Vegan moussaka

vegan moussaka

Foto’s: Sam van Rij 

In de categorie ovenschotels scoorde moussaka altijd al erg hoog bij mij. Maar ja, ik at het vroeger altijd met kaas en volgens mij ook nog met gehakt, en die tijd is geweest. Ik wilde me al een tijdje wagen aan een vegan moussaka maar het kwam er maar niet van. Nu het ovenschotelseizoen (ja, dat is een ding) officieel is aangebroken kon ik het niet langer laten wachten: zie hier het resultaat!

Deze vegan moussaka vergt wat tijd en voorbereiding. Ik vind dat perfect voor een luie weekenddag. Lekker een uurtje in de keuken bezig zijn, ovenschotel de oven in en wachten met een glas wijn erbij. Mij maak je niet veel gelukkiger momenteel. Het maken van deze vegan moussaka maakte me zelfs een beetje trots op een grappige manier. Er waren namelijk best wel wat stappen: grillen, koken, pureren, béchamel saus maken, de ovenschaal mooi aankleden… en het lukte allemaal! Sterker nog; het ging hartstikke makkelijk. Maar dat moet ik er eigenlijk niet bij zeggen he? Dat zwakt mijn trotse verhaal weer een beetje af. Maar wat ik maar wil zeggen is: jij kan dit ook. Absoluut.

Omdat het geen ‘hatseflats’ recept is, en er wat meer stappen zijn dat je misschien van mijn recepten gewend bent, heb ik geprobeerd alles zo uitgebreid mogelijk te beschrijven. Daardoor lijkt de omschrijving misschien een beetje oneindig, maar dat is omdat ik zo volledig mogelijk heb geprobeerd te zijn.

Wat heb je nodig?

vegan moussaka

2 sjalotjes
1 teen knoflook
1 blik gepelde tomaten (gepureerd)
1 blikje tomatenpuree (2 eetlepels)
1 eetlepel oregano
2 theelepels kaneel
een blik (400 gram) linzen

2 aubergines
4 medium grote aardappels
een scheut havermelk
een klontje vegan boter

olijfolie
4 eetlepels meel (ik gebruikte havermeel, had ik nog in huis)
500 ml havermelk
1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
peper en zout naar smaak

broodkruimels/panko

Wat ga je doen?

Mousaka_004_1

1. Laat een grillpan goed heet worden. Snijd de aubergines over de lengte in dunne plakken. Gril de aubergineplakken, draai ze voorzichtig om, tot er aan beide kanten mooie grilstrepen verschijnen.
Leg de aubergineplakken apart op een bordje. De grillpan kan ook aan de kant.

2. Schil en snijd 2 aardappels in dunne plakken. Breng wat water in een pannetje aan de kook en kook de aardappelplakjes hierin in een paar minuten beetgaar. Giet af en leg ook de aardappelplakjes apart op een bordje.

3. Schil nog 2 aardappels en breng een nieuw pannetje met water aan de kook. Halveer de aardappels en breng ze aan de kook. Kook ze tot ze zacht genoeg zijn om ze te stampen. Voeg tijdens het stampen een scheutje havermelk, een snuf zout en een klontje vegan boter toe, zodat het een lekker zachte puree wordt. Dek het pannetje waarin je de puree hebt gemaakt af om het een beetje warm te houden. (niet op het vuur!)

4. Snipper de sjalotjes en snijd de knoflook heel fijn. Verwarm een beetje olijfolie in een pan (steelpan) en bak hierin de sjalotjes en de knoflook kort. Voeg de gepelde tomaten, tomatenpuree, oregano en kaneel toe.
Laat de saus zachtjes pruttelen op een heel laag vuurtje.

5. Spoel de linzen af, laat goed uitlekken en roer door de saus heen. Laat de linzen warm en zacht worden in de saus die nog steeds staat te pruttelen op een laag vuurtje.

6. Maak nu een vegan béchamelsaus. Dit doe je zo: pak een schoon steelpannetje. Verwarm hierin 2 eetlepels olijfolie op een laag vuurtje. Voeg hier het meel (4 eetlepels, dus weinig) aan toe en roer meteen heel goed door met een garde. De olie zorgt ervoor dat het meel meteen gaat kruimelen – dat is de bedoeling. Wanneer de olie en het meel gemengd zijn, voeg je geleidelijk de koude (!) havermelk toe – terwijl je blijft kloppen met je garde. Blijf kloppen tot het een stevige saus geworden is. Breng de saus nu op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

7. Bouw de ovenschaal als volgt op:
Laag 1: tomaten-linzensaus
Laag 2: aubergineplakken en aardappelplakjes
Laag 3: tomaten-linzensaus
Laag 4: aardappelpuree
Laag 5: aubergineplakken
Laag 6: tomaten-linzensaus
Laag 7: béchamelsaus en broodkruimels

– of je doet het gewoon lekker in de volgorde die jij zelf bepaalt ;) – 

8. Verwarm je oven voor op 200 graden. Wanneer de oven warm is, gaat de vegan moussaka er 30 minuten in. De perfecte duur om even iets voor jezelf te doen – of je keuken op te (laten) ruimen.

Meer ovenschotel-inspiratie

vegan moussaka

Tijdens het uitwerken van dit recept dacht ik aan alle andere lekkere ovenschotels die ik eerder maakte en besloot ik een verzamelartikeltje te maken met mijn favoriete recepten. Deze blogpost komt volgende week online, dus houd de Groene Meisjes in de gaten als je nog meer inspiratie zoekt :)

Laat het me ook weten als je deze moussaka gaat maken! Je mag altijd een foto van je eindresultaat met me delen via Instagram (@merelwildschut), dat vind ik leuk. Veel plezier bij het maken van dit recept en eet smakelijk! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

12 gedachten over “Vegan moussaka

  1. Gemaakt! Ik heb er van gesmuld. Ook als lunch de volgende dag. Ik was zeer verrast door de heerlijke bechamelsaus. Die ga ik vaker gebruiken in bv lasagne (een gerecht dat ik vroeger graag at, maar een gelijkende plantaardige variant nog niet zo onder de knie heb).

  2. Ziet er mooi uit!

    Dit is misschien niet de juiste plaats om op te schrijven voor de kookfanaten hier, maar deze week zijn de bonenschotels van HAK in de aanbieding bij de appie.

    Ik heb een aantal van die stazakken ingeslagen, ze zijn allemaal vegetarisch en deels veganistisch. Het komt erop neer dat je alleen nog maar pasta of rijst nodig hebt, daar kieper je zo’n zak lekker gekruide bonen + groente over en je hebt een maaltijd. Misschien niet zo culinair verantwoord maar wel heel snel en makkelijk voor als je weinig tijd hebt. Ben geen vertegenwoordiger van HAK ofzo maar las er afgelopen week een artikel over in de krant en was wel enthousiast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>