Belangrijk nieuws van Tony Chocolonely: “Bean to Bar”

Dat wij al jaren dol zijn op de heerlijke repen van Tony Chocolonely, en dan met name de pure reep omdat deze vegan is, is geen geheim. Sterker nog, één van onze allereerste blogposts ging over de blauwe (pure) reep. Over hoe lekker hij wel niet was en hoe blij wij waren met een merk, gewoon bij de supermarkt, dat vegan én fairtrade én waanzinnig lekker was. En dat vinden we nog steeds. Onze liefde voor Tony is alleen maar gegroeid. Vandaag gingen we op bezoek bij Tony’s hoofdkantoor (Westergasfabriek Amsterdam) en we leerden een hoop nieuwe dingen. We kregen onder andere informatie over de nieuwe ‘Bean to Bar’ repen en vandaag was wel een heel bijzondere dag, want vanmorgen zijn de allereerste Tony’s-nieuwe-stijl repen van de band komen rollen.
Benieuwd wat het Bean to Bar principe inhoudt? Lees dan even verder!

IMG_6147

Yes! Eindelijk is het dan zo ver: de aller-aller-allereerste ‘Bean to Bar’ reep is een feit. Bij de chocoladefabriek in België rolde vanmorgen het eerste exemplaar, gemaakt van volledig traceerbare cacao, van de productieband. Vanaf vandaag maakt Tony zijn repen van cacao van boeren in Ghana en Ivoorkust waar Tony’s Chocolonely een langetermijn-relatie mee heeft. Zo weten de boeren zeker dat zij hun cacao voor langere tijd en tegen een betere prijs aan de Nederlandse chocolademakers kwijt kunnen. En Tony weet precies waar zijn cacao vandaan komt. De receptuur is hetzelfde gebleven. De repen smaken hooguit nog nét iets lekkerder omdat Tony weer een stapje dichter bij zijn doelstelling is gekomen.

60% van de wereldwijde cacaoproductie komt uit Ivoorkust en Ghana. Er werken op dit moment 2½ miljoen boeren op de cacaoplantages in West Afrika. Op deze plantages werken naar schatting 460.000 slaven onder omstandigheden die door de internationale wet verboden zijn, waaronder veel kindslaven. De West-Afrikaanse markt bestaat voornamelijk uit kleine boeren die hun cacao verkopen aan een klein groepje Westerse chocolade-giganten die de markt controleren. Zij hebben baat bij een lage grondstofprijs en gebruiken hun macht om de prijzen laag te houden. De lage opbrengst zorgt ervoor dat de boer alle middelen aangrijpt om zijn voortbestaan te kunnen garanderen. Uit noodzaak zetten veel boeren kinderen in op hun plantages.

De routekaart van Tony Chocolonely op weg naar slaafvrije chocolade bestaat uit; bewustwording creëren bij de consument, volledige traceerbaarheid in de cacaoketen en laten zien aan de grote spelers in de industrie dat het ook anders kan. Onder de noemer ‘Bean to Bar’ heeft Tony een nieuw model ontwikkeld, waarin precies bekend is (van de boon tot de reep) wie de cacao geteeld heeft, waar die vandaan komt en wie wat doet om er een reep van te maken. Met de kennis die dat oplevert, is Tony begonnen met het opzetten van programma’s tot verduurzaming van de keten. Inmiddels zijn de chocolademakers lange termijn relaties aangegaan op basis van eerlijke prijzen met 529 boeren in Ghana en Ivoorkust. Tony’s visie is echter 100% slaafvrije chocolade. En dan wordt er niet bedoeld: enkel Tony’s eigen chocolade, nee, alle chocolade wereldwijd. Het doel is dat het Bean to Bar initiatief navolging in de hele chocolade industrie krijgt. Want Tony kan het niet alleen!

De eerste melk Bean to Bar repen rollen van de band in de chocolade fabriek in Antwerpen fotocredits Suzan Roemer II

Hoe sneller de repen die nu nog in de schappen liggen worden opgegeten, des te eerder je zelf de Bean to Bar reep in handen hebt! Aan de binnenzijde van deze repen legt Tony het Bean to Bar verhaal door middel van een nieuw wikkel nog een keertje kort maar krachtig uit. Dit is dus een oproep om zoveel mogelijk repen te kopen, hihi :) Als straks de nieuwe repen in de winkel liggen, gaan de Groene Meisjes een leuke winactie opzetten. Houd ons dus goed in de gaten!

De Bean to Bar wikkel gaat om de eerste Bean to Bar melk chocolade repen fotocredits Suzan Roemer

De Groene Meisjes zijn dol op Tony’s Chocolonely. Niet alleen omdat de chocolade verslavend lekker is, maar ook omdat we het zo ontzettend tof vinden dat een bedrijf uit Amsterdam zoveel moeite doet om de (cacao-)wereld te verbeteren. Daar helpen wij graag aan mee. Voor alle veggies onder ons: ben je opzoek naar een lekkere, eerlijke reep? Probeer dan de pure chocolade (let op: met een BLAUW papiertje) eens. Je wilt nooit meer iets anders. Tony’s Chocolonely is te koop bij de reguliere supermarkten, biowinkels en speciaalzaken, denk aan Marqt, Stach en Landmarkt.

Ben jij ook zo dol op Tony’s Chocolonely? Dan is dit hét moment om Tony de liefde te verklaren. Laat een reactie achter als je, net als wij, gek op bent op deze overheerlijke fairtrade repen!

Foto 2 en Foto 3: Suzan van de Roemer.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

40 gedachten over “Belangrijk nieuws van Tony Chocolonely: “Bean to Bar”

  1. We all love Tony! Goed concept hebben ze toch. En heeele lekkere chocola natuurlijk. Leuk trouwens dat jullie een bezoekje hebben gebracht aan het hoofdkantoor, lijkt me interessant om daar een kijkje te nemen!

  2. Ik hou ook van Tony! Heb me sufgekocht een tijd terug aan die special editions. Met knettersuiker en frambozen

  3. Mijn liefde voor Tony’s is zoo groot, en zeker nu ik druk bezig ben me afstuderen. Als ik dan kies voor iets lekkers als beloning, dan is het een pure reep Tony’s! Mijn liefde is groot. Ik wil graag nog de Salted Caramel proberen, maar dat is melk, ik ben zó dol op puur!! Als ik ooit eens naar het hoofdkantoor kan, oei dan weet ik wel wat ik dan zou doen: me vrijwilliger aanbieden voor het testpanel! Eten, happen, proeven maar vooral: met een verantwoord gevoel GENIETEN! Meiden, woensdag ochtend heb ik de verdediging van mijn scriptie.. bij een 5,5 of hoger fiets ik zo snel mogelijk naar de MarQt om een heerlijke blauwe reep in te slaan en het te vieren!! Thanks for this lovely article! <3 Liefs, Filiz

  4. Ik koop alleen nog maar Tony’s chocolade. Ben helemaal weg van de oranje met zout, ik kan de hele reep zo in een keer opeten (tja suikerverslaafd, zucht), ik koop ook alleen zo’n reep als cadeautje voor mezelf. De blauwe koop ik ook regelmatig, hij had nog iets puurder mogen zijn, maar hier ben ik ook al heel blij mee :)

  5. Hier ook een Tony lover!
    Meestal idd de pure variant. Bijna de enige chocolade die ik vaak in huis heb. (Nu niet! Oh jéé)
    Ik heb die salted caramel ook op die is zoooo lekker.. Jammer alleen dat ze hem bij ons in de buurt niet verkopen.
    Maar de filosofie er achter vind ik ook belangrijk. Als ik geen Tony koop probeer ik ook altijd een andere biologische oid chocola te kopen. Op een of andere manier vind ik dat nu ook veel lekkerder dan een ander stuk chocola :-)

    Mijn peuter zoontje noemt het cola, hij is er ook dol op. Lijkt op zijn moeder :-)

  6. ahhh super leuk!! en stiekem ben ik stik jaloers op jullie meiden dat jullie gewoon in een echte chocolade fabriek zijn geweest!!

  7. Ik ben ook gek op Tony’s Chocolonely, vooral de blauwe repen uiteraard :) En wat fijn nieuws, leuk dat jullie langs mochten gaan!

  8. ik wist niet dat ze zo’n goede filosofie hadden. ik ga zeker deze kopen als ik weer eens chocola koop.

  9. Mooi initiatief van Tony’s!
    Jullie schrijven dat de pure chocoladereep vegan is. In de webshop staat bij deze reep echter dat hij niet geschikt is voor vegans: de reep kan sporen van eiwit en melk bevatten…

    1. Het klopt dat de reep sporen van eiwit en melk kan bevatten, maar dat is met heel veel producten die van zichzelf veganistisch zijn het geval. Wij, en vele andere vegans met ons, nemen hiermee genoegen en eten producten die van zichzelf vegan zijn, maar eventuele sporen kúnnen bevatten. (dat geldt voor alle producten die gemaakt worden in fabrieken waar niet-vegan producten worden gemaakt)

      1. Jullie heben helemaal gelijk om hier genoegen mee te nemen! Volgens mij wordt deze disclaimer door fabrikanten zekerheidshalve erg vaak gebruikt op verpakkingen.

        1. ja dat is zo. Stel je bent mega allergisch voor noten of koemelk, dan MOETEN ze het op de verpakking zetten. Immes, je weet maar nooit! Kan iemands dood worden!

  10. Ik hóu van deze repen! Ik leef al een halfjaar een “gezonde” levensstijl maar als ik mezelf eens wil belonen koop ik altijd een reep van Tony’s (of een bak B&J’s, hehe). Iets duurder dan normale chocolade, maar veel lekkerder en eerlijker!

  11. Wat een geweldige chocolade. Koop iedere week weer een blauwe reep waarvan ik dan elke dag van mezelf een stukje mag als toetje, haha. Voor mij het beste moment van de dag. Verantwoord en superlekker!

  12. Binnenkort als ik mijn examen heb gemaakt en ik heb een voldoende gehaald (of niet, anders is het troost eten) dan ga ik naar Marqt en dan beloon ik mezelf ook met een heerlijke reep van Tony’s!
    Ben alleen zo wispelturig als ik voor het schap sta, ik kan dan niet kiezen welke smaak!!

  13. Oh, Tony Chocolonely is mijn lievelingschocolade <3 Niet alleen heerlijk, maar ook nog eens met een hele goede achtergrond. Dat vind ik tof!

  14. Tof dat jullie hier een artikel aan wijden (en tof dat jullie uitgenodigd zijn, wat een priveleges hebben de groene meisjes! ^^) Liefde voor Tony’s! En voor Teun.

  15. Jullie zijn echt gelukvogels, mogen zomaar
    naar de Tony hoofdkantoor! Xx

    Ik heb een Tony bar gekocht, melk met noten.
    Allereerst de verpakking en de presentatie van
    de chocola: super! En lekker datie smaakt c;
    Ook fijne gedachte dat deze Fairtrade zijn!

  16. Noms, ik ben al jaren grote fan. Ik heb altijd de pure reep in huis, maar eigenlijk vind ik melk met nootjes of nougat het lekkerste (geen vegan). Verkade is trouwens ook fair trade.

  17. Naast ik heel achter het concept van tony chocolony sta, vind ik het ook de allerlekkerste chocolade :)

    1. Echt niet?!! Oh dan moet je heeeeel snel naar de supermarkt! :)

  18. Op mijn middelbare school verkochten ze dit een tijdje! Maar dat duurde niet zo lang, vermoed dat het voor veel scholieren toch net iets te duur was.
    Maar de laatste keer dat ik dit op heb is dus zeker een jaar of 3 geleden.
    Verkopen ze het eigenlijk bij de Ekoplaza?
    Moet binnenkort weer naar de stad, en ik woon in zo’n gat waar ze dit absoluut niet verkopen (wat een boer niet kent, dat eet ‘ie niet..)

  19. Tony’s chocola is zo lekker! Ik maakte een paar jaar geleden voor school een tijdschriftje waarvan de opbrengst naar Edukans ging en het thema was ‘groen’. Tony Chocolonely reageerde toen zó leuk op mijn vraag om sponsor te zijn, we kregen genoeg minireepjes om iedereen er een te geven bij aankoop van een tijdschrift. Dus zowel het product als de werknemers zijn leuk!

    1. Ah wat tof! Dat kan alleen maar Tony’s zijn inderdaad! Zo leuk!

  20. Nederlanders die betere chocola maken dan Belgen? (en goed voor mens en milieu) Dat wil ik wel eens proeven, stuur maar op die handel ;-)

  21. Jaaaaaaa! 7,5 voor de verdediging is binnen hoor!!!! TONY’s ook!!!! Ik dacht, laat ik het toch maar even delen. Ben trots én nog een stapje dichter bij mijn diploma. It feels good! Thanks Girls!

  22. Eens per maand gun ik mezelf een kleine Tony reep, puur. Op de dag dat mijn menstruatie is begonnen. De andere smaken heb ik nog niet geprobeerd, ook maar eens een keertje doen. De prijzen van de grote repen verschillen nogal per winkel heb ik gemerkt, bij Jumbo zijn ze het goedkoopst!

  23. Ik ben ook helemaal gek op deze chocolade! Ik eet graag de melk variant en dat is de rode verpakking :D.

  24. Mijn liefde (oké, verslaving) is alleen maar gegroeid door Tony. Man, wat zijn die repen lekker! Vooral die met zeezout!
    Jullie site net ontdekt, heel tof! Ik ga jullie zeker volgen :)

    Kijk ook eens op mijn blog, ik schrijf wekelijks over mijn studentenleventje die in de weg wordt gezeten door de slaapziekte narcolepsie.

  25. de tony’s repen zijn erg lekker, en het streven naar fairtrade is een goed doel. Wat nou fijn zou zijn is als de ingredienten voor de consumenten ook eerlijk zouden zijn en daarmee bedoel ik ingredienten van biologische afkomst, dat zouden de repen super maken. Bijvoorbeeld de sojalecithine dat erin zit, is het van biologische afkomst of is het genetisch gemodificeerd en dat laatste wil je echt niet. m vr gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *