10 Vegan foodtrends uit New York

foodtrends3

Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat Amerika (of in ieder geval de grote steden,) erg voorlopen op Nederland. Dat zie je aan muziek, films, elektronische producten en aan merken die het eerst in de USA proberen en daarna de rest van de wereld veroveren. Ook op het gebied van voeding heeft  Amerika vaak een voorsprong. Veganistisch eten is al jaren doodnormaal, een glutenvrij broodje bestellen is geen uitzondering en wanneer je koffie bestelt en je geen koemelk drinkt, kun je kiezen uit verschillende plantaardige opties.

De afgelopen 4 jaar hebben we verschillende vegan foodtrends zien komen overwaaien naar Europa. Om een paar voorbeelden te noemen: bananenbrood, groene smoothies, meringues van kikkererwtenvocht en acaibowls. We waren erg benieuwd welke foodtrends er op dit moment spelen en waar we misschien nog wel benieuwder naar zijn is hoe snel deze trends hier in Nederland en België zullen worden opgepikt! We zetten vandaag op een rijtje welke zaken op eetgebied ons in New York zijn opgevallen.

1. Kombucha

Laten we beginnen met een aantal drankjes. En dan eerst: kombucha. Op drankgebied misschien wel de meest opvallende trend. Kombucha is een gefermenteerde thee – die je ook goed zelf kunt maken. We begrepen van reacties op Facebook dat er in de jaren 70/80 in het ‘alternatieve circuit’ al fanatiek kombucha werd gemaakt. Sinds een paar jaar zien we hier in Nederland ook wel eens een flesje van de gefermenteerde drank opduiken, maar  dat is dan voornamelijk bij vooruitstrevende biologische winkels. In New York zie je kombucha letterlijk op iedere hoek van de straat. Vooral bij Wholefoods (een groot keten van biologische supermarkten) is het kombuchakoelschap niet te houden: je kunt kiezen uit allerlei merken, soorten, smaken en maten. Maar ook bij take-away tentjes en restaurants kom je kombucha tegen. Het ene merkt schenkt zijn kombucha in een nog mooiere verpakking dan het andere merk en het is duidelijk dat er ook wel een beetje een health-hype omheen hangt. Om eerlijk te zijn vinden wij kombucha niet zo lekker. We hebben verschillende dingen geprobeerd en ook verschillende smaken een kans gegeven, maar we zijn nog geen fans. Nu schijnt kombucha heel goed voor je gezondheid te zijn en door de probiotica die erin zitten, schijnt je verteringsstelsel een enorme boost te kunnen krijgen van het drankje. Aangezien het hele health ‘gebeuren’ in Nederland ook steeds meer begint te leven, denken wij dat het niet lang meer kan duren voordat de kombuchamakers hier straks ook als paddenstoelen (wat een grappige vergelijking is, als je weet hoe kombucha wordt gemaakt) uit de grond schieten. Wie zal het hipste flesje ontwerpen?

2. Kokoswater met een toevoeging

foodtrends21

Kokoswater met een smaakje kennen we hier in Nederland al wel langer. Denk aan ananas of mango – lekkere tropische varianten op een drankje dat van zichzelf eigenlijk weinig nodig heeft. In New York kwamen we drie zeer originele smaken tegen: koffie, cacao en kaneel. Drie ogenschijnlijk aparte smaken om toe te voegen aan water, vinden jullie ook niet? Immers, je verwacht het misschien sneller in een zuiveldrankje. We probeerden de varianten met koffie en cacao en vooral over de koffiesmaak waren we erg enthousiast! Dit is iets wat we zelf eens gaan proberen. Koffie zetten met kokoswater – waarom ook niet? We zijn benieuwd of we bij de merken kokoswater die in Europa te krijgen zijn ook andere smaakvariaties gaan zien de komende tijd. Immers, ananas of mango is leuk voor de zomer, maar koffie zou voor ons voor de herfst en winter meer doen.

3. Iced Matcha Latte

Hoewel we New Yorkers toch ook nog wel héél véél koffie hebben zien drinken, viel ons op dag 1 meteen al op dat er een ander drankje heel veel in het straatbeeld verscheen en dat is een iced Matcha latte. Laat ons het je uitleggen: een matcha is een Japanse groene thee die is vermalen tot poeder. Dit poeder kun je los kopen en bijvoorbeeld verwerken in je smoothie of shake. Ook kun je er een warme thee van maken, door bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk toe te voegen. Deze variant hebben wij wel eens gedronken, maar onze conclusie was: je moet hier wel van houden. Dat komt doordat groene thee soms de neiging heeft om naar zeewier te ruiken en te smaken, en als je het verwarmt, wordt dat effect nog wat sterker. Als je het ons vraagt is de Iced Matcha Latte daarom een beter idee, want het ‘zeewiereffect’ is hierdoor veel minder aanwezig. Stel je voor: een beker met ijsblokjes en daarop een koud gezette groene thee met amandelmelk. Echt erg lekker! Het drankje ziet er door zijn mintgroene kleur ook nog eens leuk uit, dus mocht je daar gevoelig voor zijn: dit is jouw ding. Omdat de herfst hier inmiddels behoorlijk aan het aanbreken is verwachten we niet dat de Iced Matcha Latte dit seizoen nog een groot succes zal worden hier, maar we zijn niet verbaasd als we het drankje in het voorjaar en de zomer van 2016 op de kaarten van de hipste koffietenten gaan zien verschijnen.

Overigens, een kleine toevoeging: hoe we de kombucha en de Iced Matcha Latte vooral voorbij zagen komen? In de handen van jonge mensen die zich met hun yogamatop hun rug voortbewegen. Dat is een beeld dat hier in Nederland gerust nog wat normaler mag worden.

4. Homemade limonade in bijzondere smaken

foodtrends1

Homemade limonade is natuurlijk niks nieuws, maar ons is afgelopen week wel opgevallen dat er steeds meer bijzondere smaken uit de kast worden getrokken. Zo zagen we limonades met kruiden, zoals thijm, rozemarijn of lavendel en op de foodmarkt (Smorgasburg, waarover in een ander artikel later meer,) dronken we een limonade van cactus. Erg lekker! Praktisch ieder iets hipper restaurantje heeft een eigen homemade limonade op de kaart staan en vaak zijn deze goed betaalbaar. Sterker nog, soms was de limonade goedkoper dan een flesje water. Wat overigens fijn was, was dat we bij veel tentjes de mogelijkheid hadden om de limonades (en soms ook ijsthee) zelf te zoeten met agavesiroop. Het drankje was dan van zichzelf helemaal niet zoet en zo kon je naar eigen smaak een zoetmiddel toevoegen. Ideaal!

Tot zover de drankjes. Door naar: food!

5. Avocado op álles

foodtrends5

Jep, echt. Avocado op alles. Vooral in hipsterbuurten, zoals bijvoorbeeld Williamsburg, zal het je opvallen hoeveel mensen er aan de toast met avocado zitten. Of een burger met avocado. Of een wrap met avocado. Ze eten nog net geen donuts met avocado – hoewel, er zullen vast mensen zijn die dat doen, omdat ze een doorgeslagen liefde voor deze vrucht hebben. Zelf zijn wij groot avolovers. We konden ons geluk dan ook niet op, want de avocado’s smaakten in New York een stuk beter dan hier in Nederland. (valt jullie ook op dat avocado’s vaak zo waterig smaken? zelfs de biologische?) Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat avocado’s veel uit Zuid-Amerika worden geïmporteerd, wat natuurlijk in Noord-Amerika een stuk makkelijker en logischer is dan in Nederland.

Hoe dan ook, avocado op alles dus. Hoe je dit herkent? De echte New Yorkse hipster zegt geen avocado, maar ‘avo.’ En je zegt ook niet voluit Guacamole, maar ‘guac.’ Je bestelt dus een burger met extra guac. Of ‘an avo-toast.’ Een trend naar ons hart!

6. Sriracha en hot sauce op álles

foodtrends4 foodtrends30

Sriracha is die rode saus in die flessen met die eend erop, die je vast wel eens bij de toko hebt zien staan. Maak je geen zorgen, de saus heeft verder niks met eend te maken en is veganistisch. Bij hot sauce moet je denken een Zuid-Amerikaanse hete saus, waar vaak nog een smaakje aan is toegevoegd. Zoals in dit geval: chili-knoflook. Beide sauzen (hot sauce en sriracha) zijn behoorlijk pittig. Je zou het toch wel een een beetje de wasabi’s onder de sauzen kunnen noemen. Toch eet de gemiddelde New Yorker zich dapper een weg door deze hete trend.  Bij menig hippe tent hebben we praktisch iedereen om ons heen horen vragen of er een fles hot sauce of sriracha op tafel kon komen. Als het er niet al stond. En als het er niet stond en wij vroegen er niet om, dan werd ons gevraagd of we geen hot sauce wilden. Kortom: move over ketchup, maak plaats voor pittiger tijden.

Hoe eet je deze saus? Praktisch op alles, maar vooral op je avo on toast, op je breakfast burrito of op je scrambled tofu. Feeling hot hot hot!

7. Foodtrucks en foodmarkten

foodtrends6 foodtrends7

Als we het goed hebben begrepen, is dit een trend die uit Texas is komen overwaaien. Foodtrucks en foodmarkten zijn het HELEMAAL. Vooral de beroemde Smorgasburg markt in Williamsburg, aan het water (met een geweldig uitzicht over de skyline van New York,) trekt ieder weekend (zaterdag + zondag) een grote groep foodliefhebbers. Er is muziek, er zijn huisgemaakte limonades, er is vegan ijs, de barbecues staan aan en foodtrucks met eten uit de meest uiteenlopende keukens bieden je enthousiast ‘samples’ (probeer hapjes) aan. Als je een beetje slim bent (hey, Hollanders he?) kun je door een rondje over deze markt te lopen en overal de vegan samples te accepteren, eigenlijk al genoeg hebben gegeten. Dat neemt niet weg dat het moeilijk gaat worden om niet minstens één lekker gerecht te kiezen, want er is zóveel keuze!  De sfeer op zo’n markt is ontzettend goed en gemoedelijk en het ruikt overal heerlijk naar eten. En natuurlijk, op een New Yorkse foodmarkt zijn er vegan opties in overvloed. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken Wij hopen twee dingen en dat is 1) dat er overal in Nederland foodtrucks zullen gaan oppoppen, en niet alleen in Amsterdam en 2) dat wij ook een wekelijkse foodmarkt krijgen, in plaats van alleen in de zomer in festivalvorm.

8. Kimchi

foodtrends2

Een gerecht, of eigenlijk moeten we zeggen: een bijgerecht, dat we ook óveral zagen, is kimchi. Kimchi is een mix van gefermenteerde groenten en koolsoorten en het komt uit de Koreaanse keuken. Traditioneel gezien is het een bijgerecht of wordt het gegeten in/op een Bánh Mì en dat is ook hoe we het in New York tegenkwamen. Echter, kimchi werd ook los in bakjes in de supermarkt verkocht, maar ook als topping op burgers of salades. (wel alleen bij de hippere tenten) Zo zagen we bijvoorbeeld Aziatisch geïnspireerde burgers (op een Amerikaans burgerbroodje, dat dan weer wel,) met kimchi als topping. Aangezien we hoorden dat er recentelijk in Amsterdam Oost een traiteur is geopend die helemaal is gespecialiseerd in het maken van ingelegde en gefermenteerde groenten, verwachten we ook de kimchit-rend hier in Europa zeker terug te gaan zien.

Edit: we kregen een waarschuwing van Fenna (thanks girl!) over het feit dat kimchi van origine niet (altijd) vegan is. Soms wordt er namelijk vis gebruikt bij het fermentatieproces. Dat wisten we niet. De kimchi die wij in New York hebben gezien was altijd vegan (vegan logo op bakje of geserveerd bij een vegan restaurant,) vandaar dat het ons niet is opgevallen. Het is dus belangrijk om, als je vegan eet, altijd even te checken of de kimchi visvrij is of niet!

9. Jalapeñopepers (en andere exotische pepers)

ny9

Waar je in Nederland nog moet zoeken naar een jalapeñopeper (oké, sommige Albert Heijns verkopen ze inmiddels wel,) wordt de peper in New York heel veel gebruikt. Ook daarvoor is natuurlijk weer de verklaring: veel pepers komen uit Zuid-Amerika en het is logisch dat ze daarom sneller in Noord-Amerika worden gebruikt dan bij ons in het koude Europa. Sowieso zie je veel Latijns-Amerikaanse invloeden in het eten en pepers mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Niet alleen jalapeños zijn in trek, ook andere geroosterde pepers, pepermixen, chips, chocolade en smoothies met peper en peperkruidenmixen doen het goed bij de New Yorkers. Zo kwamen we op de foodmarkt een kraam tegen waar je alleen maar pepers kon kopen. Geroosterde, in gemaakte, verwerkt tot sambal of hot sauce, noem maar op. They like it spicy! (zo blijkt)

10. Icecream sandwiches

ny8

Natuurlijk bestaan icecream sandwiches al veel langer. Wat het is? Het zijn in feite twee cookies (chocolate chip, bijvoorbeeld) met daar tussen een bol ijs. Heel erg lekker, zo kun je je voorstellen. Nu zagen we bij de wat modernere (ijs-)zaken allerlei voor ons nieuwe opties. Bijvoorbeeld glutenvrije vegan cookies met ijs op basis van amandelmelk. Of all the way bounty: kokoskoekjes met daar tussen kokosijs. Vegan cookies zijn niet heel moeilijk te bakken en veganistisch ijs is er in tientallen verschillende soorten en van allerlei verschillende merken. Dit is een trend die wij nodig hebben in ons leven – i’m tellin ya. Hoe geweldig zou het zijn als we hier bij de lokale ijsboer een vegan-glutenvrije icecream sandwich zouden kunnen bestellen? Klinkt toch geweldig?

Dit waren tien foodtrends die ons de afgelopen dagen in het bijzonder zijn opgevallen. Kijk, New York heeft alles wat een vegan wil. Van donuts tot cupcakes, van 100% raw-vegan restaurants tot vegan fastfood, van juicebars tot koffietentjes met vijf verschillende soorten plantaardige melk. Bageltenten met 7 soorten vegan creamcheese en een Wholefoods die van voor tot achter vol staat met geweldige producten die je allemaal wilt uitproberen. Maar dat is er allemaal al jaren en het zijn geen trends, het zijn dingen die je niet meer kunt wegdenken daar. Wij kunnen alleen maar hopen dat deze ontwikkelingen overwaaien naar andere kant van de oceaan, want hoewel we hier in de Randstad niet veel te klagen hebben, kunnen we in heel Nederland en België nog de nodige vegan inspiratie gebruiken!

Naar welke foodtrend ben jij het meest benieuwd en welke zou jij we eens willen uitproberen? We lezen het graag bij de comments! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

35 gedachten over “10 Vegan foodtrends uit New York

 1. Aaaaahhhhh wat een leuk artikel! Ik ben heel benieuwd naar iced matcha latte. Ik wil stoppen met koffie drinken en dit lijkt me een prima vervanger. Ik zag dat ze ook matcha latte bij Sla hebben, maar ik weet niet meer zeker of die ook met ijs was. Heel duur was het wel en ik denk dat als dit naar Nederland komt, je er ook wel weer de hoofdprijs voor zal betalen.

  1. Ja dat zag ik inderdaad en ook bij Bagels&Beans. Maar volgens mij nog geen iced versie.. helaas…wie weet volgend jaar zomer!

   1. Bij iedere Bagels kan je als het goed is gewoon vragen om een iced matcha, dan wordt hij met koude ipv warme sojamelk gemaakt en gaan er ijsklontjes bij in :)

 2. Superleuk al die foodtrends die jullie even onder onze aandacht brengen. Een aantal kende ik al, maar veel waren volledig nieuw voor mij. De kombucha sla ik denk ik maar over (dat lijkt me niks). De andere 9 lijken me allemaal de moeite waard om te proberen (alhoewel ‘avo’ bij mij al wel langer een trend was, maar ik noemde het tot vandaag nog heel ouderwets ‘avocado’. Fijn dat jullie me ‘verhipsteren’, hi hi….).

  1. Jeeeeetje zeg, wat ouderwets dat jij avocado avocado noemt ;) :’)

 3. Kleine sidenote: kimchi is niet altijd vegan helaas. Soms worden er oesters of andere vis gebruikt in het fermentatieproces, dus altijd even checken als vegan :)

  1. Ah oké! goed dat je het zegt! Ik heb inderdaad wel een vegan logo op de verpakkingen met kimchi gezien, dus die waren in ieder geval wel vegan dan. Maar goede om dat altijd even te checken!

 4. Die matcha latte is makkelijk te maken: theelepel gezeefde matcha en mespuntje zout in een flesje, koude cashewmelk (verkrijgbara bij ekoplaza, zit ook al agave bij) erbij en schudden maar. Superlekker indeed!

   1. jullie collega vegadutchie plaatste gisteren ook een recept (en ode) aan de matchalatté!

 5. Yay wat een leuk artikel! Hier was ik nou echt heel benieuwd naaar :) Dat met die avocado heb ik ook! En als ik ze niet-biologisch koop zitten er ook heel vaak zwarte rotte plekken in. Maar ik blijf ze kopen want ja, veel te lekker he ;)
  Ik hoop het meeste dat de vegan ice-cream sandwiches overwaaien hmmm. Is het een leuk idee om een artikel over vegan cookies bakken te schrijven? Want bij mij gaat dat helaas helemaal niet makkelijk, het lukt bijna nooit (terwijl ik toch een ervaren bakster ben). De meeste recepten vragen toch om vegan butter of margarine en hoewel ik vele merken heb geprobeerd is het het toch altijd net niet.

  Oh en ik ben ook nog heel benieuwd of jullie Daiya geprobeerd hebben? :D Ben benieuwd naar de volgende NY-artikelen!

 6. Grappig dat er hier in Colombia veel overwaait uit Amerika, maar dit dus niet haha. Alleen de avocado trouwens, die eten we hier ook overal bij. Maar dat lijkt me meer vanaf hier naar daar overgewaait trouwens. En films zijn hier ook eerder dan in NL. Maar wat betreft vegan food: dat kennen ze hier gewoon niet haha

  1. hey Sabine! woon jij in Colombia? ik kom binnenkort enkele weken op reis (joepie!!!!) en vroeg me af hoe moeilijk het al reizend is voor een veganist? in Oost-Afrika waar ik eerder woonde en reisde lukte het wel (rijst en bonen en bananen en avocado’s en véél fruit) maar Centraal (en alle ander) – Amerika ken ik helemaal niet! en ik hoorde dat veel bonengerechten ook vlees bevatten? tips :) ? niet echt voor resto’s, die vind je wel online, maar meer tips voor tijdens het eten en rondreizen in het algemeen. ik spreek wel een klein mondje spaans. dankje als je kan helpen!!!

 7. leuk artikel! al lijkt het mij allemaal niet zo heel nieuw eigenlijk (maar ik volg dan ook veel food en vegan gerelateerde internationale blogs hoor). Maar foodtrucks, siracha, matcha, en artisanale limo zie je bij ons in de lage landen toch ook al langer meer en meer opduiken? ok niet zo veel en zo big als in NY maar dat zal wel altijd zo blijven :) en die avo-trend hebben ze van mij, ik wil ook bijna overal avocado bij :D
  kombucha, i agree, healthy but not so tasty, en met miso krijgen we ook ons gefermenteerd voedsel binnen he :)
  kimchi is in principe niet vegan, en de koreanen die het in Belgie aanboden hadden steeds de orginele (niet vegan) variant. je moet er ook wel van houden schijnt, hebben jullie de vega versie geprobeerd? Vita coco (dat bekende kokoswatermerk) biedt trouwens ook al een koffievariant aan, helaas wél met melk. maar in een cafeetje in antwerpen stond laatste een latté met rijstmelk en coconut water op de kaart! the times they are a-changing!

  1. Het is ook niet per se dat het allemaal nieuw is ;) Maar het feit dat het in NY veel wordt gegeten/gedronken en dat we het hier in Nederland nog niet zoveel zien als daar. Vandaar :)

 8. Leuk overzicht! Wat moet dat heerlijk zijn, om zoveel keuze te hebben en nieuwe producten te kunnen ontdekken.
  Ik ben heel benieuwd welke trends er over komen waaien. Laat maar komen :)

 9. Wat ik me afvroeg: een aantal jaren geleden zag je in beelden uit new york (en films, series) echt iedereen rondlopen met plastic water flesjes en wegwerp koffie bekers. is dat nog zo of is de herbruikbare bus uit Europa naar NY overgewaaid?

  1. goede opmerking, dat is me namelijk heel erg opgevallen: heel veel plastic bekers. Wel allemaal prullenbakken waar je ze in kunt gooien om te laten recyclen, maar dus wel heel veel wegwerp. Dopper zou het goed doen daar ;)

   1. ja jammer he – op zoveel vlakken (qua vegan eten, farmer markets, stadsmoestuinen…) is NY zo voor, en dat dan niet … meisjes, een missie voor jullie ;) breng de dopper naar NY!

 10. Leuk om te lezen, inderdaad niet heel nieuw als je veel blogs volgt maar wel heel leuk zo op een rijtje. Bagels en Beans heeft machalatte, moest ik erg aan wennen in het begin maar nu neem ik het ipv koffie en vind ik het erg lekker. Misschien allemaal vragen om de iced-variant:)

  1. Precies, dat is het. Ik had het gevoel dat ik in een soort tot leven gekomen Amerikaans foodblog terecht was gekomen :) Of op Pinterest, maar dan echt haha!

 11. Ben zelf geen fan van Kombucha (understatement), wel van avocado en kimchi. Heb bij Dun Yong (aka “de chinese supermarkt op de Zeedijk”) vega(n?) kimchi gevonden een poosje terug, weet niet of ze die nog hebben. Het schijnt overigens niet moeilijk te maken te zijn, hooguit wat bewerkelijk. :-)

 12. Leuk artikel! Veel nieuwe dingen voor mij, ben inderdaad benieuwd of we dat hier ook gaan zien :)

 13. Wat leuk om te lezen! Soms baal ik wel dat ik niet in Amerika woon, want je hebt daar zoveel alternatieven en het is niet al te prijzig.

  1. Goh Shaz, voor NY of California is dat waar, maar ik denk dat er héél veel streken in Amerika zijn waar ze eens goed zouden lachen met een vegan, geen enkel restauran of biowinkel vindt, en ze nog nooit van chiazaad gehoord hebben, en waar je geluk mag hebben als je al soyamelk in de grote supermarkt vindt! maar wat NY betreft heb je wel gelijk natuurlijk :)

 14. Ik heb kombucha geprobeerd in Zweden (ik vroeg of ze een spannend non alcoholisch drankje hadden) op basis van kurkuma. Ik vond het dus echt zooooo vies! De Zweden om mij heen vonden het wel oké geloof ik, maar mijn Nederlands palet was daar toch echt niet op voorbereid. Van mij mag New York z’n kombucha houden hihi ;)

 15. Super leuk artikel! Wisten jullie al dat kimchi op het menu staat van onlangs geopende Loving Hut in Amsterdam West?! Vegan & Home made

 16. Icecream sandwiches zijn zo lekker! Maar tegelijkertijd ook echt een ramp om op te eten, al het ijs valt er bij mij altijd vanaf af :’)

 17. Wauw. Interessant artikel. Goeie info. Ik ga volgend jaar een verjaardag vieren in New York. Je zet me op een spoor. Weet je, in de jaren tachtig werd in NL een veganistenbond opgericht. Of het was een vereniging, dat weet ik niet meer. Toen ze actie gingen voeren tegen invoering van de postcode heb ik mijn lidmaatschap opgezegd. Tja, ik was toen een tijd lang veganist. Tegenwoordig houd ik wel veganistische dagen. Zoals vandaag. Ik heb net jullie linzensoeprecept in praktijk gebracht. Er staat nu een paar liter af te koelen. Vega kan lekker zijn. Als je lekker kunt koken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.