Witte stoofpeertjes met dessertwijn en jasmijnthee

recept WITTE STOOFPEERTJES MET DESSERTWIJN EN JASMIJNTHEE
recept voor kerstdiner witte stoofpeertjes met vanille, dessertwijn en jasmijnthee
stoofpeertjes - maar dan net even anders dan je gewend bent. Met jasmijnthee, dessertwijn en vanille! Maar een paar ingrediënten en verder draait het er vooral om om de peren goed te tijd te geven deze smaken tot zich te nemen. Stoofperen maken is echt ontzettend eenvoudig - en toch ook wel een beetje een basisgerecht dat je minstens één keer moet hebben gemaakt deze winter.
stoofpeertjes

Koken met wijn, (en dan niet alleen in het glas erbij hè ;)), maar ook in het pannetje, is erg leuk en lekker en geeft mooie diepe smaken in je gerechten. In de winter wordt er natuurlijk veel gekookt met rode wijn en/ of port, maar voor dit gerecht kozen we voor een minder voor de hand liggende wijn. Namelijk: een dessertwijn! Probeer je alvast even voor te stellen: stoofpeertjes, dessertwijn, vanille en jasmijnthee. Ja, heb je al een beetje een beeld?

Koken met dessertwijn is dan misschien minder voor de hand liggend, maar daar kunnen ook zeker heel mooie recepten mee worden gemaakt. Deze wijnen zijn vaak intenser en zoeter in vergelijking tot de ‘gewone’ witte wijnen. Dit komt doordat de wijnmakers bijvoorbeeld gebruik maken van overrijpe druiven of een kortere gisting, waardoor er meer (natuurlijke) suikers in de wijn worden behouden. Wist je dat je ook kunt koken met champagne? Goed, laten we dat bewaren voor een volgende keer. Eén wijn per keer is wel even genoeg, dachten we zo.

stoofpeertjes

We kozen voor een dessertwijn van ALDI. Betaalbaar, maar echt heel erg lekker. Op dit moment vind je de dessertwijn in het winterassortiment van ALDI, dus zorg dat je er op tijd bij bent! En wat kook je met een dessertwijn? Ja, logischerwijs dan toch een dessert. En wat voor één!

stoofpeertjes

We wilden de winterse sferen een beetje vasthouden, dus kozen we voor stoofpeertjes – maar dan net even anders dan je gewend bent. Even geen rode wijn en kaneel, maar jasmijnthee en vanille! Dit klinkt misschien een beetje ingewikkeld of haute cuisine, maar dat is het zeker niet. Het zijn maar een paar ingrediënten en verder draait het er vooral om om de peren goed te tijd te geven deze smaken tot zich te nemen. Stoofperen maken is echt ontzettend eenvoudig – en toch ook wel een beetje een basisgerecht dat je minstens één keer moet hebben gemaakt deze winter.

Om er niet met de eer vandoor te gaan: Precilla bedacht en maakte dit recept. Ja, ik zeg het maar gewoon eerlijk zoals het is hè? Ik bemoeide me enkel een beetje met de food styling, maar verder keek ik vooral toe en hielp ik met opeten. Ik heb wel echt heel erg veel geluk met deze Masterchef Benelux in mijn bescheiden Rotterdamse keuken!

Wat heb je nodig? 

aldi-stoofpeertjes-door-aline-bouma-3

Goed voor ruim 4-6 porties

6 middelgrote stoofpeertjes; geschild
100/ 150 gram suiker (of minder, als je niet van heel zoet houdt,)
1 vanillestokje, gehalveerd
250 milliliter dessertwijn van de ALDI; Château Les Vignots. Dit is een zachte en zoete witte dessertwijn met een fruitige smaak.
250 milliliter water, om mee te beginnen, later in het proces kan er meer water worden toegevoegd.
2 zakjes jasmijn thee, of 3 eetlepels verse thee in een filterzakje

Wat ga je doen? 

stoofpeertjes

– Pak een stevige middelgrote pan. We gaan beginnen met de basis van het recept.
– Voeg de suiker (150g), het water (250ml) en de dessertwijn (250ml) toe aan de pan.
– Leg de theezakjes erbij en zet het vuur op middelhoog.
– Snijd het vanillestokje doormidden en schraap met het puntje van het mes de binnenkant uit de stokjes. Voeg deze inhoud ook toe aan de pan, dit zorgt voor de mooie zwarte vanille spikkels, en de stokjes kunnen er ook los bij tijdens het koken.
– Breng dit in zijn geheel aan de kook en haal na 10 minuten de theezakjes uit de pan.

– Nadat de basis aan de kook is gebracht kan het vuur laag en is het tijd om de peertjes toe te voegen. Ik voeg er ook nog een scheut water aan toe (200ml) zodat de peertjes goed bedekt zijn met de smaakmakers.

– Ik heb ervoor gekozen de peertjes heel te houden. Dit ziet er leuk uit en je kan er allerlei kanten mee op bij het serveren. Wil je ze in kleinere stukjes in de pan doen? Dat kan zeker, houd ze dan wel wat beter in de gaten tijdens het koken, om te voorkomen dat de peertjes aanbranden of te slap worden.

– Bij het bereiden van stoofpeertjes is het een kwestie van de tijd nemen. Geef de peertjes minimaal  anderhalf uur de tijd. Het kan geen kwaad om de peertjes (ruim) twee uur op een zacht (echt laag!) vuurtje te laten stoven. Hoe langer de peertjes stoven, hoe meer de smaken worden opgenomen – en hoe lekkerder ze worden!

– Controleer altijd even met een mesje of de peertjes goed gaar zijn. Wanneer je gemakkelijk door de peertjes kunt prikken, weet je dat ze klaar zijn.

stoofpeertjes

– De peertjes worden in hun geheel van wit naar mooi licht bruin gekarameliseerd. Dit gebeurt door de peertjes tijdens het stoven regelmatig te draaien, zodat ze goed bedekt blijven met de siroop. Je kunt tussendoor met een soeplepel wat extra siroop over de peertjes schenken.

– Haal de peertjes uit de siroop en laat het pannetje nog even op een middelhoog vuurtje staan. Gooi er nog een scheut dessertwijn bij en laat de siroop nog een kleine 10 minuten pruttelen. Lekker om straks over de peertjes en het ijs te schenken.

stoofpeertjes

– Wij serveerden de peertjes met een bolletje vanille soja-ijs. En natuurlijk met wat extra siroop en een klein glaasje dessertwijn on the side ;)

Groene tips Mocht je na een avondje gezellig met vrienden eten en drinken nog een bodempje wijn over hebben, of staat er een flesje open en weet je dat deze niet zal worden opgedronken binnen de komende dagen? Pak dan een ijsklontjesvorm en giet daar de left-over wijn in en zet deze in de vriezer. Zo heb je altijd ‘wijnblokjes’ achter de hand voor het koken van je gerecht, zonder een nieuwe fles te openen. Handig en zo hoef je niks te verspillen!

En wist je dat je vanillestokjes – nadat je het vanillemerg eruit hebt gehaald – in een potje suiker kunt bewaren? Zo maak je heel gemakkelijk je eigen vanillesuiker. Lekker voor als je binnenkort (bijvoorbeeld,) een cake gaat bakken! And again: zo hoef je niks te verspillen. Zero waste baby :)

Laat je het ons weten als je dit recept gaat proberen? We vinden het heel erg leuk als je een foto met ons deelt! Dit kan op Instagram, door #degroenemeisjes te gebruiken. Zo kunnen we de foto’s gemakkelijk terugvinden. Dankjewel alvast, veel plezier bij het bereiden van de stoofpeertjes en eet smakelijk! 

– Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met ALDI – Foto’s zijn gemaakt door Aline Bouma

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “Witte stoofpeertjes met dessertwijn en jasmijnthee

  1. Wat hebben jullie leuke ideeën met stoofpeertjes! Ik kom nooit verder dan rode wijn met specerijen. Als ik weer bij de groenteboer ben ga ik even kijken of hij stoofpeertjes heeft :)

  2. Wat heerlijk! Stoofpeertjes zijn zo fijn als het koud is buiten. Het doet me echt denken aan vroeger, toen ik nog thuis woonde en mijn moeder ze vaak als toetje serveerde na het avondeten. Yum! Zelf maak ik ze eigenlijk nooit klaar. Wat zonde! Des te handiger dus, dit recept :). En ik ben heel benieuwd naar hoe dat smaakt met de wijn!

  3. “Koken met wijn” .. je hebt gelijk mijn aandacht. Wat een supermooie foto’s weer. Leuk recept ook! Ik heb volgens mij nog nooit zelf stoofpeertjes gemaakt. Dat kan natuurlijk niet hè.

  4. Ooooh wat lekker dit! En die wijnblokjes, handig! Ik vind een recept met wijn altijd een goed excuus om de rest van de fles leeg te drinken, maar dit kan natuurlijk ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>