Amelisweerd en de Veldkeuken

Veldkeuken5-1

Foto’s: Bette de Wit

Eén van de dingen waar ik heel erg blij mee ben dit jaar, is dat het me eindelijk lukt om vaker naar buiten te gaan. Dit jaar ben ik vele malen meer buiten geweest (en dan bedoel ik natuurlijk: de natuur in) dan de jaren hiervoor. Steeds vaker krijg ik de kriebels en wil ik de stad uit. Misschien heb ik het buitenmeisje in mij eindelijk een beetje omarmd, of misschien word ik gewoon oud en krijg ik andere behoeften. Hoe dan ook, ik voel me er goed bij en buiten zijn, bij weer of geen weer, doet me altijd goed. Bette en ik reden vorige week naar landgoed Amelisweerd, vlakbij Utrecht, waar we wandelden en waar we ook heel lekker aten bij de Veldkeuken.

amelisweerd veldkeuken

Moet je die rode Greenwheels auto nou eens lekker zien afsteken tegen die grijze lucht <3 Prachtig. Ik hou van wandelen op zo’n stralende herfst-of winterdag, met het zonnetje op mijn gezicht. Maar stiekem geniet ik misschien nog wel meer van buiten zijn als het slecht weer is, omdat je daarna zo lekker kunt opwarmen en opdrogen vanmiddag. Wat is er beter dan dat in dit seizoen?!

Amelisweerd is overigens prima te bereiken met het openbaar vervoer. Je zou bijvoorbeeld kunnen fietsen vanaf station Utrecht Vaartsche Rijn. Je zou daar een OV fiets kunnen huren en zo verder kunnen gaan. Ook stopt er een bus voor de ingang van het landgoed, die rijdt gewoon vanaf Utrecht Centraal en ik denk dat je er dan maximaal een half uurtje over doet. Wij kozen vandaag voor de Greenwheels omdat we ook nog naar een kringloopwinkel verderop gingen en omdat het regende. Dit is geen gesponsorde post voor Greenwheels trouwens – ik ben al jaren lid, naar grote tevredenheid. Ik betaal dus gewoon lekker zelf :)

Amelisweerd is een prachtig landgoed, dat nog van Napoleon is geweest, die er een koninklijke residentie van wilde maken. Sinds 1951 is Oud-Amelisweerd van de gemeente Utrecht en in 1963 kreeg de gemeente Nieuw-Amelisweerd ook in haar bezit. Nu is het dus een landgoed of een natuurgebied dat voor iedereen toegankelijk is. Je kunt er wandelen en recreëren – het is een begrip in de omgeving, heb ik begrepen van de Utrechters in mijn omgeving.

amelisweerd veldkeuken

Ik was één keer eerder op Amelisweerd geweest, in mei 2017, voor een shoot met Aline. Het was toen super mooi weer. (kijk maar – klik!) Nu, in december, staan de groenten in de moestuin er heel anders bij dan in mei. De spruitjes en de boerenkool staan dapper te groeien – grappig, je ruíkt echt kool en spruitjes als je er langs loopt. In de pluktuin zijn op dit moment geen bloemen te vinden. Dat komt over een paar maanden weer. Het leuke is dat er een biologisch winkeltje bij de tuinen te vinden is, waar je verse groenten kunt kopen. En in de zomermaanden kun je er ook zelf je boeketten plukken. Dat wil ik zeker eens gaan doen.

amelisweerd veldkeuken

Na een wandeling over het landgoed kun je lekker bij de Veldkeuken neerstrijken. Wat een fijne plek is dit! Ik kan me zo voorstellen dat je hier in de lente en zomer heerlijk op het terras kunt zitten, met een koud wijntje en een borrelplank. Ik zie mezelf al zitten.

amelisweerd veldkeuken

Wij hielden het bij een stevige lunch (brood met korianderpesto en gegrilde schorseneren) en een koffie. En toen we naar huis gingen, namen we uiteraard  brood uit de bakkerswinkel mee. Ik bedoel, probeer dat lekkere brood maar eens te weerstaan – niet te doen. Ik koos voor een abrikoos-hazelnotenbroodje en dat was echt fantastisch. Volgende keer ga ik denk ik voor het ‘houthakkersbrood’. Al was het maar omdat het brood dan bij mijn lesbische houthakkersblouse past. Cute.

amelisweerd veldkeuken

Voldaan na een goede portie frisse lucht aan mijn hoofd én content met een goede broodscore vertrokken we weer naar Rotterdam. Wat een fijne plek is dit zeg. Ik wil hier vaker naartoe. Er schijnt ook een pannenkoekenhuis te zijn, en ik wil naar de pluktuin in de zomer. Je kunt hier trouwens ook kanoën, heb ik me laten vertellen. Je maakt dan een flinke tocht (van 2 uur) en eindigt dan bij de Veldkeuken. Dat laatste klinkt fantastisch – kanoën, daar doe ik niet aan. (iets met bootvrees) Maar wandelen, dat wil ik altijd wel. Ik kan niet wachten om Amelisweerd een keertje in de sneeuw te bewonderen. Romantisch moet dat zijn. Of in de herfst, als alle bomen nog blad hebben. Ik ben benieuwd!

Om Amelisweerd en de Veldkeuken met de auto of iets te bereiken, kun je navigeren naar Koningslaan 11A in Bunnik. Je auto parkeer je gratis aan het begin van het terrein op de grote parkeerplaats.
Of pak bus 41 richting Wijk bij Duurstede vanaf Utrecht Centraal en stap uit bij halte Bunnik, Oud Amelisweerd.

Ik ben benieuwd wie van jullie hier wel eens geweest is! Of wie heeft er zin gekregen om op pad te gaan?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

10 gedachten over “Amelisweerd en de Veldkeuken

 1. Hoi Merel. Laat het pannenkoekenhuis maar links liggen. Hier zijn ze niet bereid om vegan pannenkoeken te maken helaas.

 2. Tegenover de Veldkeuken is een prachtig museum, MOA. Alleen het gebouw is al zo mooi om te zien. Ik heb er al twee keer een fantastische tentoonstelling gezien. Aanrader!

  1. Dat was een pareltje, maar helaas voor onbepaalde tijd gesloten 😢.

   1. Wat jammer! is dat het gebouw waar ze ook bezig zijn met renovaties? Zag er wel heel erg mooi uit idd!

    1. inderdaad, dat was restauratie werk aan de buitenzijde. De steigers zijn net weggehaald en dit jaar komt er een tijdelijke nieuwe invulling van het huis, volgend jaar hopelijk weer een vaste invulling.

     Dank je wel voor je leuke blog!

 3. Ik woon in de buurt en de Veldkeuken is al jaren, zowel binnen als buiten op het terras, mijn favoriete lunchplek! Vanaf april tot en met oktober zijn ze ook in de avond open en hebben altijd wel vegan opties als je het vooraf meldt.
  Amelisweerd/ Rhijnauwen is zo leuk. Je hebt bos , water en open velden en kunt letterlijk alle kanten op!

 4. Amelisweerd is prachtig. Een heerlijke plek om te ontspannen, te wandelen in het bos, te chillen aan de waterkant of om te genieten van al het lekkers bij De Veldkeuken.

  Tip: I.P.V. station Vaartserijn kun je ook bij station Lunetten uitstappen. Als je onderaan het Peron bent en je met je rug naar de trap / lift staat ga je naar links, bovenaan het viaduct rechts aanhouden, met de weg mee naar rechts de snelweg over, spoor over en dan kun je of voor de drukke weg naar rechts, je loopt dan over de rustige weg die parallel loopt aan de drukke weg +/- een kwartier rechtdoor en zodra de wegwijzer Amelisweerd aangeeft steek je de drukke weg over en loop je zo het gebied in.

  Andere optie, zodra je over het spoor bent, rechtdoor oversteken het bos in. Rechts aanhouden. Via het bos loop je dan zo richting De Veldkeuken.

  Nog een tip: tegenover Amelisweerd ligt restaurant Vroeg. Geen vegan restaurant, maar dat kunnen ze vast regelen als je dat van te voren aangeeft. Vroeg heeft een prijs gewonnen voor beste brood ter wereld, alleen om die reden al een bezoekje waard + in hun winkeltje verkopen ze allerlei streekproducten zoals heerlijke jams, olie en azijnen.

 5. de veldkeuken! hoe leuk! toevallig runt de broer mn collega dit geheel, prachtig kookboek heeft ie ook trouwens!!
  en ga wat vaker de blogs volgen, inspirerend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *