Beter licht, beter leven

beter licht, beter leven

Stel: de stroom valt voor 24 uur uit. Ook het licht doet het niet. Overdag gaat het allemaal nog wel, want het is licht buiten. Maar hoe doe je dat ’s avonds of ’s nachts? Hoe ga je je eten koken? Je kind in bad doen? Je huiswerk maken? Denk eens na over hoe je je zou voelen. Zou je je veilig voelen? Zou je over straat willen lopen, terwijl de straatlantaarns het niet doen? Zou je balen omdat het gewoon irritant is om weinig tot niets te kunnen zien?  Zou je net zo snel kunnen handelen als normaal, of gaat alles opeens veel langzamer omdat je zo voorzichtig moet zijn?

Wij zouden het vreselijk vinden als het altijd donker was. Het lijkt ons een heel onveilig gevoel – vooral omdat je het niet gewend bent. Je wereld wordt opeens heel klein; waarschijnlijk zou je je behoorlijk eenzaam gaan voelen. En dan zijn wij nog verwend, want we zouden gewoon op onze eigen bank zitten, met dekentjes en warme truien genoeg om het onszelf comfortabel te maken.

We zouden het heel erg waarderen als je de volgende video zou willen bekijken. De video heeft ons echt aan het denken gezet.

Kun je de video niet zien? Klik dan hier.

Voor de bijna 12 miljoen vluchtelingen die wereldwijd in de vluchtelingenkampen van UNHCR (The UN refugee agency) wonen, staat het er heel wat minder positief voor. Ver van je vertrouwde omgeving, met heel veel mensen bij elkaar in een tentenkamp – en dan ook nog zonder elektriciteit. Wij kunnen het ons niet eens voorstellen hoe moeilijk dit voor deze mensen moet zijn. Bijna de helft van de vluchtelingen zijn kinderen. Geen enkel kind gun je zo’n jeugd.

Om deze mensen letterlijk een lichtpuntje in de duisternis te geven, is IKEA met een mooie campagne gestart en wij vinden het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. De campagne heet ‘Beter licht, beter leven’ en die naam zegt eigenlijk alles.

beter licht, beter leven

Voor elke LEDARE led-lamp die er tussen 1 en 31 maart wordt verkocht, schenkt de IKEA foundation €1 aan deze vluchtelingenkampen. Met dit geld kunnen er lantaarns op zonne-energie worden ontwikkeld. Deze lantaarns maken een enorm verschil voor de mensen in de vluchtelingenkampen. Kinderen kunnen ’s avonds hun huiswerk maken, ouders kunnen koken en hun kinderen voorlezen voordat ze gaan slapen. Licht heeft zo ongelooflijk veel impact op ons leven, dat kunnen we ons waarschijnlijk pas écht voorstellen als we zonder zouden komen te zitten.

De ‘Beter licht, beter leven’ campagne loopt nog tot het einde van de maand maart. Heb je nog een nieuw led-lampje nodig? Koop hem dan bij IKEA! Bedankt dat we deze campagne even bij jullie onder de aandacht mochten brengen.

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met IKEA.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Beter licht, beter leven

 1. Ah wat een super goed initiatief! Ik had er nooit zo over nagedacht maar door dat filmpje zie je heel erg goed hoeveel impact licht heeft op je leven. Heel mooi!

 2. Doet me heel erg denken aan wat WakaWaka (= oplader en lamp op zonne-energie) doet. Buy one = give one.

  1. Klopt! Ook zo’n tof initiatief! Hebben we vorig jaar zomer over geschreven :)

 3. wat een goed initiatief! hierdoor moet ik denken aan een documentaire/boek, het heet ‘no impact man’ en is echt iets voor jullie!
  Over een gezin wat volledig groen gaat leven (geen lampen aan, geen verdere elektriciteit, alleen lokaal eten etc.. )
  Ik ben er in ieder geval erg door geïnspireerd :)

  Groetjes!

  1. Jaaa die is zó inspirerend! (ik heb de docu gekeken, het boek niet gelezen) Vorig jaar heb ik er ook een review over geschreven, omdat het me zo had geraakt! dank voor de reminder :)

 4. Wat een prachtig initiatief!
  Sinds kort heeft Zwolle een Ikea. Ik wacht even de drukte af, maar het gaat me zeker lukken om in maart mee te doen aan deze actie.

  1. Ja klopt! De IKEA in Zwolle is het meest duurzame filiaal van Nederland, hebben we begrepen. We zijn erg benieuwd wat dat precies inhoudt :)

 5. Wat een mooi initiatief van IKEA! Het is voor ons zo vanzelfsprekend om licht te hebben, daar denk je niet eens bij na eigenlijk. Goed om hier bewust van te worden.

 6. Dat jullie bepaalde groene initiatieven willen steunen, prima. Maar dit noem ik gewoon belangenverstrengeling. Ikea is niet groen. Dat bedrijf is een probleem. Ze zuigen de aarde leeg en jullie juichen het toe dat ze een minimaal bedrag storten. Wat krijgen jullie hiervoor? Dit maakt jullie intenties niet er niet betrouwbaarder op.

  En lezers, ook als zijn ze ze ‘lichtgroen’, er is niets mis mee om af en toe kritisch te zijn. Dat houdt mensen scherp.

  1. Aan de andere kant, is het niet juist toe te juichen dat mega bedrijven als Ikea hier aandacht aan besteden? Zo komen dit soort initiatieven bij iedereen terecht, en niet alleen bij mensen in bepaalde kringen of die er bewust naar opzoek zijn. Het is afwegingen maken.

   1. Ik zei al dat bepaalde groene initiatieven best gesteund mogen worden. Maar ga dan vooral voor kleine, lokale bedrijven. Bedrijven zoals Ikea zijn juist het probleem. Bedrijven a la Ikea betalen namelijk weinig tot geen belasting over alle winst die ze maken, dus ook niet over de schade die ze aanrichten aan de natuur. Denk aan ontbossing ed. Bedank onze regering maar voor het mede mogelijk maken van het betalen van geen belasting.
    Daarbij komt dat alles wat je bij Ikea koopt nou niet bepaald duurzaam is. Veen van de meubelen (denk aan het lak-tafeltje) zijn na een paar jaar afgedankt en komt wederom op de mega-afvalberg. Weg grondstoffen.

    Ikea zou best mogen doneren uit eigen zak mogen doneren aan vluchtelingen. Ze betalen toch al geen reet. Wij zouden onze portemonnee daar niet voor hoeven te trekken. Wij betalen namelijk wel belasting.

    Het belangrijkste om te onthouden: (grote) bedrijven zijn je vrienden niet. Ze willen alleen je geld, ten koste van alles.

    1. Mee eens, had hetzelfde gevoel… Wij moeten eerst lampjes bij ze kopen waar ze 1 euro van doneren. Waarschijnlijk kost het lampje nog geen 1 euro om te laten maken.
     Als je echt zo geraakt bent door vluchtelingen in het donker of zielige katjes, dan geef je onbaatzuchtig een deel van je winst. Liefst nog zonder al te veel ruchtbaarheid a la “kijk ons eens goed doen”.
     Geen goed gevoel bij zulke acties, verkapte manier om de verkoopcijfers een boost te geven en consumeergericht.
     Groene meisjes, jullie worden gesponsord voor zo’n blog als dit, geven jullie je opbrengst dan ook aan een goed doel?

     1. Wij denken niet dat het een manier is om de verkoopcijfers een boost te geven – immers, IKEA gaat niet per se rijk worden door de verkoop van een paar duizend LEDlampjes extra. Dat zouden ze wel op een andere manier aanpakken.

      Over of wij de opbrengst van deze samenwerking doneren: wij vragen ook niet aan onze lezers of zij een deel van hun maandsalaris doneren aan goede doelen. Dat zou op hetzelfde neerkomen. Maar om je vraag te beantwoorden: wij hebben onze bijdrage geleverd en wij maken maandelijks een bedrag aan verschillende goede doelen over.

   2. Dat vinden wij ook. Het is hetzelfde als mensen die erg kritisch zijn op supermarkten die fairtrade producten gaan verkopen. “Zeker om een goed gevoel bij de mensen los te peuteren. Het zou beter zijn om er helemaal niet te kopen.” Zijn wij het niet mee eens. Je moet niet vergeten dat wij – de lezers van de Groene Meisjes (en wij, Merel en Jamie zelf dus) al dagelijks bezig zijn met nadenken over allerlei manieren om het leven te verduurzamen en goed te doen voor de wereld (en de bewoners ervan.) Heel veel mensen, echt het merendeel van de mensen, is hier helemaal níet mee bezig. Wij vinden het dan ontzettend positief als deze mensen onverwacht worden geconfronteerd met een dergelijk project. En misschien worden ze wel aangespoord om mee te doen. En ja, dat ze dan verder een milieuvervuilende kast en een hotdog van 1 euro kopen, dat vinden wij erg jammer. Maar dat zouden ze anders ook wel doen. We hopen dat jullie een beetje begrijpen hoe wij in dit soort zaken staan.

 7. Mooi initiatief van ikea. Ik hoop dat het geen greenwashing is

 8. Elk zichzelf respecterend bedrijf verzint tegenwoordig zo’n actie om in beeld te blijven. Zou het niet veel beter werken als ze een paar containers van deze lampen direct naar deze opvangplekken zouden sturen zonder een geldverslindende reclameactie op touw te zetten en dus de hele wereld er van in kennis te stellen. 1 euro per lamp is nogal een marginaal bedrag om zowel het bedrijf als de koper een gevoel van ‘ goeddoen’ te geven. Ik vind het nogal naief allemaal. Nu maar hopen dat de lampen wel onder goede omstandigheden in lage lonen landen geproduceerd worden….

  1. Dat zou misschien wel beter werken ja. Al zullen er dan weer mensen reageren met: komen die containers met spullen dan wel goed aan? Dit soort acties blijven altijd wat lastig, vooral wanneer het om grote organisaties gaat.

 9. hebben jullie enig idee welk project/stichting zich hiermee bezig houdt?
  Dan kan ik meteen geld doneren (heb geen lampen nodig)

 10. Ik sta altijd heel kritisch tegenover dit soort acties. Langs de andere kant, elke euro die aan zo’n project geschonken wordt, is er weer een. Alleen… ik heb geen lamp nodig…

  1. Dan moet je er ook geen kopen ;) Zo simpel is het. En verder over wat je zegt: je hebt gelijk hoor. Het blijft lastig dit soort acties. Maar wij zijn ook heel erg van de instelling: iedere euro die er geschonken wordt, is er 1. Het blijft natuurlijk altijd je eigen keuze of je iets met de actie wilt doen of niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *