Vegan enchiladas

vegan enchiladas

Van Mexicaans eten krijgen wij waarschijnlijk nooit genoeg. De Mexicaanse keuken is één van de lekkerste keukens ter wereld, vinden jullie ook niet? We hebben al heel wat gerechten geprobeerd, maar vegan enchiladas (wraps met vulling en saus uit de oven,) hadden we nog nooit gemaakt. Je snapt: dat werd tijd. Nu maak je enchiladas normaal gesproken met een vulling van kip of gehakt en on top wordt er kaas en zure room geserveerd. Maar omdat dat niet bepaald vegan is, hebben wij een eigen twist aan het originele gerecht gegeven.

vegan enchiladas

Vegan enchiladas zijn ongelooflijk makkelijk om te maken. Je bent in een minuut of 15 klaar. Daar houden we van! Wij gebruikten een enchilada-kruidenmix van Santa Maria en deze is gewoon bij de reguliere supermarkt te koop. Je hoeft niet bang te zijn voor E-nummers, want in deze mix zit: chilipeper, ui, zout, knoflook, komijn, oregano, koriander en zwarte peper. That’s it. Ook gebruikten we de wraps van Santa Maria, want ook die zijn vegan. De ingrediënten die we verder nodig hadden (zoals linzen, tomaten en avocado) scoorden we ook gewoon bij de supermarkt. Zo zie je maar dat vegan eten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn en dat je voor je ingrediënten echt niet langs allerlei speciale winkels hoeft.

vegan enchiladas

Zoals we al zeiden hebben wij de enchiladas een vegan twist gegeven. Dit hebben we gedaan door linzen te gebruiken, bij wijze van vleesvervanger. Linzen geven een gerecht een beetje body, maar daarbij komt dat ze ook lekker vullen. Je hoeft dus zeker niet bang te zijn voor een hongergevoel na het eten van dit gerecht! Bij niet-vegan enchiladas smelt je bovenop de wraps wat kaas, maar dat deden wij natuurlijk niet. Om het gerecht toch die lekkere romige bite te geven, maakten we een goede guacemole en hebben we die na het bakken in de oven over de enchiladas verdeeld. Geloof ons, je zult de kaas absoluut niet missen.

Vegan enchiladas zijn puur comfortfood. Warm uit de oven, met een rijke saus en een heerlijke guacemole on top…Wordt het nog veel beter? Goed, genoeg gepraat. Laten we beginnen!

Wat heb je nodig voor 2-3 personen? 

8 kleine wraps
1 zakje enchilada kruidenmix
100 ml water
400 gram gezeefde tomaten
400 gram linzen
zwarte olijven in plakjes
een bosje koriander

IMG_3398

voor de guacemole:

2 avocado’s
wat takjes koriander
het sap van een limoen
een teentje knoflook

Wat moet je doen? 

– Verwarm je oven voor op 200 graden – 

1. Verwarm de (voorgekookte) linzen kort in een pan (je kunt bijvoorbeeld een grotere steelpan met een deksel gebruiken)
2. Voeg na een paar minuutjes de enchilada kruidenmix, 100 ml water en 3/4 van de gezeefde tomaten toe. Schep goed door en laat goed warm worden.
3. Voeg ook alvast wat olijven in plakjes en wat blaadjes koriander toe en verwarm mee.
4. Pak 1 voor 1 de wraps in je hand en schep er flink wat van het linzenmengsel in. Vouw de wrap dicht en leg ze tegen elkaar aan in een ovenschaal.
5. Pureer het laatste beetje van de gezeefde tomaten en giet deze over de wraps in de ovenschaal.
6. Top af met olijven en zet de ovenschaal voor 10 minuten in de voorverwarmde oven.

vegan enchiladas

7. Maak ondertussen de guacemole door alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine te doen. Laat draaien tot je een mooie gladde guacemole hebt.
8. Haal de enchiladas uit de oven en serveer met de guacemole en wat extra verse koriander on top. Eet smakelijk!

Tip: als je een grotere oven hebt dan wij hebben, dan kun je eventueel twee ovenschalen met vegan enchiladas tegelijkertijd bereiden. Ideaal als je (veel) gasten krijgt die blijven eten!

We hopen dat jullie een beetje trek hebben gekregen na het bekijken van onze foto’s en het lezen van het recept. We zijn ook heel benieuwd wie van jullie dit recept gaat uitproberen! Laat je het ons weten? 

We hebben de afgelopen jaren recepten voor guacemole, chili sin carne, wraps met allerlei vullingen, enchiladas en tortilla soep gemaakt en met jullie gedeeld. Welke Mexicaanse gerechten zouden jullie nog meer voorbij willen zien komen op de Groene Meisjes? We horen het graag van je bij de comments! 

– Deze blogpost is in samenwerking met Santa Maria geschreven. –

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

32 gedachten over “Vegan enchiladas

  1. Het ziet er lekker uit! Ik zou het zelf ook maken met een vulling van provamel ‘gehakt’ en bruine bonen. Vanavond eet ik ook fastfood: broodje groenteburger en aardappeltjes uit de oven. Nu al zin in :-)

  2. o wat slim om linzen als vleesvervanger te gebruiken! ik ben geen vegan maar eet geen vlees. Linzen lijken me veel lekkerder dan bijvoorbeeld van dat vega gehakt. Mijn vriend is wel een vlees eter dus ik probeer de gerechten toch altijd inderdaad wat vlezige body te geven.

  3. Ziet er heerlijk uit, ga ik zeker een keer proberen !
    En wat mij betreft mogen alle mexicaanse gerechten met bonen ook best voorbijkomen hoor ;-)

  4. Bij mij vallen al die wraps altijd uit elkaar waardoor het meer op een ramp lijkt :’D, bij jullie liggen ze prefect!
    En heerlijk, ik houd van mexicaans. Wij gebruiken ook altijd bonen ipv vleesvervangers, hoort gewoon een beetje bij de mexicaanse keuken. De guacemole ziet er écht geweldig uit!

  5. Welke linzen gebruiken jullie? Uit een blik of uit een zak (die nog 60 min moeten koken?)? Er zijn echt heel veel soorten linzen kom ik net achter haha

  6. Ooh hiervan loopt het water me in de mond! Ook al eet ik niet vegan/vegetarisch, ik zou zeker zelf eens het gehakt door linzen vervangen! Of ik de kaas kan laten weet ik nog niet zo zeker :)

  7. Heb ze afgelopen week gemaakt, en het was echt heerlijk. Ik heb ze zelfs aan mijn vlees etende huisgenoten voorgeschoteld en die vonden het ook fantastisch (dus dat is een goed teken;)). Dank jullie wel lieve meiden!!

  8. Ik.kocht .een.pak gezeefde tomaten, stond op.het pak.
    uiteindelijk,met.soep,overgebleven.afgegoten.en.toen.bleef.er.vulling.over. (stond.niet.vermeld.in,het.recept.
    was.hier.niet.blij.mee.dacht,kan.boos,worden.op.jullie.of.de.jumbo.
    maar.het.is.een.heerlijk.recept.geworden.
    Leuke.recepten.allemaal.maar.ik.koos.wel.voor,sambal.oelek erdoor.himalaya.zout.was ok.

    Groet.Ria. Dolt. Hondenuitlaatservice

  9. Dit lijkt me een heerlijk gerecht net als vele gerechten op deze site.
    Echter ben ik allergisch voor tomaten en kan ik dit dus niet eten.
    In veel recepten vind ik tomaten terug, waar kan ik dit door vervangen?

  10. Dat was lekker!! En gelukkig vonden mijn gasten dat ook:). Één versie met kidneybonen gemaakt, en een zelfbereidde kruidenmix bij gebrek aan twee zakjes.

  11. Lekker! Ik doe er zelf nog een wit uitje en geraspte wortel doorheen voor iets meer groente en laat de koriander weg, want … koriander. Snel en lekker, ik ben helemaal blij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>