Vegan minestrone

recept voor vegan minestrone soep. Perfect voor koude dagen. Met o.a. pasta, courgette, passata, wortels, bonen en meer. #soep #minestronesoup #vegan #veganfood #veganrecipes
Gezond recept voor vegan minestrone soep. Perfect voor koude dagen. Met o.a. pasta, courgette, passata, wortels, bonen en meer. #soep #minestronesoup #vegan #veganfood #veganrecipes
Gezond recept voor minestrone soep. Vegan basisrecept met o.a. pasta, courgette, passata, wortels, bonen en meer. #soep #minestronesoup #vegan #veganfood #veganrecipes
Gezond recept voor minestrone soep. Vegan basisrecept met o.a. pasta, courgette, passata, wortels, bonen en meer. #soep #minestronesoup #vegan #veganfood #veganrecipes
Gezond recept voor minestrone soep. Vegan basisrecept met o.a. pasta, courgette, passata, wortels, bonen en meer. #soep #minestronesoup #vegan #veganfood #veganrecipes
Gezond recept voor minestrone soep. Vegan basisrecept met heel veel groenten o.a. pasta, courgette, passata, wortels, bonen en meer. #soep #minestronesoup #vegan #veganfood #veganrecipes

vegan minestrone

Foto’s: Aline Bouma / Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Garofalo

Ik wilde al tíjden een vegan minestrone maken voor op mijn blog. Dat leek me nou echt zo’n lekker en gezond basisrecept dat eigenlijk niet mag ontbreken in mijn archief. En daar is het dan eindelijk! En dan ook nog in januari. Wat een timing.  Ik ben er heel blij mee, want de soep is heel erg lekker geworden, al zeg ik het zelf. Dit is de perfecte soep voor koude winterdagen. Als lunch doet hij het heel erg goed, bijvoorbeeld na een koude wandeling, maar ik kon hem ook heel erg waarderen toen ik laatst op avond uit een yogales kwam en ik alleen nog maar op de bank wilde ploffen met een kom comfortfood. Kortom: echt een soep die je binnenkort eens moet proberen.

Vezelrijke glutenvrije pasta

vegan minestrone

Zelf hoef ik, vanuit gezondheidsredenen, niet glutenvrij te eten, maar ik houd graag rekening met het feit dat mijn lezers misschien een dieet moeten volgen. Dus zijn veel van de recepten op mijn blog niet alleen plantaardig, maar ook glutenvrij. Gelukkig is de keuze in glutenvrije producten de afgelopen tijd echt enorm toegenomen. Ik bedoel, je kunt er in de reguliere supermarkten ook niet meer omheen en dat vind ik een heel goede zaak! Zo probeerde ik bij het maken van de minestrone deze nieuwe glutenvrije pasta van Garofalo.

De pasta’s van Garofalo zijn gemaakt van maismeel, rijstbloem en quinoa en dat maakt dat de pasta lekker stevig is. Dat is wel eens anders geweest bij andere glutenvrije pasta’s die ik probeerde. De pasta is hoog in vezels, namelijk 7 gram per 100 gram pasta, ten opzichte van 2,5gram vezels per 100 gram pasta van andere (glutenvrije) merken die je bij de reguliere supermarkt koopt. Dit maakt dat het een erg voedzame pasta is en dat vind ik altijd mooi meegenomen, want dan hoef je er ook minder van te gebruiken! De pasta komt in twee verschillende vormen: fusillone (die ik gebruikte voor dit recept) en linguine. De prijs voor een verpakking van 500 gram €3,99. Ik kocht deze zak bij Albert Heijn en ik heb begrepen dat de pasta vanaf nu (as we speak dus!) ook bij Jumbo in de schappen ligt. Check hier de verkooppunten van Albert Heijn en hier de verkooppunten van Jumbo.

Ik vond de pasta heel geschikt om in de minestrone te verwerken, vanwege de stevige bite. Samen met alle groente die er in de soep gaat, maakte het een behoorlijk vullend geheel en daar was ik heel content mee. Met één zak pasta kan ik deze soep meerdere keren maken – dat vind ik ook een bijkomend voordeel. Kortom: geschikt bevonden. Laten we dan maar gauw overgaan naar het recept, zodat jullie de keuken in kunnen!

Wat heb je nodig voor 3 – 4 porties soep? 

vegan minestrone

1 ui
1 teen knoflook
olijfolie
2 bolcourgettes (of 1 grote gewone courgette)
600 ml passata (dit is één fles)
200 ml groentebouillon
trostomaatjes
2 grote wortels
2 stengels bleekselderij
100 gram glutenvrije pasta van Garofalo
mix van 250 gram kidneybonen en cannellinibonen (grote witte bonen)
mix van verse Italiaanse kruiden: salie, tijm, rozemarijn, oregano

peper en zout
balsamicoazijn om de soep op smaak te brengen

Wat ga je doen? 

vegan minestrone

1. Snipper de ui, pers de knoflook en verhit een beetje olijfolie in je soeppan op een laag vuurtje. Geef de knoflook en ui een minuut of vijf, en voeg eventueel alvast wat verse Italiaanse kruiden toe.
2. Snijd de courgette, wortel en bleekselderij in blokjes en voeg dit toe aan het ui-knoflookmengsel. Bak een minuut of vijf mee. Voeg ook gehalveerde trostomaatjes toe.
3. Voeg nu de passata (tomatensaus,) de glutenvrije pasta en de groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook en draai daarna het vuur laag. Het duurt ongeveer tien minuten tot de pasta gaar is.
4. Tijdens het koken van de pasta liet ik flink wat verse Italiaanse kruiden meekoken. Ik deed er hele takjes rozemarijn, salie en tijm bij en toen de soep klaar was, viste ik deze er weer uit.
5. Voeg tot slot de bonenmix toe en laat dit nog een paar minuten zachtjes meekoken. Niet te lang, want dan blijft er niks van de bonen over.
6. Breng de soep op smaak met zout, peper en balsamicoazijn.

En, needless to say, maar deze soep eet je natuurlijk met een lekker stuk (glutenvrij) brood erbij. Je zou wat ouder brood hiervoor gemakkelijk even kunnen toasten of kunnen opbakken met wat olijfolie, zodat niks verspild hoeft te worden.

Winactie

Minestrone 7

Als jij de glutenvrije pasta van Garofalo ook wil testen, dan verwijs ik je graag naar de winactie op mijn Instagram- en Facebookkanaal. Ik mag namelijk drie pakketten ter waarde van €20 verloten onder mijn volgers. Check @merelwildschut op Instagram, of De Groene Meisjes op Facebook.

Zo simpel? Ja hoor! Zo simpel. Net als deze minestrone. Gauw aan de slag! Succes :) 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

17 gedachten over “Vegan minestrone

  1. Ziet er lekker uit! I love soep dus deze komt zsm op het menu! Ik eet op dit moment veganistische erwtensoep (mét vegan worst), ook erg lekker! Komt daar van jouw kant ook een keer een recept voor? :-) Hou van variatie!

  2. Ik had bijna alle ingrediënten toevallig in huis, dus gelijk vanavond gemaakt. De courgette heb ik weggelaten en de bonen vervangen door kikkererwten – erg geslaagd! Dit recept houd ik erin. :)

  3. Vanavond gemaakt en het was heerlijk. Ik had de bonen er al in het begin bij gegooid (ik kan blijkbaar geen recepten lezen), maar ze bleven prima heel! En ik heb er wat meer vocht bij gedaan, anders stond de pasta droog. Voordeel van zo’n grote pan soep: nu heb ik nog genoeg voor de rest van de week. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>