Plantaardig alternatief voor kwarktaart

Is het geen plaatje? Maak ook deze vegan zoete en super frisse kwartkaart met fruit.
Is het geen plaatje? Maak ook deze vegan zoete en super frisse kwartkaart met fruit.
provameltaart3

Aan alle mensen die denken dat veganistisch eten saai of beperkend is: kijk nog maar eens goed naar deze foto’s en dit recept. Als je het mij vraagt, dan is vegan eten allesbehalve dat. Zeker met alle goede vervangende producten die er vandaag de dag op de markt zijn, zoals dit plantaardige alternatief voor kwark van Provamel. Dit product leent zich dus perfect om taarten mee te bakken. Dat is precies wat ik heb gedaan en ik ga het recept met jullie delen!

Het plantaardige alternatief voor kwark is wat dikker dan bijvoorbeeld het plantaardig alternatief voor yoghurt dat we al jaren kennen – beide van het biologische merk Provamel.  En doordat het product wat dikker is, is het perfect om er bijvoorbeeld een stevige vulling (voor, zoals in dit geval, een taart) mee te maken. Een pot plantaardig alternatief voor kwark kost €2,29 en is onder andere te koop bij Ekoplaza.

Het plantaardige alternatief voor kwark is wat dikker dan bijvoorbeeld het plantaardig alternatief voor yoghurt dat we al jaren kennen – beide van het biologische merk Provamel.  En doordat het product wat dikker is, is het perfect om er bijvoorbeeld een stevige vulling (voor, zoals in dit geval, een taart) mee te maken. Een pot plantaardig alternatief voor kwark kost €2,29 en is onder andere te koop bij Ekoplaza.

Doordat het vrij neutraal van smaak is en geen suiker bevat, kun je vervolgens helemaal zelf bepalen of en welke smaak je aan de taart wilt geven. Een beetje citroen, vanille of kokos doet wonderen!  Maar let op, je kunt ook heel goed hartige gerechten maken met het plantaardig alternatief voor kwark! Zoals bijvoorbeeld deze broodjes met frisse kikkererwtenvulling, die onlangs op de Groene Meisjes verschenen.

Ik ging vandaag voor een typische, zoete en super frisse lentetaart – dat leek me wel toepasselijk voor alle zonnige dagen die er nu toch echt beloven aan te komen. Laten we snel beginnen!

provameltaart1

Wat heb je nodig voor 1 taartje van ø16cm?

bodem:
1 rol country- of digestive koekjes (stuk of 18-20)
7-8 eetlepels olie (ik gebruikte gesmolten kokosolie)

vulling:
8 gram agar-agar poeder
300 gram bosbessen
400 gram plantaardig alternatief voor kwark
2-3 eetlepels riet-, kokos- of kristalsuiker
1/2 theelepel vanillepoeder
rasp van 1/2 citroen

topping:
aardbeien, bosbessen, eetbare (!) bloemen

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 180 graden –
1. Doe de koekjes in een keukenmachine en mix tot kruimels. Voeg de olie toe en mix weer door. Doe de mix in een ingevet bakblik. Verdeel ‘het deeg’ met je vinger of achterkant van een lepel over het blik.
2. Zet de bodem voor 10 minuten in de oven. Laat vervolgens goed afkoelen.
3. Doe het agar agar poeder samen met 10 eetlepels water in een pannetje en breng langzaam aan de kook. Laat 2-3 minuutjes langzaam koken terwijl je blijft roeren. Het wordt een beetje ‘jelly’ structuur. Laat dit een beetje afkoelen.
4. Doe de dik geworden agar agar, plantaardig alternatief voor kwark, bosbessen, suiker, vanillepoeder en citroenrasp in een blender of keukenmachine en mix tot een egale massa.
5. Schenk dit in de taartbodem en zet minimaal 3 uur in de koelkast.
6. Verdeel de toppings over de taart en snijd in puntjes.

provameltaart8 provameltaart4provameltaart6 provameltaart2provameltaart5

Het spijt me als je nu de hele dag met een taart in je hoofd zit. I know the feeling. Misschien moet je het als een teken zien om dit recept echt te gaan maken ;) Ik zou het heel leuk vinden als je dan een foto van jouw eindresultaat deelt op Instagram. Dit kun je doen door #degroenemeisjes te gebruiken. Alvast heel veel bakplezier, eet smakelijk en dankjewel! 

– Dit recept is gemaakt in samenwerking met Provamel

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

89 gedachten over “Plantaardig alternatief voor kwarktaart

  1. Wat een heerlijk recept. En wat een goed idee om deze kwark te gebruiken. Ik kan zelf niet goed tegen zuivelproducten dus deze taart ga ik zeker onthouden om ook eens te maken!

  2. Ik krijg hier zo’n trek van (en dat om 8 uur in de ochtend). Wat een prachtige foto’s! En een mooie taart natuurlijk. Ik heb de kwark van Provomel nog niet geprobeerd. Lijkt me prima die eens te testen met deze taart ;)

  3. Wat ziet de taart er ontzettend mooi uit! Echt een plaatje! Ben nog steeds erg benieuwd naar de kwark van Provamel, maar vergeet hem steeds te kopen. Volgende keer maar meteen dubbel inslaan, zodat ik ook deze taart kan maken. ^^

  4. Dat ziet er echt heerlijk uit! Ik word nu serieus aan het twijfelen gebracht of ik mijn cheesecake plannen van deze week moet gaan vervangen voor kwarktaart…

    1. je zou het met kokosyoghurt kunnen doen? dat is sowieso al veel steviger dan soyayoghurt. misschien heb je dan de Agar Agar niet eens nodig. Of het romige deel van een blik kokosmelk. Er zijn ook veel recepten voor vegan cheesecake op basis van cashewnoten, dan wordt het wel wat machtiger!

  5. Ha dit receptje wil ik al maken sinds ik de receptenbundel van Provamel vast had! Leuk om te weten dat het lukt. Bosbessen en kwark zijn altijd een goed idee samen! frambozen ook :) zou het met diepvriesbosbessen te nat worden?

  6. Hoi Jamie, hoe lang blijft de taart stevig met agar agar? Ik heb ooit eens gelezen (hopelijk is het niet waar) dat een gerecht met agar agar snel gegeten moet worden en bijv geen dag bewaard kan worden?

  7. haha suuupertoevallig, ik vertelde mijn moeder vanochtend dat ik vlees/ei/melk etc. totaaaaaal niet mis na ongeveer een half jaar vegan zijn, behalve 1 ding: cheesecake

    dankjulliewel voor dit recept!

  8. Prachtige foto! Helaas hebben z hier geen provamel kwark. Maar ik ben van plan dit binnenkort te maken met silken tofu, ik denk dat dat ook best kan :)

  9. Je hebt gelijk. Ik heb het echt geprobeerd maar ik zit nu al de hele dag – sinds ik je artikel vanmorgen voor het eerst zag – aan taart te denken. En wel aan deze, want jeetje wat is hij mooi en wat lijkt hij me onwijs lekker!

  10. OMG ziet er superlekker uit!!
    Binnenkort verjaardag van mijn dochter…Weet al welke taart het gaat worden ;)))
    MSS stomme vraag…maar welke koekjes zijn er precies gebruikt…?

      1. Je hebt van die salade pakketten bij supermarkten, daar zitten ze in. Maar je kunt ze ook los kopen. Soms zelfs bij de groenteboer!

  11. Ik heb ooit gelezen dat agar maar een paar uur werkt en dat daarna dus de hele taart wee vloeibaar wordt. Dit heeft mij altijd tegengehouden om het te kopen. Kloot dit? Hoelang bleef hij bij jou stevig?

  12. Yay kwarktaart! Ik heb al in tijden geen kwarktaart meer gegeten. Ik heb dit weekend vegegel gekocht van dr oetker en zal het daarmee uitproberen. Ik woon momenteel in Zweden, en kwark is hier heel populair, en het aanbod veganistische kwark is hierdoor ook groter. Er zijn verschillende kwarken van o.a. Alpro, die ik in Nederland nog niet eerder gezien had.

  13. Super toevallig, ik zat gisteren nog te bedenken hoe je een vegan kwarktaart zou kunnen maken. Deze ga ik zeeeeker maken binnenkort!

  14. Super leuk en precies op het goede moment.Volgende week ben ik namelijk jarig,en ik hou zo erg van kwarktaart.Helaas ben ik lactose intolerant geworden.Omdat ik ook vegatarisch eet vind ik het belangrijk om ook op te letten met voeding ,en dierenleed.Deze kwarktaart kwam dus precies op het goede moment.Heel erg bedankt!

  15. Oh ik had al eens de kwarktaart gemaakt die op de website van provamel staat, maar deze lijkt me ook superlekker! Vandaag ga ik tiramisu maken met het Vegan alternatief voor kwark ?

  16. Ahh ik ben zo blij! Vandaag zag ik ineens een provamel product bij mijn supermarkt. Dus hopelijk volgt de kwark, dan ga ik deze taart echt maken (ekoplaza helaas niet in de buurt)

  17. Hoi!
    Ik heb een vraag/opmerking over het afmeten.
    In het recept staat dat je 10 eetlepels water bij de agar agar moet doen. Maar niet iedereen heeft dezelfde maat eetlepels. De ‘standaard’ maat is 15 ml. Dit zou dus 150 ml water betekenen. In een maatbekertje is dat toch veel makkelijker af te meten dan 10 keer een eetlepel onder de kraan te houden? En je hebt daarmee een veel grotere foutmarge. Waarom staan er niet gewoon mililiters in het recept?

  18. Klopt het dat de bodem 10 minuten in de oven moet? Lijkt mij eerder 10 minuten koelen.
    Mijn “korst” is nu namelijk bodem geworden zonder rand…..

  19. Super leuk!
    Ik ga dit weekend weer naar huis om mijn verjaardag daar te vieren en papa zei dat hij een taart voor me zou maken als ik een recept naar hem stuurde, ik heb gelijk deze link doorgestuurd!

    Dit wordt mijn verjaardagstaart!!!

  20. Ik heb een paar opmerkingen bij dit recept:
    – de bodem is bij mij nauwelijks gelukt. Het bleef heel kruimelig en hoe meer ik het aandrukte hoe meer het uit elkaar lijkt te vallen. Ik ga de volgende keer een andere bodem maken, want de vulling zelf was errug lekker!
    – ik had deze taart gisteravond al gemaakt omdat ie vanochtend vroeg mee moest naar mijn werk. Bij het uit de koelkast viel me op dat er zowel bovenop als aan de onderkant vocht uit de taart kwam. Overigens is de vulling wel stevig gebleven. Vanmiddag bij het aansnijden was de bodem echt helemaal klef geworden van het vocht, de vulling zelf was nog wel lekker stevig. Misschien toch de agar-agar die vocht gaat afgeven na een bepaald aantal uren? Als iemand anders weet waar dat aan ligt, hoor ik het graag!
    Samengevat: zeker voor herhaling vatbaar, maar niet veel langer dan drie uur in de koelkast laten staan EN ik ga een andere bodem maken.

  21. Net als bij Monique hierboven stonden er op mijn taart na een klein uurtje ook druppeltjes vocht. Alsof de taart aan t zweten was hahaha.
    Ook geeft de vulling een korrelig mondgevoel, wat voor mij toch wel afbreuk deed aan de smaakbeleving. Zou het kunnen dat ik teveel agar agar heb gebruikt?? Op het pakje (Biovegan van ekoplaza) staat 2 gram per 500 ml. Volgens jullie recept moet ik 4x zoveel gebruiken…
    Toch ga ik hem nog een keertje maken! Met wat minder agar agar. En met wat meer zoet er door, want ik vond hem ook iets te vlak. To be continued….!!

  22. Ik heb deze taart een aantal dagen geleden gemaakt. Ik ben erachter gekomen dat (in mijn geval) 7-8 eetlepels gesmolten kokosolie veel te veel zijn op 18-20 koekjes. Het werd een olieplas met kruimels. Ik zou adviseren om de helft aan olie te nemen. Mijn oplossing was het aantal koekjes te verdubbelen (ik heb uiteindelijk 2 taartbodems gemaakt). Hanne stelt op dit blog de vraag ‘zou het met diepvriesbosbessen te nat worden’? Mijn antwoord: ja. Ik heb het uitgeprobeerd en heb de diepvriesbosbessen eerst een tijdje uit laten lekken. Verder was de taart erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Dank jullie wel groen(e) meisje(s) voor dit recept!

  23. Jamie en Merel, dank voor het heerlijke recept! Jij gebruikt een vorm van 16 cm doorsnee. De vorm die ik heb is echter groter (24 cm) en welke verhoudingen en hoeveelheden van de ingrediënten zou je in dat geval aanbevelen zodat het eindresultaat overeenkomt met dat van jou? Heb gisteren iets meer van elk genomen, maar het is niet helemaal goed gelukt helaas. Dank alvast voor je hulp!

  24. Ik heb de taart gisteren gemaakt, eerst volgens recept. Met Alpro go on kwark en half bevroren frambozen. Na 6u was de taart nog even vloeibaar. Vulling er weer uitgeschept en nog eens 12 gram agar agar erin gemengd. Nu smaakt het te erg naar agar agar en Is wat korreliger van structuur, maar nog steeds even slap na 8u koelkast. Ik snap niet wat ik fout doe…

    1. @Sylvana,

      Ik heb 600gr Alpro kwark gebruikt + 9 a 10 gram Agar Agar + 200 gr blauwe bessen + een paar scheppen bruine basterd suiker + een zakje vanillesuiker. Dat werd enorm stevig, wel iets korrelig, maar wellicht kwam dat ook door de blauwe bessen.

  25. Deze taart ziet er prachtig uit en ik heb ’t recept gelijk opgeslagen. Ik heb deze kwark nog niet eerder gezien in de winkel (maar ook niet op gelet) dus ik hoop dat ik hem bij ons in ’t dorp kan kopen. Eetbare violen heb ik in m’n moestuin, dus met dit recept moet ’t verder wel goed komen.

    1. Kan sporen bevatten … dus in die fabriek wordt ook met dat product gewerkt, er kan kruisbestuiving voorkomen. Voor mij als veganist geen reden om het niet te eten…

  26. Hi Groene meisjes, heerlijk lijkt me deze taart! Ik heb al 3 keer geprobeerd iets dergelijks te maken, maar ik krijg geen jelly:( Wat is het geheim? Ik laat de agar agar 3 minuutjes koken en dan meng ik het door de yoghurt en het fruit. Als ik de agar agar laat afkoelen wordt het al te hard. Help! :) ;) Maar nu zitten er alleen stukjes jelly in…

  27. Ik heb hem vandaag (naja, gisteren) gemaakt en ook ik had last van vocht uit de taart, volgens mij is het de agar-agar die uit de taart loopt. Vraag me af wat je hier nu tegen kan doen.

  28. Ha merel,

    Net geprobeerd maar de agar agar stolde heel snel in de koude kwark met als gevolg kwark met rubber klontjes. Na wat lezen de truc achterhaalt: de kwark moet boven de 40 graden zijn bij het toevoegen want dat is de stollingstemp voor agar agar en eenmaal gestold kan het niet weer vloeibaar worden. Bij tweede poging kwark tegelijkertijd verwarmd en na koken van de agar agar samen gedaan en meteen geroerd, dat ging goed! Misschien goed om aan het recept toe te voegen. Het was de eerste keer dat ik agar agar gebruikte dus was hier nog onbekend mee. Groeten Janne

  29. Helaas stolde beide mixen niet; ze bleven bijna vloeibaar. Ik heb de kwarktaart in de diepvries gedaan, en de smaak is lekker, maar ondanks het feit dat ik het recept nauwkeurig heb gevolgd, kreeg ik natte kwarktaart. Heeft iemand tips of advies om dit te voorkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *