Ayurvedische massage

ayurveda

Wow. Gisteren kreeg ik een Ayurvedische Marma massage bij de spa van het prachtige Kempinski hotel op Gozo. Om eerlijk te zijn had ik er geen idee van dat er zoiets als ayurvedische massages bestond, aangezien ik eigenlijk alleen wist dat ayurveda ‘iets met uitgebalanceerd eten’ en natuurgeneeskunde te maken had. Er blijkt meer bij te komen kijken en daar kwam ik gisteren iets meer over te weten.

Mensen die een Ayurvedische lifestyle volgen, gaan er vanuit dat gezondheid en geluk voort moet komen uit balans. Dan hebben we het over balans in voeding, maar ook over psychisch welzijn. De leer gaat er vanuit dat ieder mens drie ‘dosha’s’ heeft. Deze dosha’s zijn Vata (lucht,) Pitta (vuur) en Kapha (water, aarde.) Ofwel: de elementen moeten met elkaar in balans zijn. Maar hoe doe je dat? Onder andere door een ayurvedisch dieet te volgen. Heb je wel eens van het theemerk Yogi Tea gehoord? Dit is een ayurvedisch merk – kijk maar eens naar de verpakkingen. Je ziet dan voor welke dosha welke thee het meest geschikt is. Het heeft onder andere (veel) met kruidenmengsels te maken. Maar voordat ik het over eten ga hebben en niet meer terugkom bij het onderwerp van deze blogpost: wat is een ayurvedische massage?

Ayurvedische lichaamsbehandelingen worden in India al zo’n 5000 jaar gedaan, maar in het Westen hoor je er niet heel vaak iemand over. Misschien is dat omdat een ayurvedische massage een tikkeltje spiritueler is dan een ‘gewone’ massage en daar zijn mensen misschien wat huiverig voor. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik een beetje gespannen was voordat mijn massage begon. Ik ben geen groot fan van massages – vreemde mensen die aan mijn lichaam zitten, no thanks. Maar de Indiase mevrouw die me kwam ophalen stelde me meteen op mijn gemak. Ze keek me goed aan en was erg lief. Hierdoor ontspande ik vrij snel en heb ik erg kunnen genieten van de massage.

Ik koos voor een Marma massage, wat betekent dat er extra aandacht voor energiepunten is. (energiepunten = marma’s) Dit werkt bevorderlijk voor ontspanning en het loslaten van stress. Het is niet per se dat ik veel stress heb momenteel, maar ik heb wel een vol hoofd, dus het leek me prettig. Eerst wordt er bepaald welke soort kruidenolie er gebruikt moet worden. Dit gebeurt soms op basis van meditatie, maar dit was bij mij niet het geval. De kruidenolie die de masseuse gebruikte rook overigens erg lekker, dat vind ik een voordeel. Maar van een andere mevrouw die ik later in de spa sprak hoorde ik dat haar olie erg gestonken had – je moet dus ook een beetje geluk hebben.

Nou, wat hield de massage in? Eerst zat ik op een stoel en werden mijn nek en schouders stevig gemasseerd. Dat was ook wel nodig, want ik zit altijd lekker vast. Vervolgens mocht ik gaan liggen op mijn buik. Er werd een heleboel warme kruidenolie over me heen gegoten en toen begon het echte masseren. Op basis van je fysieke gestel wordt er gekeken of je stevig gemasseerd kunt worden of niet, maar dat was bij mij zeker het geval. Ze pakte me behoorlijk aan, maar dat vind ik altijd wel lekker.  Vervolgens moest ik me omdraaien. En ja, dit is een full-body massage.En dat betekent onder andere dat je onderboek een stukje naar beneden wordt getrokken – ik zeg het maar gewoon even. Ook wordt er bij vrouwen gevraagd of je het vervelend vindt als je boobies worden gemasseerd. It’s all up to you. Je moet je er natuurlijk wel prettig bij voelen.

Ik kon duidelijk merken dat ze bepaalde punten (bijvoorbeeld iets onder mijn rechter schouderblad en ergens halverwege mijn linkerbeen,) extra aandacht gaf. Er zal wel iets met die energiepunten zijn geweest. Het gevolg? Mijn benen en armen gingen helemaal tintelen, zoals wanneer je een slapend been hebt. Heel apart! Ook had ik op een bepaald punt in mijn buik dat ik opeens een beetje misselijk werd, ik voelde het letterlijk in mijn maag. Verder had ik nadien erg veel dorst en ben ik nog lekker twee uurtjes in de spa geweest om alles eruit te zweten en te zwemmen. Heerlijk! Ik had het gevoel dat ik een heleboel ‘afvalstoffen’ kwijtraakte en dat voelde goed.

Ayurvedische massages staan er niet alleen om bekend dat ze goed zijn voor je fysiek, veel mensen ervaren ook psychische voordelen tijdens de massage. Dit heb ik pas achteraf gelezen, dus het is niet dat dit mij heeft beïnvloed. Maar tijdens de massage kreeg ik opeens allemaal heel positieve gedachten over mezelf. Ik kan het niet anders omschrijven dan dat ik gedachten van zelfacceptatie en liefde voor mezelf had. Ik vind het een beetje lastig om dit op te schrijven, omdat ik bang ben dat het enorm stom of aanstellerig overkomt, maar ik wilde het toch zeggen. Ik dacht dingen als: “ik ben zacht” en “mijn lichaam is sterk” en “ik kan heel veel dingen aan.” Misschien was het de totale ontspanning – het was in ieder geval een prettig side-effect.

Het Kempinski hotel in Gozo heeft een Indiaas behandelteam en er komen mensen vanuit heel Europa naar Gozo, speciaal voor deze behandelingen. Ayurvedische massages zie je nog niet overal, maar ik heb gelezen dat je in Nederland prima terecht kunt. Sterker nog, er is zelfs een Ayurverdisch kuuroord in Twenthe! Of je daar door Indiase dames wordt gemasseerd weet ik niet. Ik heb gegoogled op ‘ayurvedische massages Nederland’ en kreeg een aantal hits. Mocht jij er ook in geïnteresseerd zijn…Ik onderging nu de Marma massage, maar er zijn binnen Ayurveda nog veel meer lichaamsbehandelingen. Zie hier een paar voorbeelden.

Tot zover mijn ayurvedisch avontuur. Wat is het toch leuk om iedere keer weer nieuwe dingen bij te leren en gewoon eens iets uit te proberen! Wie van jullie zou er voor ayurvedische massages openstaan? Of wie van jullie heeft er wel een eentje gehad? En wie van jullie gaat ondergaat er sowieso wel een eens een professionele massage? Ik ben benieuwd!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

36 gedachten over “Ayurvedische massage

  1. Zeker! Ik doe het ook bijna nooit, maar echt, het is aan te raden. Gewoon ook even wat tijd voor jezelf. heerlijk!

 1. Ja het is heerlijk! Ik heb zelfs ooit, jaren geleden, een cursus ayurvedische massage gevolgd :-)

 2. De effecten van deze massage bereik je ook met een goede Wellness massage. De hoofdreden waarom ik geen Ayurvedische massage zal geven is dat geur echt een behoorlijke afknapper kan zijn. Vooral als je klaar bent. Vaak zo muf. Dat is ook logisch, want masseren is energie, warmte. Dan gaat elke geur werken.
  Een massage op de buik kan bij iedere Wellness massage ook net zo goed zijn als bij Ayurvedisch. Het klopt dat bij veel mensen daar stress ophoopt. Elke goede masseur die intuïtief masseert weet hoe je deze drukpunten goed kan masseren. Je moet als masseur vooral weten wat je juist niet moet doen. Ook speelt geur geen rol.
  Kortom, ik ben hier vrij nuchter in. Je moet gewoon een goede masseur treffen.

  1. zoals ik al zei: voor sommige mensen is het een tikje te spiritueel ;)

  2. Ayurvedische massage is niks mis mee martine vis. je trapt het de grond in, laat me al jaren lang masseren.
   Ayuverda is meer dan allen massage het is een way of life. Normale massages bieden niks spiritueels en hebben niks met energie te maken. jammer dat er zulke mensen als jou bestaan. nuchter is voor mij hier gewoon ouderwets en star zijn. deze sleutelwoorden doen me aan jou denken. strak, streng, verstard, conservatief, fiks, onbuigzaam, steil, stijf, vast.
   groet moppie uit overdinkel

   1. De reactie van Martine Visser vind ik prima onderbouwd: zo’n massage is niets voor haar en ze kiest liever een Welness massage. Jij bent háár daarentegen juist de grond aan het intrappen met die ‘sleutelwoorden’ van je! Heb je niet geleerd om iemand in z’n waarde te laten?

    (En eigenlijk negeer ik negativiteit liever, maar van moppies reactie begonnen m’n vingers te jeuken.)

  3. en nee die De effecten bereik je niet met een normale massage. weet niet uit welk weekblad jij hebt leren masseren. doe maar meer je research.

   1. Dames, laten we elkaar vooral in de waarde laten! Moppie, jij ervaart veel voordelen van deze massages, Martine denkt er anders over… dat mag. Iedereen ervaart dit soort dingen op zijn eigen manier en dat is oké.

  4. Ja, helemaal waar. Ook een goede/uitstekende masseur in een welness centrum geeft, lichamelijk en geestelijk een heerlijk gevoel.
   Een ayurvedische massage zit dan ook voornamelijk tussen de oren. Maar wanneer dat helpt?????
   Who cares!

 3. Klinkt enthousiast! Ik heb elke paar weken massage voor migraine, vertrouwen en ontspanning: heilzaam! En ik was 2 keer in Sri Lanka voor een Ayurveda kuur met eten, medicatie, drankjes, thee, behandelingen, accupunctuur en massages. Die geuren zijn zo authentiek en alles eigenlijk daarzo. En trekt (vooral) dames van over hele wereld met klachten mbt gewicht, ziekte, stress of gewoon detoxwensen.. echt gezellig met lotgenoten lachen om de vreselijke drankjes. Ik heb ook al paar keer naar Gozo gekeken maar toch wel prijziger dus nog niet geweest :-)

  1. Wat fijn dat je er zulke goede ervaringen mee hebt! Ja, klopt, het oord op Gozo is behoorlijk prijzig. Het fijne was wel dat ik de hele dag gebruik mocht maken van alle spa-voorzieningen!

 4. Bedankt voor je openheid! :-) En wat een mooie ervaring heb je meegekregen: alle positieve gedachten die je hoofd en lichaam binnen kwamen stromen! Dat doet een mens goed! Dank voor het delen.
  En ik heb nooit geweten dat er in Twente een Ayurvedisch kuuroord zit, super leuk om te weten. Ooit was er Ryokan, maar die is jammer genoeg failliet gegaan. Daar gaven ze ook Ayurvedische massages, maar ik eens kijken bij die in Twente!

 5. Wat mooi om te lezen dat je zulke positieve gedachtes kreeg tijdens de massage! Dat mogen we allemaal wat vaker hebben denk ik, en het dan ook delen ;) heel goed van je!

  1. Vind ik ook! :) (al ligt het voor sommige mensen wel gevoelig en komt het al gauw over als aanstellerig ofzo… hoewel ik zelf ook heel nuchter ben!)

 6. Wat een mooie ervaring, het klinkt als een geweldige vorm van massage! Prachtig om te lezen dat je zoveel positieve gedachten over jezelf kreeg en dat je hier zo open over schrijft. Ayurvedisch eten heb ik een tijd gedaan bij bevriende natuurgeneeskundigen en dat was erg goed voor mijn balans en gezondheid.

  1. Wat goed om te horen! Ik vind het een interessante leer/lifestyle.

 7. wauw klinkt heerlijk! Goed geschreven! Zou dit ook in Nl zijn?

 8. Interessant! En geweldig dat je alles zo open en eerlijk beschrijft; heel respectvol!

 9. Klinkt fijn, vooral die positieve gedachten klinken mij goed in de oren! Ik heb een paar keer een massage gehad en vond het wel erg lekker maar ergens ook weer niet… ik kan niet zo goed tegen sommige aanrakingen en toen mijn benen werden gemasseerd vond ik dat zooo kietelen, ik kan daar echt niet tegen! Ik zou wel graag weer eens een massage nemen maar kan niet kiezen welke ik dan moet nemen, hoewel ik me ook weer niet kan voorstellen dat het ontzettend veel uitmaakt. :p

  1. Dat had ik ook! Aangekomen bij mijn voeten kreeg ik echt een soort schrikreactie, haha!

 10. Ik ‘moest’ Ayurvedische lifestyle en de dosha’s ook leren voor mijn studie natuurvoeding, zeker interessant. Zo’n massage lijkt me ook heerlijk.

 11. Ik ben er bekend mee. Aangezien het onder de alternatieve geneeswijzen valt, kreeg ik zelfs een groot deel vergoed via mijn (aanvullende) zorgverzekering.

 12. Gebeurt dat echt? Dat ze je boobies masseren? Ik ben nogal moeilijk met aanrakingen door vreemden en ik moet er niet aan denken dat mijn buik of boobies gemasseerd worden. Knap hoor, dat jij dat wel aandurft, terwijl je ook niet zo van de massages bent! Ik heb drie keer een massage gedaan, omdat ik zoveel spanning had, maar dat was alleen de achterkant van mijn lichaam en dat vond ik al best spannend. Al werd ik er wel ‘beter’ in. In ontspannen, bedoel ik.

  1. Ja, dat gebeurt echt, máár alleen als jij zegt dat het oke is. Ik vond het ook eng, maar ik dacht: ik lig hier nu toch al buiten m’n comfortzone, dus go for it. :) En het was echt heel prima, ik voelde me niet ongemakkelijk. Het is anders dan intieme aanrakingen natuurlijk!

 13. Hai Merel,

  Heerlijk he zo’n Ayurvedische massage! Ik heb em ook al eens gehad toen ik bij spa en wellness resort thermae 2000 in Valkenburg was. Ze gaan idd de energiepunten af en de energiepunten waar je stijf of harde spieren voelt, daar zit het zowel energetisch als lichamelijk vast, en dat word dan vaak verholpen met flink wat hard handwerk! Ik vond het heerlijk ervaring! En niet bang zijn dat je aanstellerig overkomt, lief zijn voor je lijf en het daad werkelijk ook uitspreken is een mooi gebaar voor jezelf!

  Groetjes jullie fan (hahahaha!) Yvon

 14. […] rust gekomen! Ik heb je eerder al over de massage verteld, dus dat hoef ik niet meer te herhalen. (dat kun je hier terug lezen) Wat de moeite van het vertellen waard is, is dat er mensen van over de hele wereld naar Gozo komen […]

 15. allo, interessant de ayurvedqa behandelingen op Gozo – heb je voor ij de volledige informatie van de plek?

  alvast bedankt, Ribecca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *