Blije lijstjes

Iets wat je op steeds meer blogs voorbij ziet komen, omdat het nou eenmaal ontzettend hip is om teder te zijn (Robert ten Brink zei het al in de laatste aflevering van All You Need is Love,) zijn blessings die geteld worden, happy lists en foto’s-van-de-week-posts. Op de een of andere manier hebben blijkbaar heel veel mensen de behoefte om te documenteren waar we dankbaar voor zijn, of blij van worden. Of wat ons is opgevallen, de afgelopen week. En hoewel dit natuurlijk meestal begint als een project voor jezelf, blijkt dan opeens dat heel veel mensen het ook tof vinden om te lezen waar jij dankbaar voor bent. En dat is eigenlijk best wel een mooi gegeven. Ik bedoel, misschien had je vroeger geen idee wat jouw collega in haar vrije tijd deed, nu weet je precies waarom ze op vrijdag met die grote glimlach op haar gezicht rondloopt. “Die is haar dankbaarheidslijstje aan het samenstellen,” zou ik meteen denken.

Ik laat me graag inspireren door Lianne,de Self Help Hipster. Ik heb wel eens eerder over haar geschreven op De Groene Meisjes, maar ik ga het gewoon nog een keer doen. Haar stijl is namelijk ontzettend aanstekelijk. Als ik Lianne’s berichten lees, denk ik altijd: wat is het leven toch eigenlijk simpel en leuk en ik krijg vooral veel happy toughts in mijn hoofd. Vooral dit bericht heeft me aan het denken gezet. Iedere dag plaatst Lianne op Instagram een foto van haar gratitude list van de dag. Heel inspirerend! Gratitude lists maken, dat moet gewoon heel erg leuk zijn. Kan niet anders. Ik ga er maar gewoon eens mee beginnen!

Toevallig zag ik op Youtube een filmpje voorbij komen van iemand die uitlegt waarom 365-dagen projecten (bijvoorbeeld iedere dag een dankbaarheidslijstje maken, iedere dag een foto maken, iedere dag…enzovoorts) heel goed werken. Onder andere omdat je daardoor de tijd veel bewuster beleeft. Ik geloof daar wel in. Door je lijstjes of foto’s ook regelmatig terug te kijken realiseer je je nog meer wat voor fijne dingen je hebt meegemaakt. Herinneringen blijven misschien beter hangen. En daarbij komt dat je misschien zelfs speciaal opzoek gaat naar blije dingen die je kan opschrijven of vastleggen. Kortom, volgens mij is het behoorlijk ‘mindful’ om te doen.

En of je het nou doet door middel van foto’s, steekwoorden of hele verhalen, volgens mij is het gewoon heel goed om af en toe eens letterlijk op een rijtje te zetten wat nou de dingen zijn waar jij gelukkig van wordt. Ken je het gevoel dat mensen je vragen “Wat doe jij nou het allerliefste in het leven? Waar word jij het allergelukkigste van?” en dat jij dan denkt: ja, ik ben echt heel gelukkig, maar ik kan nu even niet zoveel zinnigs bedenken? De volgende keer dat iemand dit je vraagt, tover jij je notitieboek tevoorschijn en tadaaaaa, je meest recente Blije Lijst zegt dat een big ass chocoladecake en een goed gesprek met je beste vriendin jou heel gelukkig maken. Duidelijk antwoord toch?

Beseffen wat jou dankbaar en gelukkig maakt en dat dan ook nog kunnen opschrijven, of in foto’s kunnen vastleggen….wat een voorrecht. Ik besef heel goed dat er mensen zijn die zullen zeggen dat hunnHappy List op dit moment niet zo lang is. Toch denk ik dat het ook, of misschien wel juist, voor mensen die op dit moment wat minder happy in het leven staan enorm verhelderend kan werken om dit soort lijstjes bij te houden. Immers, het zijn vaak de kleine dingetjes waar we het meest gelukkig van worden, en als je goed zoekt dan komt iedereen die dingen bijna dagelijks wel tegen.

A big thank you voor Lianne en de andere bloggers die mij hebben geïnspireerd om meer stil te staan bij de dingen waar ik blij van word!

Hoe ziet jouw Happy List van vandaag eruit?

Liefs,

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

30 gedachten over “Blije lijstjes

 1. De lijstjes zie ik ook overal, misschien ook maar een mooi notitieboekje kopen en beginnen met het maken van dit soort lijstjes.
  Je punt ‘part-time werken en daardoor heel veel tijd hebben om te bloggen’ dat is er zeker een om blij van te worden. Ga binnenkort weer fulltime werken, zal dan zeker alle tijd die ik had om te bloggen gaan missen.

 2. Ik maak ze sinds kort ook iedere dag! Leuk om even stil te staan bij de leuke momentjes, zowel de grote als de kleinere.

  1. Precies! Ik merk dat het vooral kleine momentjes zijn. En af en toe heb je dan zo’n “groot” inzicht :)

 3. ik maak ze ook elke dag. Of onder mijn smilenotes op mijn blog, of in mijn telefoon, of ik mail ze naar mezelf toe. Love it!

 4. Ik ben toevallig deze week begonnen met het maken van een ‘ik ben tevreden met’ en dan over de dingen die ik die dag zelf heb gedaan – klein en groot. Op aanraden van mijn psycholoog, want ik ben nogal perfectionistisch en kan dus heel streng zijn voor mezelf. Maar ik merk nu dat ik zooooveel op een dag doe waar ik tevreden mee kan zijn. Werkt erg goed voor een positiever zelfbeeld :).

  1. klinkt goed! lekker mee doorgaan. Het klopt trouwens dat psychologen ook gebruik maken van deze methode. Van een vriendin hoorde ik dat je hierdoor je hersenen ‘vrolijk’ programmeert en dat schijnt dan weer een ontzettend positief effect te hebben op hoe je dingen beleeft. Te gek!

 5. Mij lijkt het wel heel mooi om een jaar lang elke avond zulke lijstjes te maken! En dan in een boekje en dat je elke dag een nieuwe pagina pakt. Sowieso ben ik wel heel erg van deze lijstjes, maar ik doe het lang niet iedere dag :)

 6. ja, dat doe ik ook! al jaren zo af en toe, maar sinds dit jaar ben ik begonnen een lijst te maken met ’things that made me happy’ – eigenlijk vooral omdat ik benieuwd ben hoe snel ik aan 14.000 dingen kan komen (zoals het boek 14.000 things that make me happy :)). vandaag passeer ik de 100 denk ik!

  tot nu toe staat vandaag op m’n lijstje:
  – sneeuw die blijft liggen
  – jezelf de tijd gunnen om lekker blogs bij te lezen
  – een to do list die realistisch is

  1. Dat is een cool project! wow, 14.000 dingen… that’s a lot!

 7. Ik post geregeld (op vrijdag) een ‘Count your blessings’ op mijn blogje :-) Je staat inderdaad meer stil bij alles, ook bij de kleine dingetjes die je blij maken :-)

 8. Onderschat de kracht van deze lijstjes niet!—-zo dat klinkt serieus! Nee maar echt waar…ze helpen je een CHago dag door! werkt echt!

  1. ik ook, ik ben echt een sucker voor lijstjes. Over van alles. Heerlijk vind ik het. Het maakt zoveel dingen heel inzichtelijk, ofzo. :)

 9. Ik vind die lijstjes en foto’s altijd ontzettend leuk om te lezen. Je komt ze inderdaad overal tegen, maar hoe tof is dat? Iedereen wil zich er blijkbaar bewust van zijn! Ik vind het heel goed om alle leuke dingen waar je een glimlach van krijgt eens op een rijtje te zetten. En meestal werkt het ook direct!

  1. leuk he! Ik vind het ook heel tof dat zoveel mensen die lijstjes bijhouden en laten lezen!

 10. De dingen waar ik vandaag Happy van werd/en nog steeds ben eigenlijk:

  * Mijn bestelde jurkje dat na lang wachten in de bus lag
  * de tutorial om zelf een mixed media canvas te maken
  * rondstruinen op Etsy
  * onze “sneeuwtuin”
  * de 8 die ik behaalde op mijn ingezonden huistaak
  * de Tajine Maroc die vanavond op het menu staat … :O)

 11. Leuk artikel om te lezen!
  Als ik heel druk ben of het even niet zie zitten, schrijf ik ook op waar ik dankbaar voor kan zijn.
  Dit is zeker verhelderend!

 12. Ik ben ook begonnen met dankbaarheid-lijstjes. Soms vergeet ik het een dag, maar gelukkig heb ik het ook al zeker 10 keer volgehouden. Maakt me blij! :)

 13. Ik merk idd bij heel veel bloggers dat ze door het bloggen (en foto’s maken) zo veel meer letten op alle kleine dingen om ons heen. Als je een foto plaatst en er iets over schrijft word het meteen een belangrijk ding. Hoe simpel eigenlijk he? ;)

 14. Mijn happy list van vandaag: als een klein kind in de sneeuw gespeeld met mijn zoon van twee. Daarna lekker opgewarmd met een joggingbroek voor de verwarming. Dat blije koppie, doet mij dan zoveel plezier! :-)

 15. Ik maak af en toe een lijstje voor mijn blog. Maar eigenlijk vind ik ook wel erg leuk om dagelijks een lijstje te maken. Ik heb nog wel mooie notitieboekjes liggen, dus dit is een mooi doel daarvoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *