21 for 2021 + laatste update 2020

In december 2019 schreef ik een ’20 for 2020′ lijst. Daarop stonden allemaal plannen en wensen voor het nieuwe jaar. Ik hoef niemand te vertellen dat 2020 het jaar werd waarin zo ongeveer álles anders liep dan gepland en dat ook ik mijn verwachtingen moest bijstellen. Dat is natuurlijk jammer, maar niet per se erg. Dit jaar heeft me bijvoorbeeld creatiever laten kijken naar wat er wél mogelijk was.

Mijn 20 for 2020 lijst bleek toch een fijn leidraad en hier en daar zelfs een houvast, ondanks dat ik niet alles kon uitvoeren, en ik heb daarom besloten om ook voor 2021 zo’n lijst te schrijven. Uiteraard houd ik daarbij in mijn achterhoofd dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat niet zomaar alles weer kan. Het is daarom een heel realistische en maatregel-proof lijst geworden. In deze blogpost deel ik mijn nieuwe lijst, maar blik ik ook nog voor de laatste keer even terug op mijn lijst van 2020. Mijn vorige updates kun je hier, hier en hier lezen.

Laatste terugblik op mijn 20 for 2020

1. Een wandeling organiseren voor een groep (onbekende) mensen.

December: Punt 1 op de lijst is meteen iets dat niet is gelukt, helaas. Op dit moment mogen we niet met groepen bij elkaar komen en misschien duurt het ook nog wel even voordat dat weer kan.

2. Een paar dagen naar een huisje in de natuur om daar lekker tot rust te komen en te schrijven.

December: Gelukt! In januari was ik op de Veluwe, in de zomer bij Zwier aan het water en we zijn in december nog een paar dagen naar Zeeland geweest. Voor januari staat er ook alweer een weekendje bos (in Friesland) gepland. Ik heb het idee dat we massaal de Nederlandse natuur meer zijn gaan waarderen dit jaar – of lijkt dat maar zo?

3. Een workshop volgen.

December: In december heb ik ook nog een kombucha-workshop gevolgd, met als gevolg dat ik – terwijl ik dit schrijf – een glas van mijn eigen gebrouwen sinaasappel-gember kombucha zit te drinken. En het is heerlijk! Ik ben heel erg benieuwd wat ik in 2021 allemaal voor nieuwe skills ga leren. Dit jaar was een creatief jaar!

4. Naar een pluktuin met bloemen en fruit.

December: Het bleef dit jaar bij bloemen plukken in de zomer en dat is oké. Ook zijn we dit jaar (heel klein) begonnen met moestuinieren in een bak in de achtertuin en ik heb zin om me daar dit jaar nog meer mee bezig te houden. Wat ik ook nog leuk vind om te vermelden is dat we dit jaar ook vlier uit eigen tuin hebben geplukt en daar limonade van hebben gemaakt. Dat ga ik dit jaar eerder doen (ik was er pas aan het einde vsan het seizoen bij, toen de vlier al bijna op z’n eind was) en dan ga ik siroop voor al mijn buren maken!

5. Nieuwe podcastafleveringen maken voor De Groene Podcast.

Oktober: Het idee om (weer) een eigen podcast te hebben kriebelt nog steeds. Misschien moet ik het dit keer wat laagdrempeliger houden, wat minder professioneel ook, zodat de kosten lager blijven. Ik maak het mezelf vaak veel te moeilijk met dit soort dingen en dat is jammer, want ondertussen had ik eigenlijk al tig podcastafleveringen kunnen maken… en dat is dus niet gebeurd. Uitdaging voor de laatste maanden van het jaar!

December: nouja, die uitdaging til ik maar gewoon naar 2021 ;)

6. Meegaan op een bird-watching-walk in Rotterdam of Amsterdam.

Oktober: Ik kreeg van Marne een heleboel leuke verjaardagscadeaus in augustus, en één daarvan is dat hij ons heeft opgegeven voor een ‘vogelcursus’ in Amelisweerd in het voorjaar van 2021! Het duurt nog even, maar ik kijk er al naar uit.

December: In mijn hoofd is het al bijna het voorjaar van 2021, dus ik ben excited voor de cursus!

7. Op een reisje met Dirk Jan.

December: Reisjes lukten niet, maar ik heb dit jaar gelukkig nog best wel veel quality-time met mijn vrienden gehad. We hebben vooral veel gewandeld! Zo hebben Merlin en ik bijvoorbeeld voor haar verjaardag een wandeling gemaakt in Amelisweerd, met warme chocolademelk to go erbij. Met Dirk Jan ben ik een dagje wezen touren met een elektrisch auto. Sowieso heb ik veel gewandeld met vrienden en ik vind dat eigenlijk wel één van de leukste nieuwe dingen die 2020 heeft gebracht.

8. Mijn slaapprobleem aanpakken.

December: Ik krijg sterk het idee dat mijn slaapprobleem vooral iets is wat in het najaar/de winter opspeelt. Momenteel slaap ik zo’n 5-6 uur per nacht en dat is wel echt te kort, merk ik. Ik doe mijn best om het te verbeteren, maar mijn bio-klok lijkt zijn eigen leven te leiden. Frustrerend!

9. 48 uur offline gaan.

December: Ik ben dit jaar veel vaker dan eerder geregeld een dagje offline geweest en dat vond ik dan prima. Echter, ik heb niet meer zoveel zin om mezelf aan ‘challenges’ te onderwerpen. Het leven was dit jaar lastig genoeg. Sterker nog, ik heb mijn schermtijd-widget van het beginscherm van mijn telefoon gegooid, want ik hoef mezelf niet af te straffen over zoiets als ’te veel schermtijd.’ Lekker boeiend, er zijn zó veel belangrijker dingen.

10. Een taart bakken aan de hand van een live tutorial van Lisa (van Taarten van Jansen).

December: Ik heb zó veel gebakken dit jaar, alleen al voor mijn kookboek. Dat moest natuurlijk allemaal eerst geprobeerd worden ;) Voor de komende week heb ik nog een tulband (cake dus) op de planning staan. Zo eentje zoals ik gisteravond in Heel Holland Bakt zag. Zin in!

11. Een échte zomervakantie plannen.

Oktober: Hier is niet veel in veranderd. Door naar Wie Is De Mol te kijken weten Marne* en ik inmiddels wel heel zeker dat we dolgraag een roadtrip door Italië willen maken. Ik ben al best vaak in dit heerlijke vakantieland geweest, maar ik wil zeker nog eens terug en dan voor een wat langere periode… zodat we langer van al het lekkere eten daar kunnen genieten :)

December: Geen idee wat 2021 op reisgebied gaat brengen. Geen idee dus of we – bijvoorbeeld – naar Italië kunnen, zoals ik hierboven schrijf. Maar wat ik in elk geval wel weet, is dat ik het plannen van vakanties dit jaar anders ga aanpakken. Ik ga 5 weken (zoals de meeste mensen in loondienst ook 5 weken vakantie hebben) vooruit plannen voor het nieuwe jaar. Dat heb ik nog nooit eerder gedaan, maar het lijkt me wel eens goed. Dit jaar (en de jaren ervoor, trouwens) heb ik namelijk effectief misschien maar 3 vrij genomen en dat was eigenlijk echt te weinig.

12. Thuis yoga doen. 

December: Yoga bleek voor mij toch iets wat ik liever in een studio doe. De lessen bij Studio Natuurlijk waren geweldig en ik kan niet wachten om er weer naartoe te mogen!

13. Spreken op een evenement, bijvoorbeeld over duurzaam leven, over dik zijn of over mental health.

December: Tsja, dit was één van de zakelijke doelen die gewoon niet zo haalbaar bleken. Dat is niet erg, ik heb genoeg andere zakelijke doelen wél bereikt. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

14. Mijn vriendin Suus in Duitsland opzoeken.

December: Marne en ik hadden het er afgelopen week nog over. Als er één reisje is dat we in 2021 echt ontzettend graag zouden willen maken, dan is het naar Suus en Sabrina!

15. Wadlopen met Marne.

December: strandwandelen is wél gelukt ;)

16. Naar een filmfestival en het dan heel serieus aanpakken.

December: Dit is één van de culturele dingen waar ik het meest naar uitkijk voor 2021. En niet omdat ik er niet meer zonder kan, maar omdat ik het de culturele sector zo ongelooflijk gun om weer aan te mogen sterken. En omdat ik weet dat velen met mij enorm zouden opleven van een goede dosis kunst en cultuur in 2021!

17. Een museum bezoeken waar ik nog niet eerder ben geweest.

December: We hebben onze kans helaas een beetje laten lopen, want in november hadden we nog kunnen gaan… maar in december gingen alle musea dicht. Again: kunst en cultuur hebben we flink in te halen in 2021 en ik hoop dat we de kans krijgen!

18. Een paar keer per jaar foto’s laten afdrukken, of Polaroids maken.

December: Als toevoeging hierop wil ik trots melden dat, naast dat ik dit jaar inderdaad foto’s liet printen van leuke herinneringen, ik een kerst-legpuzzel heb laten drukken als cadeautje voor Marne, met gezellige kerstige foto’s van ons kersthuis, onze boom en de katten erop. Ik vond het wel een toepasselijk lockdowncadeautje! (fotopuzzel.nl, geen spon)

19. Naar een lezing/event van iemand die ik heel inspirerend vind in het buitenland gaan. 

December: Tsja, jammer. Maar niet getreurd, het kan altijd nog. En als het niet in 2021 is, dan misschien in 2022.

20. Een creatief project met een concreet eindproduct oppakken.

December: Mijn kookboek is bijna af en het wordt zó mooi. Echt heel veel zin om deze baby in 2021 de wereld in te brengen. Aan een ander creatief projectje wordt momenteel de laatste hand gelegd, dus daar kan ik in januari mee van start!

En dan: 21 f0r 2021

En dan: mijn nieuwe lijst! Nu ik mijn laatste update over 2020 heb geschreven vind ik het opeens best wel spannend om een nieuwe lijst te delen. Het kan immers best wel eens zo zijn dat ik weer een heel aantal dingen niet zal (kunnen) uitvoeren. Maar goed, hoe erg is dat nou helemaal? Ik hoorde van de week iemand in een podcast zeggen dat ‘streven naar perfectie eigenlijk nee zeggen tegen het leven’ iswant het leven kan nu eenmaal niet altijd met je meewerken en: wat is perfectie nou ook eigenlijk helemaal voor vaag begrip? Dus, hier komt mijn lijst met wensen en plannetjes voor 2021 en ergens in het voorjaar zal ik een eerste update geven!

1. Waterfietsen door de grachten van Utrecht 

Dit lijkt me gewoon een ontzettend grappige activiteit. Ik geloof niet dat ik ooit in mijn leven eerder heb gewaterfietst, en het lijkt me gewoon heel grappig te zeggen: “ik waterfiets even naar huis, joe!”

2. Een weekend naar een boshuisje 

Voor januari staat er al een weekendje naar een boerderijtje náást het bos gepland, dus de volgende stap is zo’n gezellig houten huisje ín het bos.

3. Met de trein naar Suus en Sabrina in Duitsland 

Echt héél veel zin om deze lieverds weer te zien én om mijn hart op te halen in een Duitse supermarkt. I mean, heb je het vegan assortiment in zo’n winkel wel eens gezien?!

4. Mijn garderobe verder verduurzamen 

Ik ben in 2020 al een eindje op weg geraakt doordat ik Vinted helemaal heb ontdekt, maar ik wil nog meer moeite doen om een zo duurzaam mogelijke garderobe samen te stellen. Dat wordt nog best wel een uitdaging met mijn kledingmaat, maar ik ga het toch proberen!

We brachten een bezoekje aan Brussel. De stad van de chocolade, de hippe koffiezaakjes en het vegan food! We delen de leukste hotspots met je.

5. Een nieuwe stad in Nederland of België ontdekken, of allebei 

Als de winkels en de horeca weer open zijn dan hè, anders is er misschien toch wat minder aan.

6. Mijn kookboek groots lanceren 

Mijn kookboek komt uit in mei en ik ben erg benieuwd wat er tegen die tijd weer kan en mag. Het allerleukste zou ik het natuurlijk vinden om een boekpresentatie in real life te organiseren, maar we gaan het zien!

7. Vaker een Greenwheels auto pakken om vrienden te bezoeken.

Ik heb gemerkt dat ik dat één van de allerleukste dingen vind: naar (bijvoorbeeld) Rotterdam rijden, afspreken bij een koffie to go plek met Alida en dan een uurtje of twee wandelen. Ik mag mezelf gunnen om wat vaker Greenwheels-kosten te maken, omdat dit een heel makkelijke manier voor mij is om mijn vrienden dichtbij te houden.

8. Een wildplukwandeling doen met een professional 

Dit lijkt me zó cool en leerzaam. Ik kan niet wachten tot het weer lente/zomer is en ik dit kan gaan plannen.

9. Beter leren breien 

Ik kan nu recht-toe-recht-aan een sjaal breien, wat al leuk is natuurlijk, maar ik zou wel meer willen leren. Bijvoorbeeld mijn eigen sokken breien. Granny-chic, love it.

10. Een ANWB-route wandelen 

Ik heb mijn mond wel altijd vol over ‘anwgay lifestyle’ enz, maar ondertussen heb ik nog nooit zo’n officiële wandelroute gedaan. Schandalig, ik weet het. Staat op de planning!

11. Twee creatieve workshops volgen

Ik heb in 2020 gemerkt dat ik het echt héél leuk vind om iets nieuws te leren. Maakt niet uit of ik er goed in ben of dat ik het eindproduct mooi of bruikbaar vind (al kijk ik as we speak wel vol liefde naar mijn gepottenbakte schaaltje waar een kaarsje op staat te branden)  maar het leren van een nieuwe skill vind ik geweldig. Dingen die ik bijvoorbeeld zou willen leren: boekbinden, latte art, kaarsen maken, bloemenkransen maken, weven, zeefdrukken… en er is vast nog heel veel meer!

12. Drie creatieve zakelijke projecten uitvoeren 

Met één project kan ik bijna van start, voor één ander project wil ik in januari een afspraak maken met een professional en het derde project, daarover ben ik nog aan het nadenken :) In 2021 bestaat De Groene Meisjes 10 jaar, dus ik vind het leuk om mezelf uit te dagen om volgende, creatievere stappen te zetten!

Bezoek de tuinen van A.Vogel. In de Veluwse bossen van Landgoed Zwaluwenburg liggen de A.Vogel tuinen met talloze geneeskrachtige kruiden en planten. Het is dé plek voor een gezellig en gezond dagje uit midden in de natuur.

13. Mijn moestuintje serieuzer aanpakken 

Dit jaar kreeg ik mijn moestuinbak op mijn verjaardag in augustus en toen was het eigenlijk al een beetje te laat in het seizoen. Dit jaar ga ik dus op tijd beginnen! Ben benieuwd wat ik allemaal verbouwd ga krijgen in onze stadse achtertuin.

14. Iedere maand minstens 4 kaartjes versturen naar vrienden en familie 

In 2020, toen we massaal thuis kwamen te zitten en iedereen wel een opppeper kon gebruiken, ben ik echt véél meer kaartjes gaan versturen dan ooit. En ook heb ik nog nooit een jaar zoveel post gehad! Ik werd er persoonlijk heel erg blij van, dus ik wil dit voortzettend in het nieuwe jaar. Als ik iedere maand 4 of 5 kaartjes verstuur, heb ik in elf maanden (ik tel kerstkaarten in december even niet mee) alleen al zo’n vijftig kaarten verstuurd. Ik word echt blij van dat idee.

15. Meer kunst&cultuur 

Films, concerten, expo’s, voorstellingen… ik hoop zó dat we er in het nieuwe jaar weer offline en met elkaar van mogen gaan genieten.

16. Op de fiets naar Erik en Julia in Hilversum 

Fietsen is niet per se mijn lievelings (ik wandel liever, maar dat wordt naar Hilversum wel écht een lange trip) maar ik kan eigenlijk niet achterblijven bij Marne, die al twee keer (!) naar Hilversum is gefietst. Lijkt me toch wel een leuke trip: een uur heen, een uur terug. Tussendoor picknicken bij Erik en Julia in de tuin!

17. Op drie plekken in de natuur zwemmen in de zomer

2020 was het jaar dat ik überhaupt weer heb gezwommen na een jaar of 8 helemaal niet gezwommen te hebben, en ik vond het heerlijk. Ik moest wel flínk over iets heen hoor, maar uiteindelijk vond ik het heel fijn. Ik heb dit jaar gezwommen bij de Maarsseveense Plassen en bij Zwier, toen we daar in een havenhuisje verbleven. In 2021 ga ik voor drie verschillende plekken! Misschien ieder jaar één plek erbij, totdat ik over een paar jaar gewoon iedere zomer óveral het water in durf te plonzen!

18. Meer spelletjes leren spelen

Dit jaar ontdekte ik dat ik spelletjes spelen eigenlijk echt heel leuk vind, al dacht ik altijd dat het niet zo mijn ding was. De leukste spellen van het jaar vond ik Qwixx en Pandemic. Die laatste vooral omdat je als team tegen het bord speelt, in plaats van tegen elkaar. Er zijn een hoop spellen die ik nog nooit van mijn leven heb gespeeld. Zoals Scrabble, Risk, Catan of Monopoly. Het lijkt me leuk om meer spellen te leren kennen en ook om vaker met vrienden een spelletjesavond te organiseren. Ik hoorde bijvoorbeeld dat Ticket to Ride heel leuk is. Iemand nog meer tips voor leuke bordspellen? **

19. Op een inspiratie-werktripje naar het buitenland

Dit houd ik bewust een beetje vaag, eigenlijk vooral om teleurstelling voor mezelf te voorkomen. In de tien jaar dat ik content maak, ben ik op ontelbaar veel tripjes naar het buitenland geweest. Ook al ben ik niet de allergrootste reiziger, ik mis het wel. Ik mis het om in een andere omgeving te zijn, met nieuwe indrukken. En ik mis het om door een stad lopen en om op iedere straathoek een nieuw idee op te doen. Ik mis het om níet te kunnen wachten om tips te delen, adresjes, recepten, hersenspinsels. Ik hoop dat mijn blog in 2021 weer een boost kan krijgen, omdat ik meer inspiratie opdoe. Content maken wordt echt met de maand uitdagender merk ik, omdat er niet zoveel gebeurt. Hopelijk is dat in 2021 anders! Ik moet hierbij natuurlijk niet te streng voor mezelf zijn, want ik ben wél actiever dan ooit geweest op Instagram én ik heb een kookboek gemaakt. Ik bedoel, dat is ook (een heleboel) content :)

20. Meer boeken lezen die ogenschijnlijk buiten mijn comfortzone liggen

Ik merk dat ik heel erg geneigd ben om boeken te kopen of te lenen waarvan ik eigenlijk al zeker weet dat het iets voor mij is. Meestal zijn dit boeken die zich in het hier en nu afspelen en die gaan over ‘moderne problemen.’ Zoals het nieuwe boek van Lize Spit, bijvoorbeeld. Nu vind ik dat ook echt heerlijke boeken, maar ik heb het idee dat ik toch ook veel moois mis. Zo las ik op aanraden van Trees bijvoorbeeld Hamnet, over het overlijden van de zoon van Shakespeare, en mijn eerste gedachte was: maar dat speelt zich eeuwen geleden af, dat is niks voor mij. Je begrijpt: ik ging het lezen en het bleek het mooiste boek dat ik in 2020 las. Binnenkort begin ik in Miss Austen. Ook zo’n titel die ik uit mezelf niet gauw zou kiezen, maar ik ben nu toch erg benieuwd! **

21. Beter voor mijn fysieke gezondheid zorgen

Ik ben me ervan bewust dat ik alerter ben op mijn mentale gesteldheid dan op hoe ik er fysiek aan toe ben. Zo ben ik dit jaar veel te laat en onder (niet eens meer) lichte dwang van Marne naar de fysio gegaan, omdat ik zó vast zat in mijn schouders, nek en rug en daardoor erg veel pijn heb. Mijn slaapprobleem heeft weer monumentale vormen aangenomen. Ik eet minder groente en fruit dan ik zou willen en ook weet ik niet goed welke supplementen ik zou moeten slikken, dus daar wil ik me in verdiepen. Ik slik enorm veel pijnstillers tegen mijn menstruatiepijn, maar ja, ik ben dan ook weer gestopt met naar de accupuncturist gaan – misschien ook niet slim. Anyway, voordat dit een ‘dit heb ik allemaal verkeerd gedaan’ praatje wordt: in 2021 blijf ik goed voor mijn mentale gezondheid zorgen én neem ik mijn fysieke gesteldheid even serieus. (grappig, ik denk dat het voor veel mensen precies andersom zal zijn)

Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie 21 for 2021 lijstjes! Misschien wil je een paar van de punten die erop komen delen in de comments? Ook ben ik benieuwd of je op mijn lijst nog dingen hebt gevonden die jij in 2021 ook zou willen doen. Laat het me weten! 

*Marne gebruikt sinds december zijn nieuwe naam <3

** deze alinea’s bevatten affiliatelinkjes

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

33 gedachten over “21 for 2021 + laatste update 2020

 1. Leuke dingen die op dit lijstje staan! Sinds je begon over verduurzamen van je kleding op je stories probeer ik ook als ik “nieuwe” kleding wil te kijken naar bijvoorbeeld 2e hands kleding of kleding die anders weggegooid wordt als het niet verkocht wordt. Dus dit wil ik doorzetten in 2021.
  Ook wil ik in 2021 meer gaan kijken naar wat ik écht wil: dankzij de quarantaine ben ik erachter dat ik een feeling blijk te hebben voor financiën en dat ik hier misschien wel wat mee moet doen, ipv mijn studie Engels die ik ook erg leuk vind.

 2. Ticket to Ride is inderdaad heel leuk! Vooral ook wegens de uitbreidingen waarbij je weer nét andere strategieën kunt gebruiken. Wij gaan juist binnenkort Pandemic voor het eerst proberen, klinkt interessant met het team-element. Ben ook erg benieuwd naar eventuele updates over je stadsmoestuintje in 2021. Heb zelf op dit moment geen tuin, dus geniet dan online mee. Ik wens jullie een sprankelend 2021!🌺🌠

 3. Spelletjes tips nattuurlijk. Dixit (zulk mooi plaatjes). Space team, magic maze speel je tegen het bord.
  Als je goed bent in snel patronen herken panic lab en set.
  Wingspan staat nog op Mijn lijstje kun je de wereld vogel kennis meteen vergroten heel mooi spel ( er is ook een uitbreiding met Europese vogels)
  Fijn spelletje die rond de 10 euro liggen koe handel, valse motten, wizard, take 5. Nu heb ik genoeg tips gegeven denk ik. Wat ook een goed idee is om naar de spelletjes winkel te gaan en daar te zeggen ik vindt dit leuk wat zou ik dan nog meer leuk vinden. En bedenk met hoeveel mensen je samen wil spelen ik koop bijvoorbeeld graag spellen voor twee personen of spellen moeten voor meer dan 6 spelers. Ik speel nauwelijks met vier personen dus die liggen dan onder in de kast nauwelijks gebruikt ( dit jaar die met 6 spelers ook😭 hoop dat snel weer kan) op naar heel veel spelletje in 2021

 4. Wat een mooi artikel weer Merel! Veel dingen zijn ook erg herkenbaar. Ik vond wandelen altijd wel prima, maar ben er dit jaar steeds meer van gaan houden. Het was zo fijn om elke dag even naar buiten te kunnen om een frisse neus te halen. Ik moet zeggen dat ik soms de binnenstad van Leiden wel een beetje gezien heb, maar tegelijkertijd ontdek je elke keer toch weer wat nieuws. ;) Mocht de groepswandeling volgend jaar door kunnen gaan, dan sluit ik graag aan.

  Qua spelletjes, ik kan Dixit zeker aanraden! En ik ga nu je kookboek pre-orderen haha.

 5. Wat een mooie lijst! En de scherm tijd heel herkenbaar, fijn dat je zegt dat het niet erg is. Als spel wil ik je Hanabi aanraden, dat is een kaart spelletje waarbij je moet samenwerken, en voor 11 euro ook geen ingewikkelde aanschaf en wij vinden het leuk met 2 :))

 6. Mooi lijstje Merel! Het inspireert me om zelf ook een lijst samen te stellen..

 7. Wat een heerlijk lijstje. Ik heb besloten om voor 2021 even geen doelen te hebben (naast afstuderen) ik vind het leven wel even zwaar genoeg zo met een pandemie en mijn studie.

 8. Ik vind dit zo ontzettend leuk om te lezen!

  ps. Gefeliciteerd met je nieuwe naam Marne!

  1. Bedankt voor je inspirerende woorden weer, Merel.
   Mijn goede voornemen voor 2021 is vooral om meer tijd te nemen om lekker buiten en in beweging te zijn, dat doet me altijd zo goed.

   Ik ga je blog en Instagram toevoegen aan mijn persoonlijke lijst met lichtpuntjes van 2020!
   Happy new name, en al het beste voor 2021 voor jou en Marne <3

 9. Wat een mooie naam, Marne! :)

  Tips voor spelletjes zijn: Hanabi (ook hier speel je als team met alle spelers), Code Names (hier speel je niet met iedereen samen, maar wel in teams), Set en Jungle Speed!

 10. Dixit, zoals hierboven al eens werd genoemd, was ook het eerste dat in me opkwam. Wel leuker met wat meer volk, en lukt niet met 2. Zelfde voor nog eentje dat hier gisteren na een paar jaar nog eens bovenkwam: Chinatown.

  Wij spelen de laatste tijd vaak Seikatsu. Kan wel met 2.
  En Concept. Boggle. Agricola voor 2. Regenwormen. Geharrewar in de Sushibar. Ik kan blijven gaan, ja. 😁

 11. Inspirerend lijstje weer. Zou ik ook noeten doen, laagdrempelig.
  Ik laatste punt vind ik echt pijnlijk herkenbaar ook.

  Ik heb met kerst Catan gekregen en gespeeld met mijn kinderen, super leuk. Van mn broer ook het kaartspel van Catan gekregen, die is voor twee personen, ook leuk. Verder wordt er hier veel gepuzzeld 😊

 12. aaaaah gefeliciteerd met de naam Marne! Die naam staat je goed :) Ik speelde gisteren voor het eerst kakkerlakkensalade en het is echt een heel leuk (vooral slappe lach) spel. Je moet heel goed opletten en snel antwoorden, waardoor je de fout nog wel eens in schiet (ofja, ik die de fout in schiet haha).

  Ik wil in 2021 ook mijn gezondheid oppakken, vooral het gezonder/bewuster leven is nummer 1, maar ik wil vooral mijn reis naar rust afleggen. Ik ben te chaotisch, te gestresst en daar wil ik iets aan doen! Verder nog niks, want de rest komt wel.

  Dikke tût ût Fryslân!

 13. Ooo die van die kaartjes ga ik ook toevoegen aan mijn lijstje! Dat vind ik echt een heel leuk idee.

  En ik heb nu nog meer zin in Hamnet. Ben benieuwd!

 14. Wat een fijn artikel! krijg er meteen zin van om zelf een lijstje met (haalbare, pandemie-proof) plannen te maken.

  Wat spellen die ik nog niet genoemd zag: machi koro, sushi go, koehandel, phase 10 (en bij ons thuis zijn we momenteel fanatiek aan het rummikubben)

  (je vroeg niet expliciet om slaapadvies, dus voel je vrij om dit over te slaan) ik heb dit jaar heel veel gehad aan mijn daglichtlamp en verzwaarde deken, allebei een investering, maar ik zou niet meer zonder kunnen, kan het echt aanbevelen

  en Marne gefeliciteerd met je nieuwe naam!

 15. Wat een heerlijke post :D Ik ga binnenkort ook eens zo’n lijstje schrijven… ben heel benieuwd naar je kookboek!
  En dingen klein en toegankelijk houden vind ik sowieso fijn voor zulke lijstjes, helemaal na zo’n jaar als deze. Je weet maar nooit wat 2021 gaat brengen, maar ik durf ook nog niet teveel te hopen… Maar deze leuke lijst is vast haalbaar :D

 16. Heel leuk om te lezen! Die van de Greenwheels is een goede, dat mag ik mezelf ook gunnen. Zeker in deze tijd waarin ik minder graag voor het OV kies, en veel vrienden in andere steden.

  Mijn spel van 2020 is Azul:)

  Ik vind het wel een uitdaging om zo’n lijst te maken, zonder in de valkuil te vallen dat het dan ook allemaal moet of falen is als het niet lukt. Maar daardoor vermijd ik misschien ook wel weer hele leuke uitdagingen? Ik ga er eens over nadenken. Ik kan me in elk geval vinden in beter zorgen voor fysieke gezondheid, ik ben ook meer gericht op mentale gezondheid – maar in deze tijd waarin alles achter het scherm plaatsvindt merk ik dat ik minder lichamelijke ervaringen heb, minder in beweging en minder met de zintuigen.

 17. Hoi Merel, wat leuk om te lezen! Ik heb vorig jaar na jouw blog ook een 20 voor 2020 gemaakt en die ga ik deze week eens bekijken. Er zijn ondanks de pandemie nog best wat dingen gelukt! En er staan dingen op die ik nu totaal niet meer wil of nodig vind haha. Ga ook een 21 voor 2021 maken met oa erop dat ik dat jaar wil rotsklimmen in de echte bergen! Verder wil/moet ik echt mijn thuiswerkroutine aanpakken want daar ben ik de afgelopen maanden echt ongelukkig van geworden. En aangezien we waarschijnlijk nog wel maanden thuis moeten werken…. wel lastig om dat punt niet te ‘agressief’ aan te pakken en te veel in 1 keer te willen veranderen. Ik ga er deze vakantie goed over nadenken :)

  Wat betreft spelletjes: 7 wonders duel is heel leuk voor 2 personen. Als je regelmatig met 4 dezelfde mensen een spel speelt, kan ik de legacy versie van pandemic echt aanbevelen! Het spel verandert dan elke ronde mee met jullie acties dmv een verhaal. Je moet elke ronde allemaal stickers op het bord en in de spelregels plakken en er zijn geheime doosjes om te openen met nieuwe kaarten en karakters… ahhhh fantastisch!
  Mijn favoriete spellenwinkel in Utrecht is NeverNeverLand (op de Oudegracht naast dille en kamille). Er werken hele lieve mensen / enorme spelletjesnerds en die kunnen je heel goed advies geven. Zeg wat je leuk vindt, voor hoeveel spelers het moet zijn en wat je budget is en dan komen zij met een paar dozen :)

  1. Hi, een tip voor je thuiswerk routine, ga begin van de dag of tijdens de lunch of eind de dag (of alle drie kort) een rondje wandelen, helpt mij enorm! Mijn goede voornemen is om elke ochtend een rondje hard te lopen (halfuurtje) daarna voel je zoveel energie!

   En ik begin je dag met dat wat het meest belangrijk is en/of waar je tegenop zit.(“eat the frog” )

   En het belangrijkste vergeet je pauzes niet! (en dan niet lunchen achter je bureau ;)

   Deze dingen ga ik vanag januari ook weer even goed oppakken!

 18. Wat een mooi lijstje! Je hebt me inspiratie gegeven om vanavond samen met mijn huisgenoot ook eens een lijstje te maken. Dingen die er sowieso op komen: afstuderen, plezier en rust terugvinden in boeken lezen, yoga blijven doen, een creatieve workshop volgen, een fiets- of wandelvakantie… Zin in!
  Een leuk spelletje dat ik van de week heb ontdekt is Keer op Keer. Een soort Qwixx, maar dan ingewikkelder. Ticket to Ride is ook zeker een aanrader.
  En mooie naam, Marne!
  Liefs

  1. Oja! Ik mis je boekenblogjes. Lijkt me leuk als je binnenkort weer eens tips deelt of je top x boeken van 2020 maakt (als je daar de tijd en ruimte voor hebt uiteraard <3)

 19. Wat een goede ideeën! Ik ga zelf ook maar eens op wat doelen broeden.

  Voor als je toe bent aan puntje 9: mijn moeder breit prachtige sokken (ze is zelfs wereldkampioen geworden in 2012 haha) en geeft les in Ede en online. Er zijn nu even geen offline cursussen, maar binnenkort hopelijk wel weer. Haar website is breiwerck.nl.

  Liefs

 20. Hee Merel!
  Echt leuk om te lezen weer! Nav je 2020 lijst heb ik er ook een gemaakt samen met een vriendin (en huisgenoot). Die hebben we gisteravond ‘geëvalueerd’ en een nieuwe gemaakt voor 2021. Echt leuk om zelf je dingen voor te lezen en die van een ander te horen, zo inspireer je elkaar. Dus dat is een tip voor mensen die het nog willen doen :)
  Fijne laatste dagen van het jaar ondanks de spanning voor je broer, dikke knuffel!

 21. Wat een superlijstje!! En speciaal hoera voor punt 16 natuurlijk.. :) kan niet wachten!

  1. Allereerst: Marne, gefeliciteerd met je nieuwe naam! ❤️
   En voor spelletjes tips: regenwormen, beverbende, exploding kittens, code names, sushi go, Machi Koro, verborgen eiland (zijn meerdere varianten van, maar lijkt wel erg op pandemic). Alles is ook met z’n tweeën te spelen, vind alleen exploding kittens persoonlijk minder leuk met z’n tweeën.
   Ik ben zelf nooit zo van de goede voornemens, omdat het vaak dingen zijn als : afvallen, meer sporten, bla bla bla. Maar zo’n lijstje is eigenlijk wel heel leuk.

 22. Wat een mooie doelen heb je weer Merel. Jouw lijstje en je updates inspireerden mij vorig jaar echt en ik ben ook alweer bezig aan mijn lijst voor het komende jaar. De grootste wens is dat in mei ons eerste kindje gezond ter wereld komt. De rest van de doelen zijn een stuk kleiner, vaker datesnights met mijn man (vooral voor mei), en een veranda aan ons huis.

 23. Escape Room is ook zo’n spel dat je met z’n allen speelt en met z’n allen wint of verliest! Erg leuk, zeker nu we niet naar echte escape rooms kunt gaan. Wel jammer dat je het niet vaker kunt spelen, maar een voordeel is dan wel weer dat je het spel door kunt geven aan vrienden en familie! Klinkt als een leuke lijst verder, misschien ga ik ook nog zo iets samen stellen.

 24. Vorig jaar vond ik dit zo’n geweldig idee! Ik had zelf ook meteen een 20 voor 2020 lijst gemaakt. Ondanks dat ik niet alles heb gedaan, heeft het zeker geholpen! Zo heb ik een museum jaarkaart aangeschaft, ben ik meer gaan wandelen, boeken gaan lezen (minder series op netflix gaan kijken) en nog veel meer.. Ik zit nog na te denken over mij 21lijst voor dit jaar. Genoeg inspiratie hier!!

  Ik kan niet geloven dat je nog nooit monopoly, risk & catan hebt gespeeld, daar wordt het dan hoog tijd voor, deze mag zeker niet ontbreken!!

  Mijn tips: als je een route zoekt heb je in castricum/Egmond een schitterende wandel route.
  https://www.natuurwegwijzer.nl/route/243/duinen-bij-egmond-duindoornroute

  En als je informatie zoekt over welke supplementen, voedingadvies (gember schijnt te helpen tegen menstruatie pijn) zou ik aanraden deze video te bekijken: (en veel meer andere video’s over gezondheid)
  https://nutritionfacts.org/2020/05/14/what-to-take-for-menstrual-cramps/

 25. Leuke lijst met doelen zeg!
  El Dorado is een erg leuk spel. Machi Koro is snel te leren en lekker klein om mee te nemen. Scotland Yard is ook een klassieker. Carcassone is ook leuk.

  Ik kan me niet voorstellen dat je nooit monopoly hebt gedaan! Wij hebben deze vakantie zeker 6 potjes achter de kiezen…

 26. Ik ben zó benieuwd naar je kookboek! En vind je lijstje weer heerlijk, je bent elk jaar weer een inspiratie voor me :)

 27. Wat leuk dat je meer spelletjes wilt spelen! Pandemic is ook een van mijn favoriete coöperatieve bordspellen. De Legacy-variant is nóg tien keer zo leuk. Dan doorloop je een soort ‘verhaal’ van 12 maanden waarbij elke maand allerlei onverwachte dingen gebeuren, en de dingen die je in potje A doet nog invloed hebben op potje B. Superleuk om met een vast duo/clubje te spelen. Wij zijn inmiddels bij Season 2.

  Andere toffe coop-games (waarbij je dus samenwerkt tegen het bord): Codenames Duet, Detective (moet je moordzaken oplossen), Spirit Island en Hogwarts Battle (als je een Harry Potter-fan bent ;-)).

  En verder behoren deze spellen ook tot mijn favorieten: Terraforming Mars (in het begin vrij complex maar wel heel leuk zodra je het een beetje doorhebt), 7Wonders Duel (speciaal voor 2 spelers), Codenames (de niet-duet-versie dus), Dixit, Kingdomino en inderdaad Ticket to Ride.

  Veel speelplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *