Beste Mark,

vlogthunb
Even een shout-out naar alle groene meisjes en jongens die ons blog lezen: jullie doen het allemaal mega goed! Dagelijks krijgen we mailtjes en berichtjes binnen van lezers die met ons delen hoe ze hun lifestyle steeds meer vergroenen. De één gaat vegetarisch eten, de ander heeft een eigen moestuin en weer een ander kiest voor groene stroom. Dat zijn allemaal geweldige manieren om klimaatveranderingen tegen te gaan. Zelf zijn wij op dit moment druk bezig met het onderwerp ‘afval verminderen.’ Het is echt ongelooflijk hoeveel plastic een mens om zich heen verzamelt en het is beschamend om te zien hoeveel we weggooien op jaarbasis. Dat kan echt anders en daar zijn we druk mee bezig. Zo zie je maar: ook groene meisjes die al plantaardig eten, geen auto hebben en al jaren aan de groene stroom zijn, hebben nog heel veel bij te leren.

We hebben het idee dat er vanuit ‘burgers’ (om onszelf maar even zo te noemen,) al heel veel acties worden ondernomen. Om een voorbeeld te noemen: we horen meer en meer mensen over het minder eten van vlees, maar waarom horen we daar vanuit de overheid praktisch nooit iemand over? En als het gaat om schone energie, dan loopt Nederland enorm achter op andere Europese landen. Tijdens de Klimaattop in Parijs, eind november, zou Mark Rutte namens Nederland een groot statement moeten maken, vindt Greenpeace – en daar kunnen wij ons goed in vinden.

In het kader van de Greenpeace campagne “Beste Mark,” waarbij minister-president Rutte wordt aangesproken om ook in actie te komen voor het klimaat, maakten wij een video waarin we laten zien hoe verpakkingsvrij winkelen werkt. We nemen je mee naar de nieuwe winkel in Utrecht, waar we je laten zien hoe dat boodschappen doen zonder verpakkingsmaterialen nou werkt. Natuurlijk kan verpakkingsvrij winkelen ook zonder verpakkingsvrije supermarkt in de buurt en dat komt ook in de video naar voren. Wil je je Groene Meisjes in actie zien? Kijk dan zeker even de video!

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/qqOfuYr-FAA” maxwidth=”1000″]

Kun je de video niet zien? Klik dan hier!

Zoals je ook in de  video zult hebben gezien, is het echt niet altijd makkelijk om dit soort groene keuzes te maken. Groener leven kan best wel een opoffering zijn, zo nu en dan. Maar, geloof ons, het is het waard en het is nog leuk ook. Het geeft een goed gevoel om te weten dat je iets positiefs bijdraagt aan de wereld en het milieu. Daarbij komt dat je iedere dag weer iets nieuws leert en dat is heel erg interessant. Wij kunnen erover meepraten, want we zijn hier al vier jaar mee bezig en we zijn nog steeds niet uitgeleerd. Greenpeace roept je op om ook in actie te komen voor het klimaat. Dit kan door allerlei verschillende klimaatacties die je op hun campagnesite kunt bekijken. Heb je al eens bekeken hoe groen jouw bankrekening is? En koop je je groente en fruit wel eens lokaal?  Heb je wel eens een kledingruilfeestje georganiseerd? Of loop je op 29 november mee in de klimaatparade? Je leest het, er zijn talloze manieren om je groene steentje bij te dragen. Laten wij met z’n allen het goede voorbeeld blijven geven, in de hoop dat Mark Rutte ons voorbeeld gaat volgen.
Onze concrete acties? Wij zijn zuinig op plastic, we voorkomen verspilling en we gooien minder weg. Beste Mark, zorg jij dan dat statiegeld blijft, dat winkels hun best doen om minder te verspillen en motiveer jij mensen om hun afval te scheiden? Afgesproken!
Wat Greenpeace eist van Mark Rutte?
 1. Kom je afspraken na voor het opwekken van zonne- en windenergie.
 2. Doe je best voor energiebesparing in huizen en de industrie.
 3. Stimuleer elektrisch verkeer en zorg voor een kilometerheffing.
 4. Sluit alle kolencentrales.
 5. En last but not least: laat van je horen tijdens de klimaattop in Parijs!

We denken dat Mark aan de slag kan. Net als wij.  Welke klimaatacties zou jij willen ondersteunen en wat is het statement dat je daarbij naar minister-president Rutte zou willen maken? Bezoek www.greenpeace.nl/bestemark en kies één of meerdere klimaatacties. Lees eventueel de bijbehorende tips en klik op ‘AFGESPROKEN!‘ om je stem door te geven. Het zou te gek zijn als jullie allemaal willen meedoen, zodat Greenpeace een groot statement kan overbrengen. Immers: als zóveel burgers in actie komen voor het klimaat, dan kan Mark Rutte toch niet achterblijven?!

– Dit artikel en de video kwamen tot stand in samenwerking met Greenpeace. –
Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

37 gedachten over “Beste Mark,

 1. Misschien niet een vraag direct aan jullie, maar hopelijk kunnen jullie ‘m wel beantwoorden. Staat er in een verpakkingsvrije winkel ook ergens vermeld wat de voedingswaarde van de producten is? Qua koolhydraten is dat voor mij erg belangrijk en dat verschilt nog wel eens per merk.

  1. In deze verpakkingsvrije winkel niet, maar ik heb wel bij Gimsel in Rotterdam (geen compleet verpakkingsvrije winkel) gezien dat er in ieder geval precies op de bakken stond wat erin zat. Dus bijvoorbeeld bij muesli, dan stond er precies bij: welke zoetstof, welke havervlokken, welke soorten gedroogd fruit enz. Voedingsstoffen heb ik niet zien staan. Maar het zijn natuurlijk weinig bewerkte producten. Dus als je weet of je havervlokken en rozijnen ‘mag’ eten, dan weet je ook of je deze muesli wel of niet moet kopen.. lijkt mij. Het zijn heel andere producten dan in de gemiddelde supermarkt, snap je wat ik bedoel?

   1. Bedankt voor jullie wederom snelle reactie! Ik doelde ook meer op de verschillende soorten meel etc. De ingrediëntenlijst bestaat dan hopelijk uit één ingrediënt. Helaas ben ik zonder overzicht van de voedingswaarden dan voorlopig nog aangewezen op verpakt voedsel, omdat ik als diabetici per product echt het aantal koolhydraten moet weten… :( Hoop in de toekomst daar toch te kunnen kopen!

    1. Ah zo! Ja dat snap ik. Het verpakkingsvrije winkelen staat natuurlijk nog een klein beetje in de kinderschoenen, waardoor nog niet alles helemaal vlekkeloos loopt en dit soort dingen nog niet allemaal gecoverd zijn. Maar daar komt vast en zeker binnenkort verandering in, want het gaat zo hard nu!

 2. Te gekke campagne, heb met veel plezier jullie filmpje bekeken. Zelf ben ik recent overgestapt op een eerlijkere bank; Triodos, en voel ik mij helemaal trots als ik m’n pasje gebruik. :) ga gauw een kijkje nemen in deze winkel, dank voor de inspiratie!

 3. Ik ben heel erg benieuwd naar de Bag and Buy in Utrecht! Ik ga er heel snel een kijkje nemen! Ik ben benieuwd naar de reactie van Mark haha! Wij zijn thuis altijd al afval aan het scheiden, en biologisch eten vinden we steeds belangrijker!

  1. haha wij ook! We hopen op een videoboodschap terug, maar ik vrees dat we kunnen blijven dromen ;)

 4. Tof!!
  Hopelijk neemt Mark jullie serieus :).
  En komen er veel mensen naar de Klimaatparade zodat we een echt statement kunnen maken!

  1. Dat hopen wij ook! Ik denk wel dat het een mooie campagne is om mensen bewust te maken! (en hopelijk leest meneer Rutte mee ;))

 5. Toffe leuke meiden zijn jullie toch!
  Lees dagelijks met veel plezier jullie blog.
  Zelf ben ik vanaf m’n 13de vegetariër.
  Dat is nu 27 jaar.
  Let erg op de kachels, eerst een dekentje bijv. (Heb m TNT nog niet aangehad na de zomer.
  Gebruik nagenoeg de droger niet.
  Enz enz.
  Ga zo door. Elke dag weer een feestje om jullie te bezoeken.
  Ga zo door!

  1. Wat een leuk berichtje, dankjewel! En wow, al 27 jaar vegetariër!! Dat doen wij je nog niet na, maar we hopen dat later ook te kunnen zeggen :)

 6. Leuk filmpje zeg! Ik wil ook naar die winkel! Gelukkig hebben we hier in Arnhem nu MiMint waar je ook wat verpakkingsvrije dingen kunt shoppen, en ook wat dingetjes bij Ekoplaza. En natuurlijk gewoon ouderwets op de markt! Ik neem dan altijd ook mijn eigen zakjes mee. Vanaf 1 januari wordt het toch verboden voor winkels om gratis plastic zakjes mee te geven? Weten jullie misschien of dit ook geldt voor de markt? Ik zie daar ook altijd mensen heeeel veel plastic zakjes pakken namelijk. Zo zonde.

  1. Klopt, vanaf 1 januari is dat inderdaad verboden en ik ga er eigenlijk vanuit dat dat ook voor marktkooplui geldt. Ik hoop het tenminste ;)

   1. Ik hergebruik de zakjes van de winkels altijd voor de kattenbak, waar ik dagelijks de behoefte van mijn kat uit schep. Hoe doen jullie dat? Lijkt me niet iets om een mooi herbruikbaar linnen tasje voor te gebruiken. :’)

     1. Wij gebruiken hiervoor een emaille schaaltje en de inhoud wordt vervolgens buiten in de gft gedaan. Misschien een minder plastic idee?

 7. Oh, zo tof dat jullie dit filmpje posten! :D Ik eet al plantaardig en jullie hebben me verder geïnspireerd om ook nog eens zo weinig mogelijk afval te produceren. Nu heb ik geluk dat ik in Antwerpen studeer, dus Robuust is echt mijn go-to winkel voor droge producten zoals rijst, pasta, havermout, zaadjes, noten, enz. Je merkt ook inderdaad pas echt hoeveel plastic er overal niet aanwezig is als je jezelf waagt aan een ‘zero/less waste lifestyle’.
  Wat Ik alleen wel jammer vind aan de klimaattop, is dat vleesvermindering blijkbaar niet op de agenda staat, terwijl dit (een van) de grootste vervuiler(s) van het milieu is… Dus als ik nog één ding mocht toevoegen aan de boodschap voor Mark Rutte, is het “breng vleesvermindering ter sprake! Het is echt belangrijk!” ;)

 8. Superleuke video, hopelijk komt Mark hem via via tegen op zijn Facebook of Twitter! ;-)

  Nog even een klein dingetje: in het deel van jullie artikel waar jullie vertellen wat jullie o.a. al doen, staat: ‘we gooien minder.’ Dat juich ik van harte toe, want als je met dingen gaat gooien kunnen er immers gewonden vallen, maar ik denk dat jullie bedoelen ‘we gooien minder weg’, of niet? :P

 9. Mooie video, hopelijk gaan er straks veel meer mensen groener leven :-)
  Vorig jaar werkte ik als vrijwilligster in een verpleeghuis, ik ga geen naam noemen, maar wat me erg opviel is dat ze daar totaal geen afval scheiden. Gewoon alles hup in een een vuilniszak, container en klaar. Dat vond ik erg jammer om te zien. Juist zulke grote instellingen en bedrijven kunnen misschien wel veel meer afval gaan scheiden en daarmee bijdragen aan een beter klimaat. Toch?

  1. Zeker weten! Ook op de werkvloer kan er nog een hoop worden verbeterd – en dat geldt eigenlijk voor heel veel bedrijven. Ook voor de school waar ik werk! ;)

  2. In ziekenhuizen en verpleeghuizen word er steeds vaker het incontinentiemateriaal gescheiden. Maar het staat nog in de kinderschoenen..

  3. Ja, op mijn werk in een cosmeticawinkel (die zich behoorlijk groen profileert) gooiden we ook het restafval en het plastic bij elkaar. Wij konden ons daar niet in vinden dus we hebben de gemeente gebeld om te vragen of we het plastic apart konden inleveren – we hadden als er een wekelijkse levering was geweest echt veel plastic afval, vooral rond de feestdagen. Blijkt dat het plastic helemaal niet apart wordt opgehaald in het stadscentrum, maar dat alles gewoon bij elkaar in de container móet (behalve papier)…
   Hoe heten trouwens die zakjes die op wasnetjes lijken, waarin je groente kan doen in de supermarkt? Ik meen me te herinneren dat ik daar lang geleden eens wat over heb gelezen op jullie site.

   1. Wat goed dat jullie zelf actie wilden ondernemen! Maar jammer dat dat vervolgens niet lukt… frustrerend!
    Die zakjes heten re-sacks!

 10. Hele leuke video! Leuk om te zien hoe het precies werkt in zo’n verpakkingsvrije winkel, hopelijk komt er snel eentje in Rotterdam! Om wat bij te verdienen zit ik achter de kassa bij een normale supermarkt, en nu ook iets meer op afval verminderen let, merk ik pas dat werkelijk álles verpakt is in plastic. Frisdrank, koekjes, groenten (waarom??), kaas, vleeswaren, echt alles. Ik vind het heel lastig om mij niet te irriteren aan mensen die altijd een nieuw plastic tasje kopen, of voor iedere donut een apart plastic bakje pakken. Maar goed, ik snap ook wel dat niet iedereen er evenveel mee bezig is. Het is in een normale supermarkt ook gewoon lastig om een niet-plastic verpakking te kopen. Aan de andere kant worden er wel steeds meer vegetarische producten verkocht, en er komen heel veel klanten de oranje zakken voor plastic afval halen. Dus er is nog hoop! :P

  1. Ik kan het me voorstellen dat het je ook echt nog veel meer gaat opvallen als je er constant met je neus bovenop zit – letterlijk. Maar het is waar wat je zegt: echt nog lang niet iedereen is zo met dit onderwerp bezig. Je zou bijna denken van wel, door alles wat je erover hoort tegenwoordig.. maar nee, ook ik zie nog heel veel mensen heel veel plastic gebruiken. Jammer, want het is zo makkelijk om wat kleine aanpassingen te doen. Maar ik heb er vertrouwen in dat dat nog komt en dat sommige mensen wat meer tijd nodig hebben om aan het idee te wennen.

 11. Ik ben benieuwd of Rutte gaat reageren, zou leuk zijn! Ik heb in ieder geval genoten van het filmpje en zal zeker binnenkort een bezoekje brengen aan de verpakkingsvrije winkel!

  1. Die is van re-sack! (google re-sack en je komt in de webshop)

 12. Wat een heerlijk inspirerende ‘meisjes’ zijn jullie…keep up the good work!

  Ook erg inspirerend blog en haar boek: Zero Waste Home van Bea Johnson

  1. Dankjewel! Ja, zij is ook geweldig! Heb haar boek gelezen, echt heel leerzaam, want ze doet het nogal ‘heftig’ allemaal. Respect voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *