende soorten te koop, maar als je deze tube neemt weet je zeker dat je goed zit:

url-1

Wat heb je nodig?

  • 2 cups (1 blik) kikkererwten (gekookt, uiteraard)
  • 1/3 cup tahin
  • 2 eetlepels harissa pasta
  • 2 eetlepels citroensap (neem een bio-citroen!)
  • 1/4 theelepel citroenrasp (zie hierboven)

Wat moet je doen? 

Doe alle ingredienten in je keukenmachine (wij maken hummus met onze  Vitamix blender) en laat draaien tot je een mooie, gladde hummus hebt. Breng eventueel, als je dat lekker vindt, verder op smaak met zout en peper, meer harissa of meer citroenschil. It’s up to you! Een hummus recept steekt niet zo nauw, dus experimenteer er lekker op los.

Zoals je ziet eten wij de hummus bovenop een salade met een lekker stukje spelt-desembrood erbij. Hummus kan je, zoals je misschien wel weet, op allerlei manieren eten. Op brood, in een wrap, op een toastje, als dip voor rauwkost of bij je falafel. Zo blijt maar weer: hummus is altijd een goed idee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geniet ervan!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “Recept: Hummus met harissa en citroenschil

  1. Hummus is <3!
    Toch moet ik bij dit goedje denken aan de de film You don't mess with The Zohan, want daar zie je ook de veelzijdigheid van hummus. De film is zo flauw dat het weer geniaal is.

  2. Hummus is altijd goed. Wij hebben een kruidenmolentje van Fair Trade Original met Harissa kruiden (volgens mij dezelfde kruiden maar dan gedroogd?) dus het proberen waard lijkt me.

  3. Wat een heerlijke variant op de normale houmous! De pasta lag al een tijdje in mijn keukenkastje, maar ik wist niet zo goed wat ik er mee moest doen. De harissa geeft de houmous een lekkere bite. Bedankt voor het recept!

  4. Ik heb me gek genoeg pas een tube laten aanpraten die precies op die van jullie lijkt. Rode pepertjes en een boel tekst in een volkomen onbekende taal! Ik heb er prompt wat van op een kaasboterham gesmeerd en vol verwachting een hap genomen…. wat een schrik, ZO heet dat de tranen me langs de wangen liepen! Wat denk je, zou dat harissa zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *