Bloggen met z’n tweeën – hoe werkt dat?

bloggenmetzntweeen1

Een paar dagen geleden publiceerden we het artikel ‘Hoe begin je een niche blog?‘ Het was het eerste artikel over bloggen dat we ooit online hebben geplaatst en we vonden het heel erg leuk om te lezen dat jullie het een interessant onderwerp vinden om meer over te weten te komen. Wij zijn nu drie en een half jaar bezig met De Groene Meisjes en daarmee zijn we eigenlijk nog maar groentjes (letterlijk en figuurlijk) in de bloggerswereld. Toch hebben we in de afgelopen jaren best veel ervaringen opgedaan en zoveel leuke, maar soms ook lastige dingen meegemaakt, dat we het toch heel leuk vinden om dit met jullie te kunnen delen!

Na het artikel over de niche blogs kregen we weer een aantal nieuwe vragen van jullie. De vraag “hoe onderhouden jullie samen een blog, schrijven jullie alle artikelen samen en waren jullie ook begonnen aan bloggen als jullie het alleen hadden moeten doen?” sprong er allereerst voor ons uit. Vandaag zullen we het daarom hebben over bloggen met z’n tweeën.

Om te beginnen bij het begin: de meeste bloggers runnen een blog in hun eentje. Dat is een compliment waard, want het onderhouden van een blog is een hoop werk. Toch zijn er ook aardig wat blogger-duo’s te vinden en we hebben het idee dat het ook steeds vaker voorkomt. Leuk! Voor ons was het gezamenlijk beginnen van een blog een logische keuze. We kennen elkaar al honderd jaar en onze karakters en interesses vullen elkaar perfect aan. Misschien heb jij ook een goede vriend, vriendin, broer, zus of nichtje met wie je het zo goed kunt vinden, dat je je kunt voorstellen dat je een intensieve hobby (of misschien zelfs een bedrijf in de toekomst) met hem of haar zou kunnen en willen aangaan. De absolute voorwaarde is wel dat je het langer dan de duur van het drinken van een kopje koffie met elkaar uit kunt houden. Wanneer je samen een blog gaat beginnen, zul je behoorlijk wat tijd met elkaar gaan doorbrengen en intensief moeten samenwerken.

Waarom is bloggen met z’n tweeën zo leuk?

Allereerst is het heel erg tof om een gezamenlijke hobby/bezigheid te hebben. Stel dat jij en een vriendin een gezamenlijke passie voor kringloopwinkels hebben – hoe leuk zou het zijn om samen alle kringloopwinkels van Nederland en België af te reizen, foto’s te maken, stukjes te schrijven en misschien zelfs video’s op te nemen? Zie je jullie al gaan, op zomerse dagen langs vintagemarktjes met een camera om je nek? Hoeveel leuker is het om dit soort dingen met iemand samen te doen, in plaats van in je eentje? (tenzij je gewoon heel graag dingen in je eentje doet natuurlijk, dat kan ook heel leuk zijn!)

Naast het werken aan jullie blog – foto’s maken, video’s opnemen, stukken schrijven, zul je ook in andere situaties komen waarvan wij vanaf het begin af aan gezegd hebben: “blij dat we samen kunnen gaan!” We hebben het dan over bezoekjes aan PR bureaus, persevents, open dagen, netwerkborrels en… persreisjes! Toen wij onze eerste uitnodiging voor een persreisje kregen (naar Maastricht,) waren we door het dolle heen. Twee hele dagen gezelligheid in het zuiden van het land! En toen we een paar maanden geleden naar Antwerpen mochten en eersteklas mochten reizen met de trein, hebben we als twee kleuters foto’s van elkaar zitten maken, omdat we ons zulke #girlbosses voelden in de eerste klas. Ik weet zeker dat als ik daar in mijn eentje had gezeten, ik er minder van had genoten. Dit soort dingen delen is gewoon te gek. Je doet samen ontzettend veel mooie herinneringen op.

Praktisch

Los van het feit dat wij bloggen met z’n tweeën ontzettend leuk vinden, is het ook gewoon heel erg praktisch:

– Een goed duo vult elkaar perfect aan: jij bent goed in dingen, de ander is goed in dingen, samen ben je goed in heel veel dingen.
– Samen heb je dubbel zoveel inspiratie en dubbel zoveel tijd.
– Je deelt de verantwoordelijkheid voor jullie blog – dit is zeker handig wanneer je op het punt komt dat jullie blog een bedrijf gaat worden en je te maken gaat krijgen met de zakelijke kant van het verhaal.
– Als de een op vakantie gaat of ziek is, kan de ander jullie blog onderhouden.

bloggenmetzntweeen2

Hoe doen wij dat, praktisch gezien? Wij hebben, vanaf het begin af aan, de taken heel duidelijk verdeeld. Zo schrijf ik (Merel,) de artikelen en maakt Jamie 90% van de recepten. Dan maak ik weer de foto’s en die verwerk ik in de artikelen. Jamie maakt de video’s – ze is heel erg goed in het monteren van video’s en ik heb daar absoluut 0% kaas van gegeten. Dan hebben we nog de administratie (Jamie,) de mail (meestal Merel) en de social media kanalen (samen.) We proberen zoveel mogelijk events en zakelijke afspraken samen te bezoeken, maar dit gaat niet altijd. Dan heb je nog dingen als: contact met mediabureau (beide) en contact met onze webdesigner over de technische aspecten (Jamie.) Samen bedenken we de onderwerpen voor nieuwe artikelen en beslissen we over samenwerkingen met bedrijven en merken.

Wanneer je met z’n tweeën een blog wilt onderhouden, is het heel belangrijk om goede afspraken te maken. Ook al heb je een blog met je allerbeste vriendin of je zus, het is toch belangrijk om transparant naar elkaar toe te zijn en heldere afspraken te hebben – misschien zelfs op papier. Dit is vooral belangrijk wanneer jullie blog een bedrijf wordt en je te maken gaat krijgen met zakelijke en financiële kwesties. Wanneer je net begint met bloggen is dit nog niet echt aan de orde, maar het kan hard gaan, dus houd dit zeker in je achterhoofd!

Zijn er ook dingen lastig aan bloggen met z’n tweeën?

Hier hebben we een tijdje over nagedacht. We konden niet op heel veel dingen komen. Ja, zoiets als afstand. Stel dat je elkaar niet regelmatig ziet, dan zul je op andere manieren wat meer moeite moeten doen om jullie blog te onderhouden. We zouden ons voor kunnen stellen dat je dan twee keer per week een Skypesessie houdt, om elkaar op de hoogte te houden. Het is niet ideaal, maar het kan wel.

Als blogger krijg je nog wel eens wat spulletjes opgestuurd, bijvoorbeeld om te testen en er vervolgens iets over te schrijven. Als bloggend duo krijg je niet alles dubbel. Ik herinner me nog een pakketje met natuurlijke cosmetica: een lippenstift (sowieso voor Jamie, want zij draagt altijd lippenstift en ik niet,) een mascara en een eyeliner. Wie krijgt dan wat? Wij hebben hier nog nooit een probleem van gemaakt, maar misschien zijn er duo’s die hier minder makkelijk mee omgaan. Hetzelfde geldt voor kleding. Jamie krijgt wel eens heel mooie kleding gesponsord, van mooie eerlijke merken. Ik zou die kleding ook heel graag willen dragen, maar het is nooit in mijn maat. Dat is jammer, maar ik gun het Jamie daarom absoluut niet minder. Wanneer we dan eens iets mogen uitzoeken bij een leuke webshop met bijvoorbeeld cosmetica, dan mag ik iets extra’s uitzoeken. Het gaat allemaal nergens over, het zijn maar spulletjes. Samen moet je daar toch echt uit kunnen komen, als jullie band goed genoeg is.

Verder zien wij alleen maar voordelen aan het bloggen met z’n tweeën en om de vraag ‘zouden jullie in jullie eentje een blog zijn begonnen?’ te beantwoorden: zeer waarschijnlijk niet!

Aan de hand van ons vorige artikel over bloggen kregen we nog een paar andere heel interessante vragen van jullie. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet:

– Hoe zet je een blog op en hoe begin je met schrijven?
– Hoe weet ik wat het goede moment is om te beginnen met bloggen?
– Hoe zorg ik ervoor dat ik nieuwe en vaste bezoekers op mijn blog krijg?
– Hoe zorg ik ervoor dat mijn lezers weten waarvoor ze op mijn blog moeten komen?
– Hoe ga je om met tegenslagen op bloggebied?
– Hoe ga je om met negatieve commentaren?
– Hebben jullie ook wel eens geen zin om te bloggen?

Met deze vragen gaan we in ieder geval aan de slag. Als jij nog andere vragen hebt over het hoe-en-waarom van bloggen, dan mag je die altijd stellen! Het zou voor ons handig zijn als je deze vragen onder dit artikel zou willen opschrijven, zodat we ze mooi bij elkaar houden. Alvast bedankt! We hopen dat ons verhaal over bloggen met z’n tweeën duidelijk is en wij kijken alvast weer uit naar het volgende artikel over bloggen dat we gaan schrijven – we hebben nu de smaak te pakken!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

39 gedachten over “Bloggen met z’n tweeën – hoe werkt dat?

 1. Wat een heerlijk artikel weer. Heb jullie pas net ontdekt, maar geen enkele stuk heeft me tot nu toe teleurgesteld!

 2. Tof artikel meiden! Ik heb ook het idee dat er inderdaad steeds meer bloggerduo’s gaan beginnen, wel grappig om te zien. Zelf ben ik ook begonnen als duo, maar op een gegeven moment is de vriendin waar ik mee blogde gestopt. Helemaal vrijwillig en vriendschappelijk hoor, het is nog steeds een van mijn beste vriendinnen ;) Nu ben ik alweer ruim een jaar in mijn eentje bezig, wat me ook prima bevalt! Leuk dat jullie bezig gaan met deze blogvragen!

 3. Haha wat leuk, die foto bovenaan! Het lijkt me inderdaad ook fijner om bepaalde dingen samen te doen in plaats van alleen, bijvoorbeeld die reisjes. Maar aan de andere kant lijkt het me soms ook best veel geregel; met een blog in je eentje kun je helemaal zelf bepalen wat je er wel/niet opzet. Goed dat jullie zo’n duidelijke planning hebben opgezet!

  1. Haha dankje, gemaakt in Lissabon :) Klopt, een duidelijke planning is heel belangrijk! Vooral als beide bloggers schrijven – je zou elkaar gemakkelijk in de weg kunnen gaan lopen anders en dat is niet handig!

 4. Ik vind vooral de eerste drie vragen interessant, aangezien ik echt nog een groentje ben op bloggersgebied. Verder weet ik ook dat je geld kan verdienen met bloggen, maar ik vraag me af hoe dat dan precies gaat.

 5. Wat een interessant artikel! Als jullie elkaar perfect aanvullen is het inderdaad ideaal! Het samen bloggen klinkt erg leuk, ik zou alleen niet weten met wie ik dit zou moeten doen!
  Liefs

 6. Leuk dat jullie een aantal artikelen over bloggen gaan behandelen! En super dat het samenwerken bij jullie zo soepeltjes gaat! :)

 7. Leuk dat jullie zo goed op elkaar ingespeeld zijn!
  Ikzelf krijg wel wat technische hulp maar de inhoud van mijn website/blog bepaal ik volledig zelf. Dat is leuk omdat ik helemaal mijn eigen ding kan doen. Anderzijds kan ik nooit feedback vragen vooraleer ik een post plaats. Daardoor voel ik me wel eens onzeker.

  1. Klopt, het is heel prettig om te sparren en elkaar feedback te geven. Daar leer je enorm veel van. Daarom is het wel belangrijk om het met iemand samen te doen die een karakter heeft dat aansluit op dat van jou. Wanneer je beide 100% hetzelfde bent, wordt het alweer lastiger om elkaar feedback te geven. Wij vinden het erg prettig werken!

 8. Hi Jamie & Merel, sinds kort heb ik jullie blog ontdekt en ik vind jullie echt een verfrissend duo! Jullie geven ons goede tips.. Plus jullie lijken me bescheiden en professioneel. Dat is leuk om te zien. Dankjewel voor het delen van al die leuke vlogs over groene reisjes, cosmetica tips en de heerlijke recepten van Jamie.. En dan met de prachtige frisse oto’s van Merel erbij natuurlijk!

 9. Het lijkt mij wel praktisch om samen met een ander te bloggen. Maar het lijkt mij ook weer lastig want wat als je het niet met elkaar eens bent over het nieuwe onderwerp dat online moet of de manier waarop dit moet gebeuren? Dan lijkt af en toe een reeks gastbloggers hebben mij handiger want dan hou ik de regie in handen maar het scheelt mij wel werk en levert extra kennis op die ik wellicht niet heb!

  1. Dat is zeker ook een optie! De ervaring leert alleen wel dat je van gastbloggers niet hetzelfde kunt verwachten als van je naaste collega/mede-eigenaar van het blog en dat maakt het dan weer lastiger.

 10. Gelukkig dat het zo fijn is om met z’n tweeën te bloggen en dat het altijd goed gaat. Handig dat jullie allebei ergens anders goed in zijn (en dat ook leuk vinden natuurlijk)! Ik denk dat het zeker een meerwaarde is als je beide goed met elkaar kan samenwerken zoals jullie ook zeggen. Zelf heb ik er nooit aan gedacht om samen te gaan bloggen omdat in mijn omgeving niemand die ambitie heeft/ hetzelfde leuk vind, maar dat is uiteraard ook prima.

 11. Leuk om te lezen! Ik vind het heel fijn dat mijn blog helemaal van mijzelf is en dat ik met niemand rekening hoef te houden. Maar het lijkt me voor events en reisjes zoooveel leuker om dat samen met iemand te doen inderdaad. Ik word altijd megazenuwachtig van dat soort dingen want ik voel me echt niet op mijn plek tussen netwerkende extraverte pro-bloggers, dan zou het wel leuk zijn om een blogmattie te hebben.

  1. True. Aan de andere kant: blogmatties kan je natuurlijk sowieso maken, met andere bloggers die hun eigen blog hebben. Wanneer je een uitnodiging voor bijvoorbeeld een persreisje krijgt is het volgens mij helemaal niet gek om aan te geven dat je graag met een andere blogger samen zou willen gaan!

 12. Interessant artikel! Ik ben zo iemand die heel graag dingen alleen doet, dus ik was al benieuwd naar hoe jullie het aanpakken. Nu klinkt samen met iemand anders bloggen toch wel weer wat aantrekkelijker. :) Ik vind het bij jullie in ieder geval heel goed werken, je merkt dat jullie elkaar goed aanvullen. Mijn vriend en ik hebben allebei onze eigen blog, maar helpen elkaar wel op punten waar de ander minder goed in is. Ik hem met schrijven en taal, hij mij met de technische kant. Toch wel fijn inderdaad, om zo samen heel veel te kunnen! Ben benieuwd naar jullie andere blogs over bloggen. :)

 13. Klinkt fijn om met zijn tweeën te bloggen! Ik zit in een andere niche en dat gaat prima alleen, al zou een extra blogger wel voor meer blogs kunnen zorgen natuurlijk :)

  1. Ja, dat is zeker zo! Je zou ook met een gastblogger kunnen werken. Dan blijft het jouw blog, maar ondersteunt iemand je.

 14. Leuk om te lezen hoe jullie de taken verdelen. Ik ben wel benieuwd of jullie het ooit wel eens TOTAAL oneens zijn met elkaar (over de blog dan ;)).

  1. :) Leuke vraag! Nou, eigenlijk komt dat niet voor. We hebben misschien een keer een meningsverschil gehad over een samenwerking. De een leek het wel wat, de ander niet. Maar daar zijn we toen ook gewoon uitgekomen, omdat je uiteindelijk datgene kiest dat goed is voor je blog.

 15. Ik ben benieuwd naar de antwoorden op de vragen! Ik vind het heerlijk om alleen te bloggen, omdat het echt mijn uitlaatklep is. Maar het lijkt me ook wel fijn om samen met iemand te bloggen, want samen kun je zeker meer dan alleen.

 16. Leuk dat jullie hierover bloggen :) vind het echt heel knap hoe jullie dat samen doen hoor! In m’n uppie vind ik het al moeilijk genoeg soms haha. Maar kan me voorstellen dat het juist ook een stok achter de deur is samen en dat je samen de werkdruk verlicht.

 17. Heel leuk en herkenbaar! Wij werken ook als duo en vinden het super fijn om samen te werken. We geven elkaar feedback en leren van elkaars vaardigheden. Daarnaast zie je sommige zaken vanuit nieuwe hoeken, puur door er samen eens over te praten. Heel fijne manier van werken, ik ben heel bij dat we er voor gekozen hebben om met z’n 2en iets te gaan doen :D.

 18. Leuk om te lezen, interessant weer. Ik vind het tof dat jullie een ‘blogreeks’ over bloggen beginnen. Ik kijk uit de naar de rest.

 19. Leuk stuk, ik vind sites van blogduo’s vaak leuker om te lezen, ik weet niet precies waarom. Misschien omdat je twee persoonlijkheden terug ziet of meerdere interesses en zienswijzes. Nu ik veel meer werk dan toen ik begon met bloggen lijkt het me ook super fijn als ik het bloggen met iemand kon delen. Qua tijd zou het zoveel schelen!

 20. Tof om te lezen meiden! Wij, Rick en ik, bloggen ook met zijn tweeën en ik kan mij helemaal vinden in wat jullie beschrijven. Je hebt inderdaad altijd iemand om op terug te vallen en kunt gezellig als duo events afgaan.

  Wij doen toch al praktisch 80% samen, dus voor ons vorig jaar een logische stap geweest om ook samen te gaan bloggen. Ik zou er ook niet aan moeten denken alleen te bloggen. Dit is veel te leuk en laten we eerlijk zijn, ook makkelijker!

  1. Wat leuk dat je reageert Sander! Ik vind jullie blog tof!

 21. Ah ik hou van artikelen over bloggen, super interessant! Ik snap hoe fijn het kan zijn om samen te bloggen, ik doe het alleen maar ik denk dat zeker als je een ‘grote blog’ bent het heel handig en leuk is om met z’n tweeën te zijn! Ik ben benieuwd naar jullie volgende artikelen over bloggen (:

 22. Leuk artikel. Mij lijkt het erg lastig om samen te bloggen, maar aan de andere kant ook weer handig omdat je elkaar aan kan vullen. Ik hoop in ieder geval dat jullie nog lang samen blijven bloggen.

 23. Leuk om te lezen! Wellicht is een nadeel ook, ten opzichte van mensen die alleen bloggen, dat je alles wat je verdient door tweeën moet delen? Voor fulltime bloggers is dit misschien moeilijker, maar ik weet niet precies om welke bedragen het gaat. Fijn in ieder geval dat jullie zulke duidelijke afspraken hebben en er eigenlijk nooit echt meningsverschillen zijn, lijkt me heel prettig!

  1. Dat is zeker zo! Het zal voor ons langer dan om fulltime te kunnen gaan bloggen (financieel gezien) dan wanneer 1 van ons dit blog in haar eentje had. Maar goed, daar staat tegenover dat we het samen veel leuker vinden om te doen en dat scheelt :)

 24. Wat een heerlijke blog! Ik blog sinds 8 maanden alleen, en ja het is een flinke klus maar tot nu toe erg gezellig en fijn alleen! Als ik ooit video ga maken, ga ik dit wel uit handen geven denk ik en zo misschien samenwerken. Want daar heb ik ook geen kaas van gegeten haha.

  Liefs,

  Suze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *