Vegan erwtensoep

Makkelijk en gezond deze heerlijke vegan erwtensoep vol groenten. Lees de stap voor stap beschrijving en maak 'm zelf ook. #erwtensoep #vegan
Recept voor makkelijke en gezonde  vegan erwtensoep vol groenten. Lees de stap voor stap beschrijving en maak 'm zelf ook. #erwtensoep #vegan
Recept voor makkelijke en gezonde  vegan erwtensoep vol groenten. Lees de stap voor stap beschrijving en maak 'm zelf ook. #erwtensoep #vegan
Recept voor makkelijke en gezonde  vegan erwtensoep vol groenten. Lees de stap voor stap beschrijving en maak 'm zelf ook. #erwtensoep #vegan
Recept voor makkelijke en gezonde  vegan erwtensoep vol groenten. Lees de stap voor stap beschrijving en maak 'm zelf ook. #erwtensoep #vegan
Recept voor makkelijke en gezonde  vegan erwtensoep vol groenten. Lees de stap voor stap beschrijving en maak 'm zelf ook. #erwtensoep #vegan

Recept voor makkelijke en gezonde  vegan erwtensoep vol groenten. Lees de stap voor stap beschrijving en maak 'm zelf ook. #erwtensoep #vegan

erwtensoep

Erwtensoep. Dit moet toch wel het ultieme omarecept zijn hè? Ik at het vroeger heel vaak, op zo’n traditionele manier, met rookworst erin en roggebrood met spek erbij. Je komt uit Friesland of niet. Ik zou nu een anekdote kunnen vertellen over dat we dit altijd aten na het schaatsen, maar wie mij goed kent weet dat ik helemaal niet kan schaatsen, en ik hou niet van liegen. Maar erwtensoep at ik in mijn jeugd zeker geregeld en ik hield er heel erg van. 

Sinds ik vegetarisch ben gaan eten – en dat is inmiddels echt al héél wat jaren geleden – heb ik het nooit meer gegeten. Tot ik laatst bij Spirit (dit is een geweldig vegetarisch/biologisch buffetrestaurant in Amsterdam en Rotterdam) was na mijn yogales en zag dat ze vegan erwtensoep hadden als soep van de dag. Yogamat onder de arm, soepje opscheppen – ik ben een wandelend cliché geworden. En lekker dat het was. Ik besloot het thuis na te maken, zodat ik een recept met jullie kan delen.

Ik heb het recept van Billy gebruikt. Kijk ook zeker de bijbehorende video even, want wat heeft deze jongen toch een knap hoofd en wat doet hij het leuk. Ik paste het recept een beetje aan naar mijn eigen smaak (ik liet wat dingen weg, deed er wat dingen bij…) en voegde nog een lekker broodje met een makkelijke kruidenpesto toe. Dank Billy, voor de inspiratie!

erwtensoep

Wat heb je nodig voor een GROTE pan soep?

2 liter water

anderhalf groentebouillonblokje

500 gram spliterwten

1 grote ui (of 2 kleinere uien)

3 aardappelen

1 rode peper

3 grote wortels

een halve knolselderij (of een hele, als je een wat kleinere treft)

4 laurierbladen

Een bosje selderij

Peper en zout

een blok gerookte tofu

eventueel: vegan worstjes

een bosje koriander

een bosje peterselie

knoflookteentje

olijfolie

een afbak-ciabattabrood (of ander brood, wat je maar lekker vindt)

Wat ga je doen?

1. Voordat je de spliterwten gaat koken, moet je ze goed wassen. Dit doe je het makkelijkste in een vergiet, onder stromend water. Breng ondertussen in een grote (!) soeppan twee liter water aan de kook en voeg hier de gewassen spliterwten aan toe, samen met de laurierbladeren. Kook de spliterwten eerst minimaal 30 minuten, zonder dat  je iets anders (behalve dan de laurier) toevoegt.

2. Snijd de ui, het bosje selderij, de peper, de wortels, de knolselderij en aardappels in ringen en stukjes. Let op: je gaat de soep níet pureren, dus zorg dat de stukken niet te groot zijn – dat eet niet prettig.

3. Voeg na een half uur koken alle groenten toe en verkruimel hierover anderhalf groentebouillonblokje. Laat dit hele geheel – en dat is een flink pan vol met groenten – 45 minuten doorkoken op een rustig vuurtje. Houd af en toe in de gaten of alle groenten zacht geworden zijn.

– Maak ondertussen de kruidenpesto: gooi een bosje koriander en een bosje peterselie, wat olijfolie, een teentje knoflook en wat zout en peper in een keukenmachine. (of gebruik een staafmixer, kan ook) Pureer tot het een glad geheel is geworden. Snijd een ciabatta – die nog níet is afgebakken – in plakjes en verdeel de pesto hierover. Leg de broodjes op een bakplaat en zet in de oven. Hanteer hierbij de instructies op de verpakking. Meestal is dit: 6-8 minuten op 220 graden. Het is echt heel erg lekker als je de pesto meebakt, zodat het goed in de broodjes kan trekken. – 

4. Wanneer de spliterwten helemaal uit elkaar gevallen zijn (ik dacht dat het nooit ging gebeuren, maar: jawel! heb geduld!) en de groenten zacht zijn, voeg dan een blok gerookte tofu, dat je in een blokjes hebt gesneden, toe aan de soep. Roer het er goed doorheen. Breng de soep op smaak met zout en peper.

5. Bak eventueel nog wat vegan worstjes (ik koos voor biologische vegan wieners, die ik kocht bij EkoPlaza) en serveer die in stukjes op je soep. Dat hoort er toch een beetje bij :)

6. Serveer de soep dampend in grote kommen, met daarbij wat broodjes met de kruidenpesto erop. Ik zelf vind de broodjes nóg lekkerder met een beetje hummus eroverheen. NU alweer zin in!

erwtensoep

Als je nou écht all-out wil gaan, of je leven helemaal over de ambachtelijke boei wil gooien, dan moet je misschien ook je eigen brood maar bakken. Toevallig kwam daar vorige week een fantastisch recept van Eva voor online op de Groene Meisjes, dus dat kun je er dan meteen even bijpakken.

Erwtensoep is echt zoveel makkelijker te maken dan ik dacht. Het kost alleen wat tijd. Het is geen soepje dat je even snelsnel in elkaar flanst. Als je dat wil, dan moet je lekker voor een pompoensoep gaan. Erwtensoep heeft tijd nog om een tijdje op het vuur te staan, maar dat maakt het juist zó lekker. Vind ik. Het maakt ook dat het het perfecte onthaastrecept is, want je kunt alleen maar geduldig afwachten. Ideaal toch, op een vrije dag? Pan op het vuur en ondertussen drink jij een wijntje en lees je een boek of kijk je een programma als Floortje naar het einde van de wereld terug. Je hoort mij niet klagen hoor. (jep, ik ben officieel een huismus geworden. no shame.)

Maak jij wel eens je eigen erwtensoep? Zijn er nog andere ‘traditionele’ gerechten die je, net als ik, niet meer eet sinds je vega(n) eet, maar die je wel mist? Laat het vooral weten bij de comments onder deze blogpost! 

Foto’s: Sam van Rij

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

36 gedachten over “Vegan erwtensoep

  1. Ik maak al jaren veganistische erwtensoep met een twist: naast de groene spliterwten gaan er ook doperwten en kikkererwten in. En inderdaad aardappel, ui en winterwortel. Wordt het lekker dik en voedzaam van.
    Ton ik nog vlees at ging er inderdaad rookworst of chorizo bij in. Maar zonder is het ook nog steeds heerlijk.
    Flink grote pan vol maken en in porties invriezen. Is het extra lekker wanneer je het later opwarmt.

  2. Ik heb 2 jaar geleden pas voor het eerst erwtensoep gegeten, maar zo geweldig vond ik het eigenlijk niet. Rookworst was het lekkerste gedeelte ;).
    Mijn lievelingseten vroeger was sloppy joe, daar moet ik nog een keer een vega variant van vinden

  3. Ik ben dol op vegan erwtensoep, maak het regelmatig. Bijna op dezelfde manier (in ieder geval dezelfde ingrediënten) als jij schrijft. Maar bij gaat de staafmixer er toch echt wel doorheen! Sneller klaar en ik vind het eigenlijk ook lekkerder, zo’n gladde soep :-)

    1. Dat is zeker sneller ja, maar ik vond het wel leuk om te zien hoe lang het zou duren.
      Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook een heel slechte staafmixer heb, dus ik voorzag een kleine ramp als ik die zou gebruiken ;)

  4. Jaaaaaa! Wat gaaf! Ik vroeg er toevallig vorige week nog om in een reactie op je ministronesoep! Helemaal te gek. Ga ‘m snel maken :-) :-)

  5. Erwtensoep kan gelukkig prima vegan! Om hem helemaal af te maken doe ik er een scheutje liquid smoke in, dat geeft dat lekkere winterse smaakje eraan. Dat is trouwens ook heerlijk door de boerenkool bijvoorbeeld.

    1. Oeh goeie! Dat is alleen een product dat niet iedereen in huis heeft (ik zelf ook niet meer,) dus wel een beetje een tip voor de pro-(vegan) koks onder ons. Maar goed idee!

  6. Erwtensoep is heel lekker, ook vegan! Een paar keer per jaar sta ik in de keuken om eindeloos de groente voor de erwtensoep te snijden, heel mindfull ;) Ik stop er geen ui in maar prei. En een theelepeltje gerookte paprikapoeder. Het wordt met smaak gegeten, ook de kinderen doen mee.
    Ik las eens ergens dat de combinatie met roggebrood ervoor zorgt dat je alle essentiele eiwitten binnenkrijgt. In één maaltijd. Ik bedoel maar.

  7. Dit klinkt mega goed. Ik ben zelf ook gek op Erwtensoep, dus dit klinkt echt heel lekker. En nee ik ben geen veganist, maar ik ben mij wel heel erg aan het oriënteren, informatie aan het zoeken en erover aan het schrijven op mijn eigen blog. Dus als je het goed vind… komt deze een keer bij mij op mijn blog met bronvermelding en hopelijk nu ook nog eens met toestemming.

  8. Ik had al mijn eigen vega variant van erwtensoep, maar ik ga deze zeker ook een keer proberen! Qua andere traditionele gerechten: hutspot met peen en ui vind ik echt lastig om lekker klaar te maken als je er geen vlees bij doet. En ik heb al 20 jaar geen draadjesvlees meer gegeten! Maar dat is wel heel lastig vega(n) te maken denk ik. ;-)

  9. Hoi, de recepten die ik op jullie site staan zijn zeer vernieuwend en smaakvol.
    Misschien zondig ik, maar als ik weinig tijd heb, doet de snelkookpan zijn werk.
    Vegan erwtensoep in een half uurtje…… :-)
    Gemak dient de mens, whahahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>