24 april – Fashion Revolution day

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Morgen, op donderdag 24 april, herdenken we dat vorig jaar op deze datum in Dhaka (Bangladesh) 1133 mensen om het leven kwamen doordat een kledingfabriek instortte. Dit waren 1133 mensen die onze kleding maakten. Omdat wij goedkope kleren willen dragen, staan er in landen als Bangladesh fabrieken met ik-weet-niet-hoeveel etages. En in die fabrieken zijn de arbeidsomstandigheden over het algemeen erbarmelijk. Nog even los van het feit dat er vaak allerlei giftige stoffen in kleding verwerkt worden, zijn de mensen (soms kinderen) die in dit soort fabrieken werken slecht verzekerd en dus niet veilig. Nogmaals: dat alles omdat wij zo nodig een supergoedkoop shirt willen dragen.

Aanstaande donderdag is het Fashion Revolution Day. Op deze dag (en hopelijk op alle dagen daarna) staan we stil bij de vraag: “Wie heeft mijn kleding gemaakt?” Gelukkig zijn er heel veel mensen die al bezig zijn met het verduurzamen van hun garderobe. Om aan de wereld te laten zien dat het jou iets uitmaakt waar jouw kleding vandaan komt en onder welke omstandigheden deze worden geproduceerd, kan je meedoen aan de “InsideOut” actie.

#InsideOut

Het idee is dat je een kledingstuk binnenstebuiten en achterstevoren aantrekt, met het merklabel naar voren. Je maakt vervolgens een foto (een selfie mag, maar hoeft niet) en plaatst hem op Instagram (of Twitter, kan ook) met #InsideOut en @Fash_Rev. Het wordt tijd dat mensen EN merken gaan inzien dat de toekomst echt bij eerlijke kleding moet liggen. Met jouw foto kan je aangeven dat jij klaar bent voor een verandering!

We kunnen ons voorstellen dat je misschien met vragen zit, of dat bovenstaande nog vrij nieuw voor je is. Misschien vind je het leuk om eens op de Nederlandse pagina van Fashion Revolution te kijken. Hier vind je een overzicht van alle events (die in het teken staan van eerlijke mode) die in Nederland worden georganiseerd. Wellicht leuk om eens zo’n event te bezoeken!

Voor meer informatie over eerlijke mode en alles wat er bij de Fashion Revolution komt kijken, verwijzen we je graag door naar fashionrevolution.org.

Doe jij mee op 24 april? We zien jullie foto’s graag voorbij komen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

9 gedachten over “24 april – Fashion Revolution day

  1. Goed initiatief :)

    (Doet me wel denken aan een meisje op mijn middelbare school vroeger die haar broeken wel eens binnenstebuiten droeg, als fashion statement :) )

  2. Goed initiatief!

    Kennen jullie Van Jos? Een Amsterdamse dame die de ontwerpen van haar moeder laat maken op een duurzame manier via hele sympatieke projecten en dan ook nog eens geweldig mooie stukken maakt.

  3. Mooi!!!! Ik doe graag mee, kan me heugen dat ik in een grijs verleden een tijdje overhemden achterstevoren droeg, dat was hip ;-)

  4. Ik heb geen i stagram of twitter, maar ga morgen als docent voor de klas staan met mijn truitje binnenste buiten. Ben benieuwd of dit reacties (en goede gesprekken) oplevert…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *