Twee zomerse soepjes

provamel3

Iedereen die ons blog al wat langer leest, weet hoe gek wij zijn op soep. En ja natuurlijk, soep is vooral lekker wanneer het koud en regenachtig is buiten, zodat je je lekker kunt opwarmen met een grote kom in je handen. (kijk uit hoor, we krijgen alweer bijna zin in de herfst en winter!) Maar ook in de zomer is soep erg lekker. Nu eten wij gerust dezelfde soepen in de zomer als in de winter, maar we kregen toch wat reactie van lezers die dit geen heel lekker idee vonden. Om te laten zien dat soep voor alle seizoenen is, hebben we vandaag twee zomerse soepjes voor jullie. Twee ontzettend makkelijke en frisse receptjes die ook op een warme dag erg lekker zijn.

Hoe onderscheidt een zomersoep zich van een wintersoep? Nou, bijvoorbeeld door de verse kruiden die we gebruiken. In deze soepjes zit verse dille en basilicum. In de winter kiezen we eerder voor kruiden als komijn, chili en gember – verwarmende kruiden dus. In de bietensoep zit citroen en dat zorgt voor een erg fris resultaat.

provamel2

Ook gebruiken we voor beide soepen een plantaardig alternatief voor kookroom – een soja cuisine en een rijst cuisine, beide van het biologische merk Provamel. Dit maakt de soepen lekker licht en natuurlijk ook romig. En tot slot kun je er voor kiezen om de soepen helemaal af te laten koelen. Desnoods zet je de kommen gewoon in de koelkast. Ook koud smaken deze soepen namelijk erg goed! (dat is toch iets wat je in de winter misschien niet zo snel doet)

Voor beide soepen geldt dat ze klaar zijn in een handomdraai en dat je helemaal geen ‘gekke ingrediënten’ nodig hebt. Makkelijk, snel en simpel. Daar houden we van! Laten we maar gauw overgaan naar de recepten.

provamel5

Courgette – basilicumsoep

Wat heb je nodig voor 2 porties?

een scheutje olijfolie
1 flinke courgette
1 ui
1 teentje knoflook
500 ml groentebouillon (of genoeg om de groenten ‘onder water’ te zetten)
verse basilicum (een handje vol)
2/3 pakje rijst cuisine van Provamel
eventueel: wat zongedroogde tomaatjes
zout en peper naar smaak

Wat ga je doen?

1. Snijd ui en knoflookteen en fruit deze samen in een beetje olijfolie in de pan.
2. Snijd nu de courgette in plakken. Dit hoeft niet heel precies, want je gaat de soep straks pureren. Doe de plakjes courgette bij de ui en knoflook in de pan en bak mee. Voeg wat peper toe.
3. Voeg voldoende groentebouillon toe om de courgette, ui en knoflook ‘onder water’ te zetten.
4. Laat de soep koken totdat de courgette goed gaar is geworden.
5. Pureer de soep met een staafmixer.
6. Voeg nu een handje basilicumblaadjes toe, samen met 2/3 van het pakje rijst cuisine.
7. Laat dit nog even goed warm worden. Voeg eventueel wat zongedroogde tomaatjes toe, voor wat extra smaak.
8. Serveer met wat extra basilicum en rijst cuisine on top.

Koude bietensoep

(hoe awesome is die roze kleur? mooi toch?!) 

Wat heb je nodig voor 2 porties?

2 grote rauwe bieten
het sap van 1 citroen
een komkommer
wat verse dille
2/3 van een pakje soja cuisine van Provamel
eventueel: een paar lepels plantaardig alternatief voor yoghurt (ook van Provamel, zonder suiker)

Wat ga je doen?

1. Schil de bieten en kook ze in een pannetje in ruim water. Het koken duurt een minuut of 10. Giet de bieten daarna af en laat ze afkoelen. Een snellere methode: spoel ze grondig af met koud water, dan gaat het sneller.
2. Snijd de bieten in grove stukken en doe ze in de blender. Voeg de soja cuisine, de komkommer, het citroensap en wat verse dille toe. Laat de blender draaien.
3. Is de soep nog erg dik? Voeg dan een paar lepels plantaardig alternatief voor yoghurt toe om de soep wat te verdunnen.
4. Serveer een takje verse dille en wat extra soja cuisine on top.

Tip: serveer de soepen met een lekker broodje. De soepen zijn van vrij licht, dus een broodje erbij maakt het tot een complete maaltijd die goed vult.

provamel4

Wat is jouw favoriete zomersoep? En heb jij nog andere lekkere ideeën voor een vegan soep waarbij we soja cuisine in kunnen gebruiken? We hebben namelijk nog twee pakjes over, omdat we de soja cuisine bij onze plaatselijke Ekoplaza alleen per drie pakjes konden krijgen. Tips zijn dus heel welkom! 

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Provamel –

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

34 gedachten over “Twee zomerse soepjes

  1. Hele mooie kleur die bietensoep inderdaad. Zelf gebruik ik nooit room in de soep, maar ik denk dat het in veel soepen wel kan. En je kunt het natuurlijk ook in een quiche ofzo gebruiken. Ik maak elke week groenten/tomatensoep, zo handig en lekker! Maar voor de variatie is een andere soep wel een goed idee. Ik heb hier toevallig nog een hele courgette liggen dus misschien ga ik die morgen wel maken. Ik houd ook van winterse soep in de zomer haha.. maarja echte zomer is het hier meestal toch niet dus moet kunnen vind ik.

    1. Oja, in quiche zal het zeker ook goed werken! Die maken we overigens nooit, omdat het toch lastig is zonder ei.. Maar als je nog een goed vegan recept weet? ;)

      1. Ik weet dat je roereieren kan maken van zijden tofu, maar ik vermoed dat zijden tofu niet makkelijk in een quiche als eivervanger te gebruiken is. Ik heb wel eens eivervanger bij de Tuinen gezien, dat is een poeder denk ik, maar het trekt me niet om dat te kopen. Voor een quiche heb je deeg nodig (boter), eieren, melk, kaas, nee gewoon geen gerecht om te veganizen vind ik!

        1. Tofu als eivervanger in quiche kan zeker! Ik heb eens een lekkere gemaakt met spinazie van de site van de Vegan Challenge. Was erg smakelijk! :) En makkelijk te vinden aangezien je de recepten daar kunt sorteren/filteren (zou ‘m even voor je opzoeken als ik geen haast had, kan het later alsnog doen als je ‘m niet kan vinden!).

          1. Tofu werkt prima kan ik uit ervaring vertellen! Ik heb ook een quiche gemaakt daarmee. Ik vond ‘m heel erg lekker! Ik heb het recept op mijn blog staan, maar ik vind het een beetje onbeschoft om ‘m te linken. Als je zoekt op tofu, vind je m zo.

    2. Een lekkkere variatie op deze courgette soep:

      Neem twee courgettes en grote aardappel, een uitje en 2 teentje knolook, een liter groente bouillon, een scheutje sojaroom en een bosje salie.
      Fruite de ui en knof in een beetje olijfolie, voeg de gesneden aardappel en courgettes toe, fruit even mee, giet de bouillon erbij, laat alles een kwartierje pruttelen, voeg een bosje fijngeknipte salieblaadjes toe. Pureer met de staafmixer en maak op smaak met peper en zout. Schep in soepkommen, garneer met een scheutje sojaroom en wat rode peperbesjes.
      Eet lekker!

  2. Ik vind het echt heel tof dat jullie ook van gesponsorde artikelen/samenwerkingen zulke leuke en uitgebreide blogsposts maken! Dat zie je bij heel veel blogs absoluut niet terug. Dat waardeer ik echt enorm =]

    1. Zo lief dat je dat zegt, dankjewel! Voor ons is een blogpost een blogpost, gesponsord of niet. We besteden er altijd even veel tijd aan :) fijn dat je dat opmerkt!

    1. Tuurlijk! Ik kook ze immers ook, voordat ik ze gebruik. Dus je kunt ook al gekookte bietjes kopen. Dan is je soepje nog sneller klaar ;)

  3. Soep kan altijd! Deze recepten ga ik binnenkort uitvoeren. Klinkt echt superlekker! Mijn favoriete zomersoep is komkommer, avocado en citroen. Zou ook zo door kunnen gaan voor een smoothie trouwens ;-).

  4. Vanavond de bietensoep gemaakt en hij was verrassend, lekker fris van smaak. Ik ben dol op soep, ook in de zomer. Italiaanse boerensoep met groenten en granen. Maaltijdsoep waarvoor je niet te lang boven de pannen hoeft te hangen, goed vult, maar toch niet al te zwaar is. Ideaal voor de zomer.

  5. oh neen soep is helemaal niet alleen voor de winter! ik zou ook geen hele zomer zonder kunnen :) niet alleen gazpacho, ook warme soepen! uiteraard wat lichtere soepjes, ik vind minestrone met zomergroenten ook heel lekker. en soepen met doperwtjes (kan ook koud) of tuinbonen… of met radijsjesgroen! Room gebruik ik nooit in soep, als ik een romig soepje wil maak ik er eentje met pompoen, (zoete) aardappel of linzen, of soms met kokos. wat ronde rijst meekoken is ook leuk!

  6. Vraagje wat is het verschil in smaak tussen de soja en de rijst variant?
    Ik vind namelijk bijv sojayogurt heel vies.
    Ik kan alleen geen lactose verdragen dus ben nu op zoek naar alternatieven en wie weet is dit wat.

  7. Goeie receptjes! Ik schil bietjes alleen nooit voor ik ze kook, je raakt dan veel kleur & smaak kwijt en ze zijn heel makkelijk te pellen (met je handen ja) als ze eenmaal gekookt zijn.
    De courgettesoep kan ook goed met wat citroen en munt, dat maakt hem nog zomerse .

  8. Die kleur van de bietensoep is echt prachtig! ‘Prinsessensoep’ is misschien wel een passendere benaming, ook handig voor ouders wiens kinderen in de anti-groentenfase zitten (;

  9. De bietjes moeten dan wel in stukken gesneden denk ik? Ik kook grote bieten echt veeeel langer! Maar misschien is het gepureerd en rauwig ook wel heel smakelijk en/of gezond?

  10. Vanmorgen de courgette-basilicum soep gemaakt, jammie! Vanmiddag wilden de kids geen soep, maar vanavond s kijken of ze willen proberen. Heb iig n bakje apart gezet voor in de diepvries, die gaat maandag mee naar t werk ;)

  11. Dag Groene Meisjes,
    Ik wou even zeggen hoe fantastisch ik jullie blog vind en hoe jullie ecologie aantrekkelijk en modern naar voren brengen inspireert volgens mij vele mensen. Over de soep: mijn zus heeft vorige week ook koude bietensoep gemaakt met sinaasappel en gember… heerlijk ;)

  12. ik ben geen fan van courgette al heb ik het wel in huis om met de sprirelli er een soort pastavervanger van te maken. Nu kwam ik jullie recept van de courgette soep tegen en aangezien tot nu toe al jullie soeprecepten geweldig zijn, dacht ik: gewoon uitproberen…. en jeeeetje … wat is ie lekker!! You did it again!!! Absoluut fan van jullie ( soep) recepten!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>