3 groene hotspots in Haarlem

Haarlembylima1

Zin in een citytrip in eigen land? Denk eens aan Haarlem. Sinds kort zijn er steeds meer leuke groene hotspots te vinden in deze gezellige stad. Vandaag deel ik (J) er drie met jullie en hopelijk worden jullie net enthousiast als wij zijn!

BY LIMA

Haarlembylima3

Eén van de leukste eettentjes van Haarlem vind ik By Lima. Bij By Lima wordt er voornamelijk gewerkt met seizoensproducten en met zo min mogelijk e-nummers. Dat is natuurlijk altijd een goed idee. De gerechten zijn erg origineel, de porties zijn super goed en het eten is gewoon heel erg lekker!

Haarlembylima2 Haarlembylima4

By Lima is een mooie, lichte zaak waar je met je vrienden kan gaan lunchen. Ook zien we onszelf wel lekker aan het raam zitten werken met onze laptops. De bediening is ontzettend vriendelijk en vertelt je graag meer over de menukaart.

De eigenaresse van Brand Mission (een eco fashion winkel verderop in de straat) vertelde me al dat de porties mega groot waren. Ik bestelde een broodje met avocado en boy, she was right!  Waar je soms nog wel eens wordt afgescheept met 3 sneue plakjes avocado, kreeg ik bij By Lima twee goede boterhammen met spread en een hele grote avocado. Ziet het er niet geweldig uit op de foto? Ik kan niet wachten om de andere vegan opties ook uit te proberen!

Als toetje nam ik een chocoladetaartje en die was ook erg smaakvol. Theetjes komen van TeaBar en kan je zelf scheppen. Kortom, helemaal Groene Meisjes proof! By Lima mag je ècht niet overslaan als je een dagje naar Haarlem gaat.

Haarlembylimabroodje haarlembylima5 haarlembylima6

By Lima
Zijlstraat 65
Website

SJAKIES  haarlemsjakies3

Op twee plekken in de stad vind je ‘Sjakies’: een winkel met duurzame cadeaus en hebbedingen. In het grote filiaal in de Breesstraat kan je terecht voor fair trade meubels, zelfontworpen textiel en producten van designers als Piet Hein Eek. Ik bezocht het kleine filiaal in de Koningstraat.

haarlemsjakies1Van de etalage word je al vrolijk!

Sjakie’s staat vol met leuke, originele spullen. Van wel 20 kleuren electrasnoeren tot vellen eco-friendly papier en van mooie notitieboekjes tot kleurrijk servies. De meeste producten zijn fair trade, gerecycled of op een andere manier duurzaam geproduceerd. De medewerker vertelde me dat al het verpakkingsmateriaal wordt hergebruikt. Een perfecte cadeauwinkel voor groene meisjes en jongens dus!

haarlemsjakies5 haarlemsjakies2 haarlemsjakies6

Sjakie’s
Koningstraat 34
Website

VAN VEG

haarlemvanveg2

Van Veg is een net geopend vegetarisch afhaalrestaurant midden in het centrum van Haarlem. Woop woop voor meer vega restaurantjes in de stad! Van Veg richt zich vooral op take-away maar je kan je maaltijd ook opeten aan de lange tafel achterin de winkel. Naast afhaalmaaltijden verkoopt Van Veg ook huisgemaakte producten zoals jam, mosterd en andere sauzen.

70% van het menu is veganistisch, dus er is genoeg keuze! Het menu is duidelijk geïnspireerd op de Indiase keuken, maar er staan ook gerechten als ratatouille en aardappel gratin op de kaart. Heel veel dingen spraken me aan dus het was nog moeilijk kiezen. Ik was op dinsdag en helaas was één derde van het menu niet op voorraad omdat het in het weekend erg druk was geweest. Dat was een minpuntje ;)

haarlemvanveg

Ik koos voor de kokosrijst, thoran en kikkererwten korma. De maaltijd was makkelijk op te warmen in de oven en het rook erg lekker. De smaak was super goed en verassend: echt smaken die ik niet eerder heb gegeten. Ik ben erg benieuwd naar de andere opties op de kaart.

Ik had één hoofdgerecht en twee bijgerechten en was daarvoor €12,- kwijt. Ik at hier één keer ’s avonds van en had ook nog een restje voor de lunch. Goede porties. Houden we van!

haarlemvanveg3

Van Veg
Zijlstraat 21A
Website

Ik hoop dat jullie iets aan deze 3 tips hebben voor je volgende bezoekje aan Haarlem! We hebben in de afgelopen paar jaar ook al eerder geschreven over andere leuke plekjes in Haarlem, die vind je hier. Laat je het ons via #degroenemeisjes op instagram weten als je één van de hotspots bezoekt? Vinden we altijd leuk! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

31 gedachten over “3 groene hotspots in Haarlem

 1. Ah handig zeg! In april ga ik twee dagen naar Haarlem met een vriendin en deze leuke plekken komen zeker op mijn lijstje. Leuk!!

 2. Ah, wat een leuke plekjes in Haarlem! By Lima heb ik ‘ontdekt’ door Instagram. Ik kan echt niet wachten om een bezoekje te brengen!

 3. Sjakie’s is een van mijn favoriete winkeltjes. De andere tips ga ik zeker even proberen. Ben benieuwd.

  Maak er een mooie maandag van!

 4. Brand mission! :) mijn nieuwe favoriete winkel voor mooie verantwoorde kleding en sierraden! Al wil ik ook nog eens lunchen bij By Lima maar het komt er steeds niet van..

 5. Wat een leuke hotspots. By Lima kende ik al. Het eten is er fantastisch. De volgende keer ga ik langs Van Veg. Die ken ik nog niet. Ziet er allemaal heerlijk uit!

 6. Leuk artikel! By Lima ben ik al geweest (heb er ook een artikel over geschreven!) en vind ik echt top. Het eten is zo lekker en de porties inderdaad echt prima. De andere kende ik wel, maar ben er nog niet geweest. Maar als ik jullie foto’s zo zie, moet ik dat zeker gauw gaan doen!

 7. Bedankt voor de tip over Van Veg! Hier word ik erg gelukkig van, zeker omdat ze tot 22:00 open zijn en ik op de terugweg van m’n werk er met de bus praktisch voorbij kom! Heb na m’n werk vaak niet zo’n zin om te koken en altijd maar toko is ook niet chill :-)

 8. Wat leuk, dankjewel! Ik wil binnenkort naar Haarlem gaan dus dat komt goed uit =]

 9. Haarlem is leuk en wat een leuke hotspots zijn dit! Eten ziet er goed uit!

 10. Supertoevallig… Ik ben wel vaker bij By Lima geweest, woon vlakbij, maar ik ging deze keer speciaal vanwege deze post (heb een avocadoprobleem) en wie zit daar? :)

  1. Een avocadoprobleem? ;) Als in: een verslaving? In dat geval: SAME!

 11. Kende ik alle drie nog niet, maar woon ook pas een jaar in Haarlem. Ga ze zeker proberen! Er staat bij de eerste twee alleen niet echt iets over de prijzen. Vielen die een beetje mee? Xx

  1. Ik vond de prijzen bij beide adressen meevallen. Voor een goed gevuld broodje bij By Lima betaal je volgens mij rond de 6-7 euro.

 12. Ahhh By Lima is echt zo’n leuk tentje! Ik ben er slechts nog maar 1x geweest, want het zit vaak vol. Zeker op zaterdag. Alsnog zeker leuk om daar een keertje te eten.

 13. Leuk, dank je wel!
  ik kende Sjakie’s al, de andere twee nog niet. Extra aanvulling: Native koffie in de Breestraat, net open, veel groen (eco en bio maar ook letterlijk; veel planten van de buurman Klavertje Vijf Bloemenjuwelier) en n variatie aan lekkers tussen gezond (vega, vegan, glutenvrij, suikervrij etc) en helemaal niet gezond, maar wel lekker ? Zeker n bezoek waard!

 14. Het viel mij laatst ook op toen ik door Haarlem liep: super veel leuke (nieuwe) tentjes met een biologische/vegetarische/gezonde insteek! Leuk en bedankt voor de tips!:)

 15. Ooo alleen voor deze plekken zou ik al naar Haarlem willen! Ben er een paar maanden geleden geweest en jammer dat ik toen By Lima niet heb gezien!
  Ik ga zeker weten snel terug :)

 16. Iemand een goede tip voor overnachten(2 pers) in Haarlem? Ben op zoek naar een sfeervol plekje met goede uitstraling in (of op loopafstand van) centrum van Haarlem. Er staat zo veel op airbnb dat ik door de bomen het bos niet meer zie

 17. GoooooooByLima!!! Vooral de Chai latte drinken met amandelmelk ?

  Xxx Jaim
  Ps volgende x samen?

 18. Ik ben nog nooit in Haarlem geweest, maar door/voor By
  Lima zou ik deze stad wel eens willen bezoeken. Leuke tip!

 19. Een puntje van opletten, als je bij Van Veg gaat eten verwarmen ze het eten standaard in de magnetron. Dat vond ik toch wel echt een heel groot minpunt.. Eenmaal aangekaart hebben ze het opgewarmd in de pan en was het geen probleem, het eten was heerlijk en ik heb ook nog iets meegenomen voor thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *