Recept: vegan ‘cheesecake’

Makkelijke no-bake vegan cheesecake to die for van pecan noten, dadels en rood fruit. Lees het recept op de blog.
Heerlijk recept voor en vegan cheesecake. Lekker met rood fruit, ananas of mango. Ga voor het recept naar de blog.
maak deze makkelijke no-bake vegan cheesecake met rood fruit en een bodem van pecan noten en dadels . Recept op de blog.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Al tijden stond het bovenaan mijn ‘bucketlist:’ een vegan cheesecake maken. Om de een of andere reden kwam het er nooit van. Misschien dacht ik dat het teveel werk zou zijn, of dat ik allerlei lastige ingredienten nodig zou hebben, hoe dan ook, het heeft even op zich laten wachten. MAAR! Het is nu dan toch gebeurd. Een vegan ‘cheesecake’ to die for. En was het nou zo lastig? Welnee! En had ik nou lastige ingredienten nodig? Ook niet. Geen enkele reden (voor jou) om zo lang te wachten dus!

Mocht je je afvragen: ‘he, maar een cheesecake is toch helemaal niet vegan?!’ Dat klopt. Helaas. Ik ben namelijk dol op cheesecake en betreur het ten zeerste dat ze niet vegan zijn. MAAR, deze wel! Go check it out :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit recept is goed voor een klein, maar supercompact, taartje. Je maakt hem in een springvorm van ongeveer 16 cm doorsnede. Je snijdt er kleine puntjes van, omdat de taart erg ‘heavy’ is. Wat wil je, met al die noten! De taart is no-bake, dus ook geschikt voor mensen zonder oven. Overigens, je hebt wel een vriesvakje en een keukenmachine (of sterke blender) nodig. Ik koos voor een topping van gepureerde bramen. Je kan voor elk soort fruit gaan dat jij maar lekker vindt. Denk bijvoorbeeld ook eens aan ananas of mango. MMM, lekker zomers. Goed, daar gaan we!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig?

1 cup (ongeveer 170 gram) rauwe pecannoten
1 cup (idem) rauwe cashewnoten
4 grote medjooldadels (ongeveer 100 gram)
2 eetlepels kokosolie
250 gram rood fruit (ik koos voor bramen uit de vriezer)

Wat moet je doen?

1. Leg de cashewnoten in een bakje met water en laat ze weken.
2. Laat de kokosolie au bain marie smelten
3. Doe de pecannoten en de ontpitte dadels, met 1 eetlepel gesmolten kokosolie, in de keukenmachine en laat draaien tot het een mooie, gladde massa is geworden.
4. Verdeel het pecannotenmengsel over de bodem van de springvorm. Duw het goed aan.
5. Spoel de keukenmachine om doe nu de cashewnoten en de andere eetlepel kokosolie erin. Laat weer draaien tot het een mooi mengsel is geworden.
6. Verdeel nu de cashewnotenlaag over de pecannotenlaag in de springvorm.
7. Zet de springvorm voor 2 uurtjes in de vriezer.
8. Pureer het fruit (als je voor vriezerfruit kiest laat je dit eerst ontdooien)
9. Haal de springvorm na 2 uur uit de vriezer en verdeel het fruit over de taart
10. Maak de springvorm open en aanschouw: je prachtige vegan cheesecake is klaar!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Had ik al gezegd dat deze cheesecake vegan, glutenvrij en suikervrij is? Nou, wat let je! De keuken in!

Als jij deze cheesecake gaat maken, dan zouden wij het te gek vinden om te zien wat het resultaat is. Dit kan je doen door ons een tweet te sturen (@degroenemeisjes) of door ons op Instagram te taggen met #degroenemeisjes. We zijn heel benieuwd!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

130 gedachten over “Recept: vegan ‘cheesecake’

    1. Oeh, dat wordt een beetje lastig. je zou een andere plantaardige olie kunnen gebruiken, maar ik betwijfel echt of dat lekker wordt…

    2. Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Sinds ik te horen heb gekregen dat ik kokosolie niet goed kan verdragen heb ik niks meer gebakken. Want ik wil wel graag vegan blijven eten.
      Maar ik zou toch graag weer eens een lekkere cake of muffins maken.
      Bij dit recept kan ik me voorstellen dat kokosolie echt de beste oplossing is omdat het hard wordt (tenzij het buiten 40 graden is).

    3. Beste groene meisjes, kan ik deze cheese cake maken, zonder de fruit topping en dan in de vriezer bewaren? Dank je wel, groetjes Marloes

    1. Dan moet je wel een heel stevige blender hebben. (staafmixer gaat hem denk ik echt niet worden) Ik heb het in de blender gemaakt, maar dat is wel een Vitamix blender die echt álles aan kan…

    2. Ik heb ooit een soortgelijke gemaakt en helaas is mijn blender er aan dood gegaan :-( (Princess 800wt) dus een keukenmachine is wel aan te bevelen. Hij was overigens écht heel lekker

    3. Ik gebruik voor veel recepten een soort ‘mini keukenmachine’ die bij de staafmixer zat. Klein en compact en als alles niet te grof of te hard is, kan er heel veel mee gehakt worden :) kun je vinden als je zoekt op staafmixer + hakmolen. Ideaal.

  1. lekker he? ik maak al een tijdje af en toe zo’n soort ‘cheese’cake.
    iemand die hem proefde geloofde niet dat er geen zuivel aan te pas kwam!

  2. Deze manier van cheesecake maken is echt zooo heerlijk, ik maak het regelmatig met wat recepten van thisrawsomeveganlife.com, zoals wat vanille, citroen, lavendel, vijgen of andere lekkere dingen door de cashew-kokosmengsel doen! Leuk dat je ‘m eindelijk gemaakt hebt!

  3. Hoi!
    Ziet er super uit! Ik ga ’em zeker proberen te maken. Ik eet vanwege mijn dieet koolhydraat-arm, hebben jullie enig idee hoeveel kcal en koolhydraten hier (ongeveer) inzitten? Groetjes!

  4. Het ziet er heerlijk uit! Helaas moet ik heb doen met een 10-euro-staafmixer en heb ik geen andere keukenapparaten om zo te malen.. met de hand alles hakken en dan in de vijzel zou misschien ook werken!

  5. Ziet er goed uit! Helaas mag ik sinds een tijdje geen noten meer, om te zien of mijn lichaam daar beter op reageert.Dat is dus écht heel lastig als je vegan wil eten. Ik zoek dus nog door naar vegan én nootvrij haha.

    1. Kan ook met pitten denk ik. Heb zelf een leuk boek m cheesecake v zonnebloempitten!
      Zoek me even op fb als je de titel wilt, of kopie vd blz ;)

  6. Ik heb zowel ontgeurde kokosolie in huis als onbewerkte. Wat gebruiken jullie? Is het lekker om de kokossmaak erin te hebben of wordt dit te overheersend? Ik ga hem zeker proberen deze week!

    1. Hi Veerle, leuk dat je de taart gaat maken! Ik heb ontgeurde olie gebruikt, maar die andere kan ook prima hoor. Een beetje kokossmaak eraan lijkt mij juist wel lekker!r

  7. Ziet er heerlijk uit! Hoe lang hebben jullie de cashewnoten geweekt? Ik ken namelijk recepten waarin je de noten 12 uur moet weken, is dit ook zo in dit recept? Bedankt voor de info! Ik ga m binnenkort maken!

    1. Ik had gelukkig heel lekker romige cashewnoten (supervers) dus voor mij was een uurtje weken wel genoeg. Maar inderdaad, als je wat ‘oudere’ noten hebt, moet je wel wat langer weken.

      1. Ohh.. ik heb ze gewoon geweekt in de tijd die ik nodig had om de rest te maken. Gaat het nu mislukken? (Tip, zet er even bij hoelang ze moeten weken!!)

  8. Denk dat deze maat springvorm net aan gaat passen in mijn vriesvak(je), nu nog een keukenmachine (misschien toch echt maar eens aanschaffen.. dat wordt een paar maanden stufi opsparen :(). Ziet er geweldig uit, en klinkt ook goed!

    1. Beetje late reactie, maar op marktplaats staan ze vaak ook heel goedkoop en bijna niet gebruikt. Ik heb de mijne (van Braun) voor 5 euro op de kop weten te tikken!

    2. Ik gebruik voor veel recepten een soort ‘mini keukenmachine’ die bij de staafmixer zat. Klein en compact en als alles niet te grof of te hard is, kan er heel veel mee gehakt worden :) kun je vinden als je zoekt op staafmixer + hakmolen. Ideaal. Voor 40,- ben je dan klaar. Dat scheelt heel wat stufi-sparen ;)

  9. Hoi, ik wil de taart zo gaan maken heb nog een vraag over de kokosolie. Is het aan te bevelen om kokosolie met kokossmaak te halen of kan het ook goed zonder. In het eerste geval, ga ik dan nog even naar de winkel.
    En nog een tip, bij de Blokker hebben ze een goedkope staafmixer/annex hakker. Deze is niet duur en werkt perfect. Maak er elke ochtend mijn smoothies mee.

  10. Net gemaakt, hij is heerlijk!!!
    En toen ik naar mijn buurvrouw ging om voor al die noten een keukenmachine oid te lenen, zei ze dat zij noten in een theedoek doet en met een pan erop slaat ;) Lekker goedkope keukenmachine! wieweet een idee voor iemand van jullie..

    1. Ja dat denk ik wel. Al worden cashews altijd lekker romig en dat heb je met amandelen wel iets minder. Ik zou dan wel kiezen voor witte amandelen, van die gepelde. Succes! :)

  11. Heerlijk! Vandaag deze vegan cheesecake gemaakt en hij valt bijzonder goed in de smaak. Of het echt naar cheesecake smaakt betwijfel ik wel enigszins (niet naar mijn eigen recept met veel roomskaas en chocolade..) maar lekker is deze wel. Dus twijfel je nog? Ga snel aan de slag want het is ook nog eens easy as pie! Dank voor het delen.

  12. Snut, ben ik lekker bezig met het recept…..houdt m’n blender ermee op! Gelukkig waren de winkels nog over, dus snel een superhippe nieuwe gekocht en toch de cheesecake kunnen afmaken! Staat nu in de vriezer…..ben benieuwd :)

    1. Dat meen je niet!! wat een diehard ben je dat je meteen een nieuwe blender gekocht hebt! (zou ik ook gedaan hebben. een dag niet geblenderd is een dag niet geleefd ;)) Ben benieuwd naar het resultaat van je taart!

  13. Ja echt, timing he…..ik maak elke ochtend een groene smoothie dus moest en zou gelijk een nieuwe halen! Iets duurder dan de bedoeling maar wel een hele mooie :)

    De cake hebben jullie inmiddels kunnen bewonderen op Twitter en Instagram. Hij is echt heerlijk! Nooit gedacht dat ik dit nog eens zou doen! Thanks!! Ik ga alvast een ander receptje uitzoeken voor volgend weekend.

  14. OMG! Heerlijk! Ik had voor mn man’s verjaardag een etagère gevuld met vegan/plantaardige/raw taartjes, waaronder deze! Heerlijk! Ik heb alleen bij de middelste laag wel wat verse citroensap en wat agavesiroop toegevoegd. Vond hem anders net iets te flauw. En ik heb de topping gemaakt van gepureerde (ontdooide diepvries) frambozen! Bedankt voor het delen van dit recept :-) :-) Ik ga hem zeker vaker maken en dan lekker variëren met fruit!

  15. Morgenavond komen er vriendinnetjes bij me eten en ga deze heerlijke cheesecake maken :-) Nu wil ik de cake graag ‘s ochtends maken, in de vriezer leggen en er dan ‘s avonds weer uit halen als ik terug ben van werk. Oftewel, zo’n 7 uur in de vriezer. Is dat een probleem? Dank je wel voor jullie mooie inspirerende website!

  16. Heerlijke taart! Erg simpel te maken, dat is ook fijn :) Als tip zou ik nog wel wat suiker toevoegen als je vriesfruit gebruikt. Ik ga het de volgende keer maken met suikervrije jam als topping, lijkt me ook heerlijk!

  17. Druk bezig met mengen blenden en vullen. En nu bedenk ik me. Moet ik de taart in de vriezer bewaren, nadat hij 2 uur is gaan opstijven? Of wordt t als instraalt genuttigd?

    1. Na het invriezen laat je hem een beetje ontdooien om hem op te eten. echter, wil je hem wat langer bewaren? dan zo lang mogelijk in de vriezer bewaren. Daarna zakt hij wat in namelijk!

  18. Goed gelukt hoor! :) vruchtjespuree wel erg waterig dus af en toe bakblikken leeggegoten maar hij viel erg in de smaak bij de sceptici.

  19. Ik heb het nu 2 x geprobeerd. De eerste keer met een topping van verse bramen, maar dit bleek erg zuur te zijn. De tweede keer met een topping van verse frambozen met een paar lepels honing erdoor. Dit smaakte een stuk beter (als in: lekker) maar de topping was te zacht en droop van mijn taartje af. Iemand nog tips om dit op te lossen?

  20. Hmmmm zo heerlijk!! <3 no baking cheesecake!
    Bij RAWsome in Arnhem zijn de no baking taartjes ook altijd om te smullen.
    Helaas is het nog het enige zaakje waar ze dit soort taartjes ( en andere vega smulsels ) verkopen:(

    Ik had nog een vraagje.. Volgend jaar wil ik heel graag een keukenmachine met alles erop en eraan aanschaffen, maar het moet een niet al te dure zijn (max 150 euro). Weten jullie misschien een goede keukenmachine? :)

    Groetjes Cynthia.

  21. Hmmmm dit taartje al regelmatig gemaakt (lees: alle verjaardagen en feestdagen hihi), hij is dan ook zó lekker! En voor mij, met lactose -en glutenintolerantie, een perfecte vervanger voor alle “normale” taartjes en cakejes tijdens de verjaardagen. Love it! Thanks voor dit recept!

  22. Ik heb dit taartje al eerder gemaakt en ga hem nu weer maken als toetje voor kerst. Ik ben benieuwd hoe iedereen hem zal vinden!
    Super recept!

  23. Ziet er goed uit! Ik had geen kleine springvorm dan 20 cm. Dus de mijne is wat smaller. Maar over een uur of iets dan kan ik hem proeven!

    Groetjes

  24. Simpel en lekker recept! Lijkt qua uiterlijk wel op cheesecake, smaakt niet zo maar het is alsnog een heerlijk notentaartje! Ik heb het gemaakt met een topping van gepureerde bosbessen, vermengd met een theelepel dadelstroop om hem toch iets zoeter te maken.

  25. Ooh my god!
    Dit ziet er zo lekker uit! En dat het ook nog eens verantwoord is maakt het nog beter!
    Leuke post en mooie foto’s..
    Morgen ga ik hem uitproberen!

  26. Hij lijkt mij ook super lekker, maar heb ook geen rauwe cashewnoten in huis. Heeft iemand het al geprobeerd met ongezouten gebrande cashewnoten?

    1. Dat heb ik vorige week geprobeerd en het ging prima! Ik had ze wel wat langer laten weken (kokend water over de cashewnoten heen gieten, afdekken en een uur laten staan), en het blenderen duurt misschien ook wat langer (mijn cheesecake was ietwat korrelig) maar het resultaat was goed.

      Dit was overigens wel een ander recept, waar bijvoorbeeld ook kokosmelk in ging, maar het principe was hetzelfde dus dat moet niet zo veel uitmaken!

  27. Hey!

    De taart is heerlijk en zo gemaakt! Ik gebruik een vijzel om de nootjes fijn te stampen. Wat een gezonde en lekkere taart. Ik heb hem nu voor de 2e keer gemaakt. Ik vries ze in stukjes in en ik neem elke avond een stukje taart! Echt te lekker en een geweldig recept!!

    Super super super dankje!

    Groetjes!!

  28. Ik heb volgende week een ‘potluck’ (soort American party, iedereen neemt een gerecht mee) van de Vegan Society op mijn universiteit in Engeland en ik zou dolgraag deze taart meenemen, maar zou ‘ie zo lang overleven buiten de vriezer? (ongeveer anderhalf uur)

    1. Ik weet niet precies het formaat, maar het is een kleinere springvorm. Voor zo’n 6 kleine stukjes.
      Bewaren kan goed in de koelkast.

  29. Hij is echt heerlijk! Ik heb wat granola en hazelnoot in de bodem gedaan, vanille extract in de middenlaag en eem extra laagje puur chocolade zonder suiker onder het fruit.

  30. Ik heb voor een verjaardag laatst ook een soortgelijke taart gemaakt, was de eerste keer dat ik een raw cheesecake maakte met cashewnoten. Super lekkere taart en voor herhaling vatbaar (mooie foto’s trouwens!).

  31. Gisteren gemaakt. Net geproefd. Superlekker. Niet te vergelijken met reguliere cheesecake, dus niet doen. Wauw, mooi recept hoor en easy peasy!!

  32. De cheesecake is heerlijk, alleen kreeg ik m niet zo hoog als op het plaatje, met een dikke rand wit ertussen.
    Nou ja maakt niet uit , het smaakte goed

  33. Hi! Ik ga m straks maken, maar vraag me af hoe ik m daarna t beste kan bewaren? In zn geheel weer invriezen als ie af is, of in de koelkast…? En hoe lang blijft ie lekker? :) hoor je graag!

  34. Sorry maar deze cheesecake is echt niet te eten. Ik zou als ik jullie was gewoon een echte lekkere New York Cheesecake maken en zo af en toe er dan goed van genieten.

  35. Mmm, heerlijk resultaat! Na een stuk langer zwoegen in de keuken dan verwacht, toch een heerlijk resultaat en praktijkervaring gekregen. Mijn Froothie Optimum 9400 is vergelijkbaar met de Vitamix, maar toch moest de blender veel afkoelpauzes hebben voor de notenmassa’s smeuïge texturen hadden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>