Vragen over veganisme beantwoord #7

leipzigvoner4

Dagelijks krijgen wij vragen over veganisme binnen. Een tijdje geleden hebben we besloten om deze vragen te bundelen en één keer per maand te beantwoorden. Dat heeft geresulteerd in de rubriek ‘Vragen over veganisme beantwoord’ en vandaag zijn we alweer bij deel 7 aangekomen!

Hoe zit het met medicijnen?

Laten we eerst voorop stellen: wij zijn absoluut geen medische deskundigen. We zijn geen experts, weten niks van geneeskunde of medicijnen en we zijn eigenlijk niet de juiste personen om deze vraag te beantwoorden. Toch willen we een paar dingen meegeven, waarover je wellicht zelf wat research kunt doen en voor jezelf kunt bepalen wat voor jou (en je geweten) werkt en wat niet.

– Helaas worden medicijnen nog altijd op dieren getest. Dat is bij de wet verplicht. Wanneer je daar iets over opzoekt, kom je al gauw in allerlei ingewikkelde (en hoogoplopende) discussies terecht over: “er zijn nu eenmaal nog geen goede manieren om medicijnen te testen, zonder dat daar dieren bij komen kijken.” Dit is een reden voor sommige veganisten om reguliere medicijnen te weigeren en bijvoorbeeld te kiezen voor natuurgeneeskunde.  (en dan hebben we het over genezen door middel van kruiden en voeding)

– Dierlijke bestanddelen in medicijnen. Het schijnt dat in best wel veel medicijnen nog lactose en ook gelatine wordt aangetroffen. Wanneer je veganistisch of halal eet, of een allergie hebt, kan dit natuurlijk een groot probleem vormen. Vraag dus altijd bij je huisarts en/of apotheek na wat er precies in een medicijn zit en besluit dan of je het wel of niet kunt gebruiken.

– Maar wat als er geen alternatief is? Is je eigen gezondheid minder belangrijk dan het welzijn van de dieren? Zoals bij heel veel ‘veganistische kwesties’ geldt, is het antwoord hierop: dat kan alleen jij bepalen. We weten dat best wel veel mensen die onze site bezoeken hopen een pasklaar antwoord op dit soort vragen te krijgen, maar de waarheid is: wij durven ons er niet aan te branden. Onze opvatting over zo’n onderwerp kan mijlenver van die van jou liggen – en dat is prima. Iedereen maakt de keuzes die voor hem of haar werken en goed voelen. En we gaan er, vol goed vertrouwen, vanuit dat iedereen dit met de beste beweegredenen en bedoelingen doet.

Het feitelijke antwoord is: medicijnen zijn helaas nooit 100% veganistisch. Gelukkig gebruikt niemand medicijnen voor zijn plezier (en dus alleen wanneer dat écht moet) en hoeft het verder geen afbreuk te doen aan je intenties om als veganist door het leven te willen gaan. Er zíjn veganisten die om bovengenoemde redenen ervoor kiezen om medicijnen te weigeren, er zijn ook heel veel veganisten die medicijnen wel gebruiken, omdat er niet altijd een alternatief is. Wij behoren tot de laatste groepering veganisten.

Wat betekent ‘kan sporen van…bevatten’ op een etiket?

koekjes

Dat betekent dat een product is geproduceerd in een omgeving waar ook niet-veganistische producten worden verwerkt. Zo kan het gebeuren dat je een pak koekjes koopt dat volgens de ingrediëntenlijst veganistisch is, maar wordt gemaakt in een fabriek waar bijvoorbeeld eieren, boter of zuivel worden verwerkt bij de productie van ándere koekjes. Strikt genomen kan het dan dus zo zijn dat jouw veganistische koekjes in aanraking komen met koekjes die niet veganistisch zijn en dat is voor sommige vegans een reden om deze koekjes niet te willen eten. Wanneer je producten met een officieel vegan logo erop koopt, worden deze vervaardigd in een fabriek waar de kans is uitgesloten dat het product in aanraking komt met dierlijke ingrediënten.

In principe staat deze waarschuwing op etiketten voor mensen die aan allergieën lijden. Stel dat jij mega allergisch bent voor ei, dan kun je natuurlijk het risico niet nemen om koekjes te eten die wellicht toch in aanraking zijn gekomen met ei. Voor veganisten is het meer een persoonlijke (gewetens-)kwestie om dit soort producten wel of niet te gebruiken. Sommige veganisten gebruiken bepaalde veganistische merken ook liever niet, omdat ze worden gemaakt door een bedrijf (of in een fabriek waar meerdere bedrijven aangesloten zijn,) dat ze niet willen steunen, omdat ze verder wél met dierlijke producten werken. Zo zijn er ook veganisten die om deze reden bijvoorbeeld niet naar de reguliere supermarkt gaan. Het is allemaal persoonlijk en iedereen kiest voor zichzelf wat hij of zij hiermee wil doen.

Hoe ver gaan jullie?

Dan moeten we eventjes de context waarin deze vraag werd gesteld erbij pakken. Iemand merkte namelijk op: “Stel dat een flesje bier veganistisch is geproduceerd, maar dat het etiket op de fles is geplakt met niet-vegan lijm. Gebruik je dit product dan?”

Ons antwoord is: ja, dan gebruiken wij het product toch. Sterker nog, we denken dat we dagelijks producten gebruiken die per ongeluk niet 100%  veganistisch zijn. Immers, alleen wanneer een vegan logo (het officiële keurmerk, bedoelen we dan) op een verpakking of een product staat, dan weet je zeker het dat product 100% vegan is. Helaas is het in de dagelijkse praktijk niet mogelijk om alleen maar dit soort producten te gebruiken. Althans, voor ons niet.

Het is wel de reden waarom er bijvoorbeeld in Duitsland nu veganistische supermarkten zijn – omdat je dan helemaal zeker weet dat je niks koopt waar ook maar een spoortje dierenleed bij komt kijken. Voor ons is het helaas niet mogelijk om op deze manier onze boodschappen te doen, wij hebben zo’n veganistische supermarkt immers niet in de buurt, noch het budget om alles bij speciale veganistische webshops te bestellen. Voor ons geldt toch een beetje: het is nu eenmaal zo dat er in de huidige maatschappij best wel lastig voor 100% om dierenleed heen te gaan is. Natuurlijk doen we wél ons uiterste best!

We hopen dat jullie het weer interessant vonden om onze antwoorden op deze vragen te lezen. Maar wat we vooral hopen, is dat het weer stof tot nadenken geeft. Het is namelijk niet zo relevant welke keuzes wij maken. Wij zijn ons dagelijks bewust van onze voorbeeldpositie, die we met veel liefde bekleden, maar het gaat uiteindelijk om de keuzes die jíj maakt – die keuzes kunnen anderen, dus ook wij niet, niet voor jou maken.

Dankjewel weer voor het lezen! Mocht je een andere vraag over veganisme willen stellen, doe dat dan vooral bij de comments. Wanneer je in onze zoekbalk ‘vragen veganisme’ invoert, kom je bij alle oudere artikelen (waarin we vragen beantwoorden) die we hebben geschreven, de afgelopen maanden. Misschien wordt jouw vraag daar al beantwoord. Veel leesplezier! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

40 gedachten over “Vragen over veganisme beantwoord #7

  1. Goed geschreven! Het ligt denk ik aan je eigen gevoel hoe dat je ermee om moet gaan. Ik ben geen veganist maar als ik het wel zou zijn dan zou ik voor mezelf de medicijnen noodzakelijk vinden en dat gebruiken.

    1. Leuk om te horen dat je erover nadenkt, ook al ben je geen veganist!

  2. Hmm weer een heel interessant artikel! Over medicijnen, daar heb ik nooit bij stil gestaan. Goed om hier aandacht aan te besteden. Ik ben geen veganist maar dit geeft toch stof tot nadenken…
    Liefs!

  3. Interessante vragen! Zelf ben ik sowieso niet heel fan van de medicijnen van tegenwoordig en daarom ben ik mij wat meer gaan verdiepen in de natuurgeneeskunde. Als het écht nodig is, dan zou ik wel ‘normale’ medicijnen slikken, maar als het niet per se nodig is, waarom zou ik het dan doen?

    1. Ik denk dat niemand echt fan is van medicijnen, toch? ;) Je slikt ze alleen wanneer je ze nodig hebt en in de praktijk blijkt dan toch dat je ze misschien minder vaak nodig hebt dan je aanvankelijk misschien dacht. En er zijn alternatieven. Voor sommige allergieën of aandoeningen kom je met voeding een heel eind, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedere ziekte.

  4. Wow vooral die laatste vind ik een erg interessante vraag, ik had daar helemaal niet bij stilgestaan dat etiketlijm bijvoorbeeld niet vegan is. En ik wist ook niet dat er in Duitsland veganistische supermarkten bestaan, hoop dat dat snel overwaait naar Nederland. :)

    1. Jaaa! Deze winkels heten ‘Veganz’ en zijn heel tof! Inmiddels zijn ze uitgebreid naar Wenen en Praag, uit mijn hoofd gezegd. En al 3 jaar horen we geruchten dat de winkel ook naar Amsterdam komt, maar helaas hebben we daarvan al lang geen bevestiging/update meer gehad :(

      1. Ik sprak de dame die dit wil doen afgelopen zomer op een markt. (naam vergeten helaas) Ze hoop medio 2016 van start te kunnen gaan. Ik gaf aan dat ik jullie blog zo graag lees en zij zou jullie laten weten als het klaar is. Ik ga nog even goed nadenken wat haar naam ook al weer was.
        Tof artikel trouwens weer! Ik houd echt van jullie open en vriendelijke manier van schrijven. Jullie manier van veganizen is open en toegankelijk en heeft me ontzettend geholpen bij het aanpassen van mijn lifestyle. Dank daar voor!

  5. Goed punt! Wij hebben besloten om hier in huis een uitzondering te maken voor medicijnen, omdat we die nu eenmaal nodig hebben. Gelukkig hebben we minder medicatie nodig omdat we plantaardig eten :)
    Er schijnen wel lactosevrije versies van bepaalde medicijnen te bestaan, maar ik ben bang dat het best wel lastig kan zijn om die te krijgen. Misschien toch maar eens de stoute schoenen aantrekken en ernaar vragen bij de apotheek…

    1. Ze moeten er wel zijn, want er zijn natuurlijk heel veel mensen lactose intolerant, en dat zou betekenen dat zij geen medicijnen zouden kunnen gebruiken wanneer dat echt nodig is… Dus inderdaad, vraag het eens na bij je huisarts of apotheek!

      1. sommige medicijnen kunnen toch niet lactose vrij, een vriendin van me is lactose intolerant en ze kreeg toch een medicijn met voorgeschreven door een arts die weet had van van de intolerantie omdat er weinig alternatieven bestonden.

        Ik had ook nog een vraag die nu speelt in mijn hoofd, zijn er warme alternatieven die er deftig uitzien voor warme wollen broeken?
        gegroet koupeut Shannen

        1. Ah ok!

          Ehhh, over de wollen pantalons.. geen idee, eerlijk gezegd! Ik ken wel een goede winkel met veganistische kleding, ook online, en daar hebben ze ‘sjiekere’ kleding, dus wellicht ook pantalons. Dat is de Geitenwollenwinkel. Succes!

  6. Wat een interessante vragen, zeg. Zo lijkt me veganisme toch best nog wel lastig (kan het verkeerd hebben?).

    1. Nou, lastig vind ik niet helemaal het juiste woord, maar ik ga ook niet liegen en zeggen dat het allemaal heel makkelijk is. Als dat zo zou zijn, dan waren er vast al veel meer mensen veganist. Waar het om gaat, is dat je bereid moet zijn om langer na te denken over keuzes, je meer te verdiepen in dingen en bewuster in het leven zult moeten gaan staan dan je daarvoor misschien (al) deed. Wanneer je daartoe bereid bent ,gaat veel als vanzelf. Maar, veranderingen kosten tijd, dus daar moet je wel rekening mee houden. (heb ik zelf uit ervaring geleerd ;))

      1. Ik ben nu denk ik ruim een half jaar veganist, maar ik vind het eigenlijk heel erg makkelijk! Misschien ligt het aan mijn verwachtingen, of aan het feit dat ik nog niet zo lang vegan ben, maar ik vind het heeel erg meevallen. Nou moet ik wel zeggen dat ik niet op alles strict let, als ik bij anderen ben eet ik bijv. gewoon brood (wel zonder melk en ei) maar ik let dan niet op de e-nummers. Ook als ik uitga drink ik gewoon het bier wat geschonken wordt. Maar alsnog vind ik veganisme behoorlijk overschat wat moeilijkheid betreft :)

    2. Als je het helemaal perfect wil doen kan het inderdaad moeilijk worden. Voor veel mensen draait veganisme echter niet om die perfecte status, maar om het zoveel mogelijk vermijden van dierenleed als praktisch mogelijk is. Dat is hoe de persoon die het woord veganisme eerst gebruikte het omschreef. Laat iets als de medicijnen en niet-vegan-lijm-op-het-etiket kwestie je dus niet tegenhouden om dingen als zuivel en vlees of leer te gaan mijden. In de praktijk zijn deze makkelijk om van weg te blijven in verhouding met het leed dat je ermee uitspaart. :)

      1. Precies! En sowieso is het natuurlijk altijd beter om iets te doen, dan helemaal niks te doen. Dit zijn ook wel uitzonderlijke voorbeelden, waar je of niet omheen kunt, of waar je bijna nooit mee te maken krijgt. Hoeft verder geen afbreuk te doen aan je lifestyle in totaliteit.

  7. Goed onderwerp!
    Zelf let ik met medicatie erop wat ik neem, ik heb gelukkig eigenlijk niets nodig. Ik let er altijd wel op als ik iets van supplementen neem dat het vegan is.
    Manlief heeft medicatie nodig, eigenlijk letterlijk om te leven, dus daar letten we niet op. Er is één medicatie die hij nodig heeft, zijn eigenlijk alternatieven voor. Dus ja dan kies je voor het leven. Nou is ML een vleeseter. Maar buiten dat was de keuze niet moeilijk geweest.

  8. Bedankt voor jullie uitleg over medicijnen =) Jullie hebben helemaal gelijk dat je hierin je eigen keuze moet maken ^^

  9. Interessant artikel weer! Ik ben om de reden gelatine + lactose in een bepaald medicijn (van het ‘huismerk’) wel overgestapt naar een ander merk, wat deze ingrediënten niet bevat, maar verder precies hetzelfde is.

    1. Kijk, er zijn dus wel degelijk alternatieven! Helaas nog steeds wel op dieren getest dan, maar in ieder geval zonder dierlijke ingrediënten.. Ooit komt er een dag waarop die dierproeven er niet meer zijn!

      1. Overigens kwam ik erachter dat hetzelfde medicijn ook van een ander merk bestond (zonder dierlijke ingrediënten, want vegan kan je het dus niet noemen) door te zoeken op internet en via het forum van veganisme.org kwam ik tot een bepaald merk. Daarvan heb ik online de bijsluiter opgezocht (die staan online voor alle medicijnen die gemaakt worden) en het zelf nog even gecheckt. In de apotheek wilden ze dat ook wel voor me doen, maar dat zou even tijd kosten, dus deed ik het zelf maar!

  10. Goed artikel!
    Ik vind het zelf ook belangrijk dat de producten die ik gebruik geen dierlijke producten bevatten en ben ik zelf ook vegetarisch. Nadeel is dat ik met mijn studie (richting micro-biologie) ik vaak ik aan raking kom met dierlijke producten (vissen om bepaalde eiwitten in aan te tonen tot aan het gebruiken van melkoplossingen vanwege het hoge percentage ‘nodige’ eiwitten of het leren waarom er bijv. muizen gebruikt worden om bepaalde stoffen te produceren.) Zelf vind ik dit een moeilijke kwestie, aangezien ik zelf nooit dierlijke producten zou kopen/gebruiken. Maar in mijn studie is het cruciaal om deze dierlijke producten te gebruiken om zo bijv. bacteriën aan te tonen in de mens, om deze mensen beter te maken. Tja het is lastig ):

    1. Hopelijk komt er een dag waarop dit allemaal niet meer nodig is! :(

  11. Tegenover medicatie sta ik ongeveer hetzelfde als jullie – ik gebruik het sowieso zo weinig mogelijk (en dat is het gelukkig zelden, ben bijna nooit ziek!), en als het echt nodig is vraag ik eerst naar vegan variant, maar als die er niet is, tja dan moet het wel… wat ik wel graag zou willen (en meer over zou willen weten), is een soort kaart, zoals een orgaandonorkaart, waarmee je kan laten registreren welke medische behandelingen je aldan niet wil. als ik bv een ongeluk zou krijgen zou ik niet tijdelijk met (bij mijn weten dierlijke want op basis van lactose ed) sondevoeding willen gevoed worden.

  12. Pfoe dit zijn inderdaad wel lastige dingen. Ik moet toegeven dat ik er soms wel van baal dat het zo onmogelijk is om 100% vegan te leven, maar dan besef ik me dat 99% vegan ook al heel goed is. Met die ene procent zal ik ook niet zo veel dieren redden als ik met die andere 99% doe. Hopelijk komt er een tijd waarin het nog makkelijker wordt om veganist te zijn. Ik kan niet wachten tot veganz naar Amsterdam komt. Ik was laatst in veggie4u in Den haag en het is zo lekker dat je daar gewoon alles kan kopen:)

  13. Een kennis zei ooit dat volledig vegan leven onmogelijk is, omdat de wereld teveel is ingesteld op het gebruiken van dieren. En ik denk dat dat ook zo is, maar door zoveel mogelijk te doen wat binnen je eigen vermogen ligt, geef je op z’n minst al een signaal, en dat is mooi!

  14. Ik ben het helemaal eens over medicijnen. Gelukkig ben ik niet vaak ziek, dus kom ik bijna niet voor het dilemma te staan. Ik ben sinds negen maanden wel afgestapt van de pil omdat ik geen artificiële hormonen meer in mijn lichaam wil en er lactose in verwerkt zit. In Leuven (België) is er een klein vegan winkeltje Shavt. Ik kijk er naar uit om meer vegan winkels en hotspots in België en Nederland te zien bijkomen!

  15. He,
    Wat goed dat jullie het over medicijnen hebben! Ik zou zelf geen noodzakelijke medicijnen weigeren. Het maakt veel uit of je het over paracetamol hebt of bijvoorbeeld insuline. Voor medicijnen die niet voorgeschreven zijn of niet ‘noodzakelijk’ kan ik me voorstellen dat je er wel op let, maar medicijnen die je in leven of gezond houden (ik ben zelf bijv astmatische en gebruik daarvoor medicijnen) is het een heel ander verhaal. Pittige keuze. Ben zelf niet vegan, maar lijkt me een lastig besluit.

  16. Zeer goed artikel. En gelukkig absoluut niet kort door de bocht :)
    Zelf ben ik niet meer voltijds vegan, vooral omdat het te uitputtend en stressvol was om iets buitenshuis te eten.
    In het eigen huis blijf ik zoveel mogelijk veganistisch vooral voor mijn cosmetica ben ik daar wel erg strikt mee.
    In Duitsland is Veganz ook mijn go-to spot, hoewel ze soms ook ongezonde producten verkopen.
    Laten we hopen dat er ook zo’n initiatief in België en Nederland opstart :)

  17. Dit zijn de dingen die ik mij soms ook afvraag. Goed beantwoord!
    Ik wilde nog zeggen dat ik wel producten koop van bedrijven/merken die ook niet-veganistische dingen verkopen, want als ze zien dat er meer interesse is in een veganistisch product dan leidt dat misschien tot meer veganistische producten van dat merk. Zo zullen meer mensen in aanraking komen met veganistische producten, want er zijn waarschijnlijk mensen die geen oog hebben voor producten met een vegan label, maar als het een vertouwd merk is dat toevallig een vegan product heeft zet dat misschien aan tot kopen/proberen.

  18. Wat een leuke blogserie is dit! Food for thought. Recentelijk las ik dat ook (sommige?) levensmiddelen op dieren getest worden. Misschien naïef, maar ik had daar nog niet eerder over nagedacht. Onder andere Kikkoman sojasaus was laatst in opspraak. En luiers, contactlenzen en schoonmaakmiddelen worden (soms?) ook getest op dieren. Nooit over nagedacht. Nemen jullie dit ook mee in jullie keuzes? En hoe weet je welke producent wel/niet op dieren test?

  19. Hier in Parijs hebben we wel een vegan “supermarkt”, ’t is een best klein schattig winkeltje met van alles een klein beetje. Eigenlijk verbazend dat zoiets in Nederland nog niet bestaat!

  20. Oh wauw, enorm interessant dit allemaal! Ik ben zelf geen veganist, maar probeer wel zo veel mogelijk dierlijke producten te vermijden, maar omdat ik ook met een énorm zwaar dieet zit, lukt dit lang niet altijd. Wel vind ik het heel leuk om zo wat meer over het veganisme te leren en… Vegan lijm? Misschien kunnen jullie mijn vraag beantwoorden, maar ik zal ook wel kijken of het ergens op internet staat, want ik wist totaal niet dat in lijn dierlijke producten zitten, haha!

  21. Deze vragen scheppen weer een hoop duidelijkheid, leuk om te lezen weer :)

  22. weer een geweldig artikel heb eigenlijk nooit zo over medicijnen
    nagedacht.Ben net vegetarier geworden.Dank zij jullie boek ben ik
    over de drempel gegaan dacht dat het moeilijk was.
    Vraagje komt er nog een boek?

  23. Ik heb al heel lang een vraag: ik neem aan dat jullie vanwege het dierenleed vd bio industrie vegan leven (toch? Of is dat niet de hoofdreden?). Ik ben geen vegan maar moet zeggen dat ik om die reden ook zo min mogelijk dierlijke producten eet. Bijv de koeien die duizend liter melk per paar maanden moeten produceren en daardoor zelf kapot gaan.. Heel erg. Maar: vroeger hadden mensen vaak een eigen kudde koeien en dronken ze bijv elke dag 1 glas van zon koe. Vinden jullie dat dan nog steeds erg?
    Ik ben tegen deze enorme fok industrie, massaproductie etc. Maar zelf zie ik niet in hoe bijv bovenstaand erg is. Wat is jullie vusie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *