Boeken die ik de afgelopen maanden las (met winactie!)

Foto’s: Aline Bouma

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blogpost met leestips met jullie deelde. Dat betekent dat ik weer een flink stapeltje boeken heb liggen, dus ik zou zeggen; zet een koffietje voor jezelf, of thee, dat mag natuurlijk ook, en ga er even lekker voor zitten. Veel leesplezier!

Disclaimer: de linkjes in deze blogpost gaan naar bol.com. Natuurlijk moedig ik je óók aan om vooral je lokale boekhandel te supporten (wat is er nou leuker dan lekker rondneuzen in een fysieke winkel?) of om het boek te lenen bij de bieb.

Lees een vrouw (van kleur!)

Vorig jaar schreef ik de blogpost ‘dat jaar dat ik 100 boeken las’, over, nou ja, die 100 boeken die ik dus las in 2019. In die post keek ik kritisch naar mijn leesgedrag en naar mijn voorkeuren. Een citaat: “Ik heb dan wel veel vrouwen gelezen – dat was dan ook het doel, dus dat is bewust gebeurd, – maar ik zie ook dat het veel westerse, witte vrouwelijke auteurs zijn.” 

Ik weet nog dat ik er best wel van opkeek dat ik vrij ongemerkt vooral witte auteurs las en ik besloot daar verandering in te brengen. Nu kun je je afvragen: wat maakt het nou uit of een schrijver wit of zwart is? Nou, dat maakt dus een heleboel uit, heb ik gemerkt. Ik kwam erachter dat ik totaal gewend ben geraakt aan de witte (en vaak ook westerse) invalshoek bij verhalen. In boeken van zwarte auteurs ligt het perspectief echt anders en gaan de verhalen ook daadwerkelijk over andere dingen. Dat maakt het leerzaam en interessant, en confronterend op z’n tijd.

Zo las ik Girl, Woman, Other van Bernadine Evaristo. Dit boek is een bundeling van verhalen over zwarte vrxuwen* in de UK. De verhalen lopen enorm uiteen, omdat ze stuk voor stuk gaan over hun persoonlijke, dagelijkse leven. Wat me heel duidelijk is geworden, is dat racisme samenhangt met je klassepositie, sociaal-economische positie, je fysieke en mentale gesteldheid. Dit zorgt ervoor dat de gevolgen van racisme en dus de ervaring ermee uiteenloopt.

*ik schrijf hier vrxuwen bewust met een X, omdat het gaat over cisvrouwen, maar ook over non-binaire personen en trans vrouwen.

Een andere titel die mooi in het straatje van het voorgaande boek past is  Zo’n leuke leeftijd (Such a fun age) van Kiley Reid. Dit boek gaat over het leven van een jonge zwarte vrouw in de VS. Je leest over haar ervaringen met racisme – in haar privéleven, maar vooral ook op de werkvloer, – én over volwassen worden, voor jezelf moeten zorgen, vriendschappen en daten. Het is enerzijds een heerlijk meeslepend verhaal waar je doorheen vliegt alsof het een ‘chicklit’ is en anderzijds heeft het een heel verdrietige en confronterende kant. Het is een verhaal waar je na het uitlezen van het boek nog eens over nadenkt.

Drakendochter, van de Nederlandse Clarice Gargard, is geen fictie maar wél een belangrijk boek van een zwarte auteur. Ik las het omdat ik naar de leesclub van bibliotheek Utrecht ging en het gesprek dat we over het boek hadden was mogelijk nog interessanter dan het boek zelf. Drakendochter gaat over Clarice die op zoek gaat naar haar vader die werkt als rechterhand van dictator Charles Taylor in Liberia. Eerlijk gezegd vond ik het verhaal over haar vader niet zo interessant. Maar wat ik wél heel boeiend vond, was om te lezen hoe het is om op te groeien in verschillende culturen (Liberia, VS, Nederland) en hoe Clarice haar identiteit vormde in een land (Nederland) dat toch niet altijd even gastvrij blijkt te zijn als we misschien soms denken. Of hopen. Naast dat Drakendochter me meenam naar een land waar ik nog nooit ben geweest en ook weinig van afweet (Liberia) heeft het me ook weer nieuwe dingen geleerd over Nederland.

Omdat het me goed bevalt om meer auteurs van kleur te lezen en ik het belangrijk vind om hier actief aandacht aan te blijven besteden, heb ik nu Witte tanden en On Beauty – beide van Zadie Smith – op mijn nachtkastje liggen. Ik ben erg benieuwd!

Momenteel ben ik erg bezig met het thema ‘moederschap’ (ik schreef daar al eens een blogpost over, die kun je hier lezen) en in dat kader las ik Olive van Emma Gannon. Ik vind Emma geweldig. Ik luister haar podcasts, ik lees haar nieuwsbrieven – basically alles wat ze te vertellen heeft vind ik boeiend. En dat uitgerekend zij met een roman kwam over ‘childfree by choice’ zijn…?! ZO blij was ik daarmee! Olive is een ontroerend verhaal over een groepje vriendinnen. Bij alle vier de vrouwen in de vriendengroep speelt het thema moederschap een grote rol. De één is moeder, de ander wordt het. Weer eentje wil het worden maar kan het niet worden en de andere – Olive, – wil juist geen moeder zijn. Dat zorgt voor allerlei perikelen, spanningen, teleurstellingen en ander gedoe. Heel herkenbaar, ik kan niet anders zeggen. Maar wat mogelijk nóg herkenbaarder is, is hoe Olive eigenlijk van haar omgeving de kans niet echt krijgt om ‘gewoon’ geen moeder te willen zijn. Ik organiseerde een online leesclub bij dit boek – omdat ik de behoefte voelde om over dit boek te kunnen praten met anderen – en het gesprek dat we hadden voelde als één feest van herkenning. Het was echt een verademing om eens hardop te kunnen spreken over twijfels rondom om het moederschap, of om te kunnen zeggen dat je het gewoon niet wilt… zónder dat iemand de ‘komt nog wel’ kaart speelde.

In het verlengde van de leesclubavond las ik op aanraden van een aantal deelnemers Echte vrouwen krijgen een kind van Liesbeth Smit. Je raadt het al; dit boek gaat over vrouwen die, om welke reden dan ook, géén kind krijgen. Ik ben er eergisteren in begonnen en heb het bijna uit. Het is zó boeiend. Vooral om te lezen over het loslaten van een kinderwens, of over het anders vormgeven van je leven wanneer je geen moeder gaat worden. De zwarte pagina’s, met ervaringen van moeders die spijt gekregen hebben, raakten me. De herkenbare opmerkingen die je naar je hoofd krijgt als je zegt dat je geen kind wilt baren lieten me hardop lachen. Na Olive was dit precies wat ik wilde lezen, dus ik zou zeggen: als dit onderwerp jou ook bezighoudt, koop dan beide boeken meteeen ;)

Tot slot, in deze categorie, nog twee korte leestips die je momenteel waarschijnlijk wel op meer plekken voorbij ziet komen: Untamed van Glennon Doyle (over feminisme, je leven vormgeven zoals jíj het wilt en stoppen met pleasen) en The Artist’s Way van Julia Cameron waarover ik deze blogpost schreef vorige week.

Tuinieren en koken

Dan heb ik deze zomer nog een paar boeken over tuinieren gelezen. Te weten: Pluktuin van Jennita Jansen,over hoe je je eigen pluktuin kunt aanleggen, óók als je helemaal geen grote tuin hebt, en Duurzaam tuinieren van Anne Wieggers – over het aanleggen van een duurzamere tuin. Beide super leerzaam en handig. Op dit moment heb ik geen eigen tuin (ik heb een gedeelde tuin met buren) maar zodra ik een stukje grond heb waarvan ik helemaal zelf mag weten wat ik ermee wil doen, dan ga ik hiermee aan de slag!

Verder zijn er een paar kookboeken waar Mare en ik de afgelopen tijd véél uit hebben gekookt. Het lijkt wel alsof ik nu ik zelf een kookboek aan het maken ben (het komt uit in februari!) ik het opeens heel leuk vind om uit kookboeken te koken. Eerder deed ik dat eigenlijk niet zo geregeld. Tegenwoordig doen we het zelfs zo: we bestellen weekboodschappen en passen die aan op welke recepten we willen maken. Wanneer we onze boodschappenlijst samenstellen pakken we er één of twee kookboeken bij waar we verschillende gerechten uit kiezen. Zo gaan we komende week bijvoorbeeld aan de slag met Vegan Soul Food van Jason Tjon Affo. Dit is een super kleurrijk en origineel kookboek en we zijn heel benieuwd hoe het gaat bevallen! Ik ben vooral heel benieuwd naar de Surinaamse gerechten, want de Surinaamse keuken is heerlijk, alleen vaak niet heel vegan. Jason gaat het ons vast leren!

Andere favoriete kookboeken op dit moment:

De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer 
Simple én – de nieuwste aanwinst – Flavour van Yotam Ottolenghi
Zout, Vet, Zuur, Hitte van Samin Nosrat. 

Winactie

Tot slot wil ik Laat je horen van Lisa Jansen in het zonnetje zetten. Lisa is één van de meest inspirerende Nederlandse activisten die ik ken. Of het nu gaat over dik zijn, over altijd moe zijn, over anti-racistisch leven, over vegan taarten bakken of over community care; Lisa weet me altijd weer te raken met haar inzichten en tips. Ze is wijs, lief en vrolijk. What’s not to like? Ik ben heel blij met het verschijnen van Laat je horen, Lisa’s eerste boek, omdat ik denk dat het een prachtig instapmodel is voor iedereen die ‘iets met activisme’ wil. Lisa helpt je op weg, stelt je gerust en geeft je alle benodigde info mee.

Van uitgeverij Nieuw Amsterdam mag ik een exemplaar van Laat je horen verloten onder mijn lezers. Dat vind ik te gek, want ik weet dat er heel veel aspirant-activisten in ‘mijn zaal’ zitten. Dus, laat je horen in de comments; wie wil dit boek graag lezen?

Dat waren mijn leestips! Ik hoop dat je weer even vooruit kunt :)

Ik lees trouwens momenteel iets minder boeken dan je misschien van me gewend bent, omdat ik vooral heel veel podcasts aan het luisteren ben – misschien wel meer dan ooit. Vinden jullie het leuk als ik binnenkort ook weer een update schrijf over de podcasts die ik de afgelopen tijd heb geluisterd? Laat het me weten!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

90 gedachten over “Boeken die ik de afgelopen maanden las (met winactie!)

 1. Ik ben zeer benieuwd naar die boek en waag graag een kans(je)

 2. Ik ben ook erg benieuwd naar het boek dus doe graag mee!

  En je podcast tips zijn ook meer dan welkom :)

 3. Ooh ik doe graag mee!! Op mijn wishlist! 😊 bedankt ook weer voor de andere tips!

 4. Leuke blogpost! Ik doe graag mee met de winactie :-)
  Ik las pas het boek Weg naar huis van Yaa Gyasi, een Ganees/Amerikaanse schrijfster. Echt een aanrader. Het gaat oa over de slavernij.
  Ik ben zeker ook benieuwd naar een podcast update!

  1. Het boek van Lisa staat op m’n to read list dus ik doe graag mee!

 5. Wat een fijne boekentips! Ik ben nu erg benieuwd naar Olive van Emma Gannon. Ik ken haar podcast ook nog niet, dus die zet ik ook op mijn lijstje. Het boek van Lisa Janssen klinkt ook erg interessant, dus ik doe bij dezen mee aan de winactie :)

 6. Olive klinkt ook echt als iets voor mij. Gaat meteen op m’n leeslijst :) En het boek van Lisa lijkt me erg fijn, zag ook veel positiviteit rondom de boekpresentatie en dat heeft me enthousiast gemaakt. Doe dus graag mee met de winactie. Fijne zondag! X

 7. Wat gaaf! Doe graag mee. Er staan meer dan 100 boeken op mijn wishlist en door deze lijst wordt ie weer een beetje langer. 🙈

 8. Ik laat mij graag horen, zéker als het is om een boek te lezen. Ik lees weinig non-fictie, maar wil daar wel graag verandering in brengen.

 9. Ja, ik zou het boek echt megagraag willen lezen! Ik heb zoveel behoefte aan echtheid en een realistischer beeld. Ik ben hier megabenieuwd naar. Liefs!

 10. Mag ik ook in de hoge hoed? Ben benieuwd of het activisme van Lisa Jansen me ook zo gaat raken als het jou gedaan heeft m

 11. Wat leuk! Ik loot graag mee :) mijn boekentip is de bijenhouder van Aleppo! Echt een prachtig boek en heel actueel.

  1. Best wel benieuwd naar Lisa’s boek! Bedankt voor de lees- en luistertips ☺️

 12. Dit boek staat op mijn verlanglijst. Ik ben deze week jarig en hopelijk kan ik ook nog het boek winnen. Dus ik doe graag mee met de winactie!

 13. Ooh! Dit boek is niet alleen voor mij leuk en goed om te lezen maar ik hoop er ook inspiratie voor mijn mbo-studenten uit op te doen. Wie weet kan ik ze ook inspireren om hun stem te laten horen (en dan niet alleen over TikTok-filmpjes…) 👌🏻

  1. Hi Meike,

   Dat vind ik nou een mooie motivatie!
   Ik wil jou het boek graag geven :)

   Zou je me een mailtje willen sturen met je adresgegevens?
   Dat mag naar: degroenemeisjes@gmail.com

   groetjes!

   1. Ha Merel!

    Zag dat je me ook al een mailtje hebt gestuurd dus die heb ik beantwoord..!

    Ben heeeel benieuwd🙏🏻

 14. Ik sta er voor open om hier meer over te leren en ik denk dat dit boek me hierbij kan helpen.

 15. Alle boeken klinken zo goed. Ik heb er weer een paar bij voor op mijn lijstje! Ik ben ook meer aan het lezen over moederschap, dus deze ga ik zeker lezen. Ik zou het leuk vinden als je ook weer podcast-update doet, ben benieuwd. Ik doe ook graag mee met de winactie!

 16. Benieuwd naar dit boek. Probeer tegenwoordig wat meer boeken te lezen die buiten mijn gebruikelijke genres vallen, en zo ook dit boek!

  1. Hoi Merel! Je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt naar het boek van Lisa Jansen en ik doe graag mee.
   Tip: Op dit moment lees ik Verheven Koninkrijk van Yaa Giasi. Ze schreef ook het mooie Weg naar huis. Haar boeken zijn echt aanraders.

 17. Fijne tips, dank je! Ik zou het boek van Lisa Jansen ook graag willen lezen. Ik dacht altijd dat ik niet activistisch was in mijn aard/karakter maar zet sinds dit jaar kleine stappen in die richting omdat bijvoorbeeld de BLM beweging te belangrijk is om dat niet te doen. Maar ik heb nog veel te leren/ontdekken hierin!

 18. Dankje voor de tips. Een aantal hiervan, zoals ‘White teeth’ staan op mijn lijstje. Ik doe ook graag mee met de winactie. ‘Laat je horen’ lijkt me een inspirerend boek.

 19. Ja, ik! Sinds de lockdown ben ik weer veel meer gaan lezen- en dan voornamelijk non-fictie. Deze lijkt me ook erg leuk :)

 20. Ik doe heel graag mee met de winactie! Begin dit jaar definitief de stap genomen veganistisch te eten. Iets wat ik al lang wilde, maar ik vond het lastig om die stap te nemen vanwege mijn omgeving en het gevoel lastig te zijn. Ik merk nu dat ik mij automatisch meer laat horen over veganisme, duurzaamheid en maatschappelijke dingen die mij bezig houden. Nog voorzichtig, maar al wel erg leuke en interessante discussies / gesprekken daardoor gehad. Ik denk dat dit boek mij ontzettend zou helpen om met nog meer zelfvertrouwen mijn stem te laten horen :)

  1. Wat een goede boekentips! Groot fan ook van Girl, Woman & Other.. ik heb het boek met veel plezier in één keer uitgelezen.

   Als een van de aspirant-activisten in jouw zaal ben ik erg nieuwsgierig naar “Laat je horen”. Hij kwam al verschillende keren voorbij op mijn Insta-feed en ik zou er graag van leren hoe ik een positieve bijdrage kan leveren aan deze wereld. Wie wil dat nou niet? :)

 21. Ben benieuwd of nog meer mensen Olive gaan lezen naar aanleiding van deze blogpost. Ik heb de twee dagen na de leesclub nog met heel veel mensen gesproken over de leesclub en hoe ontzettend fijn het was. Ik kan niet wachten tot je er weer een organiseert. Ik geniet enorm van die avonden. Ik vind het fijn om lekker online in mijn eigen kamertje te kletsen en door jouw vragen aan het denken te worden gezet. Hoop dat we het nog vaak kunnen doen.

  Podcasttips zijn zeer zeker ook welkom! En ik doe ook graag mee met de winactie. Ik ken haar niet, maar ga meteen op zoek!

 22. Jeej, wat een leuke post! Ik had je tip over Olive al eens gezien op Insta en ik ben het boek nu aan het lezen. Vind het zó’n goed boek! En soms echt een feest der herkenning. Dus bedankt nog voor de geweldige tip :)

 23. Heel tof! Ik waag graag een kansje :) Dit boek staat op m’n must read list, staat vol met inspirerende vrxuwen.

 24. Ja, ik wil het boek graag lezen!
  En podcast tips zijn ook heeel fijn

 25. Met een 14-jarige dochter in huis die zich graag afzet tegen de wereld ( en vaak terecht ) vind ik het belangrijk dat ik mezelf degelijk informeer en haar op de goede weg zet, in wat ze zelf kan doen om de wereld een betere plaats te maken. En zo haar leven in handen te nemen in.p.v. zichzelf slachtoffer te voelen.

 26. Ik doe graag mee, ben heel benieuwd!
  Verder ook mooie tips, jaaa een podcast blog. Ik ben naast Laat je horen het meest benieuwd naar Untamed!

 27. Wel, ik doe heel graag mee aan je actie!
  En wél, winnen zou ik ook heel graag doen ;)

  Dankje Merel, voor de weeral fijne mooie post!

 28. Ik ben erg benieuwd naar dit boek, te meer omdat ik nog veel te leren heb wat betreft dit onderwerp! ☺️

 29. Lezen is mijn grootste hobby.
  Heerlijk in de tuin of binnen op de bank.
  Een moment voor jezelf.
  Dus ben erg benieuwd.

 30. Hele toffe & inspirerende boekentips! Ik neem dan ook graag deel aan de winactie. Suggesties voor podcasts zijn ook altijd welkom, helemaal fan van sinds een aantal maanden.

 31. Ik zie vaak voorbij komen dat jij en andere podcast luisteren maar misschien luister ik de verkeerde of vind ik er zelf écht niks aan. Hoe dan ook: ik hoor graag je tips. Wie weet is het toch iets voor mij en anders niet, ook prima. Binnenkort zijn wij klaar met de verbouwing in onze bouwval en ik zou het heerlijk vinden om weer wat meer te gaan geven voor mijn omgeving dus dat laat dat boek maar komen ;)

 32. Boek klinkt boeiend en zou ik zelf zonder jouw verhaal niet snel hebben uitgekozen – dus ik doe graag mee met je actie!

 33. Ik doe ook heel graag mee met de winactie! Klinkt super interessant :)

 34. Fijn om te lezen :-) ik doe graag mee en ben benieuwd naar je podcast tips! Dankje voor de goede boekentips elk geval :-)

 35. Ikke ikke Ikke ! (stel je nu een overenthousiast mieke voor , vooroverleunend op de schoolbank en vinger hemelreikend in de lucht).

 36. Je noemt een paar van mijn favorieten – zoals De Groene Bakplaat – en een paar die op mijn lijstje staan, dus nu weet ik zeker dat ik de rest ook hoog op mijn leeslijst moet zetten. Dank voor de inspiratie! Ik zou ‘Laat je horen’ graag lezen en doorgeven, ik ga ook vragen of mijn bieb het gaat aanschaffen, dit klinkt als een boek dat veel mensen kunnen gebruiken.

 37. Nog een boekentip: Regretting motherhood van O. Donath. Ze heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar moeders die spijt hebben van het moederschap. Het is gebaseerd om zo’n 20 interviews met vrouwen. Geen makkelijk leesbaar boek maar wel zeer boeiend.

 38. Leuk om te lezen, ik heb een aantal boeken opgeslagen op Goodreads.

  Ik ben ook heel benieuwd naar het boek van Lisa en maak graag kans!

 39. Ik volg Lisa al erg lang en ben zó trots dat ze een boek geschreven heeft! Ik wil graag meedoen ☺️

 40. Mijn boekenlijstje is weer wat gegroeid! Dit jaar las ik ook aan aantal boeken geschreven door mensen met een andere huidskleur. En ik vind het zeer boeiend.
  En hoe kun jij 100 boeken lezen op een jaar? :-D Ik zit nu aan iets meer dan 30 en ik lees al heel veel.

  Ik doe graag mee aan de winactie! Ik ben zelf idealistisch ingesteld maar schiet toch te weinig in actie. Dus ik ben benieuwd naar het boek.

 41. Dat boek staat al een tijdje op mijn nog-te-kopen lijstje, dus kans maken om m te winnen is dan niet erg haha

 42. Ik zou dit boek graag voor mijn vrouw winnen, helemaal in haar straatje.

 43. Fijne leestips, de meeste boeken staan op mijn bureau te wachten om gelezen te worden (Olive, Laat je horen, Such a fun age). Ik lees ook steeds meer boeken van vrouwen van kleur. Ik ben erg blij met Chimamanda Ngozi Adichie en Hiromi Kawakami 🙂

 44. Hoi Merel! Wat een leuk boek! Als ik het win, kan ik het na het lezen doorgeven en pay it forward-gewijs de impact van je winactie nog net een tikje groter maken. Alleen samen maken we de wereld een beetje beter!

 45. Ha Merel, Ik doe graag mee met de win-actie. Ik ben geïnteresseerd in activisme en mijn dochter ook, kunnen we het na elkaar lezen. En daarna kunnen we neerleggen op de leestafel op het werk, daar worden ook boeken neergelegd om te lezen door collega’s.
  Ook wil ik wat meer weten over goede podcasts.
  Groetjes Leny

 46. Podcasts altijd leuk!
  Ik loot graag mee, Ben benieuwd naar het boek.

 47. Wat een leuke blogpost, je geeft echt goede leestips! Eerder raadde je het boek Alles is uitvogelbaar van Marie Forleo aan. Ik heb het net uit en ik vond het een heel inspirerend boek. Sinds ik een nieuwe baan heb, ga ik op de fiets naar mijn werk in plaats van met het openbaar vervoer. Ik las altijd graag in de trein of metro, maar nu luister ik onderweg meestel naar podcasts. Ik ben dus heel benieuwd welke podcasts jij aanraadt!

  Ik doe ook graag mee met je win-actie, want ik ben heel benieuwd Laat je horen!

 48. Hoi! Dank voor deze blog. Ten eerste: ja, ik lees graag een blog met podcasttips! Heb je ‘de geschiedenisles die je nooit hebt gehad’ al ontdekt? Ik heb er persoonlijk nog niet naar geluisterd, maar denk dat jij het tof gaat vinden.

  Ten tweede: ja, ik zou graag het boek van Lisa winnen. Ik merk heel erg dat ik niet weet welke kant ik op moet met mijn urgenties en vooral te onzeker ben om mijn stem te laten horen of iets fout te doen.

  Nouja, dat dus. Ik hoop dat je een fijne week hebt :)

 49. Wat een fijne leestips, bedankt daarvoor.
  Ik ben erg benieuwd naar het boek, dus ik doe graag mee

 50. Wat een leuke leestips. Ik ben erg benieuwd naar het boek.

 51. Wat leuk!
  Ik ga zo’n leuke leeftijd lezen, zodra het bij de bibliotheek beschikbaar is. Voor die andere waag ik graag een kansje;)
  Ook een blog over podcasts is altijd welkom

 52. Ben benieuwd naar dit boek! zo leuk om op deze manier in aanraking te komen met boeken die ik zelf misschien niet zo snel zou kiezen. Heb er al een heel aantal toegevoegd aan mijn to-read lijstje :)

 53. Super leuke blog! Deze staat ook zeker op mijn to-read lijstje :)

 54. Leuke boeken tips Merel! Vind het altijd leuk om te lezen wat jij graag leest en soms zoals nu haal ik er weer een paar boeken uit die ik zelf zou willen lezen! En ja ik wil graag weten elke podcasts je luistert. Ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *