Besparen op boodschappen – lunch

besparen boodschappen

Zoals je vorige week hebt kunnen lezen, gaat het behoorlijk goed met het besparen op boodschappen. We houden netjes bij hoeveel geld we uitgeven, we hebben een abonnement op een groenten-en fruitpakket genomen en om te voorkomen dat we te vaak in de winkels (en dus in de verleiding om onnodige dingen te kopen) komen, hebben we een grote bestelling geplaatst bij Ekoplaza en deze thuis laten bezorgen. So far so good. Maar er is één ding dat ik heel erg lastig blijf vinden en dat is de lunch. En dan heb ik het met name over lunchen op dagen dat ik niet thuis ben.

Zo lang ik thuis werk is er niks aan de hand. Dan duik ik in de koelkast en zoek ik naar restjes van de dagen daarvoor. Een soepje of een salade is zo gemaakt. Een oude boterham toast ik met wat kokosolie in de pan, hummus erop en niks meer aan doen. Het liefste eet ik tussen de middag hartig, maar als het een keer zo uitkomt, vind ik het ook prima om havermout te eten of een grote groene smoothie te drinken. Thuis heb je altijd nog wel iets liggen waar je iets van kunt maken. Op mijn werk is dat anders.

Om je een idee te geven van hoe mijn dagen op school eruit zien: ik geef de hele dag les en tussendoor heb ik ongeveer een kwartier pauze. Dat zou eigenlijk een half uur moeten zijn (wat ik al kort vind, want thuis trek ik rustig drie kwartier tot een uur voor de lunch uit) maar in de praktijk komt het erop neer dat ik een kwartier overhoud. Mensen die in het onderwijs herkennen wel hoe het gaat. Een leerling of een collega heeft nog even een vraag, je moet je spullen nog naar een ander lokaal brengen voor de volgende les en voordat je dan in de lunchruimte bent, is de helft van je pauze voorbij. Heel frustrerend. Herkennen jullie dit? Ik denk namelijk dat het niet alleen in het onderwijs zo gaat, maar dat meer mensen hier last van hebben – in welke sector je ook werkt. Och man, wat ben ik jaloers op mensen die én een uur pauze hebben én bij een bedrijf werken waar de baas een abonnement op een lunchservice geregeld heeft. Dat zou wat mij betreft ook prima van mijn salaris ingehouden mogen worden, want goed lunchen is gewoon belangrijk en erg gezond.

Ik heb dus gewoon te weinig tijd. In ieder geval heb ik te weinig tijd om uitgebreid iets te maken. En omdat ik ’s ochtends al om half 7 de deur uit ga, heb ik ook geen tijd om thuis nog van alles te maken. En de avond van tevoren dan? Tsja, dan moet ik lessen voorbereiden en schrijf ik artikelen voor De Groene Meisjes. En omdat ik de volgende ochtend om half 6 al moet opstaan, wil ik ook op tijd naar bed. Er blijft dus gewoon niet zoveel tijd over om van alles te maken en daar baal ik van. Er was namelijk een tijd dat ik braaf salades maakte, om deze de volgende dag mee te nemen. Ook heb ik een tijdje overnight oats gemaakt en meegenomen naar mijn werk, maar dit ging me op een gegeven moment tegenstaan – ik denk omdat ik toch liever iets hartigs eet.

besparen boodschappen

Dus wat doe ik nu vaak? Ik houd het meestal heel makkelijk en ik neem crackers mee. Op mijn werk staat een pot pindakaas. Ook niet bepaald een heel spannende lunch. Voor de variatie neem ik soms Tartex, hummus of een avocado mee. Maar het blijft dus op het niveau “crackers met..” hangen en dat vind ik eigenlijk wel een beetje jammer. In mijn ideale wereld zou ik iedere dag lunchen met springrolls, sushi, salades, dumplings of soep. Maar helaas. En wat gebeurt er dan? Het irriteert me en daarom koop ik onderweg naar mijn werk – op het station – een luxere lunch. En hoe het kan weet ik niet, maar ik reken dan áltijd voor 6 euro af. Koop ik dan zoveel? Nee hoor, maar boodschappen doen op het station is in verhouding gewoon heel erg duur.

Ik kan het me niet veroorloven om iedere dag voor zes euro een lunch te kopen. Maar ik wil ook niet iedere dag crackers met pindakaas eten. HELP!

Ik weet het, het komt allemaal neer op een goede voorbereiding. Door bijvoorbeeld bij het avondeten wat extra te koken, heb je de volgende dag een bakje met restjes dat je zo kunt meenemen. (moet je het wel op kunnen warmen en die mogelijkheid heeft niet iedereen op zijn werk) En je zou natuurlijk ook ’s ochtends een liter groene smoothie kunnen maken en de helft kunnen bewaren, om deze mee te nemen als lunch. Als ik een rawfoodie was, dan had ik gewoon een net mandarijnen kunnen eten, bij wijze van lunch. Helaas heb ik daarvoor de discipline niet. En verder kan ik bedenken dat ik misschien een mason jar met sojayoghurt en granola moet meenemen. Dat kost natuurlijk vrij weinig ruimte (ook zoiets om over na te denken, aangezien je niet een extra tas voor je eten mee wilt nemen) en tijd.

Ik hoop niet dat je heel erg teleurgesteld bent omdat ik geen geweldige, originele tips voor je heb. Het is namelijk een onderwerp waar ik zelf niet helemaal uitkom, dus ik hoopte eerlijk gezegd dat jullie misschien tips voor mij zouden hebben!

Als iedereen onder dit artikel nou zijn ultieme lunch-to-go tip deelt, dan weet ik zeker dat we met z’n allen een heel eind kunnen komen. Ik denk wel dat het handig is om enkele voorwaarden te stellen. Voor mij gelden in ieder geval de volgende voorwaarden:

– het moet betaalbaar zijn
– het moet zo gezond mogelijk zijn
– het moet voedzaam zijn, zodat je er de rest van de werkdag op vooruit kunt
– en natuurlijk moet het vegan zijn (geen broodjes smeerworst voor mij dus ;))

Brand los! Deel je ideeën, tips, beste recepten (misschien heb je zelf een blog? deel dan een linkje naar een recept!) en andere adviezen. Wij zullen jullie heel dankbaar zijn!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

79 gedachten over “Besparen op boodschappen – lunch

 1. Ik kook eens in de twee a drie dagen, dan bereid ik meteen twee maaltijden. Zo kan ik de hele week eten én een gedeelte meenemen als lunch. Terwijl de rijst staat te koken en de saus staat te pruttelen, ram ik snel twee salades in elkaar voor twee dagen. Met iets als groene kidneybonen als basis, hoef je ook niet nog pasta te koken om er doorheen te doen. Maar het vult wel én je krijgt er geen dip van. Het enige is dat je dan wel snel moet eten.

  Succes!

 2. Ik eet graag wraps met restjes voor de lunch. soms heb ik net een kwart paprika over of net wat teveel rijst gekookt voor het avondeten – al die kleine restjes gaan gewoon de koelkast in en dan pleur ik het op een wrap. folieetje eromheen, in de lunchtrommel, klaar!

  ik neem ook wel eens een bakje met allemaal kleine hapjes mee. een bakje met nootjes en gedroogd fruit, een bakje met wat yoghurt om erdoorheen te mengen, een bakje met een restje van het avondeten, een sneetje brood met lekker beleg…

  verder ben ik gewoon dol op crackertjes met de combi avocado en hummus.

  anyways, ik kan je wel adviseren om die tijd ervoor te nemen savonds! hoeft maar tien minuutjes te duren en dan heb je gewoon een lekkere lunch staan.

  1. Je hebt ook gelijk hoor. Het is een kwestie van wat tijd investeren, maar dan heb je de dag daarna er wel heel veel plezier van. Wraps met restjes, dat is echt een goed idee. Deed ik vroeger ook wel eens inderdaad, maar heb ik lang niet meer aan gedacht. Hmm, dat ga ik volgende week doen! thanks :)

 3. Ik kan makkelijk praten want ik ben dus een van de weinigen die gezegend is met een lunchpauze van een uur. Duitsers vinden lunchen gelukkig heel belangrijk dus daar nemen ze uitgebreid de tijd voor. Die werktijd halen we ’s avonds wel weer in ;-). Mijn gevaar is dus dat ik bijna elke dag buiten de deur eet, hakt flink in het budget. Wij hebben een tijdje geleden met collega’s afgesproken dat elke week iemand anders een lunch mee zou nemen (meestal een soep of een ovenschotel = makkelijk opwarmen). Stuk goedkoper dan elke dag buiten de deur lunchen. Bovendien maakt het weinig uit of je nou een grote of een kleine portie soep meenement. Enige uitdaging misschien: je collega’s moeten wel bereid zijn vegan te koken. Ben benieuwd naar tips van anderen!

  1. O wow, een uur! Dat heeft echt voordelen zeg. Maar zoals je zegt: dat moet je natuurlijk ’s avonds weer inhalen, waardoor je later thuis bent en dan ’s avonds misschien geen zin meer hebt om te koken… hmmmmm. haha, het blijft lastig :)
   Soep meenemen wordt voor mij wel echt lastig, want ik reis 2 x met een bus en 1 met een trein. beetje een gedoetje. En lunchen met collega’s samen doen wij niet, want iedereen eet op een ander moment. Heel ongezellig en niet zo ‘mindful’ allemaal :(

   1. Ik doe mijn portie soep gewoon in een jampotje of zo’n glazen AH-fruitsapfles, dan is meenemen geen probleem. Maak vaak een hele grote pan, vries die in verschillende potjes in, en dan kun je er ’s de avond van tevoren gewoon één in je tas stoppen. Voorwaarde is wel weer dat je ‘m moet kunnen opwarmen.

    1. Bij Greenjump hebben ze grote thermosflessen met een brede opening, blijft je hap heel lang warm in. Ik ben in ieder geval dolgelukkig met de mijne.

 4. Ik kan enorm genieten van roggebrood met oude kaas. Gaat bij mij niet vervelen (als ik het ongeveer 3x in de week eet) en vult enorm. Daarnaast zorg ik altijd voor wat te snacken, nootjes en bijvoorbeeld wat dadels, en inderdaad een smoothie. Maar ook ik herken je probleem, heb een tijdje fanatiek salades gemaakt maar vond dat toch wat veel gedoe. Ik weet dat mijn moeder standaard wat extra kookt, en dat de volgende dag meeneemt. Misschien is dat toch de makkelijkste oplossing..

  1. Hmm, roggebrood.. dat at ik vroeger ook wel vaak. Kaas eet ik niet meer, maar avocado op roggebrood is vast ook lekker. Het vult inderdaad erg goed, dat herinner ik me nog wel. Thanks!

 5. Grote pan lekkere pittige tomaten/papikasoep met gembersiroop bereiden bijvoorbeeld en in porties in de vriezer.
  Baquette erbij met zelf bereide kruidenboter?
  Zelf gemaakte mueslirepen tussen de uurtjes door.
  Fruit, rauwe groenten met dipsausje..

  1. Oja, mueslirepen maken.. ook wel eens gedaan in het verleden, maar dan blijf ik weer zo in het zoete hangen. Ik heb echt veel behoefte aan hartige dingen tussen de middag …

 6. Ik heb het tijdgebrekprobleem ook wel, ’s morgens geen tijd om lunch te maken. Daarom maak ik regelmatig tijdens het avondeten ook extra rijst en/of pasta met een bepaald soort gekookte of gebakken groenten. Dit deed ik dan in een plastic bakje (ik eet dan zo’n 100 gram rijst/pasta met 350 gram groenten en 50 gram aanvulling zoals noten of zaden). Combinaties die lang goed blijven:
  – volkoren penne/fusili met gegrilde paprika, gehalveerde tomaatjes, erwten, prei, ui, courgette, spinazie. Hierbij bijv. pijnboompitten of walnoten of cashewnoten en lekker veel italiaanse/franse kruiden. Geen aubergine nemen want dan wordt je pasta een onsmakelijke kleur paars.
  – zilvervliesrijst met gegrilde paprika, erwten, prei, ui, courgette, tauge, spinazie, wortel, pompoen, kikkererwten. Hierbij dan walnoten of pecannoten of cashewnoten en een beetje aziatische kruiden zoals kurkuma, peterselie.
  Deze groenten zijn ook inwisselbaar. Ik kook dan tijdens het avondeten van zondag lunch voor ma en di erbij (naast het avondeten dus, wat dan vaak ook rijst of pasta was). En op woensdag (mijn vrije dag) kook ik dan ook lunch voor do en vr. In de avonden doordeweeks probeerde ik dan te vermijden om datgene te eten wat ik voor de lunch had gegeten (dus lunch pasta en avondeten bijv boekweit). Overigens is rijst natuurlijk ook goed te variëren met boekweit, amarant, linzen, gierst. En pasta met speltpasta, maïspasta..
  Voor mij was dit een goede manier, maar dat is vast niet voor iedereen zo. Ik hoop dat iemand er wat aan heeft!

  1. Wat een lekkere ideeën allemaal zeg! en nog hartstikke gezond ook. Thanks!

 7. Ik had een tijdlang een goede deal met mijn zusje. Ik fiets ongeveer langs haar huis op weg naar mijn werk. De ene dag bereidde zij lunch voor en haalde ik het op, de volgende dag dropte ik een bakje om de hoek. Het eerder opstaan/’s avonds nog iets maken blijft, maar wel maar eens in de twee dagen. Plus, als je het niet doet stel je niet alleen jezelf teleur, maar ook iemand anders; dat staat toch makkelijker op!

  1. O wow, dat is wel echt een HEEL goede deal! Zoiets kan je natuurlijk ook met een collega afspreken… (als je tenminste collega’s hebt met wie je eet.. ik niet, helaas)

 8. Dat is inderdaad een dilemma! Ik zit nog op de universiteit en heb ’s morgens vroeg en tussen de middag vaak colleges, met een kwartier tussentijd.

  Op een gegeven moment ontbeet ik daarom niet meer (want ik bleef liever wat langer liggen) en ik lunchte nauwelijks of pas om 3 uur ’s middags. Qua ontbijten ben ik overgegaan op eiwitshakes op de dagen dat ik echt geen tijd heb (dan krijg je toch iets binnen). Dan zorg ik wel altijd dat ik een 11uurtje neem in de vorm van fruit. Als ik wat meer tijd heb ga ik inderdaad voor banaanpannekoekjes (beslag kun je de dag ervoor al klaar zetten), groene smoothies (snijden kun je ook de avond van tevoren al doen, ook vries ik veel in waardoor je soms helemaal niet hoef te snijden) en anders havermout. Havermout is mijn ontbijt op dagen dat ik veel tijd heb zelfs!

  Qua lunch ben ik er op over gegaan om ’s avonds als ik kook voor die avond ook direct iets te maken voor de lunch, voor de komende twee dagen (wat andere lezeressen ook al aangaven). Je bent toch al bezig met koken, dus het kost veel minder moeite. Ik maak eigenlijk altijd salades in verband met het opwarmprobleem, maar ook omdat ik gewoon houd van salades. Er zijn op internet meer dan genoeg leuke (vegan!) recepten te vinden voor salades, en voor veel hoef je zelfs alleen maar te snijden en niet eens dingen op te warmen. Ook kijk ik altijd naar wat ik in de avond wil gaan eten (ik plan mijn boodschappen ook voor een week) en of ik dat koud kan eten als lunch!

  Wat ook scheelt is dat ik voor mezelf een lijst heb gemaakt met recepten waarvan ik weet dat ze werken en dat we ze lekker vinden, en in welk seizoen we die graag eten. Dat heb ik voor zowel het avondeten als de lunch gedaan. Als je dan een keer geen inspiratie hebt, kun je altijd terugvallen op de lijst!

  Het vereist wat meer planning

  De andere morgen haal ik het uit de koelkast, en schep ik het in een bakje.

  Qua tussendoortjes neem ik vaak een bakje met yoghurt en wat fruit mee, of alleen fruit. Ook bak ik in het weekend wel eens mijn eigen energierepen.

  1. Wat een goede tips, thanks! Ik vind het idee van de pannenkoekjes erg goed. Die kan je natuurlijk ook hartig maken. Hmm… dat brengt me op een idee!

 9. Ik ken het probleem, en daarbovenop ben ik qua koken ook nog eens gewoon ‘lui’ (ik kook graag, maar liever niet iedere dag).

  Ik maak in het weekend een enorme couscous of quinoa salade en stop die in lunch-formaat tupperware bakjes. Twee of drie gaan in de koelkast, de rest in de vriezer. Ik stop van alles en nog wat in de salade, zoals olijven, bonen, champignons, linzen, gedroogde tomaatjes, etc. Zolang je er geen ‘vochtige’ dingen zoals gewone/cherry tomaatjes in doet, vriest dit allemaal prima in!

  De avond tevoren uit de vriezer halen en dan kan het de volgende dag gewoon mee naar werk. Meestal maak ik één hele grote salade (genoeg voor 6-8 keer lunch), soms splits ik de quinoa of couscous in twee batches en maak ik zo twee variaties.

  1. Wat goed van je! Voor zoiets heb ik dus blijkbaar gewoon echt net iets te weinig discipline en dat vind ik megastom van mezelf!

 10. Koop een zakje kant-en-klare rijst (zilvervlies) en wat taugé.
  Neem wat gebakken uitjes mee in een apart bakje + wat ketjap mais (in een beker of gewoon flesje mee).
  Met lunchtijd gooi je het door elkaar een eet je het gewoon koud. Heerlijk!!

  Kan natuurlijk ook met wat overgebleven rijst, maar ik vind een zakje kant-en-klare rijst in de voorraadkast altijd erg handig voor die dagen dat ik niet veel tijd heb en nijg naar afhaaleten.

  1. Hey, dat klinkt eigenlijk best wel lekker! Ook koud. Hmm, misschien nog wat zure komkommer erbij. Lekker! thanks :)

 11. Je kunt in het weekend glazen potten maken met daarin verschillende soorten salades. Als je de pot op de juiste manier vult blijven de groene blaadjes fris en kun je de salade een aantal dagen in de koelkast bewaren. Wat snel bederft voeg je pas de dag dat je de pot meeneemt toe (bijvoorbeeld avocado). je bouwt de salade in de pot op van natte ingrediënten naar droog en van zwaar naar licht. Ik maak bijvoorbeeld wel eens een salade van couscous, met rode kool, pompoenpitjes, avocado en sinaasappel. Hup in een pot en klaar.

  1. Oja! Dat heb ik wel eens gedaan! A salad in a jar, om het maar lekker Amerikaans te zeggen ;) Ik deed dat met een Mexicaanse salade en dat was erg lekker. Misschien maar weer eens doen. Thanks!!

 12. Bij mij komt het vooral neer op planning. In het weekend maak ik een planning voor ma t/m vrij wat ik ’s middags en ’s avonds eet en zorg ik dat ik alle boodschappen (op wat vers dingen na in huis haal). Deze planning maak ik met m’n agenda ernaast om te kijken wat de dagen / momenten zijn dat ik voor een aantal dagen vooruit vast wat kan maken en wanneer ik geen tijd heb. Daarnaast hou ik een boekje bij met recepten die binnen 10 minuten klaar kunnen zijn en recepten die binnen 20 minuten klaar kunnen zijn. De meeste van die recepten gebruik ik ook koud voor de lunch (couscous, variatie op pannenkoeken, salades, pasta’s, soepen, etc…)

  1. Ik vind dit dus zo knap. een planning maken.. en je er nog aan houden ook. Omy, ik moet echt wat meer discipline kweken!

 13. Ik maak de laatste tijd vaak een salade met couscous. Een beetje couscous in een bakje doen, een laagje kokend water eroverheen gieten en na het wellen wat restjes van het avondeten en kruiden/dressing erdoorheen mixen.

  1. Couscous is inderdaad een erg goed ‘meeneem’ product. Daar kan ik ook wel weer eens iets mee maken! Wist je dat je couscous ook lekker zoet kunt bereiden? Met kaneel, dadels en rozijnen bijvoorbeeld. Dat is dan weer een lekker ontbijtje :)

 14. ik neem vaak soep mee die ik de avond ervoor uit de diepvries nam. Wat brood erbij en klaar. Ik maak namelijk altijd grote potten soep die ik dan in porties invries en op die manier is het geen werk en heb je toch altijd lekkere soep bij de hand.
  Ik maak ook – maar eerder als vieruurtje omdat ik daar niet genoeg mee heb maar het kan natuurlijk ook een onderdeel van de lunch zijn – een serie mason jars met fruitsla. Met het juiste fruit en een extraatje kan je die echt een paar dagen laten staan in de ijskast en hoef je ’s ochtends maar een bokaal mee te grabbelen. Hier zie je hoe ik dat doe : http://mooisvanme.blogspot.be/2014/09/fruitcoctail.html

 15. Zo herkenbaar dit! Ook ik werk in het onderwijs en heb vaak maar een kwartiertje pauze.. Dit zouden ze voor ons gewoon langer moeten maken;)
  Maar, ik neem altijd van alles mee. Ik maak ’s morgen 4 boterhammen klaar (meestal met pindakaas;)). Daarnaast heb ik altijd fruit bij me (druiven bijv. Lekker makkelijk, hoef ik niet te snijden of schillen) noten en wat groente (snoeptomaatjes, ook al zo makkelijk:)).
  Ik gebruik zelf de bakjes van Systema waar je allemaal kleine vakjes hebt. Zo neem ik van alles een beetje mee en heb ik dus een gevarieerde en lekkere lunch. Als ik dan een keer geen pindakaas wil, maak ik een boterham met kaas, of hummus of ik neem crackers mee (hihi).

  1. Nee maar serieus, een kwartier is toch belachelijk? En dan moet je de hele dag in de weer, in contact met leerlingen, goed opletten, alles geven… pff. Ik vind het soms echt onhaalbaar allemaal hoor. Druiven doen het hier ook altijd goed. En pindakaas blijft lekker, dus daar is ook niks mis mee ;)

 16. Ik heb ook lang gedacht dat je je warme maaltijd de volgende dag moest opwarmen om te kunnen eten als lunch. Maar dat is niet zo! Eigenlijk is alles ook gewoon lekker als het op kamertemperatuur is. Dus gewoon de avond van te voren een extra portie koken, en de volgende dag meenemen als lunch. Zelfs soep is dan lekker!!

  1. Echt? zelfs soep? dat kan ik me vrij moeilijk voorstellen. Maar wat betreft die andere maaltijden, ja dat is ook zo. Ook een kwestie van een beetje wennen waarschijnlijk!

   1. Jaja zelfs soep! Ik had het eens met pompoensoep geprobeerd en dat was toen erg lekker in ieder geval! Echt! Misschien even wennen in het begin, maar daarna maakt het veel dingen een stukje makkelijker :)

 17. Dag Groene Meisjes! Heel herkenbaar. Na een detox heb ik beseft dat ik smorgens en smiddags te weinig fruit en groenten at (meestal nam ik gewoon haver met chocola en boterhammen met confituur). Nu eet ik smorgens haver met fruit, en om smiddags mijn portie groenten binnen te krijgen heb ik volgendeoplossingen:
  – als ik tijd heb, maak ik een salade met dressing
  – bij weinig tijd eet ik gewoon de restjes van de vorige dag op ( koud)
  – als ik veeeel tijd heb, maak ik lekkere belegjes op voorhand. Op mijn blig heb ik een tijdje Vegan Broodbeleg van dr maand gepost, dus als jullie ideetjes nodig hebben…
  Groetjes!

 18. Ik maak meestal lunch voor 2 dagen. Dan is het een kwartiertje tijd ’s avonds, om de 2 dagen. Pasta, rijst,boekweit,… koken en ondertussen wat groenten snijden, een dressing van olie en azijn en klaar. Op het werk hebben we wel een koelkast. Of ik neem een doos soep uit de diepvries met wat crackers, kook speciaal wat extra bij de avondmaaltijd,…
  een beetje planning is soms nodig maar het is echt makkelijk te doen.

  1. Wat goed van je. Na het lezen van al jullie reacties denk ik ook echt: ik moet mezelf gewoon weer even vermannen en aan de slag. Ik deed het een tijdje zo goed en nu ben ik gewoon weer veel te makkelijk geworden. Terwijl het dus eigenlijk zo simpel is! thanks :)

 19. Mijn lunch bestaat al jaren uit de volgende ingredienten, havermout (1 theeglas), een handvol rozijnen of krenten en 2 appels. Dit lijkt weinig, maar is ruim voldoende om vooruit te kunnen tot het avondeten. Om half drie als tussendoortje een sinaasappel of appel. Mijn principe, less is more. Zeker bij eten, Hoe meer je eet des te meer je gaat verlangen.

  An “old” Vegan

  1. O wow… dat is niet zoveel. Maar aan de andere kant, ik eet alleen een paar crackers en hier en daar een paar stukken fruit. Dat is ook niet heel veel. Het geeft me alleen weinig voldoening. Havermout is wel echt altijd een goed idee!

 20. Doe sinds het begin van het nieuwe jaar mijn best om 2x in de week een grote schaal salade te maken, maar dan daarmee bedoel ik dan een linzen of bonen of kikkerwerwten salade. Doe daar niet heel veel groens in, soms een paprika of tomaatjes. Maar daarvoor dan wel gedroogde tomaatjes, mais uit een glas, erwtjes uit de diepvries, zonnebloempitjes, pompoenpitjes, nootjes, feta (misschien vegan alternatief?), augurken, gegrilde paprika, kruiden, beetje olie en azijn, kruiden (btw alles willekeurig door elkaar, nooit alles bij elkaar). ’s ochtends in een bakje en klaar.

  OF

  wat misschien ook werkt is ’s ochtends tijd te besparen door ’s avonds al je kleren klaar te leggen en je tas te pakken en ipv daarvan iets makkelijks s ochtends in elkaar te draaien.

  Btw: heb s ochtends nooit zin om iets in elkaar te draaien, dit werkt voor mij vrij aardig

  1. haha, wel een creatieve opmerking: je kunt natuurlijk ook tijd besparen op andere dingen. Helemaal waar!

 21. Ik blijf door de week toch meestal hangen bij boterhammen…Ik probeer er wel iets van te maken door te variëren met beleg en dingen ook apart mee te nemen zodat je niet van die platte kleffe boterhammen krijgt. Bijvoorbeeld: Hummus met avocado, hummus met plakjes tomaat, pindakaas met gebakken uitjes of seroendeng (en sambal), chocoladepasta of pindakaas met banaan,Tartex met komkommer. Niet heel veel werk maar toch net effe iets anders en “vers”.

  1. Mmm, hummus met avocado en Tartex met komkommer. Ook precies 2 van mijn favorieten!

 22. woow de grootste uitdaging lijkt mij niet lunch klaarmaken of meenemen maar wel opeten op zo korte tijd! ik eet al heel traag en van volle werk’stress’ naar relax genoeg om rustig te eten en te verteren neemt mij toch ook al even, zeker als je dan daarna direct weer voor een volle klas staat! chapeau hoor… meeste tips zijn al gegeven, op een rustigere avond een grotere portie graan, quinoa, linzen of kikkererwten koken en daar dan door de week mee varieren, gewoon een zak nootjes, gedroogde cranberries of vijgen en wat rauwkost (rauwe venkel houd goed vers en vind ik heel lekker met wat fruit, noten of avocado! ), groentenstaafjes met een stevige hummus of een stuk notenpaté. gedroogd fruit en noten zijn wel een vaste waarde, en ik heb op het werk ook standaard wat kruiden en een blik kikkererwten staan. en wat havermout voor als ik niks mee heb. Nog een tip als soep meenenemen en opwarmen moeilijk is: s’morgens of avond voordien een grote glazen bokaal vullen met een gespiralizede courgette en/of wortel, wat jonge spinazieblaadjes, een lepel miso, wat snippers rode peper en gember, lenteuitjes, …, en eventueel wat diepvrieserwtjes en daar dan smiddags gewoon heet water over gieten! deksel er even op om de groentjes wat te laten garen en op vijf minuten heb je een dampende kop soep voor je staan!

  1. hey, dat klinkt als een handige tip zeg! Ik zie mijn collega’s al wel een beetje verwonderd naar mij kijken… maar het klinkt goed ;)

   1. haha dat trek ik mij al lang niet meer aan :) leuk dat jullie er iets aan hebben en wat een goed idee om hier tips uit te wisselen met andere volgers!

    1. leuk he! Ik ben ook heel enthousiast over alle reacties! echt tof!

  2. Dit klinkt onzettend lekker en een leuk idee!
   We hebben geen magnetron, de soepen in de kantine zijn niet altijd vega en ben een beetje cupasoup/opkikker moe.

   Ga ik binnenkort eens uitproberen, alleen nog even een stevig bakje nodig.

   bedankt.

   1. doen fatima, je kan er lekker mee varieren wat kruiden en groentjes betreft, zolang ze maar fijn gesneden zijn! de miso pasta voegt echt wel veel smaak toe. vind dat vaak zo ‘dom’, voor mij hoeft het hele menu in een kantine echt niet elke dag vegan of volledig veggie te zijn (zolang er maar opties zijn), maar waarom niet de soep op zijn minst standaard vega? daar hebben de omnivoren geen last van en zo heeft iedereen er wat aan!

  3. Wauw wat een goede tip ja! Gewoon een verse cup-a-soup en dan veel lekkerder en gezonder

 23. Heey groene meisjes ik probeer met lunchen ook zo gevarieerd mogelijk te eten vaak doe ik het volgende:
  Op zondag pof ik meestal een aantal (zoete) aardappels en bewaar er dan een aantal voor de dagen er na. 1(of twee) gepofte aardappel(s) vult meestal behoorlijk, wat Youghurt met tzazikikruiden er bij en je hebt een heerlijke lunch om uit te lepelen.

  Vaak ga ik ook gewoon als ik lui ben voor een potje bio chiliconcarne(je kunt ook een grote pot kopen en later in kleine potjes verdelen). Vind ik heerlijk(ook koud) en je hebt meteen je groente binnen!

  Ook neem ik regelmatig gewoon een doosje dadels met noten mee, klinkt niet echt als een lunch maar met een stuk fruit erbij voel ik me altijd prima verzadigd, en je krijgt in dat korte kwartiertje toch genoeg voedingsstoffen binnen.

  Soms als ik lui ben gewoon een avocado mee en een bakje hummus, avocado opensnijden paar eetlepels hummus erin(eventueel nog een beetje peper) en uitlepelen maar!

  Ook ga ik vaak voor een volkoren wrap met wat ketchup of hummus, paar handjes sla en een standaard blikje mais. klaar in drie minuten en kost niet erg lang om op te smikkelen, bovendien kan je het gewikkeld in aluminiumfolie zelfs lopend van lokaal naar lokaal eten als het nodig is..;)
  wisten jullie dat je overnight oats ook prima hartig kunt maken? bijvoorbeeld met spinazie, noten, pesto en bijv. edelgistvlokken? (ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar ik hoor positieve verhalen)

  zonnatura verkoopt tegenwoordig ook van die standaard biologische maaltijdzakjes (linzen, Quinoa, Bulgur etc.) dit is dan wel weer iets duurder dan bovengenoemde opties maar nog steeds niks als je het met de 6 euro op het station vergelijkt..

  zo dat was een lange reactie.. ik hoop dat jullie wat aan de tips hebben!

 24. Neem in een weekend eens de tijd om een flinke batch hartige muffins te maken. Ik heb een jumbo-size muffinbakblik (Wilton); zo’n jumbo-muffin is een flinke hap, vult dus goed. En muffins kun je vreselijk goed invriezen, ’s morgens/avond vtv uit de diepvries in je tas en tijdens je lunchpauze is ‘ie op kamertemperatuur. Qua beslag kun je alle kanten op natuurlijk; noten, groenten, zaden, verschillende meelsoorten.
  Ik gebruik deze jumbomuffins trouwens ook als ontbijt, maar dan zoete varianten (banaan/choco, carrot”cake”, courgette/choco, koffie/room, appelkaneel, etc). Zelfde idee; avond tevoren uit de vriezer in m’n tas en ’s morgens is ‘ie direct eetbaar (of nog even op de verwarming beetje opwarmen).

 25. Weet je, ik heb dit dilemma ook: ik ga om 7 uur van huis weg en ben pas om 7 uur terug, en heb ook niet veel geld. Ik wil gezond leven, maar ik wil ook niet gek worden. Inmiddels heb ik geaccepteerd dat zo’n #healthy lifestyle gewoon niet past in mijn leven op dit moment. Daarom smeer ik gewoon ’s ochtends gezellig vier boterhammen met kaas/hummus/gestampte muisjes of zelfs hagelslag. Ik eet twee mandarijnen en tussendoor wat nootjes, en that’s it.

  Iedereen wil tegenwoordig maar alles: én een goede baan, én sporten, én ‘mindful’ zijn, én eten dat Instagram-fähig is, én ook nog een sociaal leven. Nou, dat is dus niet mogelijk als je heel a-sexy lange dagen maakt en weinig verdient. Ik begin steeds meer te accepteren dat die levensstijl gewoon niet past in de fase van mijn leven waarin ik nu zit. Ik vind slaap belangrijker dan übergezond eten. Want door al die stress over eten ga ik óók weer langs de Kiosk of de AH to Go en daar koop ik dan dingen die helemaal niet gezond zijn.

  Mijn eetgewoontes zijn niet heel sexy, maar zo lang ik maar aan mijn 200 gram groenten en twee stuks fruit kom, vind ik het best. Liever dit dan een burnout vanwege alle eisen die ik mezelf op leg. Het heeft mij echt rust gegeven te accepteren dat ik geen supermens ben. En me te bedenk dat al die waanzinnige Instagramaccounts gevuld worden door mensen die geen gewone baan hebben: ze zijn professionals en die heerlijke salades zijn dus letterlijk hun werk.

  1. Je hebt ook helemaal gelijk! dat realiseer ik me ook wel.

  2. Ik vind van alle tips die hier gegeven worden dit de beste. Je kunt niet alles, amen.

 26. En trouwens, wat ik eigenlijk wilde zeggen: je bent niet lui of slecht of ongezond als je niet elke dag vier smoothies enzo eet, je bent gewoon een normaal mens, met een normale baan. En dat is oké! Je moet óf een goedbetaalde baan hebben, zodat je eten kunt afhalen, of heel veel tijd hebben, zodat je die dingen zelf (stressvrij) kunt maken. En als je daar ergens tussen zit, maak voor jezelf prioriteiten. Vind je eten belangrijker dan slaap, prima. Vind je sport belangrijker dan eten, ook prima. Maar maak eens een echte planning: wat wil je met je leven, hoe veel tijd kost dat, tel het op en kijk dan of het realistisch is.

 27. Ik neem vaak kliekjes mee naar mijn werk en die warm ik op of eet ik koud. Eigenlijk alles met rijst en pasta is koud prima te eten als lunch. Ook maak ik soms gewoon een megabak bulgursalade met bietjes, die blijft 3 dagen goed en dan heb ik drie dagen eten. Of ik doe heeeele luie lunch, neem boterhammen en een avocado mee en beleg ze vers. Mmmm.

  O, en nog een ontbijt op het werk-tip: bak in het weekend (hartige) muffins of bananenbrood en vries ze in per portie. ’s Avonds uit de vriezer halen en je kan in de trein/achter je bureau lekker ontbijten.

 28. Ik heb de luxe van een saladebar op mn werk en haal iedere middag een flinkje verse salade. Niet bio, maar je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk hebben. Ik ben al blij dat-ie er is. Ik heb wel zelf salades meegenomen, maar zit je weer met dilemma ’s ochtends of vlak voor het slapengaan groenten hakken’. IK neem mijn eigen bio boterhammen mee met vega beleg en een cup asoupje. Zolang het daarbij blijft, protesteert mijn lijf er niet tegen. IK heb geprobeerd om perfect ieder dag vers vega bio glutenvrij paleoverantwoord eten mee te nemen maar dat past niet in mn lifestyle. Ook niet in mn tas. De tussen gemak en gezond-wijzer blijft hierop hangen. Dus dat moet het dan maar wezen.

 29. Ik ben van de meeneemsalades.
  vaak gooi ik er van alles in wat ik vind en/of restjes van de vorige dag.
  Meestal hussel ik alles s ochtend (10min) en als ik een verstandig moment heb dan doe ik dat de avond ervoor.
  Bij vegan heb je wel het nadeel dat je vaak iets meer snij/voorbereidwerk hebt (naar mijn idee)

  Tips zijn hierboven eigenlijk allemaal al genoemd:

  – Middag/avond van te voren voorbereiden.
  – Extra koken voor restjes (helaas heb ik geen magnetron anders was het echt een feest op werk!!)
  – Wraps/arabisch platbrood in voorraad hebben: Altijd makkelijk om smorgens te besmeren)
  – Ook al hou je meer van hartig, 1x per week probeer ik overnightoats met dikke yoghurt en fruit te nemen. Die dagen ontbijt ik vaak hartig. Of neem ik nog als exta wat groenten mee om op te knabbelen.
  – Maak eens gevulde broodjes in het weekend, vul ze naar keuze, bak ze af, af laten koelen en dan invriezen. Je kan ze dan de avond van te voren of in de ochtend uit de vriezer halen en meenemen. Hartig en vullend.
  – Als ik bulgur wil gebruiken voor een salade dan giet ik er de avond ervoor wat heet water over, in de ochtend kan ik dan makkelijk er van alles opgooien en meenemen.

  Maar bovenal:
  even er over nadenken, wat vind ik lekker, wat is haalbaar en hoe ga ik dat inplannen?

  1. Wow Fatima, wat een goede tips allemaal! Ook arabisch platbrood is een goed idee. Nou, ik heb net weer een paar rijstwafels weg zitten werken, maar volgende week ga ik het anders aanpakken :)

 30. Alle goede tips zijn eigenlijk al voorbij gekomen! Om nou nog een keer te typen dat hartige muffins in het weekend gebakken en ingevroren erg handig zijn, voegt niet zoveel meer toe :-) Het enige dat ik nog extra kan verzinnen, is dat je met je klas die je rond lunchtijd hebt iets met thema ‘lunch’ gaat doen en dan het lunchen of het voorbereiden ervan een onderdeel van de les maken.

  En in het kader van het relativeren: mijn ervaring is dat lunch klaar maken ’s ochtends (bij mij vaak salades of soep) ongeveer 10 minuten kost en ik doe dit dan ook nog eens tussen de bedrijven door terwijl ik bezig ben met onze zoons van 6 en van 2 maanden. Oké, ik hoef niet of half zeven de deur uit maar wel om kwart over zeven. Het zijn allemaal keuzes :-)

  Nog een brainwave: dingen in je tas gooien en onderweg in de trein mengen tot een maaltijd?

 31. Misschien leuk om te weten, er bestaan namelijk ook geïsoleerde broodtrommels die je eten warm houden tot de lunch: http://broodtrommelstore.nl/product-tag/geisoleerde-broodtrommel/. Werkt perfect, is de investering meer dan waard

  En als je de eeuwige boterham/cracker wilt omzeilen (heel herkenbaar) kun je af en toe ook een grote beker met soya/noten/kokos yoghurt meenemen met muesli, noten, zaden en gedroogde vruchten. Lepeltje in je tas en klaar is Kees!
  Deze heb ik en heeft nog nooit gelekt: https://www.rostimepalshop.nl/lunchtime/duobeker-to-go/duo-beker-to-go-400-ml-eos-lime.html

 32. Wow wat fijn om dit te lezen! Ik zit, nu ik weer zelf in de schoolbanken zit, met precies hetzelfde probleem. Ik heb dus met plezier alle inspiratie gelezen! Mijn tips:
  – tijdens het bereiden van het avondeten snijd ik wat wortels/paprika/komkommer om mee te nemen
  – notenmix, fruit etc neem ik altijd mee
  – al vaker gezegd maar blijft heerlijk: restjes avondeten, zoals pasta, couscous en bijvoorbeeld linzenstoof (zorg wel dat het bakje goed sluit)

  Vandaag had ik de beste lunch tot nu toe: gister avond grilde ik wat aubergine en sneed ik een tomaat in plakjes en bakte ik wat falafelballtjes op. Vanmorgen besmeerde ik wat broodjes met hummus. In mijn pauze had ik dus gewoon heerlijke broodjes falafel met gegrilde groenten! Vult super goed en het geeft me genoeg energie om de hele dag door te gaan.

  Laatste tip: doe de voorbereidingen van je lunch tijdens het koken van het avondeten. Je staat dan toch vaak te wachten tot de pasta gaar is en dan kan je meteen even wat in elkaar flansen! En geen extra afwas!

 33. I had the best of both worlds…. Ik had tot aan het eind van vorig jaar 2 uur lunchpauze én lunch op het werk (school). I-de-aal!

  Maar ik snap je probleem evengoed wel hoor. ’t Is gewoon lastig, maar er staan hier al heel veel goede tips, dus het komt ongetwijfeld goed!

 34. Mijn favoriete altijd goed lunches to go:

  – Zoooo lekker en ook zo kleurrijk mooi: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1021322/linzensalade-met-tomaat-en-blauwe-bes;WLSESSIONID=H4FLTR8hj1XvVQY4YtKkGQx7vdQF5nX6slgp1gNVHspPp3yyVpRG!-2126674509

  http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=120569 (zonder geitenkaas en een tip is met koriander limoen hummus van AH)

  http://www.detoxcoach.nl/sperziebonen-salade-met-olijven-tomaatjes-en-pecorino/ (fantastisch eenvoudig en lekker, wel zonder de pecorino dan)

  En ik maak ze ’s avonds want dan moet je toch koken. Dus ik eet ’s avonds en als lunch hetzelfde of ik kook ’s avonds dubbel. Als ik ’s avonds sushi eet, maak ik dat ook dubbel zodat ik het de volgende dag als lunch mee kan nemen.

 35. Ik maak sinds kort op zondag wat meer klaar. Linzen koken, paprika snijden, sperziebonen koken. Bietjes hakken. You name it. Hussel door elkaar, zet in bakjes in de koelkast en mix er nog wat rucola bij. Ik heb wraps in de vriezer, hummus in een bakje mee. Wat vleesvervanger erin, tomaatje erbij. Zoiets. Ik vind het leuk, geeft me het geviel dat ik fris aan de week begin en ik krijg als vanzelf zin in de dingen die ik klaar maak. Ook handig om van restjes af te komen.

 36. Mijn tip is heel simpel: jij bent net zo belangrijk als die leerling of die collega. Ik werk ook in het onderwijs en ik snap wat je bedoelt met een half uur lunchpauze die zomaar verdampt tot een kwartier. Is bij mij ook jarenlang zo gegaan. Maar tegenwoordig zijn mijn pauzes voor mij. Leerlingen die bij mijn deur staan? Kom straks maar terug. Collega’s die wat willen vragen? Prima als het een korte vraag is, die kan wel lopend (naar de docentenkamer) afgehandeld worden. Andere vragen graag op een ander tijdstip.

  Dat is een tijdje lastig. En dan zit het in je systeem. En ook in het systeem van anderen :-) Ik neem allerlei soorten lunches mee, van soep tot quinoasalade. En soms ook gewoon roggebrood met houmous of avocado. Maar in alle gevallen neem ik 25 minuten de tijd voor mijn pauze. En echt, jouw pauze is jouw pauze. Geen snel overlegmoment!

 37. Ideaal in de winter: tijdens het weekend al een heleboel groenten roosteren. Sowieso al weinig werk, makkelijk in porties te verdelen, gezond en lekkere aanvulling bij crackers. Ik zorg er ook voor dat ik ’s avonds 10min tijd neem om lunch voor te bereiden. Vind het te belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *