Zoete aardappel uit de oven

De ultieme zoete aardappel uit de oven is simpeler dan je misschien denkt. Je hebt geen olie of kruiden nodig, alleen de zoete aardappel, een oven, bakpapier, een vork en een mes. We laten je zien hoe wij zoete aardappel bereiden en hoe we de aardappels graag vullen, zodat het een complete maaltijd wordt. Tijd voor een lekker receptje!
zoete aardappel uit de oven

 

Wij kiezen altijd de lekker grote aardappels uit. We kopen ze bij de biologische winkel en daar heten ze ‘zoete bataten.’ Deze variant heeft een bruinige schil en een oranje binnenkant. Sommige zoete aardappels hebben een witte binnenkant, maar ze schijnen hetzelfde te smaken. Wij gaan uit van één flinke zoete aardappel per persoon en dan bedenken we een vulling en soms koken we er nog wat rijst bij, zodat het echt een complete maaltijd wordt. Wanneer we lunchen met zoete aardappels, eten we ze vaak zonder vulling. Alleen de aardappel zelf uit de oven is al zo ontzettend lekker en zoet – voor een lichtere maaltijd heb je eigenlijk niks anders nodig. Eerst zullen we je laten zien hoe het bereiden van de zoete aardappel in de oven werkt.

zoete aardappel uit de oven

1. Je verwarmt je oven voor op 210 graden.

2. Je let de zoete aardappel voor je neer, op een snijplank, en snijd de aardappel over de lengte open. Doordat de aardappel nog rauw is, gaat dit vrij stug. Gebruik een scherp mesje, zodat je door de hele aardappel heen kunt snijden. Let op: de aardappel mag niet in tweeën vallen, dus snijd niet helemaal door tot de bodem.

3. Vervolgens pak je een vork en prik je willekeurig op meerdere plekken wat gaatjes in de schil. Je mag gerust een beetje stevig doorprikken.

4. Je legt een stuk bakpapier op je ovenrooster (heel belangrijk, want de aardappel gaat straks ‘lekken’) en legt hier de aardappel(s) op. Je schuift het rek voor 60 minuten in de oven.

Let op: wanneer je kleinere zoete aardappels gebruikt, kan 40 tot 50 minuten al genoeg zijn. Voor een grote aardappel is een uur wel nodig. Hoe weet je nou of je aardappel door en door gaar is? Dat zie je aan twee dingen:

1. Er komt een soort stroop uit de aardappel. Dit is heel lekker zoet en kun je gewoon opeten.
2. Je kunt de aardappel makkelijk openmaken en de binnenkant is smeuïg en makkelijk te ‘prakken’ met een vork.

zoete aardappel uit de oven zoete aardappel uit de oven

Dit keer vulden we de zoete aardappels met een mix van maïs, zwarte bonen, lente-ui, tomaat en chilikruiden. On top deden we wat avocado-tomatensalsa en verse koriander. We serveerden de zoete aardappel uit de oven met tortillachips. Een Mexicaanse vulling is natuurlijk nog maar één voorbeeld van wat er mogelijk is, je kunt variëren tot je erbij neervalt.

We zijn heel benieuwd wie van jullie er ook zo gek is op zoete aardappel en hoe jij het altijd bereid? Wat voor vulling zou jij kiezen? Alvast bedankt voor je reactie onder dit artikel!  Volg me ook op Instagram en stuur me daar een berichtje! 

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

60 gedachten over “Zoete aardappel uit de oven

  1. Yum, lekker dit zeg! Ik heb laatst nog zoete aardappels bereid in de oven, maar toen heb ik het als het ware gepoft: met een aluminiumfolietje er omheen. Dat gaat nog net iets sneller denk ik. Ik vond het echt lekker, al waren mijn aardappels wel héél erg groot, we konden het nauwelijks op! :) Goed idee ook om er avocado-tomatensalsa in te doen!

  2. yum! ik heb de afgelopen maanden zo vaak zoete aardappel uit de oven gegeten, perfecte wintergerecht. :) ik maak ‘m meestal naar het recept van ikbeniris niet, met boontjes, tomaat, paprika, kruiden & kaas, met een beetje koriander, avocado & creme fraiche eroverheen!
    xo, cheyenne

    1. Mmm, klinkt goed! (al eten wij geen kaas en crème fraiche, maar daar is wel iets anders op te verzinnen ;))

      1. Haay! Wil heel graag vanavond dit recept maken maar graag met vegan creme fraise! Of iets wat er op lijkt :) Wat kan ik daarvoor gebruiken?

        1. Heerlijk is Vegan Oatly! Haver Cuisine Fraiche bv bij de AH 200 gr voor ca.€1.99
          (Zalig op gepofte zoete aardappels & Ook verukkelijk op bv Macaroni en Mexicaans en falafel wraps met natuurlijk de nodige kruiden en groenten,,( tomaatjes ,fruit, avocado, prei, ui, knoflook, olijfjes, likje mosterd, wat dille, provinciaalse kruiden, chili vlokjes (wat ik bedacht heerlijk spannend contrast op bv watermeloen of mango !) etc.etc,
          Dan is Vegan zó verukkelijk ! ) Behalve Oatly is bv de Haver Fraiche van AH ook lekker maar zit wat minder in.

  3. Zoete aardappel poffen ben ik ooit mee begonnen door een recept van jullie!
    Doe er meestal spinazie met paprika en champignons in.
    Mjam!!!

  4. Hmm zoete aardappel is zó lekker!
    Super handige blogpost weer :)
    Ik vroeg me af, kun je een gepofte zoete aardappel ook koud eten? Dat zou het mogelijk maken om er een mee te nemen als lunch (weer eens wat anders dan zo’n saaie boterham haha).

  5. Aaah ziet er super lekker uit! Hier ga ik dus automatisch van watertanden, omdat ik heel erg veel van zoete aardappel en ook van Mexicaans eten houd.

  6. LEKKER! Ik maak het altijd door ze eerst goed in te smeren met olie, peper en zout, daarna in een brownieblik (wegens gebrek aan een ovenschaal) voor een uurtje in de oven en klaar is kees. Eerst prikte ik er ook altijd gaatjes in, maar toen ik het een keer was vergeten merkte ik helemaal geen verschil. Het is mij één groot mysterie wat nu het nut van die gaatjes is, wie kan deze levensvraag voor mij beantwoorden? ;)

    1. Het schijnt iets met de luchtdruk te maken te hebben. Jamie heeft een keer meegemaakt dat er een aardappel in de oven ontplofte, en toen had ze geen gaatjes geprikt…

  7. Deze zoete aardappels met Mexicaanse vulling klinken heerlijk! Ik heb ze alleen afgelopen zomer een keer op de barbecue gemaakt en dan gevuld met crème fraîche met kruiden. Ook heerlijk, maar deze variant wil ik ook eens proberen!

  8. Ik was vorig weekend in Berlijn en toen heb ik dit ook gegeten =) was echt jummie

  9. Oeh, deze wil ik eens proberen komende week! Alleen de bonen skip ik. Bruine bonen, witte bonen etc; ik kan het allemaal niet handelen, wordt er zo misselijk van. Raar eigenlijk, want qua smaak lust ik ze best.

  10. Ik zou graag nog wat meer vullingen willen zien! Ik ben daar zo slecht in, ik weet nooit welke smaken nou lekker zijn bij elkaar enzo.. x

  11. En niet te vergeten, bataat is ook gewoon ontzettend gezond. Vezels, vitamine A, you name it. Wij eten het weleens met kruidenkaas (van Veggiedeli, hoor). Of met een saus die ik vond op this rawsome vegan life. Ook erg lekker.

    1. klopt! Klinkt ook lekker zeg!! Weet je toevallig nog welke saus het was?

  12. Heerlijk!
    Ik eet het vaak met kruiden(geiten)roomkaas, als lunch. Maar sinds ik laatst eens “kumpir” gegeten heb, kennen jullie dat, dat is een Turkse gevulde aardappel, met werkelijk vanálles er in: ui, gemarineerde champignons, kleingesneden augurk, aardappelsalade(!), rode kool en net als bij jullie, bonen en mais, er zat een yogurt-kruiden-saus en een pittige saus bij, het was heeerlijk! Dus nu ga ik ook Maar eens met andere vullingen goochelen, Maar wel met zoete aardappel natuurlijk…

  13. Ohh dit ziet er zo lekker uit he! Ik heb ‘m ook al bij Iris voorbij zien komen, maar nu ik jullie post zie weet ik echt zeker dat ik dit een keer moet maken.

    Ik vind overigens die ‘witte’ zoete aardappelen echt een stuk minder lekker! Ziet er ook minder mooi uit, als je er bv soep van maakt :p

  14. Omg – dit ziet er zo lekker uit! En zo grappig, ik kom net van de winkel en wat heb ik gekocht: ja, zoete aardappels – mijn plan was opvullen met rode biet, feta en nootjes. Dit ziet er wel beter uit.

    Volgende keer dan maar :)

    1. Dat is maar net wat jij lekker vindt! Wij aten de aardappel lauw warm en de vulling warm. Maar je kunt ook een warme aardappel doen en een koude vulling.

  15. Voor het eerst gemaakt en wat was het onwijs lekker! Het is dat het zo lang in de oven moet want anders at ik dit veeeeel vaker :)

  16. Wat een fantastisch idee! De zoete aardappel maakte ik al vaker maar deze vulling ziet er zo lekker uit!

    – X Marloes

  17. Stamppot Boerenkool met zoete aardappel, rode ui, rode puntpaprika en een spaans pepertje. Erbij een rundersaucijsje of chipolataworstjes. Ook feta of zachte geitenkaas voor een vegetarische variant kan heel goed.
    Niet uit de oven maar wel ontzettend lekker.

  18. Batatensoep, zoete frietjes uit de oven, stamppotje met rauwe boerenkool, noten, zaden en een tahinidressing, bataten-salad-in-a-jar, gepoft… Ik hartje zoete aardappel! En dankzij jullie mooie foto ga ik vanavond deze variant eens proberen :) Hopen dat ik zo lang kan wachten…

  19. Halo Groene Meisjes,
    Kunnen jullie mij doorgeven hoe ik avocado-tomatensalsa moet maken?
    Kan het niet op de site vinden!
    b.v.d. Huubje.

  20. Als frietjes snijden en insmeren met mengsel van verschillende noten gemalen met advokado en kokosolie vet. Dan in oven ….heerlijk patat
    Half uurtje op 200 graden

  21. Als ik zoeteaardappels meebak in een roerbak groente moet ik hem dan eerst schillen en voorkoken.
    mvg Grada

  22. Kan ik een zoete aardappel het zelfde bereiden als een aardappel.

  23. Super leuk recept! Alleen lukt het me niet de aardappel door de midden te snijden zonder dat hij verder scheurt en dus helemaal open valt. Iemand nog een tip?

  24. Heel erg bedankt voor dit geweldige idee! Ik heb het gisteravond uitgeprobeerd en ga het vanavond gewoon weer maken. Ik ben vegetariër en door jullie website ben ik het vegan koken nu aan het uitproberen. Ik wil, als vegetariër, wat bewuster omgaan met dierlijke producten en het gebruik dus flink verminderen. Dit gerecht was heerlijk en erg makkelijk om te maken, ookal duurt het erg lang.

  25. Dit ziet er heerlijk uit, ik zoek een recept om voor mijn vegan dochter te maken, ik kan alleen het recept van de inhoud van deze aardappel niet vinden?

  26. Hoi! Hebben jullie een receptje van de avocado-tomatensalsa? Ziet er super lekker uit!

  27. Encyclo.nl definieert een recept als volgt: het recept zelfst.naamw.Uitspraak: [rəˈsɛpt] Verbuigingen: recept|en (meerv.) 1) beschrijving van hoe je een gerecht moet klaarmaken.

    Den Barry merkt op dat jullie (lees: de groene meisjes) een erg beperkte invulling geven aan wat ‘een recept’ precies inhoudt. . Naast de (dat steekt Den Barry niet onder stoelen en banken) overheerlijke gerechtjes en pareltjes van foto’s van diezelfde overheerlijke gerechtjes -die Den Barry het water in de mond doen lopen – zou Den Barry ook graag meer dan alleen maar de ingrediënten te lezen krijgen op jullie website.

    Alvast bedankt en smakelijke groe(n)tjes

    Den Barry

    p.s.:Harige Helga zegt hallo.

  28. Klinkt goed! Deze komt op het menu voor vanavond

    Hmmm wel beetje gek dat er een banner met Buffalo wings onderaan het artikel staat.. was vast niet de bedoeling ?

    1. Dat is zeker niet de bedoeling! Iemand anders meldde het net ook. Ik ga mijn mediabureau mailen. Dankjewel!

  29. Leuk recept, wil ik komende week proberen. Misschien een rare vraag, maar doe je de vulling nu meebakken of pas na het bakken erop?

  30. Hallo,

    Dit ziet er heerlijk uit, maar ik ben ook erg benieuwd naar de vulling. Hebben jullie hier het recept van?

  31. waarom noem je (of jullie) je meisjes? Volwassen vrouwen met goede ideeën zijn geen meisjes.

  32. Best jammer dat je geen goede indeling hebt met welke ingredienten je gebruikt en hoeveel je ervan gebruikt. Ook als je de hummus zelf maakt: hoe je deze maakt stap voor stap.

    Je website zou gebruiksvriendelijker zijn als deze dingen aanwezig waren.

  33. ‘Sommige zoete aardappels hebben een witte binnenkant, maar ze schijnen hetzelfde te smaken.’

    Echt niet! Witte (en paarse) bataten hebben een andere structuur (wat droger na het koken) en smaken iets minder zoet. De witte bataat komt meer in de buurt van de gewone aardappel en ik vind deze zálig! Aangezien ik gevoelig ben voor nachtschade – en dus geen gewone aardappelen kan eten – is de witte bataat voor mij de ideale vervanger.
    Helaas zijn de witte en paarse bijna nergens te koop. (Althans niet biologisch.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *